Οι αρχαιολόγοι που μας απογοήτευσαν

Οι αρχαιολόγοι που μας απογοήτευσαν Facebook Twitter
15
Οι αρχαιολόγοι που μας απογοήτευσαν Facebook Twitter
Όσο κρατάει ο πόλεμος των βεβιασμένων και αλληλοσυγκρουόμενων σεναρίων χωρίς θεμέλια, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να υπονομεύεται στο συλλογικό υποσυνείδητο η (όποια) σημασία του μνημείου πριν ακόμη το δούμε καν ολόκληρο

Η Αμφίπολη πουλάει. Λίγο ο σοβινιστικός παραληρηματικός πυρετός για ένα γιγαντιαίο μακεδονικό (;) τάφο (;) που βρέθηκε στην από δω μεριά των συνόρων και λίγο το σύνδρομο «Indiana Jones», που γαργαλάει τη φαντασία με ασύμμετρες ανακαλύψεις (από μπαούλα με χρυσό και πολύτιμους λίθους σαν αυτά στο «Νησί των Θησαυρών» μέχρι το ανέπαφο σώμα του πρώτου εξωγήινου που κατέβηκε να πολεμήσει στο πλευρό του Μέγα Αλέξανδρου με λέιζερ) δεν θέλει πολύ για να μετατραπεί μια αρχαιολογική ανασκαφή, με πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια χαρακτηριστικά είναι η αλήθεια, σε μπανάλ σήριαλ σαν το Μπρούσκο.

Ενώ, όμως, καταλαβαίνω να σηκωθεί κονιορτός από ανίδεη παραφιλολογία στα τηλεοπτικά παράθυρα, στα blogs, ακόμη και στις κάποτε έγκυρες εφημερίδες που τώρα κυνηγούν την κυκλοφορία για την επιβίωση, κι ενώ πολιτική ηγεσία, τοπικοί άρχοντες και Άννα Παναγιωταρέα έχουν κάθε συμφέρον και κληρονομικό (αν κρίνουμε από το παρελθόν τους) δικαίωμα στην αισιόδοξη υπερβολή, στον πρωθύστερο ενθουσιασμό και στην επικοινωνιακή ευφορία, εντούτοις με τίποτα δεν συγχωρείται ο αντιεπιστημονικός, αντιεπαγγελματικός και εν τέλει κομπλεξικός και μισαλλόδοξος τρόπος που διάφοροι αρχαιολόγοι βγαίνουν και λένε δημόσια το μακρύ και το κοντό τους για την Αμφίπολη σαν κοινές Κατίνες.

Η αρχαιολογία είναι σαν τα Lego: ένα τουβλάκι γνώσης να τοποθετήσεις στραβά επειδή βιάστηκες και κινδυνεύει να καταρρεύσει από στατική ανεπάρκεια ολόκληρο το οικοδόμημα της ιστορίας του κόσμου.

Σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι διακατέχονται γενικά από έναν μεσογειακού τύπου παροξυσμό και ενθουσιασμό, η αρχαιολογία ήταν επί δεκαετίες ο σοβαρός επιστημονικός κλάδος που διαφήμιζε την υπομονή και την καρτερία. Και ασκούσε αυτές τις αρετές όχι με τις ώρες, αλλά με τα χρόνια, μέσα σε ήσυχα σαν εκκλησίες εργαστήρια, όπου τρεις άνθρωποι ξεσκόνιζαν με ένα πινέλο και αγάπη, σιγά σιγά, το ίδιο θραύσμα μέχρι να αποκαλύψει τα σημαντικά ή ασήμαντα μυστικά του.

Όσο πιο προσεκτικός ήταν ο αρχαιολόγος στις προβλέψεις, στην έρευνα, στις διατυπώσεις και στα συμπεράσματά του, τόσο πιο σεβάσμιος στο συνάφι του. Γιατί –μην ξεχνιόμαστε- η αρχαιολογία είναι σαν τα Lego: ένα τουβλάκι γνώσης να τοποθετήσεις στραβά επειδή βιάστηκες και κινδυνεύει να καταρρεύσει από στατική ανεπάρκεια ολόκληρο το οικοδόμημα της ιστορίας του κόσμου.

Κάτι μεσολάβησε, όμως, και στην περίπτωση της Αμφίπολης όλη αυτή η χρήσιμη «τυπολατρία» ξεχάστηκε. Πανεπιστημιακοί καθηγητές με τίτλους και περγαμηνές, αρχαιολόγοι με πείρα (και χωρίς), ακόμη και το History Channel με τη συνδρομή του διάσημου αιγυπτιολόγου (!!!) Άντριου Τσανγκ, άρχισαν να διατυπώνουν δίχως αυτοσυγκράτηση τις απόψεις, τις ενστάσεις ή τις καταγγελίες τους, που για να μην τις πω αυθαίρετες, θα τις αποκαλέσω «πρόχειρες», αφού διατυπώνονται χωρίς ιδιαίτερη σπουδή και εξ αποστάσεως, με μόνο σημείο αναφοράς πέντε κακοφωτισμένες φωτογραφίες και μια εντελώς επιστημονική... διαίσθηση.

Εννοείται, βέβαια, ότι από την εποχή της ασκητικής και προσεκτικής στα λόγια σχολής του Μανώλη Ανδρόνικου έχουν περάσει έτη φωτός. Γι' αυτό και δεν μου φάνηκε παράξενο (ίσως λίγο αστείο μόνο) που η Αμφίπολη απέκτησε από τις πρώτες μέρες γραφείο τύπου και pr την Άννα Παναγιωταρέα. Όμως, με έπιασε μια στενοχώρια, όταν τη στιγμή κιόλας που στον ορίζοντα εμφανίστηκε ένα ψηλό κύμα δημοσιότητας, αρκετοί αρχαιολόγοι έτρεξαν να το καβαλήσουν σαν αγριεμένοι έφηβοι σέρφερ. Να ποντάρουν κι εκείνοι τα ρέστα τους στη μία ή στην άλλη θεωρία (μακεδονικός ή ρωμαϊκός, συλημένος ή ασύλητος, της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή του Νέαρχου, τάφος ή ιερό;) με τον ίδιο ρουλέτα τρόπο που το κάνουν μερικές φορές και οι σεισμολόγοι: 50% πιθανότητες να γίνει καταστροφικός σεισμός – και φυσικά 50% να μη γίνει.

Στην εποχή του selfie, δεν περίμενα βέβαια οι αρχαιολόγοι να είναι λιγότερο ματαιόδοξοι και εγωκεντρικοί από όλους εμάς τους υπόλοιπους. Τους το 'χα να βγουν με χαρά σε όποιο τηλεοπτικό παράθυρο κι αν τους προσφερθεί. Θα ήλπιζα, όμως, να κρατήσουν τα προσχήματα.

Ίσως –δεν ξέρω- να υποβόσκει στη συγκεκριμένη περίπτωση και μια έλλειψη σεβασμού με προσωπικά χαρακτηριστικά. Μοιάζει να μην την έχουν και πολύ σε εκτίμηση την κα Περιστέρη-Κροφτ (από το Lara Croft) όλοι αυτοί οι άσπονδοι συνάδελφοι, γι' αυτό και τολμούν να την κοντράρουν πρώιμα και ανοιχτά, βγάζοντάς της τη γλώσσα με τις κραυγαλέες διαφωνίες τους. Όμως, τι να κάνουμε που σε εκείνη έτυχε η συγκεκριμένη ανασκαφή κι όχι σε εκείνους; Δεν έχω πραγματικά ιδέα αν είναι η ultra-κατάλληλη, αλλά αποδέχομαι κι εγώ και το πανελλήνιο πως είναι η από την τυφλή μοίρα εκλεκτή. Οπότε κάθε αντίπαλη αρχαιολογική ιαχή, η οποία δεν συνοδεύεται από αδιάσειστα στοιχεία, συγγνώμη, αλλά θα μοιάζει προς το παρόν με μένος, εμπάθεια και ζήλια -ακόμη κι αν αργότερα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος δικαιολογημένη.

Στην εποχή του selfie, δεν περίμενα βέβαια οι αρχαιολόγοι να είναι λιγότερο ματαιόδοξοι και εγωκεντρικοί από όλους εμάς τους υπόλοιπους. Τους το 'χα να βγουν με χαρά σε όποιο τηλεοπτικό παράθυρο κι αν τους προσφερθεί. Θα ήλπιζα, όμως, να κρατήσουν τα προσχήματα. Να περιμένουν, δηλαδή, στωικά την κυρία Περιστέρη στη γωνία, ακονίζοντας εντωμεταξύ τα νύχια και τα επιχειρήματά τους, κι όταν (αν...) ο τάφος (τάφος;;;) αποδειχθεί άδειος, ρωμαϊκός, ήσσονος σημασίας νεκρού, να τορπιλίσουν τη γυναίκα με το αστείο καπελάκι, επειδή από τη χαρά της βιάστηκε είναι η αλήθεια κι αυτή η γλυκούλα να πει δυο φαντασμένες κουβέντες παραπάνω (βλ. για παράδειγμα, «του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη»). Λόγια που έδειχναν με το δάχτυλο Μεγαλέξανδρους και καταραμένα φίδια.

Τώρα, όμως, κι όσο κρατάει ο πόλεμος των βεβιασμένων και αλληλοσυγκρουόμενων σεναρίων χωρίς θεμέλια, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να υπονομεύεται στο συλλογικό υποσυνείδητο η (όποια) σημασία του μνημείου πριν ακόμη το δούμε καν ολόκληρο. Και θα πρέπει στο τέλος να είναι πολύ υπέρμετρα σπουδαίο και τίγκα στους θησαυρούς για να καπελώσει την ίδια τη φθοροποιό ίντριγκα που ξεσήκωσε. Όχι μόνο, δηλαδή, να βρούμε τον ένοικο, αλλά μη σου πω να τον βρούμε και ζωντανό.

Τι κρίμα... Λες και ξεθάβουμε κάθε μέρα 3-4 αρχαία δωμάτια με ταβάνι, πάτωμα και ορθομαρμάρωση στους τοίχους. Λες και βγαίνουν στο φως δυο Καρυάτιδες, γλυπτά ολόκληρα, κάθε τόσο λίγο.

15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Για σιγα,για σιγα...Γιατι μας απογοητευσαν οι αρχαιολογοι(...και οι διαφοροι "αποδιπλα"ιστορικοι,ερευνητες,φιλολογοι και λοιποι συγγενεις...) ;Επειδη σε καθε ευκαιρια,και κυριως οταν δουν μπροστα τους καμερα,"πλακωνονται" ;Και που ειναι,δηλαδη,το περιεργο ;Υπαρχει καποια κατηγορια ελληνων διανοουμενων η κλαδος επιστημονων οπου να μην γινεται ακριβως το ιδιο ;Απο τους νομικους μεχρι τους σεισμολογους,και απο τους γιατρους μεχρι τους μαθηματικους ;Οχι ολοι ,βεβαια.Ενα μερος τους,ενα ποσοστο σχετικα μικρο.Οι περισσοτεροι ειναι σοβαροι ανθρωποι και καλοι επιστημονες.Ομως αυτοι οι οποιοι μας ειναι γνωστοι,αναγνωρισιμοι και προβεβλημενοι,ειναι ακριβως αυτοι που "πλακωνονται"μεταξυ τους.Φτανει να υπαρχει καμερα επιτοπου.Φαινομενο το οποιο,ειδικα τις δυο τρεις τελευταιες δεκαετιες εχει παρει διαστασεις,τοσο διοτι το κυνηγανε τα ΜΜΕ,οσο και διοτι καταλαβαινουν ολο και περισσοτεροι οτι αν δεν κανουν "show"θα τους "φαει η μαρμαγκα".Το τραγικο αποτελεσμα, και το βλεπουν γυρω τους ολοι οσοι θελουν να το δουν, ειναι οτι εχει γεμισει η χωρα με "φελλους"σε προβεβλημενες θεσεις,ενω οι πραγματικοι επιστημονες,τα γερα μυαλα,παιρνουν των ομματιων τους και φευγουν για χωρες οπου αξιολογειται το εργο ενος εκαστου,και οχι η φωτογενεια και το showmanship.Ετσι εχουν τα πραγματα.Ειτε μας αρεσει,ειτε οχι.
Μα είμαι ο μόνος που το απολαμβάνει όλο αυτό; Απίστευτες κατινιές με χοντροκομμένες μπηχτές ένθεν κακείθεν. Χρόνια έχουμε να δούμε τέτοια κωμωδία. Όχι μόνο ριγούμε από ενθουσιασμό με την ανακάλυψη αυτή καθ'αυτή όσοι αγαπάμε την αρχαιολογία αλλά έχουμε και ντιζέρτ ψυχαγωγία ξεκατίνιασμα "πνευματικών ανθρώπων" που είναι πάντα το καλύτερο.Εγώ θα το πάω κι αλλού, πιο επιστημολογικά να πούμε.Αν για ένα λόγο εύχομαι να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τάφο είναι για να ισοπεδωθεί η αυθάδεια με την οποία αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο στη βάση υποθέσεων,έστω βασισμένων σε κυρίαρχες παραδοχές.Μου φαίνεται απίστευτο πόσος κόσμος περνάει τη ζωή του μέσα στα πανεπιστήμια σα δάσκαλος κιόλας χωρίς να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην απόδειξη και τη συναίνεση.Αιώνια πληγή όλων των θεωρητικών αυτή και το λέω ως διάκονος θεωρητικής "επιστήμης".
Εγώ θα διαφωνήσω. Τα Lego έχουν πολύ μεγαλύτερη στατική επάρκεια από αυτή που τους αποδίδετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει οικοδόμημα από Lego επειδή βάλαμε στραβά ένα τουβλάκι στη βάση. Μάλλον στο Jenga έπρεπε να αναφερθείτε.
"αντιεπιστημονικός, αντιεπαγγελματικός και εν τέλει κομπλεξικός και μισαλλόδοξος τρόπος ..."Κρίνετε και κατακρίνετε συλλήβδην έναν επιστημονικό κλάδο, που έχει προσφέρει επί 170 χρόνια τεράστια συμβολή στον τόπο και στην διεθνή επιστήμη και που δεν έχει απασχολήσει με άσκοπη δημοσιότητα - στην πλειονότητά του - την κοινή γνώμη. Οι επιστημονικές ενστάσεις που έχουν εκφραστεί ως τώρα (οι επιστημονικές, επαναλαμβάνω, όχι των ασχέτων) προέρχονται από τέσσερις καθηγητές Αρχαιολογίας και από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, όχι από τυχαίους ανθρώπους. Παρακαλώ να προσέχετε τις διατυπώσεις σας, ειδικά στο πλαίσιο ένος μέσου που δεν γνώρισε χθες την εν λόγω επιστήμη και τους εκπροσώπους του. Οι κουβέντες είναι βαριές.Μετά τιμήςΚώστας Πασχαλίδης
Οι επιστημονες κρινουν με δεδομενα, ποια δεδομενα εχουν αυτοι ώστε να μπορουν να εκφερουν ολοκλρηωμενη κριση; δΕΝ κανουν οι ιδιοι κακο στην επιστημη τους;
κε Πασχαλίδη φαίνεστε εμπλεκόμενος και γνώστης.Θα γνωρίζετε προφανώς ότι δεν ήταν μονο οι 4 συγκεκριμένοι που αναφέρετε που εξέφρασαν γνώμες/ενστάσεις. Γενικά στον κλάδο των αρχαιολόγων ξεκίνησε μια διαδικασία κραξίματος. Ας μην γελιόμαστε.Σαν κάθε άλλο κλάδο, έχει κι αυτός τις παθογένειές του.
Επιστήμονες και μή, κρίνονται όλοι από τις πράξεις τους και όχι από τις θέσεις που καταλαμβάνουν σε πανεπιστήμια ή ειδικές υπηρεσίες (Ειδικά στην χώρα μας που η ακαδημαϊκή θέση δεν αντιστοιχεί απαραίτητα και σε ικανότητα). Το να βγαίνουν πτυχιούχοι και να κάνουν προγνωστικά τύπου "Πάμε στοίχημα" με μόνα στοιχεία φωτογραφίες στο ίντερνετ είναι που μειώνει το κύρος του κλάδου σας, πολύ περισσότερο δε από την δημοσίευση της γνώμης ενός αρθρογράφου. Και δεν μπορώ να καταλάβω από που και ως που στοχοποιείται ολόκληρος ο κλάδος όταν το άρθρο αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πρακτικές.
Επισης, γιατι μας ενοχλούν οι διάφορες θεωρίες των αρχαιολόγων, που κατα την άποψη μου πρεπει να ακούγονται και δεν μας ενοχλεί ο τρόπος με τον οποιο η ηγεσία του ΥΠΠΟ και η κυρία Περιστερη χειρίζονται το θέμα; Γιατι οι γνώμες άλλων ειδικών πρεπει να χαρακτηρίζονται ως εταιρικές και να πετιούνται στον καλαθο των αχρήστων; Που ειναι η διαιπιστημονικη συνεργασία όταν το θέμα χειρίζονται η κ. Περιστέρι, η εκπρόσωπος Τάφου και η ΓΓ του ΥΠΠΟ;Με πια λογική η εν λόγω κυρία βάζει υπεράνω έρευνας και αναςκαφηκων δεδομένων "το καλο του τόπου" όπως εχει δηλώσει σε κάποια απο τις συνεντεύξεις της; Το εύρημα ειναι εκει και ο Αρχαιολογος ένας και μη αμφισβητήσιμος. Η ζήλια και ο φθόνος που επικαλούνται κάπιοι, ειναι μη υπαρκτός ειδικα απο επιστήμονες που έχουν δοκιμαστεί και ερευνήσει επισης πολυ σημαντικους αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα.
στην επιστημη της αρχαιολογιας τον πρωτο λογο παραδοσιακα εχει αυτος που κανει την ανασκαφη. μολις δημοσιευσει οι αλλοι μπορουν να κρινουν. Οποιο κρινουν χωρις να εχουν κανενα απολυτως δεδομενο ειναι αντιεπιστημονικο. Ας κανουμε υπομονη, τα δελτια τυπου κλπ ειναι αξιοπρεπη λενε τι βρισκουν οχι τι σημαινουν αυτα πουβ βρισκουν
Το οτι οι δημοσιογράφοι τρέχουν πιςω απο τους αρχαιολόγους ασκώντας πίεση για κάποια δήλωση προφανώς δεν μετράει! Το οτι οι ίδιοι αρχαιολόγοι που σκάβουν τον χώρο μετέτρεψαν την έρευνα σε ριάλιτι σόου επισης δεν μετράει! Και το κερασάκι στην τούρτα η ηγεσία του ΥΠΠΟ που ζητάει άμεσα αποτελέσματα για να ξελασπώσει το χρεωκοπημενο κυβερνητικό σχήμα..πιέζοντας τους ερευνητές ..ούτε αυτο μετράει! Μέσα απο όλο αυτο το παράλογο σόου το μόνο που μένει και γίνεται στόχος κριτικής ειναι οι γνώμες των ακαδημαϊκών αρχαιολόγων που δεν σημμετεχουν στην έρευνα αλλα με τα στοιχεία που δίνονται προσπαθούν να εξηγήσουν! Τωρα γιατι αυτές οι γνώμες αποτελούν κόκκινο πανί και χαρακτηρίζονται ως "αποθημένα" σίγουρα θα υπαρχει κάποια εξήγηση που η ηγεσία του ΥΠΠΟ και μόνο αυτη ξερει!
''Οπότε κάθε αντίπαλη αρχαιολογική ιαχή, η οποία δεν συνοδεύεται από αδιάσειστα στοιχεία, συγγνώμη, αλλά θα μοιάζει προς το παρόν με μένος, εμπάθεια και ζήλια -ακόμη κι αν αργότερα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος δικαιολογημένη.''''Τι κρίμα... Λες και ξεθάβουμε κάθε μέρα 3-4 αρχαία δωμάτια με ταβάνι, πάτωμα και ορθομαρμάρωση στους τοίχους. Λες και βγαίνουν στο φως δυο Καρυάτιδες, γλυπτά ολόκληρα, κάθε τόσο λίγο.''επιτέλους...κάποιος τα έγραψε!!!!!Συγχαρητήρια κύριε Τσακούμη.
Ναι αλλά αν θέλουμε να πάμε αυτή τη λογική μέχρι το τέλος, εσείς επίσης κρίνετε τη διαμάχη με βάση το τι βλέπετε στην τηλεόραση. *Και* δεν έχετε τις ειδικές γνώσεις που έχουν αυτοί. Εγώ που έχω ειδικές γνώσεις ας πούμε στους υπολογιστές άμα δω ένα screenshot από Solaris 10 ξέρω ότι είναι Solaris 10 και όχι ας πούμε Windows 3.1, δε χρειάζεται να κάτσω να μελετήσω με τις ώρες από κοντά για να συμπεράνω ότι όποιος το πουλάει σαν Windows 3.1 έχει άδικο. Η κυρία Περιστέρη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, γιατί συμπεριφέρεται περισσότερο σαν όργανο του ΥΠΠΟ (άλλωστε αυτό είναι ένας έφορος αρχαιοτήτων, ένας υπάλληλος στον οποίον το ΥΠΠΟ χορηγεί την απόλυτη εξουσία πάνω σε κάποιες αρχαιότητες, είναι ακριβέστερο να τη σκέφτεστε σαν "ιδιοκτήτη" του αρχαιολογικού χώρου παρά σαν "ειδικό") και λιγότερο σαν επιστήμονας. Βέβαια κι αυτή από τη μεριά της όταν πάει ολόκληρος π/θ και στήνει ολόκληρο τσίρκο πάνω στα ευρήματα τι να του πει, "σήκω φύγε"; Έλα ντε...
Μονο που η αρχαιολογία δεν είναι υπολογιστές. Κάθε τομέας έχει τις δικές του ιδιομορφίες.Εσύ βλέπεις ένα screenshot και καταλαβαίνεις.Στην αρχαιολογία δεν υπάρχει screenshot που θα το καταλάβεις με την πρώτη ματιά.