Όχι άλλη τηλεοπτική δημοκρατία!

 Όχι άλλη τηλεοπτική δημοκρατία! Facebook Twitter
Ακόμα κι αν ήταν όντως προγραμματισμένα τα επεισόδια από κάποιους «θερμοκέφαλους», σίγουρα ευνοήθηκαν κι από την προκλητική στάση της αστυνομίας που σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε απρόκλητα πρώτη εκβιάζοντας, ουσιαστικά, τη σύγκρουση – μια τακτική που είναι πλέον, κατά τα φαινόμενα, κεντρική κυβερνητική επιλογή σε όλα τα μέτωπα. Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
30

Βεβαίως και όλοι ξέραμε ότι θα γίνουν επεισόδια το Σάββατο στην Αθήνα και όχι μόνο. Και το γνωρίζαμε γιατί καταρχήν το έδειχναν – και το προεξοφλούσαν - τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, αναμεταδίδοντας διαρκώς και με κάθε ευκαιρία επεισόδια (τις ίδιες περίπου σκηνές, κάποιες από τις οποίες ήταν κιόλας αρχείου) στο φόντο δελτίων ειδήσεων κι ενημερωτικών εκπομπών ήδη από τις παραμονές. Σε τέτοιο βαθμό που ένας ανυποψίαστος τουρίστας δικαίως θα πίστευε, βλέποντάς τις, ότι στην πόλη έχει ξεσπάσει γενική εξέγερση! Δίχως, επιπλέον, κανείς από τους υψηλούς καλεσμένους ή συνεντευξιαζόμενους σε αυτές να βγει να κράξει τους οικοδεσπότες του ότι, ξέρετε κύριοι, είναι κομμάτι άκυρο αφενός να «απεύχεστε τα χειρότερα» κι αφετέρου να καλλιεργείτε με κάθε τρόπο κλίμα πολεμικής αναμέτρησης. Το «χάος» είχαν άλλωστε προσπαθήσει να φέρουν και στον πρόσφατο εορτασμό του Πολυτεχνείου...

Όχι πως περιμέναμε κάτι καλύτερο – δεν είναι δα είδηση ότι τα μεγάλα κανάλια εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που υπαγορεύουν και την εκάστοτε στάση τους. Όλοι θυμόμαστε τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια να μας πείσουν πως υπεύθυνη για την κρίση είναι η κοινωνία που την υφίσταται και πως οποιαδήποτε μνημονιακή «λοξοδρόμηση» ισούται με κοσμική καταστροφή.


Ανάλογη τακτική ακολούθησαν τα μεγάλα κανάλια και στη διάρκεια των πραγματικών επεισοδίων της 6ης Δεκεμβρίου, που όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν ότι, ακόμα κι αν ήταν όντως προγραμματισμένα από κάποιους «θερμοκέφαλους», σίγουρα ευνοήθηκαν κι από την προκλητική στάση της αστυνομίας που σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε απρόκλητα πρώτη εκβιάζοντας, ουσιαστικά, τη σύγκρουση – μια τακτική που είναι πλέον, κατά τα φαινόμενα, κεντρική κυβερνητική επιλογή σε όλα τα μέτωπα. Το... χρυσό ειδησεογραφικό βατόμουρο κερδίζει ο ANT1, η αναμετάδοση του οποίου από τα επεισόδια στα Εξάρχεια και τα ευφάνταστα σχόλια που την πλαισίωναν θύμιζαν κάτι ανάμεσα σε X-Men και πολιορκία της Γάζας, δίνοντας μπόλικο υλικό για τρολάρισμα στο Διαδίκτυο: «Ιπτάμενοι» αναρχικοί βομβιστές, «επαναστατικό parkour», αστυνομικά σχέδια για επίθεση «κομάντο» συνοδεία ελικοπτέρων σε ταράτσες πολυκατοικιών κι άλλα τέτοια ευτράπελα που μεγαλοποίησαν και δραματοποίησαν κάποια σκηνικά κατά το δοκούν. Οι κακές γλώσσες λένε πως τέτοιες ιστορίες γι' αγρίους μπορεί απλά να στρώνουν έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες: «Ρε συ, για τέτοιες επιχειρήσεις λες να προορίζονται τα drones που ο Κικίλιας διαπραγματεύεται με το Ισραήλ;», χωράτευε ένας φίλος αλλά με αυτά που ζούμε δεν το βρήκα κι εντελώς αστείο!


O ΣΚΑΙ λειτουργεί έτσι κι αλλιώς σαν ένα είδος τηλεοπτικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το δε Mega αφού ανακάλυψε με... χρονοκαθυστέρηση ότι ένα από τα βίντεο έδειχνε καθαρά αστυνομικό των ΜΑΤ να τοποθετεί μολότοφ σε σακίδιο συλληφθέντα, άλλαξε τακτική ανάγοντάς το σε «αποκάλυψη» (που οδήγησε τουλάχιστον σε μία ΕΔΕ). Κανένα κανάλι δεν θυμάμαι να έκανε πρώτο θέμα τις νέες αστυνομικές κτηνωδίες, τον ξυλοδαρμό συλληφθέντων στους οποίους ήδη είχαν περάσει χειροπέδες ή να σχολίασε την παρουσία ομάδων κουκουλοφόρων ασφαλιτών (πάγια τακτική της ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια), που συχνά είτε συλλαμβάνουν στο σωρό, είτε συμμετέχουν σε επεισόδια όταν δεν τα δημιουργούν κιόλας, όπως συχνά έχει καταγγελθεί. Είχαμε έπειτα την α λα Μαρφίν απόπειρα εμπρησμού του Zara στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποδείχθηκε χοντροκομμένη προβοκάτσια αγνώστου πατρός. Την πυρκαγιά απεσόβησαν οι ίδιοι διαδηλωτές, όπως διαβεβαίωσαν και οι εγκλωβισμένοι στο κατάστημα πελάτες, όμως στην τηλεόραση άργησε πολύ να παίξει αυτή η είδηση – δεν ήταν βλέπεις πιασάρικη, άσε που χαλούσε και τη «σούπα».


Όχι πως περιμέναμε κάτι καλύτερο – δεν είναι δα είδηση ότι τα μεγάλα κανάλια εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που υπαγορεύουν και την εκάστοτε στάση τους. Όλοι θυμόμαστε τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια να μας πείσουν πως υπεύθυνη για την κρίση είναι η κοινωνία που την υφίσταται και πως οποιαδήποτε μνημονιακή «λοξοδρόμηση» ισούται με κοσμική καταστροφή. Μετά ωστόσο το «πάθημα» του Mega το 2011, όταν οι απαξιωτικές, ψευδείς εκτιμήσεις του Μεγάλου Καναλιού για τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του Συντάγματος γνώρισαν τη γενική κατακραυγή, που συνοδεύτηκε από επιθέσεις χάκερ κι αξιοσημείωτη πτώση της θεαματικότητας και επειδή το γενικότερο πολιτικό κλίμα έχει έκτοτε μεταστραφεί, προσπαθούν αγωνιωδώς να επιδείξουν ένα πιο «αμφισβητησιακό», πιο «φιλολαϊκό» προσωπείο – μέχρι για τον Νίκο Ρωμανό χύνουν δάκρυα κορκοδείλια - που όμως από κεκτημένη ταχύτητα καταντά φτηνό, λαϊκίστικο και, σε κάθε περίπτωση, ψευδεπίγραφο. Αν θέλουν τόσο να μας πείσουν για τις προθέσεις τους, ας πουν τουλάχιστον κάποια άλλα, πολύ σοβαρότερα από 2-3 καμένους κάδους πράγματα με το όνομά τους κι άμα δεν ξέρουν πώς προφέρεται π.χ. το όνομα Μαρινάκης, ας προσλάβουν δάσκαλο ορθοφωνίας!


Νομίζω όμως ότι έχουμε απομακρυνθεί πια από την εποχή του «αφού το είπε η τηλεόραση, έτσι είναι». Την παρακολουθούν μεν αλλά δεν την εμπιστεύονται πλέον μήτε οι συνταξιούχοι θαμώνες επαρχιακών καφενείων. Τα λεγόμενα συστημικά κανάλια φιλοδοξούν ακόμα να υπαγορεύουν κεντρικές πολιτικές, όμως στην αρένα της ενημέρωσης έχουν πια υπολογίσιμους αντιπάλους: Τα μπλογκ και τα κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν σε πρώτο χρόνο πραγματικότητες που δεν μπορούν να αποσιωπήσουν, όχι για πολύ. Το είδαμε και στην περίπτωση του Αλέξη τον Δεκέμβριο του '08, το βλέπουμε πια σε κάθε μεγάλο γεγονός στην Ελλάδα και τον κόσμο. Καθένας μας πια είναι δυνάμει ανταποκριτής, αρκεί να διαθέτει καθαρή συνείδηση και έστω ένα σμάρτφον! Η εμπειρία έχει άλλωστε δείξει ότι η αξιοπιστία όλων εμάς, αν όχι του 99% σίγουρα της δοκιμαζόμενης πλειοψηφίας, είναι μεγαλύτερη από εκείνη της παρακμάζουσας τηλεοπτικής δημοκρατίας των ολιγαρχών.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
Το ότι η τηλεόρασή μας είναι ακραία προβληματική προφανώς δε δικαιολογεί την προσπάθεια του συντάκτη να αθωώσει τους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων
Το λυπηρο και τρομαχτικο της υποθεσης ειναι το εξης: - Την ιδια στιγμη που ενα μερος του πλυθησμου συμπεριφερετε σαν γατες σε εξαψη, οι υπολοιπο πολιτες στην Ευρωπη ετοιμαζομαστε να κανουμε πορεια κατα του TTIP, κοινως της διατλαντικης συμφωνιας μεταξυ Ευρωπη και Αμερικη, για ανοιχτες αγορες, με οτι συνεπειες θα εχει (πχ παγκοσμιες επιχειρησεις να μυνηουν κρατη). - Το δευτερο και πιο λυπηρο, βλεπω ολοι μα ολοι, μιντια και μαζα να δημιουργει ηρωες απο το πουθενα, ενω υπαρχουν ανωνυμες φιγουρες που δουλεουν στο παρασκηνιο, η μεσα στο συστημα, προσπαθωντας να το κανουν καλυτερο. Πως μπορουμε να καλυτερεψουμε τη ζωη μας και να αλλαξουμε το συστημα, με καταστροφες και μια μικρη μεριδα ανθρωπων ως υποστηρικτες? Γιατι να μη δουλεψουμε μαζικα με δημιουργικες ιδεες? Οσο ιδεατη και να ειναι η ιδεολογια της αναρχιας 'η οτιδηποτε αλλου, πως μπορουμε να το δημιουργησουμε οταν εχουμε περισσοτερους πολεμιους παρα υποστηρικτες?
Καταρχάς,συμφωνώ στο κομμάτι όπου αναφέρεις την διατλαντική συμφωνία.Επίσης,συμφωνώ στο κομμάτι όπου αναφέρεις πως πολλές φορές χάνουμε την μπάλα με την προβολή διαφόρων «άσχετων»(αυτό είναι υποκειμενικό-εγώ π.χ. δεν θεωρώ άσχετη την απεργία πείνας του Ρωμανού,γιατί απλούστατα θεωρώ πως συνδέεται με την γενικότερη κατάντια του συστήματος και αυτό καταδεικνύει σαν κίνηση).Νομίζω αυτό προσπαθεί να περάσει το άρθρο.Διαφωνώ όμως κάθετα με το «να καλυτερεύσουμε το σύστημα».Ένα σύστημα κοντά 200 χρόνων με στοιχεία υπαρκτά από όλα τα προηγούμενα συστήματα μαζί,υπό διαφορετική μορφή,δεν επιδέχεται βελτίωσης.Είναι(να κάνω έναν παραλληλισμό)σαν να ξεκόβεις με έναν άνθρωπο στην ζωή σου,αλλά να αφήνεις ανοιχτές παρτίδες μαζί του.Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρίσκει πάντα τρόπο να ξαναχώνεται στην ζωή σου μέσα ακόμα και από την πιο μικρή χαραμάδα.Ιστορικά και κοινωνικά,τα πισωγυρίσματα δεν είναι καθόλου-μα καθόλου-λίγα.
Πράγματι, τα κανάλια ψάχνουν "εντυπωσιακά" γεγονότα για να ψαρέψουν πελατεία - τηλεθέαση. Αλλά να λες ότι αυτά προκαλούν τα επεισόδια από οργανωμένους με μολότοφ "αγωνιστές", είναι σαν να υιοθετείς το επιχείρημα των χούλιγκαν ότι ανοίγουν αντίπαλα κεφάλια, επειδή προκλήθηκαν από δημοσιεύματα οπαδικών φυλλάδων.
Το νόημα δεν ήταν εκεί, λες για μέρες ότι ΘΑ γίνουν επεισόδια, το κάνεις να φαίνεται σαν φυσιολογικό γεγονός, οπότε η ψυχολογία των "νεαρών" που βρίσκονται εκεί είναι τέτοια, όταν δε η ασφάλεια με κουκούλες ξεκινάει τα καψίματα του την επιβεβαιώνει, έτσι έχεις ένα μείγμα από ασφαλίτες και θερμοκέφαλους (συνήθως ανήλικους).Δεν ψάχνουν απλώς να ψαρέψουν πελατεία, διαμορφώνουν -ή έστω συμβάλλουν καθοριστικά σε- μια πραγματικότητα.
Το επιχείρημα περί ασφαλιτών που ξεκινάνε τα επεισόδια και τις φωτιές το ακούω πολλά χρόνια, πλην όμως δεν έχει αποδειχτεί ποτέ. Δέχομαι ότι ασφαλίτες με κουκούλες κυκλοφορούν ανάμεσα σε διαδηλωτές που τα σπάνε και εν πολλοίς το θεωρώ θεμιτό, όπως ακριβώς θα θεωρούσα θεμιτή τη δράση μυστικών αστυνομικών για να συλληφθούν έμποροι ναρκωτικών π.χ. Σε κάθε περίπτωση, και για να στραφούμε στην προφανή και εύλογη εξήγηση, δε νομίζω ότι στη χώρα των ηλίθιων φανατικών που είμαστε, χρειάζονται φυτευτοί ασφαλίτες ή "προβοκατόρικα" ΜΜΕ για να βρεθούν αρκετοί κάφροι να τα κάνουν γυαλιά καρφιά εν ονόματι κάποιας ιδεολογίας ή ομάδας.
"Η εμπειρία έχει άλλωστε δείξει ότι η αξιοπιστία όλων εμάς, αν όχι του 99% σίγουρα της δοκιμαζόμενης πλειοψηφίας, είναι μεγαλύτερη από εκείνη της παρακμάζουσας τηλεοπτικής δημοκρατίας των ολιγαρχών."Σιγά τη διαφορά που έχει το 99% των τάχαμου ειδησεογραφικών μπλόγκ από τις ειδήσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Τις ίδιες φήμες και τις ίδιες θεωρίες συνομωσίας ανακυκλώνουν.
Υπάρχουν πολλά σκουπίδια και στο νετ. Αλλά αυτό που λέει νομίζω το άρθρο, είναι ότι με την τεχνολογία μπορεί πλέον ο καθένας να γίνει δυνάμει ανταποκριτής σε ένα γεγονός. Αυτό δεν τον κάνει αυτόματα έγκυρο, αλλά δίνει μια πολυφωνία στην ενημέρωση. Από κει και πέρα, στο χέρι μας είναι να ξεσκαρτάρουμε. Και σίγουρα προτιμάω να ακούσω δέκα φωνές και να συμπεράνω κατά μέσο όρο, παρά να ακούσω μια που παρουσιάζεται ως αυθεντία και μπορεί να μου περάσει ότι θέλει.
@tb44 η μόνη διαφορά που βρίσκω είναι η εξής: αν διαβάσω κάτι στο Βήμα, την Καθημερινή, τη Lifo, το BBC, ή το Russia Today (τηλεόραση δεν παρακολουθώ) μπορώ να το αξιολογήσω -με τα δικά μου κριτήρια- και να το αποδεχτώ ή όχι. Αντίθετα, όταν διαβάζεις κάτι στο δεμασάμερε, στο ποντικομαμη, στο νεατηςκατοχής, στο βάρακαιτρέχα, κλπ, η αξιοπιστία είναι αδύνατον να εξακριβωθεί. Επίσης οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια (δες τις τελευταίες μέρες πως με βάση ένα βίντεο που δε δείχνει τίποτα σχεδόν, μέρος της εκλεκτής κοινότητας των σχολιαστών αποφάσισε ότι οι "μπάτσοι" είναι και κουκουλοφόροι - μπορεί να είναι, αλλά όχι χάρη στο βίντεο αυτό)
- "Τα λεγόμενα συστημικά κανάλια φιλοδοξούν ακόμα να υπαγορεύουν κεντρικές πολιτικές, όμως στην αρένα της ενημέρωσης έχουν πια υπολογίσιμους αντιπάλους: Τα μπλογκ και τα κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν σε πρώτο χρόνο πραγματικότητες που δεν μπορούν να αποσιωπήσουν..." Η μεγάλη πλειονότητα των αναρτήσεων στα μπλογκ και στα κοινωνικά δίκτυα είναι αναμεταδόσεις από τα ΜΜΕ ή από ειδησεογραφικά σάιτ οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δημοσιογράφοι που δουλεύουν/έχουν δουλέψει/θέλουν να ξαναδουλέψουν στην τηλεόραση. Επίσης και η γενική αξιοπιστία δεν είναι σπουδαία. - Οι Ματατζήδες κι οι Αντάρτες αναπνέουν με αυτές τις προθέσεις. Στις 17 Νοέμβρη, την ημέρα του Γρηγορόπουλου και στις παρόμοιες μέρες και καθόλου να μην λειτουργήσουν τα κανάλια εκείνη την εβδομάδα τα ίδια γεγονότα θα συμβούν. Ας μην κάνουμε αλόγιστη χρήση ξανά και αχρηστέψουμε και την κουβέντα "φταίνε τα κανάλια". Φταίνε για πολλά. Αλλά τίποτα δεν φταίει για όλα.
Το διαδίκτυο έχει πράγματι αλλάξει τα δεδομένα. Το πρόβλημα σήμερα δεν εντοπίζεται τόσο στην ενημέρωση όσο στην αποπολιτικοποίηση της κοινωνίας. Δεν αρκεί να ξέρεις κατά μόνας, χρειάζονται και οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις. Χρειάζεται πολιτική σκέψη.
Όταν οι επαναστάτες της Φιλοθέης και του Μωραΐτη έρθουν στα πράγματα θα απαγορέψουν στα κανάλια να δείχνουν μη αρεστά στο κόμμα στιγμιότυπα.Θα καίγεται ο τόπος και η τηλεόραση θα δείχνει Βραζιλιάνικα σίριαλ.Όπως συμβαίνει σήμερα στη Μπολιβαριανή δημοκρατία της Βενεζουέλας δηλαδή....
Το πνεύμα του άρθρου ήταν πως τα ΜΜΕ συμβάλλουν στο κάψιμο του τόπου με τον τρόπο τους.Μπορεί να διαφωνείτε και να παρακολουθείτε -ίσως- τα δελτία ειδήσεων με προσήλωση και καλοπιστία, να φτιάχνεστε κιόλας με σενάρια νίντζα αναρχικών ακόμα, το να κάνετε σύγκριση με την Βενεζουέλα και την εκεί κατάσταση όμως είναι εντελώς άστοχο.Για την αναφορά σας σε Φιλοθέη και Μωραϊτη με υποτιμητικό τρόπο τι να πω, δεν ήξερα ότι όποιος προέρχεται από κει δεν έχει δικαίωμα να εκφράζεται όπως νιώθει, πως δικαίωμα στην "επανάσταση" έχουν μόνο οι -κατά το σκεπτικό σας- πιο μπανάλ άνθρωποι.
Εσάς στην εκεί Ελληνική Δημοκρατία, όλα καλά; Θεσμοί, πολιτική, δικαιοσύνη, αστυνομία, κράτος-εκκλησία πως πάνε; Καλά; Ρολόι, ε; Από διαφθορά πως πάτε; Ακούσαμε είχατε και κάτι μικροπρροβληματάκια με την οικονομία, κάτι 28% ανεργία... περαστικά! Δεν είσασταν στην Ε.Ε.; Πως την πατήσατε έτσι; Και σας οι επαναστάτες, οι αριστεροί σας τα φάγανε; Και από κανάλια, ενημέρωση; MEGA, ANT1, SKAI περιφερειακά κανάλια με αφυπνισμένους τηλεπωλητές, και παπαδες και εθνικιστές, ωραία σκηνικά! Ζηλευτά, πράματα.Σοβαρά τώρα, πριν κοροϊδέψετε το λαό και τη δημοκρατία της Βενεζουέλας, πρώτα κοιταχτείτετε στον καθρέφτη για τα χάλια της δικής μας, που σε αντίθεση με την Λατινική Αμερική είχαμε όλες τις προϋποθέσεις και τους πόρους για κάτι καλύτερο και τα κάναμε σα τα μούτρα μας.Α, και διαβάστε λίγο το τι εκμετάλλευση και αποικιοκρτατία πέρασε η Βενεζουέλα, τη οικονομική κατοχή από εταιρίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης και τι τράβηξε από τους πετρελαιάδες και τις πολυεθνικές. Και μετά ελάτε να τους βγάλετε κοροϊδευτικά τη γλώσσα. Εσείς, ο πετυχημένος της Ελληνικής Δημοκρατίας.Ομιλία πρέσβη Βενεζουέλας τον Οκτώβριο του 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, μετά από 2ήμερη επίσκεψη σε κοινωνικές συλλογικότητες και δομές αλληλεγγύης. Ακούστε τον λίγο, καλό είναι να ακούμε και την άλλη πλευρά της ιστορίας. Πριν κοροϊδεύουμε λαούς που αγωνίζονται. https://www.youtube.com/watch?v=N6sBvGEWGGM
Γι'αυτο βλεπε τωρα οσο περισσοτερη τηλεοραση μπορεις για να εχεις να λες στα εγγονια σου οτι προλαβες την εποχη της ελευθεροτυπιας και της αντικειμενικης ενημερωσης. Επισης μην ξεχασεις να ψυχαγωγηθεις με τις αμιμητης ποιοτητας ενημερωτικες εκπομπες Mega me Mia, Dancing with the stars, Μενεγακη, Σκαρμουτσο και Σια κ.λπ.
Σκάρτοι οι επαναστάτες γιατί έχουν οι οικογένειές τους λεφτά, σκάρτη η Βενεζουέλα γιατί δεν είναι περήφανη Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι πάντα σκάρτοι. Κι εμείς στη μέση, να βουλιάζει το καράβι και να το αφήνουμε, για να μη χαλάσουμε τη μόστρα της περήφανης πατρίδας. Κι ας τη χάσουμε, αλλά με τάξη και ασφάλεια πάνω απ'όλα. Να την παραδώσουμε γυαλιστερή στα αφεντικά απ'το εξωτερικό. Μη μας καταλογίσουν ότι τους την τσαλακώσουμε.Όσον αφορά τους πλούσιους επαναστάτες, ο Russel Brand είχε πει ένα πετυχημένο: "Όταν ήμουν φτωχός και παραπονιόμουν για την ανισότητα, με έλεγαν πικρόχολο. Τώρα που είμαι πλούσιος και παραπονιέμαι για την ανισότητα, με λένε υποκριτή. Αρχίζω να πιστεύω ότι δεν θέλουν γενικά να αναφερόμαστε στην ανισότητα, γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί."Είπαμε, μη χαλάμε τη μόστρα μας πρώτα απ'όλα.Βουρ για εκπομπές μαγειρικής και ευκολοχώνευτες ειδήσεις για την ανάπτυξη που έρχεται.
"Την παρακολουθούν μεν αλλά δεν την εμπιστεύονται πλέον μήτε οι συνταξιούχοι θαμώνες επαρχιακών καφενείων."Μακάρι να ίσχυε, αλλά -δυστυχώς- όχι. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η δολοφονία του Φύσσα προκλήθηκε από "καβγάς για το ποδόσφαιρο". Πάντως ο τρόπος που τα παρουσιάζουν (με "υποβολέα") ομοιάζει με ζώνη του λυκόφωτος. Το αντιλαμβάνεται κανείς όλο και περισσότερο όσο απομακρύνεται από την τηλε-ενημέρωση, σ' αυτά τα θέματα. (Βοηθάει, βέβαια, να έχεις φάει και μερικά χημικά -απρόκλητα- στην μούρη).
Το Αντένα το Μέγκα και το Σκάι έλεγαν πως η δολοφονία του Φύσσα προκλήθηκε από ποδοσφαιρικό καβγά; Κι αν ακουγόταν κι αυτή η άποψη τις πρώτες ώρες καθώς τα στοιχεία έβγαιναν ένα-ένα και δεν ήταν όλα γνωστά η συγκεκριμένη άποψη δεν έπαιζε το ίδιο και στο διαδίκτυο; Τους αυτόπτες μάρτυρες που ξεκαθάρισαν τα πράματα ποιος τους έδωσε βήμα, οι μπλόγκερ; Το Αντένα το Μέγκα και το Σκάι πέρασαν στον κόσμο πως η δολοφονία του Φύσσα προκλήθηκε από ποδοσφαιρικό καβγά;
@ Γιωργάκη, απίστευτο κι όμως αληθινό!Στο συγκεκριμένο, όμως, παράδειγμα και επειδή «βούιξε ο τόπος», πράγματι υπεισέρχονται 2 ουσιαστικά θέματα:1. Το αν κάνουν όλοι το ανάλογο follow up στην εξέλιξη των όποιων ειδήσεων.2. Αν ο εκάστοτε δέκτης θέλει -πραγματικά- να πιστέψει κάτι το οποίο είναι εκτός της κοσμοθεωρίας του.Όμως γενικά, μιλώντας, και ανεξάρτητα από το προηγούμενο παράδειγμα ή τις λούμπες και τα αρνητικά του διαδικτύου (…υπάρχουν και αυτά) εσύ, ας πούμε, θεωρείς ότι υπάρχει πραγματική πολυφωνία στα δελτία ειδήσεων της tv;
Εγώ πάντως, Πενταγιώτισσα πρώτη φορά το ακούω πως τα κανάλια πέρασαν στον κόσμο ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν απόρροια ποδοσφαιρικού καβγά.Γενικά για την ελληνική tv η γνώμη μου είναι πως ήταν πάντα πολύ χαμηλού επιπέδου σε προγράμματα, μα στο κομμάτι των ειδήσεων δεν είχε ποτέ κακό πρόσημο. Σίγουρα κι εκεί μπορούμε να μνημονεύσουμε ατελείωτα κακώς κείμενα. Ωστόσο ο κόσμος όλα τα πληροφορούνταν. Οι κεντρικοί παρουσιαστές οι οποίοι κρατούν και την μπαγκέτα, Χατζηνικολάου, Ευαγγελάτος, Στάη, που είχαμε όσο να ΄ναι ήταν ακομμάτιστοι και σε καλό βαθμό αντικειμενικοί άνθρωποι. Δεν ήταν ποτέ τους οι σημαντικές προσωπικότητες που μπορούν να τραβήξουν μια πολιτεία μπροστά και να μείνουν στην ιστορία, όμως δεν ήταν και ποτέ τους τιποτένιοι. Και προσπαθούσαν οι άνθρωποι. Ικανοποιητική πολυφωνία είχαμε και έχουμε στην Ελλάδα. Κατ' εμέ τον οικονομικό και πνευματικό ξεπεσμό τον προκάλεσε ο συνδυασμός: κόσμος που προερχόταν από μακροχρόνια ένδεια βρέθηκε σ' ένα πολυκατάστημα με ανάξιο και απερίσκεπτο πολιτικό προσωπικό.
...Συμπεριλαμβάνεται και η Τρέμη στην εξίσωση με τις μπαγκέτες;Τι να σου πω, προσωπικά δεν κρίνω ότι η tv έχει την απαραίτητη πολυφωνία (και οι ειδήσεις ειδικότερα). Άσε που στα μικρά κανάλια πέφτεις από τον λιακόπουλο στον άδωνι κι από τον senior Πλεύρη (έλεος!) στους εξωγήινους. Ουφ!
Αρχες, μεσα 90s, δημοσιογραφος σε πρωινο του Mega, αδειαστηκε με συνοπτικες διαδικασιες, επειδη το πρωι της 17ης Νοεμβρη υπονοησε στα λεγομενα της οτι θα γινονταν επεισοδια το βραδυ. Νομιζω ηταν η Ευη Παπαδακη.Τωρα τα τηλεοπτικα νταβαντουρια αρχιζουν μερες πριν, δινοντας το ρυθμο για τα νουμερα.
Ξέρετε όμως κ. Αντωνόπουλε, αυτήν την εις βάρος όλων μας διχαστική προπαγάνδα, την πληρώνουμε και με τον νόμο, αυτόν που πέρασε για τους καναλάρχες και άλλους τόσους που γίνονται αποδεκτοί γιατί πες πες.. κάτι μένει και ας μην είναι αξιόπιστη για κανέναν πια η τι βι.Και δεν είναι η λαθεμένη είδηση, η είδηση που αποκρύτουν ή και η άποψη που καλλιεργούν μόνο.Είναι η τρομοκρατία, είναι ότι πρέπει να έχεις τα άντερα να κάτσεις να δεις ένα ολόκληρο δελτίο ειδήσεων, φαντάσου να είχε και θρίλερ αμέσως μετά... ευτυχώς έχει πάντα κάτι εύπεπτο στα όρια του γελοίου.. μάλλον για να κλωσσάς τον φόβο του δελτίου ειδήσεων.
Μιλατε σαν οι τηλεθεατες να ειναι μωρα. Σα να μην εχουν λογο, να μην εχουν αποψη, να αγονται και να φερονται σαν αβουλα οντα συμφωνα με τις επιθυμιες των "καναλαρχων". Δεν εχω καμια διαθεση να υπερασπιστω τα καναλια, αλλα εαν ως πολιτες επιλεγαμε καλυτερη τηλεοραση, θα ειχαμε καλυτερη τηλεοραση. Οταν δινουμε τετοια νουμερα πχ στον Πρετεντερη(τον οποιο δεν εχουμε Καμια υποχρεωση να παρακολουθησουμε), ε τοτε Πρετεντερη θα εχουμε. Και να'ταν μονο αυτος? Εδω δινουμε νουμερα στον Τραγκα! Εμεις απαξιωνουμε καθημερινα τους σοβαρους και εγκυρους δημοσιογραφους αλλα και τις οποιες καλες στιγμες των καναλιων και στη συνεχεια κλαψουριζουμε για το κακο τους επιπεδο. Ως προς τα επισοδεια: Και εγιναν εκτροπα, και μολοτοφ πεσανε και οδοφραγματα στηθικαν και αυτοκινητα καηκαν. Εκτος αν ο αρθρογραφος θελει να μας κανει να πιστεψουμε οτι οι σκηνες που ειδαμε απο τις ηλεορασεις μας Δεν ηταν πραγματικες αλλα αναπαραγωγη θριλερ Β κατηγοριας. Και οτι το μονο εγκυρο, ειναι το ρεπορταζ που εκανε ο ιδιος λεγοντας "όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν ότι"....
Δεν μιλάω σαν να είναι οι τηλεθεατές μωρά -αν και πολλοί απ' αυτούς φέρονται ανάλογα του χαρακτηρισμού αυτού, όπως εύστοχα αναλύεις πιο κάτω-, λέω πως η τηλεόραση είναι του πες πες.. κάτι θα μείνει, ιστορικά πολύ πετυχημένο εγχείρημα.Το πρόβλημα τα τελευταία κάποια χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει καν κάποια ποιοτική τηλεόραση, από τότε που έκλεισε η ΕΡΤ δε (δεν αναφέρομαι στο γεγονός αυτήν την στιγμή, μόνο ως προς την ποιότητα της τηλεόρασης), έπεσαν και οι τελευταίες γωνίες "καλής" τηλεόρασης.Αν διαφωνείς, δώσε μου ένα/δυο παραδείγματα σοβαρών και έγκυρων δημοσιογράφων ή/και εκπομπής που θεωρείς ποιοτική, ομολογώ πως έχω πολύ καιρό να δω τηλεόραση, οπότε δεν έχω και την πιο ολοκληρωμένη άποψη.Ως προς τα επεισόδια: Βιωματικά, έχω να πω πως κάηκαν κάδοι και αυτοκίνητα, στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ έπεσαν μολότοφ. Υποθέτω κάποιοι από τους τύπους με κουκούλα ΔΕΝ ήταν ασφαλίτες, σίγουρα όμως είδα πολλούς της αστυνομίας και να βάζουν λάδι στην φωτιά και να "συνεργάζονται" με κάποιους από αυτούς τους κουκουλοφόρους.Αυτό λέει και το άρθρο, δεν είναι ρεπορτάζ του ιδίου αλλά όσων ήταν εκεί, ότι εκτός από κάποιους "θερμοκέφαλους", λάδι στην φωτιά (και πολύ θα συμπληρώσω εγώ) έριξε η αστυνομία, φανερή και κρυφή.Ήδη από τις -ειρηνικές- πορείες πριν τα επεισόδια ένιωθες πως ο κάθε ένας από εμας -τους διαδηλωτές- είχε σαν αξεσουάρ τον προσωπικό του ασφαλίτη, πέραν του προσωπικού ΜΑΤατζή που σου αναλογούσε έτσι και αλλιώς.ΠΡΙΝ τις πορείες η κουβέντα όλων ήταν στο πως να διαφυλάξουμε να μην ξεκινήσει η αστυνομία επεισόδια, να μην τους βγει το χάος που θέλουν να γίνει, μέχρι και ανακοίνωση βγήκε "μετά την πορεία δεν πάμε σπίτι μας αλλά μένουμε στον δρόμο να διαφυλάξουμε πως δεν θα καεί η Αθήνα". Έτσι από βίτσιο λες το σκεφτόμασταν και ταλαιπωριόμασταν;Αυτό, ήταν το πως το έζησα, πάμε τώρα στα ΜΜΕ.Τα ΜΜΕ, ανακάλυψαν νίντζα αναρχικούς που έκαναν παρκούρ -που ακόμα και καλόπιστα να πάρω το βίντεο από το ελικόπτερο που βγήκε μετά, μόνο μολότοφ έπεσαν, δεν έγινε παρκούρ από ταράτσα σε ταράτσα... άρα τα ΜΜΕ ξέφυγαν λίγο- και τα ΜΜΕ πήγαν να χρεώσουν στους αναρχικούς το κάψιμο των Ζάρα ως νέα ΜΑΡΦΙΝ, τα οποία (Ζάρα), αν δεν είχαν επέμβει -κατά δήλωση και των εργαζομένων των Ζάρα- οι αναρχικοί, μπορεί όντως να είχαμε νεκρό.Άσχετα από το τραγικό του θέματος, ότι πήγε να γίνει προβοκάτσια που θα είχε νεκρούς, τα ΜΜΕ τι στάση κράτησαν;Μήπως επειδή σε όλο το ίντερνετ βούιζε ότι ΔΕΝ ήταν αναρχικοί αυτοί που έβαλαν την φωτιά, αλλά αυτοί που την έσβησαν, αναγκάστηκαν και τα δελτία -έστω με καθυστέρηση- να βγάλουν τις μαρτυρίες;Μην προσπαθείς να ξεπλύνεις την προπαγάνδα των ΜΜΕ, εκτός από ανήθικη, είναι και επικίνδυνη, σε καλώ να κατέβεις μαζί μας σε μια πορεία να τα δεις και με τα ίδια σου τα μάτια.
Οι καταστροφές στις πορείες είναι προβοκάτσιες, τα κανάλια πάντα παραπληροφορούν, μόνο τα μπλόγκ λένε την αλήθεια και το μέλλον είναι ο κομμουνισμός.... Μάλιστα.....
"το μέλλον είναι ο κομμουνισμός"Αυτό με σας τους γραφικούς που φοβάστε ακόμα το φάντασμα του κομμουνισμού, έχει πολλή πλάκα. ψηφίστε Σαμαρά λοιπόν, μην σηκωθεί το φάντασμα του Στάλιν και έρθει να καταλάβει την Ελλάδα.
Κομμουνιστές είναι και ο Κάστρο και ο Μαδούρο... Ναι, αυτοί στους οποίους έτρεξε να δώσει τα διαπιστευτήρια ο μέγας αριστερός ηγέτης μόλις έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και μέλλων πρωθυπουργός όπως του είπε ο ίδιος ο Κάστρο...Κάποιοι σαν εσένα βέβαια συνεχίζετε να περιμένετε ένα θαύμα οτι εσείς θα καταφέρετε με κάτι που απέτυχε παντού. Να ασχοληθεί η επιστήμη να δει την περίπτωσή σας, εμάς μας ξεπερνάει.Α, κάψτε και κανα λεωφορείο, καμμιά τράπεζα, η επανάσταση θέλει και παράπλευρες απώλειες για να δείξετε από τώρα ποιοί πραγματικά είστε. Φαντάσου να πάρετε και την εξουσία...
Υ.Γ. Ξέχασα και το άλλο: Κι εσείς λοιπόν οι άλλοι, για να απαντήσω στο ίδιο γραφικό ύφος με ταμπέλες, περιμένετε ένα θαύμα για να αρχίσει ξαφνικά να επιτυγχάνει μια προσέγγιση που μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς επί χρόνια. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Πώς το έλεγαν αυτό να δεις... Όταν κάνεις κάθε φορά το ίδιο πράγμα, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα...
Και τον Πάπα πήγε να δει ο Τσίπρας, άρα είναι και καθολικός.Ποιοι είμαστε εμείς λοιπόν που μας χρειάζεται επιστημονική μελέτη; Οι συριζαίοι, αλλά παράλληλα και αναρχικοί που τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε; Τρικυμία εν κρανίω βλέπω...Εντάξει, καταλαβαίνω: Η πλήρης άγνοια και σύγχυση, μπορεί να φέρει τον απόλυτο πανικό. Δεν το κάνεις επίτηδες.