Μια ευγενέστατη κυρία

 Μια ευγενέστατη κυρία Facebook Twitter
22


Έτρωγα προχθές στην Καλαμάτα με κάτι εξαιρετικούς ανθρώπους, από εκείνους που όχι απλώς διαβάζουν βιβλία αλλά και όταν ένα βιβλίο τους αρέσει, καλούν τον συγγραφέα του να τον γνωρίσουν. Η κουβέντα ξεκίνησε από τη λογοτεχνία, πολύ σύντομα όμως –πράγμα αναμενόμενο- λοξοδρόμησε προς την πολιτική.


Οι τρεις άνδρες της παρέας, ένας γιατρός, ένας επιχειρηματίας και ο υποφαινόμενος, είχαμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαφορετική οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, συμπίπταμε ωστόσο στην τελική μας εκτίμηση: Πως εάν η τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποβεί άκαρπη, εάν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, θα μπούμε σε μιαν επικίνδυνη εθνική περιδίνηση. Και πως εάν τα αποτελέσματα της κάλπης δεν δώσουν κυβέρνηση και οδηγηθούμε -όπως το 2012- σε επαναληπτικές εκλογές, τότε το τρένο για την οικονομία της πατρίδας μας μάλλον θα έχει χαθεί οριστικά. Κάθε θυσία των πολιτών κατά την τελευταία πενταετία θα έχει πάει στράφι. Κάθε -δειλή έστω- αρχή μεταρρύθμισης θα ακυρωθεί μέσα στη δίνη της ψηφοθηρίας. Όποιος και αν τελικά επικρατήσει, την άνοιξη του 2015, θα κληθεί να διαχειριστεί απλώς την κατάρρευση.

«Δεν τρέφω καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Μακάρι η αριστερά στην Ελλάδα να είχε ως ηγέτη έναν Μπερλίνγκουερ, έναν Πάλμε έστω. Θα τον ψηφίσω όμως. Από περιέργεια αν μη τι άλλο. Αφού από περιέργεια έχω φτάσει να υπάρχω...»


«Άρα; Να βγάλει στις 29 Δεκεμβρίου η Βουλή Πρόεδρο;» ρώτησε το αυτονόητο για εμάς μία από τις κυρίες της παρέας. «Πάση θυσία!» απαντήσαμε με μια φωνή. «Και πότε να γίνουν εκλογές;» «Το επόμενο φθινόπωρο...» «Και γιατί τότε δεν θα ισχυρίζεστε τα ίδια; Πως η κατάσταση είναι κρίσιμη κι ότι πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και τις ζώνες μας μέχρι την άνοιξη του 2016;» «Μακάρι να φτάναμε στην άνοιξη του 2016...» παραδεχθήκαμε. «Τι θα έχει συμβεί μέχρι τότε; Θα έχει απογειωθεί μήπως η οικονομία; Θα έχει θωρακιστεί οριστικά η χώρα από τους κινδύνους;» Η μόνη ειλικρινής απάντηση -την οποίαν διστάσαμε να δώσουμε- ήταν πως απλώς θα έχουν κυλήσει μερικοί σχετικά ήρεμοι μήνες. Πως η ώρα της αλήθειας θα έχει μετατεθεί στο μέλλον, το ορατό μεν μέλλον μα πάντως όχι στη στροφή του δρόμου. Αυτό άλλωστε δεν είναι η ζωή η ίδια, εάν το δούμε αμπελοφιλοσοφικά; Μια διαρκής αναβολή του θανάτου...

«Γιατί δεν το λέτε καθαρά;» μας στρίμωξε τότε μια κυρία εξηνταπέντε Μαϊων, η οποία μας είχε προηγουμένως εντυπωσιάσει με την ευρυμάθεια της περί τα λογοτεχνικά. «Γιατί δεν το ομολογείτε ότι απλώς δεν θέλετε να βγει ο Σύριζα;»


«Προφανώς και δεν θέλουμε να βγει ο Σύριζα!» σηκώσαμε το γάντι που μας πέταξε. «Ποιος λογικός άνθρωπος θα επιθυμούσε να κυβερνηθεί από ένα κόμμα, το οποίο δεν έχει πείσει για το στοιχειώδες έρμα του; Το οποίο όταν δεν ανεμίζει τα λάβαρα της επανάστασης –"θα μας δώσει πετρέλαιο ο Τσάβες!", "θα καταργήσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο του ενός άρθρου!", "θα παίζουμε νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές!"- όταν δεν μπουκώνει τους Έλληνες με εύκολες υποσχέσεις, όταν θέλει να σοβαρέψει, εμφανίζεται στο Λονδίνο με ένα power point τόσο προχειροφτιαγμένο, ώστε τα γραφήματα του δεν έχουν καν μεταφραστεί από τα ελληνικά στα αγγλικά; Πώς να εμπιστευθούμε σοφές κεφαλές οι οποίες προφανώς αγνοούν στην πράξη τη λειτουργία της οικονομίας; Που φλερτάρουν –με ελαφρότητα μαθητευόμενων μάγων- με τα πιο ζοφερά ενδεχόμενα, με τον εσωτερικό δανεισμό λόγου χάριν; Δηλαδή με τη δέσμευση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων; Που εξαγγέλλουν όχι απλώς το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων –ανάθεμα κι αν έγινε τόσα χρόνια μία ιδιωτικοποίηση της προκοπής- αλλά και μια νέα κρατική "Ολυμπιακή";»

 Μια ευγενέστατη κυρία Facebook Twitter
Η σύνταξή μου ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των εννιακοσίων ευρώ – καλούμαι δηλαδή να ζήσω με τριάντα ευρώ την ημέρα, να τρώω απλώς και να πληρώνω την ΔΕΗ, τα τσιγάρα μου κι ένα βιβλίο τον μήνα./ φωτό: SOOC


«Ωραία όλα αυτά» χαμογέλασε μειλίχια η εξηνταπεντάχρονη κυρία. «Θα αντισταθώ στον πειρασμό να σας θυμίσω τι υποσχόταν ο Αντώνης Σαμαράς στα "Ζάππεια" και πώς έκανε εν μια νυκτί στροφή στο κατώφλι της εξουσίας. Δεν θα ασχοληθώ καν με τα ταμεία και με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται όταν προ τριετίας επετεύχθη το περίφημο "κούρεμα" του χρέους. Θα σας ενημερώσω μόνο για την προσωπική μου κατάσταση:


Η σύνταξή μου ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των εννιακοσίων ευρώ – καλούμαι δηλαδή να ζήσω με τριάντα ευρώ την ημέρα, να τρώω απλώς και να πληρώνω την ΔΕΗ, τα τσιγάρα μου κι ένα βιβλίο τον μήνα. Το σπίτι μου το αγόρασα με δάνειο, που έχω πάψει εξ αδυναμίας να εξυπηρετώ, δεν θα εκπλαγώ συνεπώς εάν μου το πάρουν και με στείλουν πίσω στο ερειπωμένο πατρικό μου στο χωριό. Στην τράπεζα έχω λιγότερα από πέντε χιλιάρικα. Με τις πρόσφατες αλλαγές στην Υγεία, συμφέρει περισσότερο να αγοράζεις τα φάρμακα σου ως ιδιώτης παρά να σου τα γράφει ο γιατρός του ταμείου σου...
Γιατί συνεπώς να φοβάμαι τον Σύριζα; Μην με πετάξει στο δρόμο; Μην με αναγκάσει στα στερνά μου να ζητιανεύω; Έχετε την εντύπωση πως απέχω παρασάγγας από αυτό; Γεννήθηκα σε μιαν αυλή στο Αιγάλεω όπου τρώγαμε μισή ρέγγα κάθε Σάββατο και κρέας στις γιορτές. Σε μια παρόμοια κατάσταση ίσως να'ναι γραμμένο μου να πεθάνω. Θα έχουμε απλώς έγχρωμη τηλεόραση, που θα παίζει πρωινάδικα...


Δεν τρέφω καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Μακάρι η αριστερά στην Ελλάδα να είχε ως ηγέτη έναν Μπερλίνγκουερ, έναν Πάλμε έστω. Θα τον ψηφίσω όμως. Από περιέργεια αν μη τι άλλο. Αφού από περιέργεια έχω φτάσει να υπάρχω...»


Κοιταχτήκαμε αμήχανα – τι να της πούμε; Ότι η Ευρώπη ως ήπειρος γερνάει και το κοινωνικό της κράτος μοιραία διαλύεται; Ότι η Ιστορία θα περάσει ως οδοστρωτήρας από πάνω της; Πως είτε με την νυν κυβέρνηση είτε με τον Σύριζα ή όποιον άλλον, η ίδια δεν προβλέπεται να σηκώσει ποτέ κεφάλι;


Αυτά δεν λέγονται σε ένα δείπνο, μεταξύ τυρού και αχλαδιού.


«Ας επιστρέψουμε όμως στην λογοτεχνία. Πώς σου φάνηκε η "Καρδερίνα" της Ντόνας Ταρτ;» με ρώτησε η ευγενέστατη κυρία, βγάζοντας μας απ'τη δύσκολη θέση.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

14 σχόλια
Θα ήθελα να ξέρω τι θα έλεγε η ευγενέστατη κυρία εάν στην ίδια παρέα βρισκόταν και ένας π.χ. Σλοβάκος συνταξιούχος, με σύνταξη 380 ευρώ (μέσος όρος συντάξεων στην Σλοβακία το 2012 τα 376 ευρώ κατόπιν αυξήσεως 3,5% σε σχέση με το 2011). Υπενθυμίζω ότι εάν τουλάχιστον θέλουμε οποιουδήποτε είδους ελάφρυνση του χρέους μας, θα πρέπει να περάσει και από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας.Ψάχνουμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει. Από την μια πλευρά τα κλασσικά κόμματα που μας έφεραν ως εδώ, τα κόμματα που δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουν βάλει μυαλό και ότι ακόμα και αν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε το αμαρτωλό παρελθόν τους, καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να τους έχουμε με βάση την τωρινή συμπεριφορά τους και από την άλλη πλευρά ένα κόμμα που διεκδικεί για πρώτη φορά την εξουσία και εμπνέει ακόμα λιγότερη εμπιστοσύνη.Και εμείς στην μέση καλούμαστε να λύσουμε μια εξίσωση που απλά δεν βγαίνει. Με αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, αυτής της νοοτροπίας (καθρέπτης της νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας), δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση.Ως εκ τούτου, το μόνο που μας μένει είναι να αποφασίσουμε εάν επιθυμούμε το ξαφνικό θάνατο ή τον θάνατο από χρόνια ασθένεια. Εκτός αν προλάβουμε, μέχρι να επέλθει ο θάνατος, να αλλάξουμε τα πρόσωπα αυτά (με θεσμικό τρόπο), αλλά αυτό έχει πολλά προαπαιτούμενα από την πλευρά της κοινωνίας, που επί του παρόντος δεν φαίνονται να πληρούνται.Για κάποιον που αμφιταλαντεύεται τι από τα δυο είναι καλύτερο να ψηφίσει, θα του πρότεινα μια απλή σκέψη... Είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν να βγάζουν γρήγορα ένα τσιρότο ή σιγά σιγά; Σκέψου το και γνωρίζεις πλέον τι είναι προτιμότερο για εσένα να ψηφίσεις.
Αυτοί που λένε ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν σκέφτονται μόνο το τομάρι τους. Για εμάς που έχουμε και παιδιά είναι διαφορετικά. Η άποψη ότι "ψηφίζω τσίπρα για να τιμωρηθούν κάποιοι" είναι τελείως άκυρη. Και εγώ θα ήθελα να τιμωρηθούν αλλά δεν θα αυτοκτονήσω για να το πετύχω. Άλλωστε έχω άλλες προτεραιότητες. Το ότι δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις ο Σαμαράς ναι το παραδέχομαι. Ισως και να μην τις κάνει ποτέ. Θα τον τιμωρήσουμε λοιπόν αυτοκτονώντας? Πράγματι η χώρα μπορεί να ανακάμψει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι αυτός έχει πληγεί περισσότερο από ποτέ από τις τελευταίες κυβερνήσεις. Αν όμως τον εξαφανίσουμε τελείως δεν έχουμε καμία ελπίδα. Απομονώνω την παράγραφο που περιγράφει το ανύπαρκτο έρμα των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ σαν ρεαλιστική φωτογραφία της πραγματικότητας. Τώρα αν εσείς οι άκληροι και ανεύθυνοι θέλετε να κάνετε πειράματα, να εκδικείστε και να αυτοκτονείτε, τότε θα πάρετε στο λαιμό σας και εμάς και τα παιδιά μας.
Άσε που αν γυρίσουμε σε δραχμούλες και φτάσουμε στον απόλυτο πάτο, οι μόνοι που δεν θα τιμωρηθούν είναι οι υπεύθυνοι. Η έκφραση "ψηφίζω Χ για να τιμωρηθούν οι Ψ" είναι υπέρτατη απόδειξη μωρίας.
Καλα, πλακα εχετε εσεις οι ελιτιστές, που δεν εχετε τι να πειτε σε μια συνταξιουχο tων 900Ε -που φοραει Burberry- σε μια χωρα με 450Ε μισθο και 25% ανεργια. Ισως αντι να κοιτιοσαστε αμηχανα να της απαντησετε οτι ειναι αν μη τι αλλο προκλητικο να θεωρει πενιχρο το ποσο της συναξης της και ναι, ειναι ιλλιγιωδες για τα δεδομενα της Ελλαδας της κρισης.Αλλα περα απο αυτο, θα ηθελα πραγματικα να ξερω πως σας φανηκε η καρδερινα της Ντονα Ταρτ, γιατι δεν το εχω διαβασει ακομη (δεν μου φτανει ο μισθος μ ου για να αγοραζω ενα βιβλιο τον μηνα, βλεπετε)
---- "Κάθε θυσία των πολιτών κατά την τελευταία πενταετία θα έχει πάει στράφι" ----Αυτό το επικοινωνιακό κλισεδάκι "με την θυσία των πολιτών", που σε κάθε συζήτηση αναφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. είναι ατυχέστατο όταν χρησιμοποιείται από έναν λογοτέχνη και από ανθρώπους που "διαβάζουν βιβλία" και επομένως γνωρίζουν, τουλάχιστον, γράμματα. Γιατί έτσι όπως, σκοπίμως και γραμμής δοθείσης, πλασάρεται, είναι για να μασάνε οι ανόητοι ότι προθύμως δέχθηκαν οι πολίτες να οδηγηθούν στο θυσιαστήριο για "το καλό της πατρίδας". Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: οι πολίτες ακουσίως και βιαίως οδηγήθηκαν (και οδηγούνται αδιάκοπα) στο θυσιαστήριο από τους θύτες τους που είναι γνωστοί σε όλους μας.Είναι αυτοί που κυβέρνησαν εναλλάξ επί σαράντα χρόνια - και που δυστυχώς κυβερνούν ακόμα - και οδήγησαν την χώρα στην οικονομική καταστροφή. Είναι οι ολετήρες που ξεδιάντροπα παριστάνουν τους σωτήρες. Είναι αυτοί που φτωχοποίησαν τους πολίτες προκειμένου να κλείσουν τις τρύπες που άνοιξαν με τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση Είναι αυτοί που ασκούν ψυχολογική τρομοκρατία στους πολίτες περιγράφοντας τα δεινά που θα τους βρουν "αν έρθει ο ΣυΡιζΑ", ενώ τα δεινά τα έχουν προκαλέσει οι ίδιοι εδώ και χρόνια – δεινά που έχουν παραλύσει τους πολίτες.Είναι, τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα – ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία – που όντας στο τιμόνι της χώρας επί 4 δεκαετίες κατάφεραν να αδειάσουν τα ταμεία της.Είναι αυτοί που θα χάσουν την κουτάλα αν δεν εκλεγεί ΠτΔ (που μακάρι να μην) και οδηγηθούμε (που μακάρι να) σε εκλογές. Είναι αυτοί που κάνουν μετεγγραφές ακροδεξιών, και οι άλλοι που αλλάζουν ονόματα κινήσεων σαν τα πουκάμισα – πότε 158, πότε Φραπελιά, πότε Δενξέρωγω τι είδους Παράταξη.Αν κάποιος γνωρίζει πολλούς βλάκες που να θυσιάζονται προθύμως προκειμένου κάποιες αποτυχημένες κυβερνήσεις να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους, ας μας τους γράψει.
" Είναι αυτοί που φτωχοποίησαν τους πολίτες προκειμένου να κλείσουν τις τρύπες που άνοιξαν με τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση"υπάρχει και η πιο απλή εξήγηση ότι πολλοί πολίτες βάσιζαν τον πλούτο τους σε σπατάλες και κακοδιαχείριση aka στα κρατικά λεφτά τα οποία ξοδεύονταν με τραγικό τρόπο, για παράδειγμα η αγράμματη υπάλληλος δήμου να παίρνει διχίλιαρο για εξάωρη εργασία που δεν πάταγε ποτέ και στα 20 χρόνια σύνταξη με ένα σπίτι εφάπαξ (και αφορολόγητο σαν σπίτι), ο μηχανικός να βγάζει 60.000 και να του αναγνωρίζει η εφορία εικονικά έξοδα 48.000 (άρα να είναι αφορολόγητος), ο δικηγόρος να πληρώνει 80 ευρώ το μήνα για σύνταξη και υγεία (και να υπάρχουν τρεις υποχρεωτικές δίκες ακόμα και στο συναινετικό/φιλικό διαζύγιο, σε καθεμιά από τις οποίες έπρεπε να πας χαρτί από δικηγόρο ότι... δε θες δικηγόρο), τα ακίνητα να είναι όχι απλά αφορολόγητα αλλά τρόπος να ξεπλύνεις νόμιμα... Χιλιάδες τα παραδείγματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά από 5 χρόνια ακόμα δεν έχετε εμπεδώσει ότι αυτό τέλειωσε και δεν ξανάρχεται με τίποτα. Το μόνο στο οποίο συμφωνείτε όλοι οι Έλληνες είναι ότι δε θέλετε να πληρώνετε φόρους (ή τόκους) αλλά μόνο να πληρώνεστε από αυτούς.
Ο λαός λέει εκ..σε η νυφη σχολασε ο γαμος. Παμε καρφι για πιστοτικο γεγονος επισημο πλεον και επιστροφη στη δραχμη, εκτος αν οντως ο συριζα εχει το μαγικο ραβδι της διαπραγματευσης.
Το προβλημα ξεκιναει απο αλλου, απο το οτι αντι να πας να βρεις τον συγγραφεα του βιβλιου που σου αρεσε τον καλεις να ερθει αυτος στο σπιτι σου. Τουλαχιστον για μενα αυτο κατι δειχνει.
ας βαρέσω ενδοφλέβια μία δόση ηρωίνη.. από περιέργεια... ποιός ο λόγος να βάλω το μυαλό μου να σκεφτεί άν ότι μου λέει ο Τσίπρας εφαρμόζεται? Ας δοκιμάσουμε... καμία ελπίδα με τέτοιους συμπολίτες
1. Με εκπλήσσει κάθε φορά το ίδιο να ακούω ή να διαβάζω πως το δικομματικό καθεστώς της κλεπτοκρατίας και της ανικανότητας που χρεοκόπησε την Ελλάδα είναι εκείνο ακριβώς που εγγυάται την "έξοδο της χώρας από την κρίση". Θέλουν να μας πείσουν πως το ίδιο αυτό καθεστώς που απεδείχθη σε όλα ανίκανο και αναποτελεσματικό, θα αποδειχθεί τώρα -ως εκ θαύματος- ικανό να τερματίσει την κρίση. 2. Ο κύριος Χωμενίδης θεώρησε -μας λέει- περιττό να διαφωτίσει την ευγενική γηραιά κυρία αναφορικά με τον "μοιραίον" της καταστροφής του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. Η γήρανση του πληθυσμού ευθύνεται για όλα, σύμφωνα με τον ίδιο και την παρέα του. Την ολοένα διογκούμενη ανισότητα δεν μπαίνει καν στον κόπο να την αναφέρει. Σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο έχει ανοίξει ένας ευρύτατος δημόσιος διάλογος για την καταστροφική ανισότητα που απειλεί τα θεμέλια του πολιτισμού μας, ο νεοφιλελεύθερος Economist γράφει διθυράμβους για το έργο του Thomas Piketty "Capital in the Twenty-First Century" που τεκμηριώνει επιστημονικά αυτή ακριβώς τη θέση, αλλά η ανισότητα δεν περνάει καν από το μυαλό του κυρίου Χωμενίδη και των φίλων του ως η κύρια αιτία κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. (Προσέξτε, παρακαλώ, τη διαφορά ανάμεσα στο κατεστημένο του Λονδίνου και σε εκείνο της επαρχιακής Κυψέλης. Πόσο λιγότερο σοβαρό είναι το δεύτερο!).3. Ο κύριος Χωμενίδης μας λέει πως η καταστροφή είναι μοιραία, πως ο οδοστρωτήρας της Ιστορίας θα περάσει από πάνω μας, πως δεν προβλέπεται ποτέ να σηκώσουμε κεφάλι. Σε ανθρώπους που ανήκουν στο μεγαλοαστικό κατεστημένο, και από τους οποίους τα μέσα διαβίωσης ποτέ δεν θα λείψουν, αυτή η βολική μοιρολατρία επιτρέπεται· είναι ευχάριστο να διασκεδάζεις με αυτό τον τρόπο την πλήξη που σου δημιουργεί η σιγουριά πως δεν πρόκειται ποτέ να καταλήξεις στην ένδεια. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν ασυγχώρητο.
"Κάθε θυσία των πολιτών κατά την τελευταία πενταετία θα έχει πάει στράφι"Έχει ήδη πάει στράφι. Ιδέα για επόμενο άρθρο: μια ανάλυση του τι έχει βελτιωθεί στην 5ετία με τις θυσίες των πολιτών. Κάθε (μα κάθε) δείκτης της οικονομίας είναι σε χειρότερη κατάσταση από το 2010.
Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε;Να δεις τι σου'χω για μετά...Αν εφαρμόσει τα μισά απ'όσα υπόσχεται το αλλοπρόσαλο μπουλούκι του συριζα,η σημερινή κατάσταση θα μοιάζει με παράδεισο.Όταν δεν έχεις ζήσει καταστάσεις πραγματικής χρεοκοπίας και χάους τότε τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα.Όσο για το άρθρο,πραγματικά δεν βρήκατε τίποτα να απαντήσετε στην κυρία με τα 900 ευρώ σύνταξη που πιστεύει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα;
@northenlight κάθε Έλληνας/ίδα θα πρέπει να επισκεφθεί την Αλβανία και να δεί με τα ίδια του/της τα μάτια τι ακριβώς έχουμε να χάσουμε (όσο ακόμα είναι ορατό το τι έχουμε να χάσουμε, γιατί και οι Αλβανοί -ευτυχώς για αυτούς- το ξεπερνούν με γρήγορα βήματα).Ας ελπίσουμε να μην επαληθευθεί ένα παλιότερο άρθρο του Forbes με θέμα "Give Greece What It Deserves: Communism". Αλλά και αφού φτάσουμε στον πάτο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα μακρυά, η κυρία του άρθρου και οι λαλίστατοι σχολιαστές κάποιον δαίμονα θα βρούν να κατηγορήσουν και όχι το στραβό μας το κεφάλι.
μαστα. τριες αντρες που καταληγουν οτι εαν δεν βγει προεδρος θαναι περιπου καταστροφη,χωρις να μας εξηγουν γιατι σε δυο χρονια ας πουμε θαναι καλυτερη η κατασταση και οι εκλογες "δεν θα ειναι καταστροφη"μια κυρια των 900 ευρω* με λιγοτερο απο 5 χιλ στην τραπεζα.θα υπενθυμισω οτι χιλιαδες ανθρωποι αμοιβονται με λιγοτερα απο 900 ευρω, πτθχιουχοι με μεταπτυχιακα και 25 χρονια δουλεις ακι δεν εχουν μια στην τραπεζα. συνταξιουχοι με 35 χρονια σκαλωσια επιβιωνουν με 500 το μηνα και η λεξη τραπεζα του θυμιζει μονο ενφια οσο για τον καθε συριζα και τσιπρα τα πραματα ειναι απλα. κατ'αρχην πρεπει οι υπευθυνοι της ξεφτιλας της χωρας να λογοδοτησουν και αυτοι δεν βρισκονται στον συριζα. δευτερον, πρεπει επιτελους οι φαροαποφυγαδες και οι φοροφυγαδες να εντοπιστουν. να ξεκαθαρισει το δημοσιο απο το βαθυ κρατος-βισματα, τζακια, παρατρεχαμενους. επισης θα πρεπει επιτελους να δοθει μια διαφορετικη κατευθυνση -οχι μονο οικονομικη- στη χωρα αλλα , επιτελους, σε ολο τον πλανητη. Εχουμε ξεχασει οτι η οικονομικη επιστημη ανηκει στις κοινωνικες επιστημες και ειναι εργαλειο ασκησης πολιτικης, δεν ειναι πολιτικη ή αυτοσκοπος τα νουμερα και δεν ειναι δεδομενος ο καπιταλισμος σαν μοναδικο συστημα οργανωσης. Ελπιζω και οι συνομιλουντες, οι αντρες της παρεας, να αναλογιστηκαν για μια στιγμη τι προσφεραν αυτοι στην ξεφτιλα της χωρας.*γιατι ειναι ντε και καλα 900 ευρω πολλα? φτανουν για να ζησεις? γνωριζετε τι εισφορες κατεβαλλε η κυρια και για ποσα χρονια? και κατι ακομα: ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΙΧΑ ΥΠΕΡ ΟΕΚ και τωρα που δεν ειμαι πια ιδιωτικος υπαλληλος, χανονται λεει!!!!!
Οι εισφορες πανε στις τρεχουσες συνταξεις και στα τρεχοντα εξοδα, δε μπαινουν σε καποιον κουμπαρα. Δεν εχει καμια σημασια τι κατεβαλε η κυρια, πληρωνεται απο τις κρατησεις δυομισυ μεσων εργαζομενων. Ξεπεραστε το.
Όσο Ατρόμητη και να το παίζει η ευγενική κυρία, δεν πείθει καθόλου ότι δεν φοβάται πραγματικά τον κίνδυνο να επιστρέψει στην αυλή του Αιγάλεω με την μισή ρεγγα. Στην πραγματικότητα νομίζει και εκείνοι ότι κ οι περισσότεροι: ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ότι μια δοκιμή δεν κοστίζει τίποτα. Στην πραγματικότητα οι έλληνες ανέκαθεν είχαν την τάση να μην αντιλαμβάνονται ότι από το κακό υπάρχει και το χειρότερο. Η ιστορία έχει πολλές φορές αποδείξει ότι ποτέ οι πολλές υποσχέσεις δεν είχαν αντίκρισμα-αντιθέτως! Επιλογές προτιμοτερες υπάρχουν. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας να τις δούμε. Αλλιώς κυρία μου, σας περιμένει η αυλή εκ του ασφαλούς!
Όσο διαβάζω άρθρα σαν αυτό τόσο δεν πρόκειται να ψηφίσω κόμματα σαν το Ποτάμι, την Δημιουργία Ξανά και την Δράση. Δυστυχώς απευθύνονται σε ανθρώπους εκτός τόπου και χρόνου και πλούσιους για τους οποίους η μόνη περηφάνια είναι να γίνει η Ελλάδα «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» ώστε μες στο ψώνιο τους να ξέρουν ότι είναι πολίτες ενός τέτοιου κράτους κι όχι ενός φτωχού· θέλουν να επεκτείνουν την ωραιότητα εντός της οποίας ζουν και στην φήμη της χώρας τους για να περηφανεύονται και γι' αυτήν όταν κάνουν σκι στην Ελβετία.Όντως, να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος είναι ό,τι της αρμόζει, αλλά αυτοί δεν έχουν ιδέα πώς μπορεί αυτό και πρέπει να γίνει· παπαγαλίζουν ό,τι ακούνε από εδώ κι από 'κει για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και ακόμα χειρότερα για νομιμότητα, ηρεμία και τάξη. Τι ισχύει, λένε, στην Δανία, την Σουηδία, κλπ., ας γίνει έτσι και στην Ελλάδα ξεκινώντας από εδώ που φτάσαμε. Θα γίνουμε Δανία απλά και μόνο δια της νομιμότητας, της τάξης, της ηρεμίας, της νέας αστικής τάξης και των μεταρρυθμίσεων. Και τότε θα είμαστε περήφανοι που θα είμαστε πολίτες της Ελλάδας.Όμως στην Δανία και την Σουηδία είναι δημόσιο ό,τι εδώ τώρα ξεπουλιέται. Τα μαγαζιά δεν ανοίγουν όποια Κυριακή θέλουν και τα εργασιακά δικαιώματα—ενώ εδώ όλο και καταργούνται—εκεί είναι απαραβίαστα. Εν συντομία, εκεί το κοινωνικό κράτος είναι ισχυρότατο ενώ εδώ διαλύεται.Πώς λοιπόν θα ξεκινήσουμε από εδώ που είμαστε με τάξη και νομιμότητα όταν το κοινωνικό κράτος διαλύεται; Φυσικά θα σου πουν οι φιλελεύθεροι με την νέα αστική τάξη γεμάτη με νέους, ορεξάτους και αδιάφθορους επιχειρηματίες που θα παράγουν τόσο κέρδος ώστε να αυξήσουν το ΑΕΠ, θα μειώσουν την ανεργία, θα σώσουν τα ταμεία, και φορολογούμενοι λίγο, αλλά χωρίς καθόλου φοροδιαφυγή, θα ανταποδίδουν τους φόρους στους φτωχούς και τους μεσαίους.Αυτό λοιπόν δεν πρόκειται να γίνει διότι ξεκινώντας από εδώ με τους νόμους και τους μισθούς που τώρα υπάρχουν και, αν τύχει και έρθουν επιχειρηματίες, η Ελλάδα θα γίνει Παραγουάη, το χειρότερο είδος καπιταλισμού.Και πώς έφτασαν οι φιλελεύθεροι να είναι—αν και συχνά ασυνείδητα—εναντίον του κοινωνικού κράτους; Από την πλύση εγκεφάλου του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που όταν εξαιτίας της διαπλοκής και διαφθοράς τους το κοινωνικό κράτος διαλυόταν, δεν κατηγορούσαν τους εαυτούς τους αλλά την ίδια την ιδέα του κοινωνικού κράτους.
Συμφωνώ μαζί σου σε όλα όσα λές. Ξεχνάς όμως, έσυ οπως και αρκετοί άλλοι, πως η Σουηδία, η Δανία, η Φιλανδία, η Αυστρία κ.λ.π δεν είναι ενα βήμα πριν την χρεοκοπία. Η οικονομία της Δανίας της επιτρέπει να έχει ένα τέτοιο σύστημα (αν και πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το κοινωνικό σύστημα αυτών των χωρών δεν θα αντέξει για πολύ), εδώ στις ακραίες καταστάσείς που ζούμε δεν περισσευουν 12 δίς για να τα μοιράσουμε έτσι. Και θα μου πείς τώρα, τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Προσωπικά πιστεύω πως στην φάση που είναι χώρα (υπερχρεωμένη μέχρι το κόκαλο) μόνο ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να την βγάλει απο το τέλμα. Αλλα για να γίνει αυτό η χώρα πρέπει να είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις. Και δεν σου λέω να τους χαρίζει λεφτά αλλά το να τις φορολογεί με πάνω απο 50% επι των κερδών τους είναι παράλογο. Όταν θές 1 χρόνο (!!!) να πάρεις άδεια πως περιμένεις να δημιουργηθουν νέες θέσεις εργασίας; Όσο και να ρίχνουν τους μισθούς κανείς δεν προκείται να φέρει την επιχείρηση του στην Ελλάδα. Αν φτιάξεις αυτά και παράλληλα θεσπίσεις ένα εργατικο δίκαιο, σώστο και για τις δύο πλευρές (εργαζόμενου-εργοδότη), τότε θα δείς για πότε θα πάρει μπροστά η μηχανή. Έχεις ακούσει όμως κανέναν να μιλάει γι αυτά; Και φυσικά, παράλληλα με όλα αυτα το κράτος να εφαρμόσει μια πιο φιλολαική πολιτική. Κάνεις δεν είναι αντίθετος με αυτό. Αλλά το να τάζεις απροκάλυπτα 12 δίς ευρώ και ταυτόχρονα να λές πως θές ισοσκελισμένους προυπολογίσμούς είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Το να μοιράσει το κράτος αύριο το πρωι 12 δίς δεν θα λύσει το πρόβλημα όλων μας μακρυπρόθεσμα. Αντιθέτα ότι θα δώσει με το ένα χέρι θα στο πάρει πίσω την άλλη μέρα, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα.
Υπαρχουν και καποια αλλα πραματα που ισχυουν στη Σουηδια και τη Δανια οπως τεραστιο ΦΠΑ, φοροι 40% στη μισθωτη εργασια με το καλημερα, flexicurity στην αγορα εργασιας, ατομικες συμβασεις στο Δημοσιο, συνταξη στα 67 και γενικα υποχρεωσεις υποχρεωσεις υποχρεωσεις, το ισχυρο κοινωνικο κρατος δεν βρεχει χαρτζηλικια ειναι κατι στο οποιο συνεισφερουν ΟΛΟΙ και συνεισφερουν ΧΟΝΤΡΑ, ψιλα γραμματα αυτα για μια χωρα που οι αριστεροι ταζουν αφορολογητο για οποιον εχει κατω απο ενα μυριο περιουσια και δεκαοχτω χηνες ατομικο εισοδημα.
Δυσκολευομαι να σας καταλαβω. Η Δραση, Η ΔηΞαν και το Ποταμι ειναι το προβλημα σας? Οχι οσοι κυβερνησαν και μας εφεραν ως εδω? Ουτε οι ψηφοφοροι τους που ετρεχαν να τους ψηφισουν και να τους ζητωκραυγασουν στις συγκεντρωσεις, ωστε να πανε μετα να ζητησουν τα ρουσφετια τους? Οι φιλελευθεροι ειναι το προβλημα σας? Που δεν κυβερνησαν ποτε, ουτε "εταξαν" οσα εταζαν Αλλοι επι δεκαετιες "ειπραττοντας" στην συνεχεια τα "κουκια" για να μπαινοβγαινουν στην βουλη και τα κανουν ολα χειροτερα?Μηπως ζειτε σε μια αλλη χωρα? Οχι στην χωρα της διαφθορας, του ρουσφετιου, των ανικανων και λαμογιων πολιτικων? Οχι, δε θα σας πω εγω ποιους να ψηφισετε. Δικη σας δουλεια. Αλλα η Ελλαδα ξερετε, εχει Αυτους τους πολιτικους γιατι εχει αυτους τους πολιτες! Αν αισθανεστε υπερηφανος/η για τις μεχρι στιγμης επιλογες σας, εγω παω πασο...