Απεργία την Πρωτομαγιά

Ένας δημοφιλής γάμος, ένα ταλαίπωρο σύμφωνο και μια ακόμα κυβερνητική εξαγγελία-πυροτέχνημα(;)

 Ένας δημοφιλής γάμος, ένα ταλαίπωρο σύμφωνο και μια ακόμα κυβερνητική εξαγγελία-πυροτέχνημα(;) Facebook Twitter
7

Η πρώτη ήταν ο γάμος του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ με τον εκλεκτό της καρδιάς του στη Νέα Υόρκη, μια από τις 33 αμερικανικές Πολιτείες που αναγνωρίζουν πια τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Οι ενωμένες παλάμες με τις βέρες πάνω στο γαμήλιο συμβόλαιο καθώς και άλλες, δίχως ίχνος «πρόκλησης» ή «επίδειξης» αλλά ξέχειλες από αγάπη και τρυφεράδα φωτογραφίες που δημοσίευσε το ζευγάρι στο Διαδίκτυο είχαν τόση θετική ανταπόκριση ώστε, αν παντρεύονταν στην Αθήνα, δεν θα έφταναν το Δημαρχείο μαζί με τη Μητρόπολη για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους! Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα θερμότερα «συχαρίκια» τα έδιναν ετεροφυλόφιλοι και μάλιστα γυναίκες.

Χωρίς να προδικάζω οτιδήποτε, θεωρώ την υπουργική δήλωση «πυροτέχνημα» - είναι απίθανο η πρόταση νόμου για το οικογενειακό δίκαιο να κατατεθεί πριν από τις εκλογές κι εξίσου απίθανο να μην προκαλέσει έντονες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις σαν αυτές που απεσόβησαν επιτυχώς την ένταξη του συμφώνου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η δεύτερη ήταν η κυβερνητική εξαγγελία για πολλοστή φορά (έχω χάσει το μέτρημα) περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε πρόσφατα, δίχως φυσικά να δεσμευτεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου - παραμένουμε, ως γνωστό, από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές όπου δεν αναγνωρίζονται θεσμικά με κανένα τρόπο. Πηγές του υπουργείου έσπευσαν βέβαια να αποκλείσουν εντελώς την προοπτική του γάμου, ενώ είναι άγνωστο αν το υφιστάμενο "straight only" σύμφωνο θα αναμορφωθεί επίσης ώστε να γίνει εγκυρότερο και πιο ελκυστικό. Υπόψη ότι τον Νοέμβριο του '13 το ΕΔΔΑ, κατόπιν ομαδικής προσφυγής (ΕΠΣΕ-Σύνθεση), καταδίκασε την Ελλάδα σχετικά ορίζοντας αποζημίωση 5000 Ευρώ για κάθε θιγόμενο, ενώ ετοιμάζονται άλλες 162 προσφυγές ζευγαριών.

 

Για τον Αύγουστο, έναν από τους λίγους επώνυμους Έλληνες που έχουν βγει ανοικτά προς τα έξω κι υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα τόσο στο σύμφωνο συμβίωσης όσο και στον γάμο, ήταν κάτι φυσικό. Και όχι, κανείς δεν δικαιούται να χαρακτηρίζει «μικροαστική» την επιλογή ζωής κάποιων άλλων από την ασφάλεια των δικών του δεδομένων προνομίων (μπορεί, φυσικά, να προκρίνει τη δικιά του/της εναλλακτική). Ναι, αληθεύει ότι το δικαίωμα στον γάμο έχει υπερπροβληθεί από την lgbt κοινότητα - που φοβάμαι ότι εν μέρει τον αντιλαμβάνεται μόνο ως δικαίωμα, ενώ είναι και υποχρέωση -, λες και θα εξαφάνιζε μεμιάς κάθε άλλη διάκριση. Όχι, δεν χρειάζεται, ούτε πιθανόν και μας ταιριάζει να αντιγράψουμε μέχρι κεραίας το ετεροκανονικό μοντέλο. Ναι, ο γάμος θα μπορούσε, ακραία, να ευνοήσει «εκ των έσω» διαχωρισμούς ανάμεσα στους καθώς πρέπει «αποκατεστημένους-ες» και τους υπόλοιπους, προάγοντας έναν queer συντηρητισμό.

 

 Ένας δημοφιλής γάμος, ένα ταλαίπωρο σύμφωνο και μια ακόμα κυβερνητική εξαγγελία-πυροτέχνημα(;) Facebook Twitter
Aληθεύει ότι το δικαίωμα στον γάμο έχει υπερπροβληθεί από την lgbt κοινότητα - που φοβάμαι ότι εν μέρει τον αντιλαμβάνεται μόνο ως δικαίωμα, ενώ είναι και υποχρέωση -, λες και θα εξαφάνιζε μεμιάς κάθε άλλη διάκριση...

Παραμένει, ωστόσο, ένα δικαίωμα σεβαστό – αν είναι δυνατό αναχρονιστικοί θεσμοί και αντιλήψεις που αλληλοτροφοδοτούνται ερήμην της εξέλιξης να εμποδίζουν δύο ανθρώπους να σταθούν μαζί στα εύκολα αλλά και τα δύσκολα, όπως θέματα υγείας και μια σειρά ασφαλιστικά, φορολογικά, συνταξιοδοτικά και κληρονομικά ζητήματα που, όσο «πεζά», είναι ρεαλιστικά όσο η ζωή. Δεν εξανεμίζονται βέβαια αυθημερόν προκαταλήψεις αιώνων. Ο γκέι γάμος συνεχίζει να ενοχλεί ακόμα και σε χώρες που τον έχουν αναγνωρίσει – μια από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του Νικολά Σαρκοζί, που ξανακατεβαίνει για πρόεδρος στη Γαλλία, είναι η αναθεώρηση ή και κατάργηση του σχετικού νομοσχεδίου που πεισματικά προωθεί η δεξιά πρωτοβουλία «Κοινή Λογική».

Το να κηρύσσει, όμως, διά νόμου η ίδια η Πολιτεία έκπτωτη την υποκρισία είναι σίγουρα μια κίνηση αποφασιστική, είτε πρόκειται για το σύμφωνο είτε τον γάμο που είναι το - εξίσου «κοινής λογικής» - επακόλουθο. Άσχετα με την προσωπική μου άποψη, θα τον υπερασπιζόμουν απλώς και μόνο επειδή ξινίζει σε ό,τι συντηρητικότερο διαθέτει αυτή η χώρα, από τους Φαήλους (που αναρωτιόνταν αν θα φορέσει νυφικό ο Μήτσος ή ο Μπάμπης) και τους Ανθιμοϊερεμίες με τους ανορθόγραφους «κύναιδούς» τους μέχρι τις έξτρα - και επιθετικά - ομοφοβικές Χρυσές Αυγές κι από τους Βερύκιους (η ακατάσχετη τηλεοπτική ομοφοβική χυδαιολογία του οποίου «επιβραβεύθηκε» με το πρόστιμο-χάδι των 3000 Ευρώ στον Alpha από το ΕΣΡ, που απέρριψε και την αίτηση θεραπείας των συνηγόρων του συγγραφέα) μέχρι τη φιλελεύθερη Ντόρα, που εκφράστηκε πρόσφατα κατά του γκέι γάμου επειδή, λέει, «η εικόνα την ενοχλεί πάρα πολύ» (προφανώς λιγότερο από εκείνη που την έδειχνε να χαριεντίζεται με τον Χρυσαυγίτη υπόδικο Παναγιώταρο). Μάταια η κ. Μπακογιάννη προσπάθησε ύστερα να τα «μπαλώσει» εφόσον ως βουλευτίνα ουδέποτε υποστήριξε έμπρακτα τα lgbt δικαιώματα, καθώς ισχυρίστηκε.

Χωρίς να προδικάζω οτιδήποτε, θεωρώ την υπουργική δήλωση «πυροτέχνημα» - είναι απίθανο η πρόταση νόμου για το οικογενειακό δίκαιο να κατατεθεί πριν από τις εκλογές κι εξίσου απίθανο να μην προκαλέσει έντονες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις σαν αυτές που απεσόβησαν επιτυχώς την ένταξη του συμφώνου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Πόσο μάλλον που το «φλερτ» της ΝΔ με την ευρύτερη ακροδεξιά κοντεύει να γίνει γάμος κανονικός. Να 'ναι «στάχτη στα μάτια» με ψηφοθηρικό στόχο; Όχι πως είμαι προκατειλημμένος αλλά η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να συμμαχήσει ακόμα και με τον διάβολο για να παραμείνει στην εξουσία! Μόνο που οι «σύμμαχοι» θα πρέπει να τα βρίσκουν κι αναμεταξύ τους – και δεν νομίζω πως τα lgbt δικαιώματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος του κ. Σαμαρά, ούτε φυσικά υπάρχει κάποια «διαφωτιστική» πρωτοβουλία ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις. Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί εκ νέου στις καλένδες, με την ελπίδα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα τολμήσει, επιτέλους, το αυτονόητο.

7

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Θελω να πιστεψω οτι δεν ειναι πυροτεχνημα και οτι θα συμβει , οχι επειδη το θελει η ΝΔ ( θεωρω οτι η Μπακογιαννη απλα προσπαθησε απλα να "πουλησει" την ιδεα του συμφωνου στο μεσο ψηφοφορο της συγκεκριμενης παραταξης ) αλλα επειδη πλεον εχει μετατραπει δικαιως σε θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη και η χωρα δεν θελει να μετατραπει σε δακτυλοδεικτουμενη ή φοβάται ότι θα αποκτήσει τη φημη οπισθοδρομικης και ομοφοβικής - που είναι εδω που τα λέμε - .Εμένα σαν ομοφυλόφιλο , κυρίως με πληγώνει η δηλεία ομοφυλόφιλων πολιτικών σε παρατάξεις όπως η ΝΔ ( ονοματα δε λεμε ) , το ΚΚΕ ( ονοματα δε λεμε ) και το ΣΥΡΙΖΑ (ονοματα δε λεμε ) και ακόμα περισσότερο η δηλεία διασημοτήτων της τηλεορασης και του τραγουδιου ( ονοματα ξανα δε λεμε ) , που δεν βγαινουν να το πουν και να δειξουν ετσι ,οτι ειναι κατι το φυσιολογικο , να δωσουν το μηνυμα οτι οι ΛΟΑΤ ειναι δραστήριοι παντου, επιτύχημένοι και μερος της κοινωνιας . Το φοβισμενο παιδι 14 15 χρονων , σε μια επαρχιακη πολη της Μακεδονιας ή της Θρακης , πού θα βρει εντος των συνόρων ενα σύμβολο , να μην νιωθει μονος , περίεργος και απομονωμένος ? Πρεπει σωνει και καλα να κατεβαζει αμερικανικες σειρες ή να παρακολουθεί την Ellen στο youtube ? Και ας αναρωτηθει καποιος , ποσο διαφορετικά θα ηταν τα πραγματα αν απεναντι στο καθε Φαηλο , τραγόπαπα ή Μπακογιάννη υπήρχε μια ΛΟΑΤ προσωπικοτητα για να εκθειασει τα οσα ρατσιστικά λένε , το πόσο διαφορετικά θα ηταν τα πράγματα . Κριμα
Tο κίνημα "Κοινή Λογική" είναι ένα ανόσιο γιορτάσι μίσους και αίσχους. Οι άνθρωποι δε θέλουν τίποτε άλλο, παρά να απολαμβάνουν προνόμια που κάποιοι άλλοι δε θα έχουν. Είναι ρηχοί αξιακά και προσχηματικά επικαλούνται το καλό των νέων, όταν δεν έχουν επαρκή στοιχεία γι' αυτό. Αφήστε που προφανώς συμμετέχουν πολύ ευχαρίστως στο επιζήμιο για πολλούς επίσης νέους ομοφοβικό παραλήρημμα.Στα δικά μας τώρα κι εγώ θεωρώ ότι "δεν είναι ώριμες οι συνθήκες" για να...στηρίξει τη ΝΔ ένας δημοκρατικά και σύγχρονα σκεπτόμενος άνθρωπος, που ενδιαφέρεται για τα ανθιρώπινα δικαιώματα και δη για τα lgbt δικαιώματα. Η ΝΔ έχει συνειδητά αποξενωθεί από όλη αυτή την ιστορία και δεν είναι εύκολο να πεισθεί κάποιος να τη στηρίξει, αλλά νομίζω ότι αν δεν περάσει στην αριστερή όχθη, θα πρέπει να μη φύγει από τη δεξιά όχθη του Ποταμιού. Παρακεί είναι αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, που μόνο με ψυχιατρικούς όρους μπορεί να προσεγγισθεί.Ένα σοβαρό και στιβαρό νομικά ΣΣ δεν είναι Επανάσταση. Είναι Σοβαρότητα. Αλλά η ΝΔ δείχνει να μην είναι σοβαρή και κυρίως, αξιόπιστη.
Δεν είναι ότι "δεν έχουν επαρκή στοιχεία γι' αυτό" απλώς. Είναι ότι υπάρχουν επαρκείς (επιστημονικές) αποδείξεις που καταρρίπτουν όλα όσα επικαλούνται.
Εδω να υπεθυμισουμε οτι και το ΠΑΣΟΚ το ειχε υποσχεθει πριν το 2009 και οταν πηρε την εξουσια το εκανε γαργαρα. Ειναι γεγονος βεβαια, οτι δεν αποκλειω την πιθανοτητα, αν κατι τετοιο ισχυσει καποτε στην Ελλαδα, να εχουμε την επομενη μερα πορειες διαμαρτυριας απο το "Χριστεπωνυμον πληθος"
Και πορείες να έχουμε, πρέπει να προχωρήσει . Το Χριστεπώνυμο πλήθος πλήθος πρέπει να τιθασευθεί στη νομιμότητα και να μη συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική και εξτρεμιστική εγκληματική οργάνωση.
"Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα θερμότερα «συχαρίκια» τα έδιναν ετεροφυλόφιλοι και μάλιστα γυναίκες. Πηγή: www.lifo.gr""μάλιστα γυναίκες";Δεν καταλαβαίνω, τί διαφορά έχει ώστε να πρέπει να επισημανθεί;