Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο

Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο Facebook Twitter
2

Ένα από τα προβλήματα με τη συντηρητική παράταξη και την πασοκική συνιστώσα της που μας κυβερνούν είναι ότι ούτε βιβλία διαβάζουν ούτε πολλές ταινίες βλέπουν. Γιατί αν είχαν λίγο μελετήσει τις βιογραφίες της Μέρκελ ή είχαν δει τη Νονά, το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την προσωπικότητά της, θα είχαν καταλάβει ότι η άσημη, απολίτικη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία είναι μανούλα στις προδοσίες, χάρη στις οποίες κατάφερε να επικρατήσει στη γερμανική πολιτική σκηνή.


Θα μάθαιναν, επίσης, κάτι πολύ ουσιαστικό, όταν πρόκειται να συζητήσεις μαζί της: ότι η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο δεν λέει ποτέ ένα ξεκάθαρο ναι ή ένα ξεκάθαρο όχι. Λέει συγχρόνως και ναι και όχι, διστάζει να αποφασίσει περιμένοντας καιροσκοπικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακόμη και την ημέρα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, την ώρα που οι Ανατολικοί συγκεντρώνονταν στο Τείχος, η Άνγκελα πήγε στη σάουνα, περιμένοντας να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα πράγματα. Ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δυστυχώς και η Ελλάδα, το πλήρωσαν ακριβά το 2010, όταν η Μέρκελ καθυστερούσε επί μήνες να αποφασίσει για το περίφημο πακέτο βοήθειας, την ώρα που το επιτόκιο που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές είχε φτάσει στα ουράνια.

Μερικοί το λένε κι έξω από τα δόντια: η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη, χρειάζεται κι άλλες «μεταρρυθμίσεις». Σκάστε και κολυμπάτε.


Το μοιραίο λάθος της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι συνέδεσε απόλυτα την τύχη της με την πρώτη κυρία του Βερολίνου. Από το βράδυ των εκλογών του 2012 έδωσε τα διαπιστευτήριά της, όταν ο κ. Σαμαράς ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση, το κεντρικό σύνθημα χάρη στο οποίο είχε κερδίσει την πρώτη θέση, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα. Ύστερα ορκίστηκε και επισκέφθηκε τη Μέρκελ για τα διαπιστευτήρια. Η άγραφη συμφωνία ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθούσε πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τη συνταγή λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας του Βερολίνου, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Ως αντάλλαγμα, το τελευταίο θα στήριζε πολιτικά την κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, όταν η Ελλάδα «θα είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», οι δανειστές θα συζητούσαν το ελληνικό πρόβλημα και θα ελάφρυναν το χρέος, που αποτελεί τη λυδία λίθο του προβλήματος.

Κάπως έτσι ο κ. Σαμαράς μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε έναν από τους πιο σκληρούς πρωθυπουργούς που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα τις τελευταίες δεκαετίες: απολύσεις, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Αν δεν είχε υπάρξει το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, θα είχαν δώσει αλά Βολιβία και το νερό, ένα από τα σπουδαιότερα δημόσια αγαθά. Η κ. Μέρκελ μόνο ωφελημένη βγήκε από τη λεόντειο συμφωνία. Η ελεγχόμενη κρίση στην ευρωζώνη γέμισε τα ταμεία του Βερολίνου, που έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο: να επιστρέφει δηλαδή στο τέλος του δανείου λιγότερα απ' όσα είχε δανειστεί! Η σχετική οικονομική ευμάρεια διευκόλυνε αποφασιστικά την τρίτη εκλογή της, το 2013, την ίδια ώρα που πουλούσε το ελληνικό success story στη γερμανική κοινή γνώμη. Όσες χώρες του Νότου σκέφτονταν να αντιδράσουν, κάθισαν στ' αυγά τους, όταν είδαν τα δεινά της Ελλάδας: τον χειρότερο οικονομικό μαρασμό που έχει γνωρίσει χώρα σε περίοδο ειρήνης.

Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο Facebook Twitter
Η κ. Μέρκελ μόνο ωφελημένη βγήκε από τη λεόντειο συμφωνία. Η ελεγχόμενη κρίση στην ευρωζώνη γέμισε τα ταμεία του Βερολίνου, που έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο: να επιστρέφει δηλαδή στο τέλος του δανείου λιγότερα απ' όσα είχε δανειστεί! Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO


Τα «καλά παιδιά» περίμεναν δύο χρόνια υπομονετικά: σύμφωνα με μία αρχική υπόσχεση, το πρόβλημα του χρέους θα συζητιόταν πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να διευκολυνθούν και να τις κερδίσουν. Ύστερα μετατέθηκε για τον Σεπτέμβρη του 2014, αλλά οι Σαμαράς - Βενιζέλος είδαν και πάλι το ποτήρι μισογεμάτο: ότι θα διευκολυνθούν στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και θα τρίψουν τη γερμανική βοήθεια στη μούρη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, πήγε κάπου για το τέλος του 2014, μετά, αφού διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αν γίνουν στις αρχές του 2015. Η Μέρκελ είχε παίξει ένα από τα γνώριμα παιχνίδια προδοσίας.


Παρότι ο ξάδελφός του, πρέσβης στο Βερολίνο, του συνιστούσε να μην πάει, γιατί δεν θα έβγαζε τίποτα, ο κ. Σαμαράς δεν άντεξε και πήγε να τη δει. Θα έκανε η καγκελάριος μια σαφή δήλωση ότι το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά; Θα τον υποστηρίξει, τουλάχιστον, η Γερμανία όταν θα δηλώσει ότι τα μνημόνια τελείωσαν και η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές; Δεν είχε, άλλωστε, εφαρμόσει όσα σκληρά είχε υποσχεθεί και ακόμη περισσότερα ΕΝΦΙΑ;


Η κ. Μέρκελ δεν απάντησε ούτε ναι ούτε όχι. Και από τότε το ίδιο μοτίβο σιγοσφυρίζουν αδιάφορα οι υπόλοιποι δανειστές από το ΔΝΤ μέχρι το Eurogroup, ενώ μερικοί το λένε κι έξω από τα δόντια: η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη, χρειάζεται κι άλλες «μεταρρυθμίσεις». Σκάστε και κολυμπάτε. Οι Σαμαράς - Βενιζέλος είναι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά τουλάχιστον έμειναν για δύο και παραπάνω χρόνια στην εξουσία. Στο κάτω-κάτω, αν δεν ήταν η Μέρκελ, δεν θα το είχαν καταφέρει ποτέ.

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
"Επισης, να σας θυμισω, ποιος δαιμονιοποιησε την επιχειρηματικοτητα στην Ελλαδα, κρατικοποιησε και χρεωκοπησε τα παντα σχεδον; Ο πνευματικος πατερας του σημερινου σας αρχηγου, ο κυριος Ανδρεας την δεκαετια του 80.. "Όπα σύντροφε .... μιλάς για τις λεγόμενες "προβληματικές επιχειρήσεις" όπως τις λέγανε τότε ... Μα αυτές ήταν επιχειρήσεις που είχαν υπερ-υπερ-υπερδανειστεί δανεικά και αγύριστα από τις (ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΟΤΕ) τράπεζες. Η κίνηση του Α. Παπανδρέου τότε να τις κρατικοποιήσει ήταν μια αμυντική κίνηση προκειμένου να διασφαλίσει μέρος τουλάχιστον των χρεών αυτών δημιουργώντας υπεραξίες. Και αλλού απέδωσε αλλού όχι ... Η κίνηση δεν ήταν λάθος , το λάθος ήταν η μη δημιουργία στιβαρών ελεγκτικών μηχανισμών.Δηλαδή , τώρα , αισθάνεσαι πολύ καλύτερα που ενώ το κράτος ( δηλαδή οι φορολογούμενοι) ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες , δε μετέχει πουθενά , ούτε καν για τη διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά; Αχ μωρε συγγνώμη ξέχασα , φρόντισαν πρόσφατα για την "ανακεφαλαιοποίηση" των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , μάλιστα με τη βοήθεια διάταξης που "ρυθμίζει" το εν μέρει ακατάσχετο των κρατικών επιδοτήσεων προς τα κόμματα. Καλά κάνουν - μπορεί αυτό όμως να ισχύσει για όλους;(Περίμενε μετά "συγκρούσεις με νταβατζήδες") "Για αλλες περιπτωσεις οργανισμων που εβγαζαν "κερδη" μετα επιδοτησης δεν θα μιλησω καν, γιατι αυτο ειναι φαντασιακη λογιστικη. "ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΝΑ ,ΜΙΛΗΣΕΙΣ και να τα πείς ΟΛΑ ... Να πεις τι έδινε ως "επιδότηση" το κράτος αλλά να πεις και τι χρώσταγε το κράτος από την παροχή υπηρεσιών που δεν ξεπλήρωνε ποτέ ... Να δούμε και τώρα τι χρωστάει το κράτος στην πολυμετοχική πλέον ΔΕΗ , στην ΕΥΔΑΠ κλπ κλπ κλπΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ και ΠΡΝΟΜΙΟΥΧΟΙ για την τρέχουσα κυβέρνηση είναι όσοι εξακολουθούν να αμείβονται με περισσότερα από 1000 ευρώ το μήνα, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα είτε μισθωτοί είναι αυτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης πίσω από έναν κακό Δημόσιο Τομέα κρύβεται ένας πολύ πολύ ρηχός ιδιωτικός τομέας που ποτέ δε μπόρεσε να βγει μπροστά λόγω της κακής νοοτροπίας μέσω της υπέρμετρης ροπής στην "αρπαχτή" και τα "κρατικά συμβόλαια".Και όσο συζητάμε ακόμη για "περικοπές" 'εξορθολογισμούς" κλπ κλπ μην περιμένεις πραγματική ανάπτυξη.
Για την Μερκελ συμφωνω απολυτως.Οσο για τα αλλα που λετε ομως κυριε Κουλογλου.. Οταν λετε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, το λετε σαν να ειχαμε την Δημοσια Σιλικον Βαλλευ στην Ελλαδα και δεν το ξεραμε, ενω στην πραγματικοτητα αναφερεστε στον ΟΠΑΠ, την εξαιρεση της εξαιρεσης. Για αλλες περιπτωσεις οργανισμων που εβγαζαν "κερδη" μετα επιδοτησης δεν θα μιλησω καν, γιατι αυτο ειναι φαντασιακη λογιστικη.Επισης, να σας θυμισω, ποιος δαιμονιοποιησε την επιχειρηματικοτητα στην Ελλαδα, κρατικοποιησε και χρεωκοπησε τα παντα σχεδον; Ο πνευματικος πατερας του σημερινου σας αρχηγου, ο κυριος Ανδρεας την δεκαετια του 80..Το μεγα λαθος της κυβερνησης ειναι οτι στην κορυφη της κρισης δεν τολμησε να συγκρουστει με ολους τους νταβατζηδες και να μεταρρυθμισει πραγματικα την χωρα αντι να κανει οριζοντιες περικοπες. Πιο πολυ μεταρρυθμιση ηθελε, και ειδικα στον Δημοσιο τομεα. Αλλα με πλανο, συστημα και δικαιοσυνη. Αν το ειχε κανει αυτο, θα ειχε μεγαλη μεριδα της παραγωγικης Ελλαδας μαζι της και ολοι θα ειμασταν σε καλυτερη θεση. Δυστυχως δεν μπορεσε. Ο Συριζα δεν θελει να προσπαθησει καν να κανει κατι τετοιο, αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα.