ΔΗΜΑΡ: το κόμμα που έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν.

ΔΗΜΑΡ: το κόμμα που έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν. Facebook Twitter
6

ΔΗΜΑΡ: το κόμμα που έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν. Facebook Twitter

 

Η πορεία της ΔΗΜΑΡ τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα πολιτικής. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα μάθημα μη-ηγεσίας. Ένα κόμμα που οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν με συμπάθεια, που είχε για αρχηγό τον επί 5ετία δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό, κατάφερε να μην αδράξει καμία από τις πολλές ευκαιρίες που του δόθηκαν.

Όλη η πορεία της ΔΗΜΑΡ, από τη συμπάθεια στο ρόλο του ρυθμιστή και από εκεί στον εκλογικό όλεθρο, έχει μία κοινή συνισταμένη: Την άρνηση του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Επί 5 χρόνια αποτέλεσε ένα κόμμα που περίμενε τους πολίτες απλώς να το επιλέξουν, σε ένα τοπίο το οποίο ουδέποτε επιχείρησε να διαμορφώσει.

Η πορεία αυτή αποτυπώθηκε τους τελευταίους μήνες, η αντίληψη όμως που τη διαπερνούσε είχε φανεί από την πρώτη περίοδο μετά την ίδρυσή της.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί μετεξέλιξη σε αυτόνομο κόμμα της «ανανεωτικής τάσης» του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ήρθε σε προστριβές με την πλειοψηφία του κόμματος με αφορμή την πιο «ριζοσπαστική» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο Αλαβάνου και την πρώιμη περίοδο Τσίπρα, καθώς και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008. Παρά το ότι η «ψυχική» ρήξη είχε ξεκινήσει από τότε, στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 κατέβηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν με «βελούδινο» διαζύγιο 8 μήνες μετά.

Όταν το ΠΑΣΟΚ υπό το βάρος της οικονομικής του πολιτικής μπήκε σε δημοσκοπική περιδίνηση, η πρώτη επιλογή των παλαιών ψηφοφόρων του ήταν η ΔΗΜΑΡ. Η δημοτικότητα Κουβέλη ήταν στα ύψη και στα μέσα του 2011 υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη ΔΗΜΑΡ να περνάει το ΠΑΣΟΚ και να καταγράφεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση. Τι έκανε η ΔΗΜΑΡ για να αγκαλιάσει αυτό το κομμάτι ψηφοφόρων; Τίποτα! Με εξαίρεση κάποιες προεκλογικές μεταγραφές στελεχών, δεν πήρε καμία άλλη πρωτοβουλία. Κάτι που αντιθέτως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρνοντας να γίνει εκείνος ο βασικός χώρος υποδοχής των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για τη ΔΗΜΑΡ.

Παρόλα αυτά, η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του Μαΐου 2012 κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 6,1% και 19 βουλευτές που θα μπορούσε να αποδειχθεί απολύτως καθοριστικό. Αν η ΔΗΜΑΡ ήθελε, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τότε, μαζί με ΝΔ (18,8% και 108 βουλευτές), ΠΑΣΟΚ (13,2% και 41 βουλευτές). Σε μια τέτοια κυβέρνηση μεταξύ 3 κομμάτων με σχετικά ισορροπημένες δυνάμεις, η παρουσία της ΔΗΜΑΡ θα ήταν η απολύτως καθοριστική για τη διαμόρφωση πλειοψηφίας, άρα και απολύτως καθοριστική για την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Η ΔΗΜΑΡ δεν αντιμετώπισε την πρόσκληση, εκτιμώντας (βάσιμα, είναι η αλήθεια...) ότι δεν μπορούσε πολιτικά να σηκώσει αυτό το βάρος.

Στις επόμενες εκλογές η ΔΗΜΑΡ διατήρησε σταθερά τα ποσοστά της. Το αξιοσημείωτο εκείνης της εκλογής είναι ότι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των δύο εκλογών άλλαξαν κατά σχεδόν 50%, κάτι που δείχνει ότι δεν είχε ποτέ δικό της εκλογικό κοινό, αλλά αποτέλεσε μια συγκυριακή επιλογή.

Εν τέλει η ΔΗΜΑΡ μπήκε στην Κυβέρνηση, καθώς η κόπωση από τις πολλαπλές εκλογές και την πολύμηνη αστάθεια καθιστούσε τη συμμετοχή της σχεδόν επιβεβλημένη. Μόνο που η συμμετοχή της δεν ήταν πλέον τόσο καθοριστική, καθώς οι εσωτερικοί συσχετισμοί είχαν αλλάξει θεαματικά υπέρ της ΝΔ η οποία σε 40 ημέρες αύξησε τα ποσοστά της σχεδόν 11%. Τι πέτυχε λοιπόν η ΔΗΜΑΡ; Μπήκε στην Κυβέρνηση τον Ιούνιο, με τα ίδια κόμματα που μπορούσε να μπει και από τον Μάιο, έχοντας όμως πλέον πολύ μικρότερες δυνατότητες παρέμβασης στις πολιτικές αποφάσεις και έχοντας ήδη συμβάλλει στην δημιουργία ενός νέου δικομματισμού. Με απλά λόγια, κατάφερε το αντίθετο από αυτά που θα έπρεπε να επιδιώκει ένα κόμμα με τα δικά της χαρακτηριστικά!

Ως κυβερνητικός εταίρος, με τις συνθήκες που είχαν πλέον διαμορφωθεί, η αλήθεια είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι αντιφάσεις της να ψηφίζει «παρών» σε κρίσιμα νομοσχέδια (π.χ. μεσοπρόθεσμο) και «υπέρ» στα εφαρμοστικά μέτρα ή στους προϋπολογισμούς που στηρίζονταν σε αυτά, δημιουργούσε σύγχυση στους ψηφοφόρους και εκνευρισμό τους εταίρους της, που τη θεωρούσαν τον «τσάμπα μάγκα» της Κυβέρνησης. Επίσης – με εξαίρεση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που το προσπάθησε αλλά δεν της βγήκε – ούτε κεντρικά, ούτε μέσω των υπουργών της κατάφερε να περάσει κάποιο διακριτό στίγμα. Έδινε την αίσθηση ότι αντί να διεκδικεί μερίδιο συμμετοχής στις αποφάσεις, προσπαθούσε απλώς να αποφεύγει το κόστος τους.

Μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, η στάση της εξακολούθησε να είναι επαμφοτερίζουσα. Καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, αλλά δεν υπερψήφιζε την πρόταση μομφής. Υπερψήφιζε τα «εύκολα» νομοσχέδια, καταψήφιζε τα «δύσκολα». Προσπαθούσε διαρκώς να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλές βάρκες, σε μια ταραγμένη θάλασσα.

Μολονότι όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου έδειχναν μια έντονα πτωτική πορεία και παρά το γεγονός ότι στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπήρχε έντονη κινητικότητα, η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετείχε σε καμία από τις διεργασίες που έγιναν, μένοντας περιχαρακωμένη σε έναν κομματικό μηχανισμό ο οποίος ποτέ δεν κατάλαβε ποιοι και γιατί την ψήφισαν.

Γύρισε την πλάτη στους «58», γύρισε την πλάτη στην «Ελιά» και παράλληλα δεν έλαβε καμία αντίστοιχη δική της πρωτοβουλία, πλην της συνεργασίας με κάποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μικρής, όπως απεδείχθη, εκλογικής επιρροής.

Προτίμησε αντί να αποτελέσει μέρος της λύσης, να αποτελέσει μέρος ενός κατακερματισμένου τοπίου, ελπίζοντας ότι, όπως και τον Ιούνιο 2012, θα πάρει τους ψηφοφόρους που θα απορρίψουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Το νόημα αυτής της «ανασκόπησης» δεν είναι να δούμε τα λάθη της ΔΗΜΑΡ για να της ασκηθεί μια εκ των υστέρων κριτική, αλλά για να αντληθούν κάποια πολιτικά διδάγματα ευρύτερης αξίας.

Πρώτον, ότι η «συμπάθεια» ως πολιτικός δείκτης είναι «σοφτ» μέγεθος. Το «κάλλιο πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και άρρωστος» δεν είναι πολιτική πρόταση. Δεν σε πάει μακριά, ειδικά σε μια χώρα σε κρίση, που πρέπει διαρκώς να απαντάς σε δύσκολα διλήμματα.

Δεύτερον, στη σημερινή Ελλάδα δεν έχεις την πολυτέλεια να ασχολείσαι με τον (όποιο) πολιτικό «χώρο», αλλά μόνο με τη χώρα. Όλες οι κομματικές ταυτίσεις αποδυναμωθεί, εξ’ου και οι ραγδαίες μετακινήσεις ψηφοφόρων. Σε ένα αυξανόμενα πολωτικό τοπίο, τα μικρά κόμματα οφείλουν να διεκδικούν ζωτικό χώρο μέσα από πρωτοβουλίες και αρπάζοντας από τα μαλλιά τις λίγες ευκαιρίες που έχουν. Όχι χορεύοντας στο ρυθμό των μεγάλων.

Το θέσφατο είναι παλιό: Στην πολιτική κερδίζει όποιος παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμα και όταν θες να ισορροπήσεις πάνω σε πολλές βάρκες, πρέπει να το κάνεις επιθετικά, ψυχρά και χωρίς βολονταριστικές εμμονές. Αλλιώς χρησιμεύεις όχι ως κόμμα, αλλά ως παράδειγμα προς αποφυγή.

[email protected]

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Καταρχάς να διευκρινίσω ότι "προέρχομαι" από τη ΔΗΜΑΡ. Συστήθηκε ως η Αριστερά της ευθύνης, η κυβερνητική αριστερά που αντί να ασκεί στείρο μηδενιστικό αντιπολιτευτικό λόγο, επιδιώκει να παλεύει με τα προβλήματα του καπιταλισμού και της ανεργίας από θέση αποφάσεων.Γι' αυτό την ψήφιζε και το 2012 δις ο κόσμος, σε πλήρες περιβάλλον πόλωσης. Και μετά επέλεξε, παρότι είχε αρχικά όπως φανηκε συμφωνήσει για το θέμα της ΕΡΤ, να βγει από την κυβέρνηση προσδοκώντας, κατά την κοντόφθαλμη λογική του καρεκλοκένταυρου όπως αποδεικνύεται όψιμα αρχηγού της, "να μειώσει το πολιττικό της κόστος" για να "μπορει μετα από εκλογική ήττα της κυβέρνησης να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ". Αφού πρώτα είχε συνεννοηθεί την γνωστή αναλογία διορισμών -για τους γνωρίζοντες- 5-2-1.Ολέθρια κωλοτούμπα για ένα κόμμα χωρις σταθερη εκλογική βάση λοβοτομημένων παππούδων, που ψηφίζουν γνώριμα διεφθαρμένα πρόσωπα τα οποία έπειτα βρίζουν -ναι, ο Βενιζέλος, ο εμπνευστής του αντιδημοκρατικού νόμου περί ευθύνης υπουργών-, η οποία γίνεται ακόμα ολεθριότερη αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρχε το προηγούμενο του ΛΑΟΣ.Και τους ψηφοφόρους της τους πήρε το Ποτάμι. Ένα κόμμα όπου γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν -φρονώ- ότι δεν ανήκουν. Πολύ λάιτ, πολύ προώθηση από τα ιδιωτικά -μην το ξεχνάμε- κανάλια, πολύ "τυχαία" όλα αυτά. Μόνη λύση για μένα είναι ο κύριος Λυκούδης, ένας έντιμος και αφθαρτος άνθρωπος, που ποτέ δεν αγάπησε την καρέκλα, που πιστεύω πως μπορεί να ενώσει και να εμπνεύσει. Γιατί η ψήφος εμού και των συνψηφοφόρων μου στο παννελλήνιο γκάλοπ των ευρωεκλογών προς τον Μίκη -ε ναι, Σταύρο Θεοδωράκη ΗΤΑΝ διαμαρτυρίας. Να φύγει ο Κουβέλης.Τη ΔΗΜΑΡ την χρειαζόμαστε όλοι: εμείς οι προοδευτικοί, ο ελληνικός λαός και προπάντων ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος σ' αυτήν δεν είναι ούτε "ενοχική" ούτε ''εναλλακτική' ούτε "διαμαρτυρίας". Κι αν είχα μόνο ένα επιχείρημα για να το υποστηρίξω, αυτό σίγουρα είναι το κόμμα που μόνο και πάντα ανεβαίνει, αυτό που μυρίζει αίμα. Πιο πολύ από οποιοδήποτε κόμμα, ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝΕ.Υ.Γ: Παρακαλώ όχι βρισιές. Και δεν είμαι κομματόσκυλο, απλά βρήκα την ευκαιρία να γράψω τις σκέψεις μου, όπου πιθανόν διαφωνούμε. Γιατί είναι μεγάλο προνόμια να ακούει κανείς την άλλη άποψη πριν την κρίνει, προπάντων δημοκρατικό.
Αφού την έχεις βρει την λύση στο πρόσωπο του Λυκούδη ...υπάρχει και συνέδριο...τρέχα και πεσ τη στους υπόλοιπούς συντρόφους σου.Αλλά δεν θα γίνει τίποτα ούτε με τον Λυκούδη ούτε με όποιον άλλο γιατί υπάρχει βαθύ πρόβλημα Φθόνου και Φόβου ταυτόχρονα.Για παραδειγμα κάτι τελευταίο ....βγαίνει βουλευτής της Δημαρ και ζητάει απ΄τον Κουβέλη να κάνει αυτοκριτική ...ενω ο Κουβέλης έχει ήδη παραιτηθεί!!!το κατανοείς αυτό; κατανοείς το μέγεθος του επικοινωνιακού προβλήματος;κατανοείς τι σημαίνει "στείρα εσωτερική αντιπαράθεση";καταοείς οτι ΔΕΝ φταίνε οι αλλοι (ποτάμι πασοκ συριζα κλπ...)αλλα η Δημαρ ...δηλαδή Εσείς! και οχι ο αρχηγός σας Μόνος του.με την καμμία ...δεν προχωράει αυτή η ομάδαλυπάμαι αν σε στεναχωρώ αλλά δεν το κάνω γιατί δεν μ αρεσει η δημαρ και μ αρέσει κάτι άλλο.στο γράφω μόνο γιατί αυτό βλέπω
Η σταση της Δημαρ ηταν εξ αρχης δυσκολη. Σαφως δεν επεσε στο επιπεδο Συριζα να χαϊδευει αυτια για να γιγαντωθει. Επισης οντως εχασε πολλες ευκαιριες περιμενοντας.Σαφως ομως επαιξε ενα σημαντικο ρολο στην κυβερνηση λαϊκης δεξιας του Σαμαρα. Ηταν μια προοδευτικη φωνη (αντιρατσιστικο, κλεισιμο Ερτ, ποινικοποιηση της ΧΑ), που σημερα λειπει....ποσο μαλλον στην κυβερνηση των Μπαλτάκων με τα μυαλα δεκαετιες πισω...Ας ελπισουμε οτι το Ποταμι, ή ακομα καλυτερα μια μεγαλη συσπειρωση προοδευτικων μεταρρυθμιστων, θα παρει τη σκυταλη...
Σπουδαίο άρθρο κύριε Βαρδουλάκη! Και εγώ πιστεύω πως η ''ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι'' ήταν για την ΔΗΜΑΡ μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου το 2012. Τότε ήταν που έπρεπε να πει στηρίζω την κυβέρνηση και διαμορφώνω την πολιτική πραγματικότητα του τόπου. Από την στιγμή που δεν το έκανε, έχασε την μεγάλη ευκαιρία και από πύργος έγινε ένα ασήμαντο πιόνι. Μου προκαλεί μεγάλη απορία το γεγονός, καθώς ήταν σαφές ότι στις δεύτερες εκλογές οι πολίτες θα άφηναν πειράματα τύπου Καμμένος για να δημιουργηθεί η κυβέρνηση. Κατά την γνώμη μου, σίγουρα θα ήταν καλύτερα για την ΔΗΜΑΡ να μην είχε συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές. Για την χώρα δεν ξέρω.
ΔΗΜΑΡ και ευκαιρίες ... χμμμ!Ποιοί πήγαν στη Δημαρ ... κάποια κουρασμένα και βολεμένα παλικάρια, με αριστερή ρητορεία και νεοφιλελευθερη πρακτική. Παλαιοί "επαναστάτες" τύπου πρώην ραδιοφωνικού δημοσιογράφου, κάποιοι άλλοι με καθαρά νεοφιλελευθερες απόψεις και αρκετοί βολεμένοι κλαρινογαμπροί. Όλοι αυτοί δεν άντεξαν το "ξεροκέφαλο παιδαρέλι" που τους πήρε τη "μπουκιά απο το στόμα". Υπο την ηγεσία ενός ανθρώπου που ζει τη δική του ουτοπία . Δηλαδή την "εξεύρεση ισοδύναμων πολιτικών" - λες και αυτό ήταν το πρόβλημα. Το εγχείρημα βέβαια βόλευε ως ανάχωμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινούσε να "σηκώνει κεφάλι" και δημιουργούσε και εφεδρεία που θα αντιστάθμιζε την κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι και λειτούργησε και εν μέρει απέδωσε με τη στήριξη της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά.Μέχρι που στο μυαλό του ηγέτη επικράτησε η ουτοπία ... ξύπνησε ... ανακάλυψε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η "ανυπαρξία ισοδύναμων μέτρων" όπως πίστευε. Απέσυρε τη στήριξή του , το κόμμα ακολούθησε το δρόμο που χάραξε το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Μόνο που το ΛΑΟΣ ως ακροδεξιό κόμμα ξέρει απο "φοίνικες" και αναγέννηση απο τις στάχτες. Η "αριστερή ΔΗΜΑΡ" ξέρει κάτι ανάλογο; ... Θα δείξει.Και τώρα παιδιά της ΔΗΜΑΡ , ανασυνταχτείτε , ενωθείτε , ο στόχος είναι ΕΝΑΣ και ΜΑΓΑΛΟΣ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και μας πάρει τα σπίτια πριν το κάνει η τροικα .... welcome to the road to hell guys!ΥΓ: Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ , πλέον , ανατέθηκε στο ΠΟΤΑΜΙ ... είχατε την ευκαιρία σας παιδιά .... !
Για να αναλάβεις πρωτοβουλίες, όπως και για να φτιάξεις ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά. Και αυτό ήταν ανέκαθεν το πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ, αλλά κατ' επέκταση όλων των ελληνικών κομμάτων.Οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν μάθει να ασκούν πολιτική (που προϋποθέτει και συγκρούσεις) αλλά να χαϊδεύουν ψηφοφόρους. Και αυτό το ήξερε πολύ καλά ο κος Κουβέλης και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, δεν ήξεραν όμως τι να τους κάνουν αυτούς τους ψηφοφόρους. Με αποτέλεσμα να τους χάνουν γρήγορα. Ενα ακόμα γεγονός που βολεύει τα κόμματα να μην παίρνουν δύσκολες αποφάσεις είναι και ο δημοσιοϋπαλληλικός χαρακτήρας τους, κάτι που φαίνεται έντονα και στο ΚΚΕ. Η κρατική επιχορήγηση (απ' τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε.) έχει μετατρέψει τα κόμματα σε ένα είδος δημόσιου. Τα στελέχη τους αμοίβονται αδρά, το χρήμα (απ' τους φόρους μας) ρέει άφθονο με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξυπηρετώντας μόνο τους εαυτούς τους. Έτσι βλέπουμε κόμματα σαν το ΚΚΕ που είναι έξω από συνεργασίες, έξω από διαβουλεύσεις, ουσιαστικά έξω από την πολιτική σκηνή της χώρας και υπάρχει για να εξυπηρετεί την ύπαρξή του και να διανέμει τις κρατικές επιχορηγήσεις στα κομματικά του στελέχη που πλέον είναι κάτι σαν υπάλληλοι. Με αυτά τα δεδομένα και η ΔΗΜΑΡ φυσικό είναι να προτιμά μια ήπια στάση και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και να πορεύεται χωρίς ουσιαστικά να ασκεί πολιτική ή να προσφέρει κάτι καινουριο στη χώρα. Η κρατική επιχορήγηση έχει κάνει την ενασχόληση με τη πολιτική επάγγελμα και όπως όλοι οι επαγγελματίες κανείς δεν θέλει να στενοχωρεί τους πελάτες του. Γνώμη μου είναι πως οποιαδήποτε μορφής επιχορήγηση πρέπει να καταργηθεί ώστε η πολιτική να γίνει πάλι επαχθής ενασχόληση, για όσους πράγματι θέλουν να προσφέρουν και όχι να εξασφαλιστούν.