Ανταπάντηση στο Σταύρο Θεοδωράκη για την εκπομπή του για το Φαρμακονήσι

Ανταπάντηση στο Σταύρο Θεοδωράκη για την εκπομπή του για το Φαρμακονήσι Facebook Twitter
6

Το τελευταίο κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη (Σ.Θ.) ως δημοσιογράφου ήταν τελικά «Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το άρθρο του Π. Δημητρά στο LIFO.gr σχετικά με την εκπομπή των Πρωταγωνιστών για το Φαρμακονήσι»[1] σε απάντηση του άρθρου μου «Απαράδεκτοι ‘Πρωταγωνιστές’ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Από τον Παναγιώτη Δημητρά ‘Ο Σταύρος Θεοδωράκης έπληξε σοβαρότατα την αξιοπιστία του με την εκπομπή που είχε θέμα την τραγωδία...’»[2] Και τα δύο κείμενα δημοσιεύθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Η απάντησή του στο άρθρο μου επιβεβαίωσε όσα έγραψα και έπληξε ακόμα σοβαρότερα την αξιοπιστία του.

 

Ο Σ.Θ. έγραψε πως το κείμενό μου «έχει τόσες ανακρίβειες που δεν θα μπω στο κόπο να τις επισημάνω». Παρόμοιος ισχυρισμός στην πράξη σημαίνει πως δεν υπάρχει καμιά ανακρίβεια γι’ αυτό και αδυνατεί να επισημάνει έστω και μία. Για να γίνω πιο προκλητικός, απαιτώ να αποδείξει έστω και μια ανακρίβεια αλλιώς ο ισχυρισμός του πως έγραψα ανακρίβειες είναι συκοφαντικός. Έγραψε επίσης πως «παρέβλεψα τι λένε οι ίδιοι οι μετανάστες» γεγονός ανακριβές αφού τους επικαλούμαι. Άλλωστε τους είχαμε ακούσει και στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν όταν «γύρισαν από την κόλαση».

 

Πρόσθεσε ο Σ.Θ. πως «έχω το θράσος να λέω ‘εγώ ξέρω τι έγινε’». Ουδέν ψευδέστερο. Τόσο στο κείμενο για την εκπομπή του όσο και στα τρία προηγούμενα κείμενά μου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι («Φαρμακονήσι: Να διωχθεί το Λιμενικό και για πλαστότητα καταθέσεων διασωθέντων. Ο Παναγιώτης Δημητράς διάβασε τις καταθέσεις των διασωθέντων, και γράφει στο LIFO.GR»[3], «Φαρμακονήσι: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ και διασωθέντες επιβεβαιώνουν πλαστότητα «καταθέσεων» Ο Παναγιώτης Δημητράς αποκαλύπτει στο LIFO.gr (και για την ΕΔΔΑ για «κατάθεση» Ζοντούλ σε Λιμενικούς το 2001)»[4] και «Φαρμακονήσι: Η Frontex επιβεβαιώνει πλαστότητα «καταθέσεων» που δημοσιοποίησε το Λιμενικό – «Πλαστοί» και οι μεταφραστές Ο Παναγιώτης Δημητράς αποκαλύπτει στο LIFO.GR»[5]) εκφράζω βεβαιότητα μόνο για ένα πράγμα από όσα έγιναν. Ξέρω μόνο πως οι «καταθέσεις» των διασωθέντων που δημοσιοποίησε το λιμενικό είναι πλαστές. Το τεκμηρίωσα δημόσια και είναι δημόσια γνωστό πως υπέβαλα σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου. Κι’ όμως αυτές τις καταγγελθείσες δημόσια ως πλαστές «καταθέσεις» επικαλέστηκε εκτενώς ο Σ.Θ. στην εκπομπή του για να αντικρούσει όσα του έλεγαν οι διασωθέντες, χωρίς όμως να τους ρωτήσει για την αντίφαση ώστε να μην αναδειχθεί η διάψευση και η μεθόδευση στη λήψη των «καταθέσεων».

 

Το αποκορύφωμα του δικού του θράσους είναι  ο ισχυρισμός του πως «οι εκπρόσωποι της Αφγανικής κοινότητας -στα γραφεία της οποίας έγιναν ορισμένες από τις συνεντεύξεις των ναυαγών- μας έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσιάσαμε τα γεγονότα και τις απόψεις των συμπατριωτών τους ναυαγών.» Για κακή του τύχη, την ίδια ημέρα και ώρα που δημοσιεύονταν τα δύο κείμενα, στις 25 Φεβρουαρίου 2014, δημοσιευόταν επίσης το κείμενο «Όχι στη συγκάλυψη – Όχι στις ‘επαναπροωθήσεις’ του θανάτου: Συγκέντρωση για το Φαρμακονήσι στον Πειραιά. Σε συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 28/2 (5 μ.μ.), στο Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενάντια στη συγκάλυψη για το Φαρμακονήσι και στις ‘επαναπροωθήσεις’ του θανάτου, καλούν πλήθος μεταναστευτικών οργανώσεων και κοινοτήτων.»[6] Σε αυτό, η Αφγανική Κοινότητα (που κατά το Σ.Θ. τον συνεχάρη) μαζί με τους φορείς Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ActionCongo, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Δημοτική Κίνηση «Λιμάνι της Αγωνίας», Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστική Κίνηση και Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά ανέφεραν πως «δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού».

 

Έχει δίκιο ο Σ.Θ. σε ένα σημείο: δεν μίλησα με τους λιμενικούς. Όπως δεν μίλησα με τους λιμενικούς όταν ξεκίνησα την υποστήριξη της υπόθεσης Zontul που βιάστηκε από τους λιμενικούς η οποία κατέληξε σε καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ επειδή αυτοί που «μίλησαν» με τους λιμενικούς (οι ναυτοδίκες) τους είχαν αθωώσει για το βιασμό. Επίσης ποτέ δεν μίλησα με τους αστυνομικούς που σκότωσαν τους Celniku και Λεωνίδη, σακάτεψαν τον Καραγιαννόπουλο ή βασάνισαν τον Μπέκο, τον Κοτρόπουλο, το Ζελίδη, την Πετροπούλου-Τσακίρη, τον Γκαλότσκιν, το Στεφάνου, τον Καλαμιώτη και τον Κατσαρή. Η ελληνική δικαιοσύνη που μίλησε με τους αστυνομικούς δράστες τους απάλλαξε. Το ΕΔΔΑ και η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ όπου προσέφυγα για λογαριασμό των θυμάτων ή των συγγενών τους αναλύοντας το υλικό από το γραφείο μου όπως έκανα και με τη δικογραφία για το Φαρμακονήσι καταδίκασαν αυτούς που μίλησαν με τους αστυνομικούς και δικαίωσαν τα θύματα και προφανώς τον –κατά το Σ.Θ.- θρασύτατο υπογράφοντα.  

 

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ευχάριστη έκπληξή μου πως στις δύο αναρτήσεις του άρθρου μου από το Lifo στο Facebook καταγράφτηκαν 304 likes και 48 shares,[7] ενώ στις δύο αναρτήσεις της απάντησης του Σ.Θ. από το Lifo στο Facebookκαταγράφτηκαν 166 likes και 2 shares.[8]

  

 

UPDATE: Κι όσο για τα "συγχαρητήρια" που λέει ότι του έδωσε η Κοινότητα των Αφγανών, διαβάζουμε και μεταφέρουμε την απάντησή τους:

 

Η απάντηση της Κοινότητας των Αφγανών στους «Πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη.

 

Τα συγχαρητήρια που δεν δώσαμε ποτέ. Ως Αφγανοί ίσως καμία φορά είμαστε υπερβολικά ευγενικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευθούν την «ευγένεια» μας και την χρησιμοποιούν εναντίον μας.

 

Μετά την «τραγωδία» του Φαρμακονησίου στις 20/01, με 11 νεκρούς, 8 παιδιά και 3 γυναίκες (πρόσφυγες του πολέμου), ενώ ολόκληρη η κοινότητα μας πενθούσε μαζί με τους διασωθέντες πρόσφυγες για την μεγάλη απώλεια αυτή, ανακοινώθηκε επίσης ότι η διασωθέντες πρόσφυγες ευχαρίστησαν εκείνους (τους λιμενικούς) που ευθύνεται για το έγκλημα. Εμείς ως κοινότητα σκόπιμος, αφήσαμε τους ιδίους τους διασωθέντες να απαντήσουν, όπως και έγινε. Όλοι τους οι διασωθέντες πρόσφυγες διέψευσαν κατηγορηματικά και επανειλημμένα, όσο τις καταθέσεις τόσο και το «ευχαριστώ» που περίσσευε.

 

Όσον αφορά, την εκπομπή «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη, και τα ψευδή συγχαρητήρια που θα ήθελαν να ακούσουν ο «δημοσιογράφος» και οι συνεργάτες του, ειδικά μετά την προβολή της εκπομπής, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τα έξις:

 

Ως κοινότητα των Αφγανών, ο ρόλος μας ήταν (όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) η διαμεσολάβηση, μεταξύ «δημοσιογράφου» και τους πρόσφυγες. Βοηθήσαμε να γίνει η συνεντεύξεις με τους διασωθέντες, διαθέτοντας χώρο του γραφείου μας και διερμηνεία. Οι διασωθέντες πρόσφυγες μέσο εμάς εμπιστευθήκαν το «δημοσιογράφο» και την εκπομπή του και χωρίς τη βοήθεια μας θα ήταν αδύνατον να γίνει οι συνεντεύξεις αυτές, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην εκπομπή, αλλά αποσπασματικά.

 

Όμως, η εκπομπή μας έκπληξε όπως και πολλούς άλλους που την παρακολούθησαν, με το τρόπο που παρουσίασε τα γεγονότα, του Φαρμακονησιού. Στην ουσία, όχι μόνο ήταν άδικο προς ανθρώπους (πρόσφυγες) που εμπιστευθήκαν το δημοσιογράφο και τους συνεργάτες του, αλλά και έφτασε στο σημείο να κατηγορηθούν οι ίδιοι, «το γιατί δεν έτρεχαν να σώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους; όταν αυτοί πνιγόταν». Η παρουσίαση των «ψευδών» καταθέσεων (χωρίς αναφορά βέβαια, στις σοβαρές καταγγελίες που τις αμφισβητούν) αντί τις μαρτυρίες των ίδιων διασωθέντων που πάρθηκαν στα γραφεία μας, τουλάχιστον, είναι αντί- δεοντολογική από τη πλευρά του δημοσιογράφου, Σ.Θ.

 

Ως κοινότητα των Αφγανών παρά τις απόπειρες προσπαθείς του Σταυρού Θεοδωράκη να απαλλάξει τους εμπλεκομένους λιμενικούς από τις ποινικές ευθύνες του εγκλήματος και να τους παρουσιάσει «άγγελοι της διάσωσης», θέλουμε εμείς να εμπιστευθούμε την ελληνική δικαιοσύνη και θα περιμένουμε με αγωνιία το πόρισμα των δικαστικών αρχών για την «τραγωδία» του Φαρμακονησιού. Οι «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη θα είχε σίγουρα πολλά συγχαρητήρια από την πλευρά των λιμενικών, εμείς ακόμα αν τα δίναμε, (που στην προκείμενη περίπτωση αποκλείεται), θα είχε μόνο εκμεταλλευτική χρήση εναντίον μας.

 

Τέλος από την πλευρά μας και ειδικά από την πλευρά των διασωθέντες υπάρχει μια σκληρή αλήθεια. Πνιγήκαν 8 παιδιά και 3 γυναίκες άδικα και αβοήθητα και κάποιοι ευθύνονται για αυτό. Μια αλήθεια που καμία εκπομπή και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να το κρύψει.

 

Η αξιοπρέπεια πάνω από όλα!

Με εκτίμηση

Κοινότητα των Αφγανών Μ&Π στην Ελλάδα

 

 

 

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Και κάτι τελευταίο. Το αποκορύφωμα του θράσους του κου Θεοδωράκη το βρήκατε.Το αποκορύφωμα του δικού σας θράσους να παίρνετε επανειλημμένως και ευθαρσώς θέση εναντίον των ελληνικών θέσεων στο "μακεδονικό" το σκεφτήκατε;Που κολλάει το 'μακεδονικό';Ενδεχομένως πουθενά, αλλά είναι καλό οι αναγνώστες σας να ξέρουν γενικά τις θέσεις που εκπροσωπείτε.
Το σχόλιο αυτό εκτός από άσχετο θα έπρεπε να μπει σε περίοπτη θέση ως κλασικό παράδειγμα ad hominem επιχειρήματος http://el.wikipedia.org/wiki/Ad_hominemΚατ' εμέ ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι γενναίοι που τολμούν να γίνονται δυσάρεστοι και τα βάζουν με δυσλειτουργικούς θεσμούς, με την εξουσία και τα κακώς κείμενα της κυρίαρχης τάσης (ρατσισμό, ξενοφοβία, ομοφοβία, εναγκαλιασμό κράτους-εκκλησίας, εθνικισμό, μισαλλοδοξία, αντισημιτισμό, κλπ). Και αντί να τους επιβραβεύουμε και να συμμορφωνόμαστε όταν δικαιώνονται στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα (που συμμετέχουμε, με τη θέλησή μας, θεσμικά ως κράτη) τους "τη λέμε" κι από πάνω επειδή τα νέα που μας φέρνουν δεν ακούγονται ευχάριστα στ΄αυτιά μας!Από πότε το κάθε τι ελληνικό είναι και σωστό δλδ; Τις λέξεις αυτοκριτική, έλεγχος, σεβασμός στα δικαιώματα που έχουμε υπογράψει, και απόδοση ευθυνών τις έχουμε ξεχάσει σε αυτή τη χώρα;Δε βαρεθήκατε το χάϊδεμα αυτιών; Για το διπλωματικό μας βατερλώ στο θέμα του ονόματος τις πταίει άραγε; Οι Μακεδονομάχοι μαξιμαλιστές-λαϊκιστές πολιτικοί μας που το χειρίζονται κατόπιν λαϊκής μας εντόλης, τόσα χρόνια, έχουν κάνει κάτι λάθος, άραγε; Η χρεοκοπία μας σας υποψίασε, ότι κάτι δεν κάνουμε καλά ίσως; Ότι η δημοσιογραφία μας πιάστηκε στον ύπνο κάνοντας κους-κους χάνοντας την είδηση του αιώνα το καταλάβατε; Ότι οι θεσμοί μας δεν λειτουργούν σωστά; ...(το κόβω, για να μη μακρηγορώ)Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι ενοχλητικοί Δημητράδες, λοιπόν. Προσφέρουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες στην πατρίδα από τους πατριδοκάπηλους, τους ελλαδέμπορους και τους λαϊκιστές. my 2 cents
Αμαν. Όσους ήταν να πείσει ο Θεοδωράκης του έπεισε.Όσους ήταν να πείσεις κι εσύ επίσης του έπεισες.Φτάνει πια.Ανταπάντηση και αντανταπάντηση και ανταντανταπάντηση (ναι, δεν μπορώ να το προφέρω).