Όταν σε πνίγει το διεθνές άδικο

Όταν σε πνίγει το διεθνές άδικο Facebook Twitter
81

Όταν σε πνίγει το διεθνές άδικο Facebook Twitter
Φωτό αρχείου.

 

Κάπου πνίξαμε κάτι μετανάστες πάλι. Εντάξει, δεν ήταν άνθρωποι. Ήταν ‘λαθρομετανάστες’, δηλαδή επικίνδυνοι, δηλαδή με ασθένειες, σύμφωνα με την τηλεόραση. Τι θέλουν κι έρχονται στη χώρα μας; Γιατί δεν κάθονται στις δικές τους; Περίπου διακόσιοι πνίγονται στο Αιγαίο κάθε χρόνο.

‘Θάνατος στο Αιγαίο’, τιτλοφορείται το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης της Proasyl, της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οργάνωσης για τους πρόσφυγες: Θάνατος στο Αιγαίο, όπως λέμε, ‘Θάνατος στη Βενετία’. Αλλά η περιγραφόμενη δράση δεν έχει καμία σεξπηρική ποιότητα. Είναι φτηνή, όπως οι ζωές τους. Φτηνές. Ώστε να μην κοστίσουν τίποτα στο κράτος, στους πολιτικούς, σε ψήφους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πνίγουμε κόσμο. Στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω,  στη Λευκάδα έχουν βρει τραγικό θάνατο χιλιάδες άνθρωποι. Η επαναπροώθηση των βαρκών στα τουρκικά νερά συμβαίνει συνήθως ως εξής: Οι λιμενικοί σέρνουν τη βάρκα με σκοινί, αφαιρούν τη μηχανή και τα καύσιμα και, όταν φτάσουν στη ελληνοτουρκικά ύδατα, σφάζουν σκοινί και φουσκωτό. Οι άνθρωποι αφήνονται στη θάλασσα δίχως κουπιά, μηχανή, ή καύσιμα. Παρακρατούνται δε τα προσωπικά τους αντικείμενα - κινητά, λεφτά, χαρτιά. Χωρίς ταυτότητες και διαβατήρια είναι πλέον αδύνατον γι’ αυτούς να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που δικαιούνται.

 

Ενώ η Ευρώπη ζητά ειδικό καθεστώς προστασίας για τους Σύριους, το λιμενικό επιβάλλει χρόνια τώρα ένα δικό του ειδικό καθεστώς στο Φαρμακονήσι. Στην προ μηνών αναφορά της Proasyl, αφιερώνεται, λόγω ειδικής σκληρότητας, ειδικό κεφάλαιο στο κουτσονήσι που κατοικείται από πρόβατα και στρατιώτες που δεν είναι καθόλου πρόβατα. Αν οι πολιτικοί ειχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις καταγγελίες, αντί να να τις διαψεύδουν μόνο,  η πρόσφατη τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. Εκεί οι πρόσφυγες κρατούνταν σε αποθήκη, χωρίς πρόσβαση στον εξωτερικό κόσμο. Μια έγκυος κλωτσήθηκε στην κοιλιά και κατέληξε σε τουρκικό νοσοκομείο. Κάποιοι αφέθηκαν δίχως τροφή στον ήλιο, δαρμένοι, δεμένοι. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. «Όταν φτάσαμε στο Φαρμακονήσι, μας έβαλαν μπρούμυτα στο πάτωμα για ώρες και μας χτυπούσαν σε πρόσωπο και βουβώνες. Είστε σκουπίδια, έλεγαν, Σύριοι σκουπίδια. Όποιον μιλούσε τον άρπαζαν από το λαιμό για να τον πνίξουν… Προσπάθησα να δω και να συγκρατήσω τα πρόσωπά τους αλλά τότε ένας ούρλιαξε, Μη με κοιτάς, και με χτύπησε με το γκλομπ του… Δυο από αυτούς μας έβαλαν ανάμεσά τους και μας κλωτσούσαν σα μπάλα ποδοσφαίρου… Κάποιοι παρέμειναν αναίσθητοι για ώρες… Μας έχωναν βίαια στις βάρκες, μας άφηναν στη θάλασσα δίχως τίποτα… Πήραμε τηλέφωνο τις τουρκικές αρχές και μας έσωσαν.»

Όσον αφορά το πρόσφατο συγκλονιστικό περιστατικό, οι μάρτυρες δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στην βάρκα του λιμενικού αλλά τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό και πυροβολούσαν στον αέρα. Έχασαν γυναίκες και παιδιά. Δυο μέρες μετά κρατήθηκαν στην αστυνομία - παράνομα, εφόσον είχαν χαρτιά - και άλλαξαν τις καταθέσεις: ξαφνικά παρουσίαζαν τους λιμενικούς ως σωτήρες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι σχετικές καταθέσεις είναι πλαστές. «Δεν υπάρχει λόγος κάποιος που βοηθιέται από της χώρα υποδοχής, να την καταγγείλει».

Μια εξευγενισμένη τεχνική επαναπροώθησης είναι ο κυματισμός: το λιμενικό σκάφος χορεύει σουίνγκ μπροστά από τη βάρκα των ακολύμβητων τσουλώντας τους σιγά σιγά προς τις τούρκικες ακτές. Μέχρι να φτάσουν βέβαια η βάρκα έχει γεμίσει νερά, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δίχως κύματα και αέρα που θα τουμπάρει τη βάρκα, η οποία μπορεί έτσι κι αλλιώς να τουμπάρει από τον πανικό των ανθρώπων που τη βλέπουν να γεμίζει νερά. Μάλλον στον κυματισμό αναφέρεται ο πρωθυπουργός όταν καυχιέται για την χρησιμοποίηση ‘νόμιμων’ μεθόδων αποτροπής.

Ο Βαρβιτσιώτης έχει μιλήσει επανειλημμένα για Προστασία των Συνόρων, επί λέξει, «δεν πρέπει να αφήνεται ο ευρωπαϊκός νότος να τους αντιμετωπίζει μόνος του». Ας πνίξουν κανέναν και οι Γερμανοί, στο κάτω κάτω. Τους Γερμανούς όμως δεν τους παίρνει: Έχουν εξαντλήσει τον επιτρεπτό αριθμό δολοφονιών ανά κράτος ανά χιλιετηρίδα. Αλλά και την ανοχή στον αριθμό χολιγουντιανών ταινιών για το ολοκαύτωμα. Έτσι, μας έβαλαν να υπογράψουμε το Δουβλίνο 2. Ώστε να αναλάβουμε τις βρωμοδουλειές.

Δεν είμαστε οι μόνοι που πνίγουμε μετανάστες, αλίμονο. Είναι διεθνώς γνωστή και κατακριτέα η τραγωδία της Λαμπεντούσα, κατά την οποία οι Ιταλοί έπνιξαν κόσμο. Το έκαναν συστηματικά και πριν, αφού, για κάθε περιστατικό που μαθαίνεται, πολλά αποσιωπούνται. Χρειάζεται όμως προστασία των ανθρώπων, όχι προστασία των συνόρων. Και μάλλον, όταν η Ευρώπη ζητούσε ‘ειδικό καθεστώς για τους Σύριους’, δεν εννοούσε τον ειδικό πνιγμό. Ο υπουργός ναυτιλίας όμως πιστεύει ότι «η χώρα μας δε μπορεί να αντέξει άλλους ‘παράνομους μετανάστες’». Δεν αναφέρθηκε καν σε πρόσφυγες. Παρομοίως ο Σαμαράς, καυχιέται για τη ‘νομιμοποίηση τακτικών αποτροπής που απαγορεύονταν’ (!) και για την ευρεία χρήση της (ψεύτικης) λέξης ‘λαθρομετανάστευση’ την οποία επέβαλλε λέει στην Ευρώπη. Αγνοεί δε τη σημασία του ‘πρόσφυγα’, εφόσον με τις ‘μεθόδους αποτροπής’ δε δίνει το δικαίωμα έστω στους πρόσφυγες να αποδείξουν την ιδιότητά τους. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι λαθραία.

 

Τι είναι ‘πρόσφυγας’; Ο άνθρωπος που έρχεται από χώρα οπού κινδυνεύει η ζωή του. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οφείλουμε να τον προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Ο Έλληνας λιμενικός όμως είναι λίγο αγράμματος. Εκεί που έγραφε ‘προστατεύουμε’, διάβασε ‘πασπατεύουμε’, δηλαδή, πασπατεύουμε τον πρόσφυγα μέχρι να βρούμε τα λεφτά του, τα κινητά του, τ’ αρχίδια του και να του τα αφαιρέσουμε. Εκεί που έγραφε ‘Δίκαιο’, διάβασε ‘Άδικο’. Εφαρμόζει λοιπόν το ‘Διεθνές Άδικο’.

Ο Έλλην πολιτικός, αγνοεί τα αυτονόητα: οι πρόσφυγες χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο, ασφαλή διακίνηση στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και να μπορούν να βρουν τις οικογένειές τους. Η καθημερινότητα στην Ελλάδα όμως είναι λίγο διαφορετική. Σαν τις ελληνικές φυλακές δεν έχει. Σαν την Αμυγδαλέζα ούτε στο Ιράν, λένε οι πρόσφυγες. Η ελληνική αστυνομία είναι η σκληρότερη. Αν κάθε λαός έχει τον μπάτσο που του αξίζει, έχουμε πιάσει πιάτο. Αν κάθε λαός έχει τον πολιτικό που του αξίζει, επίσης. Θα γελούσε και το παρδαλό πρόβατο του Φαρμακονησίου με τις δηλώσεις, αν δεν έκλαιγε τους αδικοπνιγμένους.

Ζούμε ένα καθεστώς συγκαλυμμένου ναζισμού, το οποίο δε θέλουμε να ξέρουμε - εφόσον δεν ξέρουμε μπορούμε να συνεχίσουμε ήσυχα να τρώμε τις μακαρονάδες μας, αδαείς σχετικά με το ότι άλλοι δε θα ξαναφάνε ποτέ την δική τους φασολάδα, την λίγο πιο καυτερή και νόστιμη από τη δικιά μας. Ότι κι αυτοί έχουν μάνες, παιδιά, φασολάδα. Και δεν θα την ξαναφάνε ποτέ. Δε θα κλάψουν ποτέ και, αρκετούς από αυτούς, δεν θα τους κλάψουν ποτέ, γιατί κανείς δεν θα μάθει ποτέ ότι πνίγηκαν στο Αιγαίο. Είτε οι συγγενείς τους σφάχτηκαν στον πόλεμο, είτε, αν ζουν, τους φαντάζονται ευτυχισμένους σε ένα καινούριο ευρωπαϊκό πολιτισμένο μέρος. Η Ελλάδα όμως δεν είναι ένα τέτοιο μέρος. Ο Έλληνας δεν απαιτεί ένα τέτοιο μέρος. Ψηφίζει έναν άλλο πολιτικό. Γεμίζει το φέισμπουκ με ποίηση. Το στόμα με φαί. Τ' αυτιά με ψεύτικες λέξεις όπως ‘λαθρομεταν...’ Γεμίζει ψέματα μήπως ξεχάσει ότι αυτοί που πνίξαμε ήταν άνθρωποι.

Στο μεταξύ, περιμένει. Ακόμα περιμένει την κυβέρνησή του να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες της έκθεσης της Proasyl που αναφέρονταν σε συστηματική παράνομη επαναπροώθηση σκαφών στην Τουρκία, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων - αντί να μετα-τρομοκρατεί τους μάρτυρες ώστε να αλλάξουν τις καταθέσεις των. Περιμένει έρευνα για το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. Και περιμένει.

ΥΓ. Για τις παράνομες επαναπροωθήσεις υπάρχουν πολλές καταγγελίες από διεθνείς οργανώσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση αρνείται. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για 11 περιπτώσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, από το 2009 μέχρι το 2012. 

81

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Αφήγηση μικρασιάτισσας πρόσφυγα:...Φύγανε και πήγανε στη Χίο. Διαφύγανε με καϊκια. Ήταν πολλά άτομα. Όσους χωρούσαν τα καϊκια τους βάζανε μέσα. Περάσαν πολύ δύσκολη ζωή, γιατί όπου πήγαιναν τους διώχνανε, τους έλεγαν "Τουρκοσπορίτες...να βούλιαζε το καράβι που σας έφερνε"Πηγαίνανε στη Χίο τους στέλνανε Μυτιλήνη, πηγαίνανε εκεί τους στέλνανε Πειραιά. Τα παιδιά πεθαίνανε στο δρόμο από την πείνα.Ο κόσμος διασκορπίστηκε, όπου μπορούσε ο καθένας. Έτσι φτιάξανε χωριά χωρίς τη βοήθεια των υπόλοιπων Ελλήνων.Ο καθένας πήρε τον δρόμο του....
"Δεν είναι η πρώτη φορά που πνίγουμε κόσμο. Στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω, στη Λευκάδα έχουν βρει τραγικό θάνατο χιλιάδες άνθρωποι. Η επαναπροώθηση των βαρκών στα τουρκικά νερά συμβαίνει συνήθως ως εξής: Οι λιμενικοί σέρνουν τη βάρκα με σκοινί, αφαιρούν τη μηχανή και τα καύσιμα και, όταν φτάσουν στη ελληνοτουρκικά ύδατα, σφάζουν σκοινί και φουσκωτό. Οι άνθρωποι αφήνονται στη θάλασσα δίχως κουπιά, μηχανή, ή καύσιμα." Χιλιάδες;;; Πώς φαίνεται ότι δεν έχεις ζήσει ποτέ σου στο Ανατολικό Αιγαίο. Προσωπικά, 30 χρόνια στη Χίο, έχω δει με τα μάτια μου (και τα κυάλια μου) τουλάχιστον 8 διασώσεις που έχει κάνει το Λιμενικό μόνο κοντά στη παραλία μπροστά στο σπίτι μου. Δεν υπάρχει νησιώτης που να μη ξέρει τη τακτική των Τούρκων διακινητών να βουλιάζουν τις βάρκες ή να τις αφήνουν ακυβέρνητες σε θαλασσοταραχή και αυτοί (οι διακινητές) να τη κάνουν με τα φουσκωτα... Αφήνουν στη μέση του πουθενά, κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής, υπεράριθμους ανθρώπους στιβαγμένους μέσα σε καρυδότσουφλα, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς δε γνωρίζουν κολύμπι, και επιπλέον γνωρίζοντας καλά ότι οι άνθρωποι αυτοί φορούν πολλές στιβάδες ρούχων γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο (και χώρο) να τα πάρουν μαζί τους (γεγονός που συμβάλλει έντονα, δυστυχώς, στο γρήγορο πνιγμό τους όταν πέσουν στη θάλασσα). Φυσικά και δεν αποκλείω να υπάρχει εγκληματική ενέργεια στο Φαρμακονήσι, αλλά δε θα βάλω όλο το λιμενικό σώμα σε ένα τσουβάλι, ακόμα και αν όντως είναι κάποιοι από το σώμα είναι υπεύθυνοι για τη τραγωδία αυτή. Δε θα το κάνω γιατί έχω δει τί αγώνα δίνουν καθημερινά για να μη πνιγούν άνθρωποι. Ειλικρινά, δεν έχω καμία προσωπική σχέση με κάποιο άτομο που να δουλεύει μέσα στο λιμενικό σώμα και λέω όσα πραγματικά γνωρίζω χωρίς να πάω να καλύψω κανένα. Όμως δεν είμαι και από αυτούς που λένε "Αποκλείεται Έλληνες να έκαναν τέτοιο πράγμα!", γιατί φυσικά και δεν αποκλείεται. Τα κτήνη δεν έχουν εθνικότητα, τελεία και παύλα. Στο Φαρμακονήσι αυτοί που έσφαλαν, αν όντως έσφαλαν, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, είτε είναι Έλληνες είτε Τούρκοι, είτε είναι λιμενικοί, είτε διακινητές. Δε θα αναλύσω τις τεράστιες ευθύνες και την υποκρισία της Ε.Ε και των πολιτικών μας, είτε αυτών που υπέγραψαν το Δουβλίνο 2, είτε αυτών που δεν έχουν τα κότσια να ορθώσουν ανάστημα (σε συνεργασία με Ιταλία-Μάλτα-Ισπανία) και να απαιτήσουν ν' αλλάξει η στάση της Ε.Ε απέναντι στο έντονο αυτό ανθρωπιστικό, κυρίως, και κοινωνικό, πρόβλημα. Τα ανέλυσαν άλλοι πριν καλύτερα από 'μένα. Θα αναφερθώ όμως στον αγώνα που δίνουν έπειτα στα Νοσοκομεία των νησιών το προσωπικό και οι κάτοικοι για να συλλέξουν ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα και φάρμακα για τους ανθρώπους αυτούς, ειδικά όταν υπάρχουν παιδάκια ανάμεσά τους. Κάποιοι λοιπόν, αντί πίσω από τα πληκτρολόγιά τους να αφορίζουν τους πάντες και τα πάντα σε αυτή τη χώρα, καλό θα ήταν να αναλογιστούν οι ίδιοι τί κάνουν για να βοηθήσουν. Γιατί όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει...
Η συντάκτρια του άρθρου έχει την απόλυτη γνώση για για το συμβάν και ξέρει την απόλυτη αλήθεια!Δεν μπορούμε να έχουμε σωστή γνώμη για το γεγονός αν θεωρούμε ντε φάκτο ότι οι λιμενικοί λένε σίγουρα ψέματα και ότι είναι ανθρωπόμορφα τέρατα, οι μαρτυρίες τους έχουν άξια όσο και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων. Από την εξέταση όλων των μαρτυρίων μπορούμε να έχουμε μια σφαιρική άποψη. Μπορούμε να περιμένουμε και το πόρισμα της δικαιοσύνης χωρίς να έχουμε αποφασίσει από πριν ότι θα κουκουλώσει την αλήθεια. Πρέπει να σκαφτόμαστε χωρίς στερεότυπα.τέλος η περιγραφή ότι «Μια εξευγενισμένη τεχνική επαναπροώθησης είναι ο κυματισμός: το λιμενικό σκάφος χορεύει σουίνγκ μπροστά από τη βάρκα των ακολύμβητων τσουλώντας τους σιγά σιγά προς τις τούρκικες ακτές.» έχει πολλά κενά, πόση ταχύτητα μπορεί να αναπτύξει έτσι ένα σκάφος? Είναι σίγουρο ότι σπρωγμένο από το κύμα θα πηγαίνει προς τα πίσω η δεξιά αριστερά? Και τέλος το σπρωγμένο προς τα πίσω σκάφος δεν έχει μηχανή? Το άρθρο έχει βγάλει ήδη πόρισμα χωρίς να έρθει η συγγραφέας του σε καμία επαφή έστω και με έναν εμπλεκόμενο στο επεισόδιο γιατί? Γιατί δεν χρειάζεται είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος της αλήθειας πάνω στην Γη!
Toolio για προηγούμενο σχόλιο περί βύθισης. Κι όμως το έχω δεί να γίνεται ρε man τι να κάνουμε τώρα? Το δικό μου το σοκ όταν το είδα δεν περιμένω να το καταλάβεις έτσι κι αλλιώς. Κι εγώ σαν εσένα θα αντιδρούσα αν απλά μου το λέγανε.
τι έγινε ρε παιδιά, έπεσε επιτέλους γραμμή στα χα να βγουν να σχολιάσουν; το μενού έχει τούρκικες μυστικές υπηρεσίες απόψε; ναι ναι ξέρω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση σώματα ασφαλείας να έχουν διαπράξει φρικαλεότητες, δεν έχει γίνει ποτέ, ποτέ αυτό, ούτε με ξύλο, ούτε με χημικά, ούτε με φασίστες εντός των αρχών.... σαν δεν ντρέπεστε λίγο, έχετε το θράσος και μιλάτε όταν υπάρχουν νεκροί; νεκρά παιδιά που έχασαν την ζωή τους στην χώρα μας, άρα κάτω από την δικιά μας ευθύνη;
Λάθος αγαπητέ.Το ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πως το άρθρο μιλά ρητά και: για το τι είναι πρόσφυγας, για την Αμυγδαλέζα, για τους Ιταλούς, για τους Γερμανούς, για την Ευρώπη, για τη Χίο, για τη Λέσβο, για την Κω, για την Proasyl, για το ότι και αυτοί έχουν μάνες και παιδιά, για τις τουρκικές αρχές... για την συνολική εικόνα του ζητήματος.Αυτό δείχνει σε τι κόσμο ζούμε.
> Ας πνίξουν κανέναν και οι Γερμανοί, στο κάτω κάτω. Τους Γερμανούς όμως δεν τους παίρνει: Έχουν εξαντλήσει τον επιτρεπτό αριθμό δολοφονιών ανά κράτος ανά χιλιετηρίδα. Αλλά και την ανοχή στον αριθμό χολιγουντιανών ταινιών για το ολοκαύτωμα. Έτσι, μας έβαλαν να υπογράψουμε το Δουβλίνο 2. Ώστε να αναλάβουμε τις βρωμοδουλειές.Βαθύς ρατσισμός από μια υποτιθέμενη πολέμιο του ρατσισμού. Δεν ντρέπεστε;
Πάνω από όλα, χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρή σκέψη όταν προκύπτουν τέτοια τραγικά γεγονότα. Το γενικό ανάθεμα βγαίνει αυθόρμητα σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά ξέρουμε όλοι, φαντάζομαι, ότι ο πνιγμός είναι υπόθεση ολίγων λεπτών. Τόσα παιδιά έχουν χαθεί σε πισίνες και ρηχές παραλίες από στιγμιαία αμέλεια των κηδεμόνων τους. Λίγα λεπτά απροσεξίας και αυτό είναι- τέλος. Μπορείτε τώρα να διανοηθείτε το μέγεθος της απελπισίας όλων αυτών των δυστυχισμένων ψυχών που μπαίνουν σε μια βάρκα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτή ΠΡΕΠΕΙ να βουλιάξει για να έχουν μετά μια ελπίδα σωτηρίας; Πόσο τραγικά απελπισμένη είναι η μάνα, η οποία μπαίνει σ'αυτή τη βάρκα του θανάτου με το μωρό της χωρίς να ξέρει κολύμπι; Εδώ και καλοί κολυμβητές μπορεί να πνιγούν σε περίπτωση ναυαγίου. Δυστυχώς, η αναμέτρηση με το νόμο των πιθανοτήτων, όταν μάλιστα μιλάμε για μωρά, είναι μια εξαιρετικά άνιση μάχη. Φτάνει πια με τα δάκρυα εκ των υστέρων, γνήσια ή κροκοδείλια. Μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον; Αυτό έχει σημασία!
Η άποψη που προβάλετε επειδή απλά και μόνο πουλάει ότι η Ελληνική πλευρά έχει πνίξει / δολοφονήσει "χιλιάδες μετανάστες" στο Αιγαίο ή και στον Έβρο είναι λαθος και ισοπεδωτική. Διαχρονικά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε διασώσει πολύ περισσότερους και ειδικά σε σχέση με άλλα κράτη πχ. ΙΤΑΛΊΑ που εμβολίζουν εν ψυχρώ βάρκες είμαστε πολύ πιο ανθρωπιστές. Αν υπάρχουν ευθύνες για το Φαρμακονήσι θα πρέπει να αποδοθούν και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν αλλά μια τέτοια ψύχραιμη άποψη χωρίς κορώνες δεν προσφέρεται για άρθρο με αναγνωσιμότητα
Παιδιά να διευκρινίσω κάτι, γιατί κάποιος έγραψε ότι όσοι υποστηρίζουμε τα αυτονόητα ήμαστε επικίνδυνοι. Η χώρα μας κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις ότι όργανά της προκάλεσαν τον θάνατο από πνιγμό ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών. Αυτό θα έπρεπε να μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε, ανεξάρτητα από συζητήσεις για το τι σημαίνει μετανάστης, λαθρομετανάστευση, αν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες ή αν έχουμε πτωχεύσει κλπ κλπ. Χελώνες καρέτα καρέτα να σκότωνε το Λιμενικό θα βούιζε ο τόπος, και εμείς συζητάμε όταν έχουμε νεκρούς ανθρώπους; Προσωπικά, μόνο η εικόνα με το νεκρό κοριτσάκι που το έβγαζαν απ' τη θάλασσα μου αρκούσε για να ντραπώ που αυτό συνέβη στη χώρα μου.
Η σπέκουλα που έχει πέσει έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η εικόνα με το νεκρό κοριτσάκι που το έβγαζαν από τη θάλασσα δικαίως σε συγκίνησε γιατί είναι τραγική, αδίκως όμως σε έκανε να ντραπείς για τη χώρα σου διότι προέρχεται από περσινό ρπορτάζ για δυστύχημα που συνέβη στην Τουρκία.http://goo.gl/xjvVt0Η φώτο του καημένου πατέρα που έχασε 2 παιδιά του είναι ψεύτικη (πρόκειται για Αλβανό της Μιτροβίτσας), http://goo.gl/PGAcGqη φώτο του μπαταρισμένου δουλεμπορικού είναι παραπλανητική (προφανώς για να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ως προς το μέγεθός του), αφού αφορά περσινό δυστύχημα στη Λευκάδα, όπου 12 φουκαράδες πνίγηκαν, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά. Πιθανότατα κανείς δεν θυμάται το περιστατικό (και ας συνέβη μόλις 2 μήνες πρίν): αφού οι κακοί λιμενόμπατσοι δεν ενεπλάκησαν, οπότε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε σχετική προπαγάνδα;;http://goo.gl/t7tuYLΌσο για τις καταθέσεις και μαρτυρίες των χαροκαμένων, έχουν αλλάξει τόσες φορές (είναι Σύριοι προερχόμενοι από εμπόλεμη ζώνη-δικαιούνται ειδικής μεταχείρισης σύμφωνα το διεθνές δίκαιο/"τελικά είναι Αφγανοί, αλλά και εκεί πόλεμο έχουν", τους πυροβόλαγαν/πυροβόλαγαν στον αέρα/δεν τους πυροβόλαγαν, το περιπολικό εμβόλισε το δουλεμπορικό/δεν το εμβόλισε, υπήρξε εκ των υστέρων πρόσκρουση κτλ, κτλ), που προσωπικά μου δημιουργείται η σφοδρή επιθυμία να πετάξω στη θάλασσα όλους αυτούς που τους δασκαλέυουν να λένε αυτές τις ανοησίες. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι επιστήμονας της ναυσιπλοϊας για να αντιληφθεί τις αντιφάσεις. Αν πχ το περιπολικό εμβόλισε το καϊκι, πώς είναι δυνατόν μετά να το ρυμούλκησε, και μάλιστα μέσα σε θαλασσοταραχή;;; Σοβαρά μιλάμε;;; ; Άν δεν το εμβόλισε αλλά υπήρξε εκ των υστέρων σύγκρουση και ανατροπή, πώς στο καλό μπορεί να μπατάρησε το ρυμουλκούμενο από σύγκρουσή του με το ρυμουλκό; Η ιδέα και μόνον ότι σκάφος που ανήκει στις ελληνικές Αρχέςπροσπάθησε να εισέλθη σε τουρκικά χωρικά ύδατα, σέρνοντας πίσω του αλιευτικό τουρκικού νηολογίου (!!) φορτωμένο με λαθρομετανάστες (!!), είναι απλά εξωγήινη για οποιονδήποτε έχει ιδέα για το τί συμβαίνει στο Αιγαίο με την τουρκική Ακτοφυλακή. Φαντάζεστε τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο; Ή διπλωματικό επεισόδιο;; Ή από τον παγκόσμιο διασυρμό της χώρας από τουρκικές φωτογραφίες του περιστατικού;;Προφανώς κάποιοι νομίζουν ότι δήθεν προσφέρουν στους φουκαράδες καλές υπηρεσίες με το να βάζουν στο στόμα τους αυτά τα λόγια, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων, δυσφημώντας παράλληλα τη χώρα μας και τους κακούς "λιμενόμπατσους".
@ Γιωργάκης ΚουτσιούκηςΑγαπητέ Γιωργάκη, κατ' αρχήν δεν βρίσκω σωστό να αντικρούεις επιχειρήματα με επίθεση σε προσωπικό επίπεδο. Δεν ξέρεις αν πήγαμε σε μπαρ αλλά και να πήγαμε δικαίωμά μας. Πάντως, έχεις δίκιο. Είναι βολικό να σοκάρεσαι και να αγανακτείς απ' τον καναπέ σου. Έτσι κι εγώ, αντί να νοικιάσω φουσκωτό και να τρέξω να βοηθήσω τους πρόσφυγες, σοκαρίστηκα με αυτό που είδα. Αλλά τουλάχιστον δεν είπα "εντάξει μωρέ κάτι μουσουλμανάκια ήταν, εδώ έχουμε τα προβλήματά μας, δε πα να πνιγούν" Ίσως επειδή είμαι κι εγώ πατέρας.
Δον Ιδιώτη,Η διασκέδαση κ.λπ. ήταν για να δείξω πως πίσω από την οθόνη οι συμπεριφορές και "των δύο πλευρών" είναι όμοιες μεταξύ τους και και των δυο ίδια όπως ήταν πριν το τραγικό περιστατικό. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πόνος ψυχής, δεν είναι και τόσο βαθύς στη μία πλευρά όπως παρουσιάζεται στην οθόνη.Όντως δεν ξέρω αν πήγαν όλοι. Εξού και έβαλα και το: εν γένει.Επίθεση σε σας προσωπικά σε καμιά περίπτωση. Έχω διαβάσει πολλά σχόλιά σας και είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, πάντα λειτουργείτε θετικά στον συγκερασμό των αντιλήψεων.
Βρισκόμαστε σε ιδιαζόντως δύσκολη κατάσταση.Από τη μια και αυτοί έχουν ψυχή και καρδιά σαν τη δική μας. Από την άλλη η Ελλαδίτσα είναι εκατό τοις εκατό αδύνατον να υποδεχτεί όλους τους κατατρεγμένους λαούς της οικουμένης. Πακιστανούς, Αφγανούς, Σύριους, Μπαγκλαντεσιανούς...Από τη μία άνθρωποι που θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους κατώτερους από τις αφεντιές τους και λένε φρικιαστικές κουβέντες. Και από την άλλη άνθρωποι με χαλασμένο φλοτέρ συναισθήματος ή επαγγελματίες φιλάνθρωποι που βλέπουν αφάνταστα μονόπλευρα τα πράματα, χωρίς ίχνος λογικής. Και φτάνουν να λένε πως οι ελληνικές αρχές και κατ' επέκταση οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι στον κόσμο κ.α. απίστευτα. Που συναισθάνονται τα όσα περνούν αυτοί οι άνθρωποι στις πατρίδες τους και τους δικαιολογούν που πουλάν όλο το βιός τους, δίνουν τα χρήματα στους δουλέμπορους και ξεκινάν να παλέψουν έχοντας τα μωρά τους παραμάσχαλα με ακραίες καιρικές συνθήκες, εγκαταλείποντας τη χώρα τους στο έλεος των ζοφερών δυνάμεων, αντί να κάτσουν να παλέψουν να την καλυτερέψουν, γνωρίζοντας από τα τηλεφωνήματα με τους δικούς τους που βρίσκονται εδώ, πως πλέον δεν είναι όπως παλιά. Η Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα δοκιμάζεται από γιγαντιαία οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση. Αλλά τον Έλληνα που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο και το ηθικό του μήνα με το μήνα να καθιζάνουν όλο και περισσότερο και την χώρα του να έχει τους περισσότερους αδήλωτους, αγνώστων στοιχείων, ανθρώπους στον κόσμο, δεν τον συναισθάνονται ούτε τόσο δα.Ναι στην Ελλάδα έχουμε ένα θέμα με το να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους άλλους. Εντούτοις εδώ έχουμε δίκιο. Η Ελλάδα είναι η τελευταία που ευθύνεται και έχει το μεγαλύτερο δίκιο.Η πλειονότητα δεν πρέπει να εξοργιστούμε από τους μεν και να οδηγηθούμε στο στρατόπεδο εκείνων που ξεστομίζουν φρικιαστικές και λανθασμένες αντιλήψεις. Αλλά δεν πρέπει να εξοργιστούμε ούτε από τους δεν και να καταλήξουμε σε εκείνους που από την υπερχείλιση συναισθήματος έχω απολέσει κάθε διορατικότητα. Πρέπει να μείνουμε στη θέση μας ακράδαντοι.
> Τους Γερμανούς όμως δεν τους παίρνει: Έχουν εξαντλήσει τον επιτρεπτό αριθμό δολοφονιών ανά κράτος ανά χιλιετηρίδα. Αλλά και την ανοχή στον αριθμό χολιγουντιανών ταινιών για το ολοκαύτωμα. Έτσι, μας έβαλαν να υπογράψουμε το Δουβλίνο 2. Ώστε να αναλάβουμε τις βρωμοδουλειές.Βαθιά ρατσιστικό. Δεν ντρέπεστε;
Ε όχι και να μιλάς εσύ για ρατσισμό βρε ein Steppenwolf. Ρίξε μια ματιά πρώτα στα δικά σου ρατσιστικά σχόλια ενάντια στους Έλληνες και την Ελλάδα που κάνεις κατά καιρούς. Το γεγονός ότι είσαι Έλληνας (αν όντως είσαι, δεν το γνωρίζω απλά υποθέτω) δεν αναιρεί τον ρατσισμό αυτό.
"Κάπου πνίξαμε πάλι κάτι μετανάστες"...Θαρρείς πάντως ότι μερικοί ψοφάνε για τέτοια δυστυχήματα για να βγάλουν τα κόμπλεξ τους. Δεν έχει σημασία τί πραγματικά έγινε,τα υλικά υπάρχουν για να βγάλει ο κάθε πικραμένος το δικό του παραμύθι: κρατικός μηχανισμός-λαθρομετανάστευση-θάνατος-παιδιά-γυναίκες-πόνος και καταλήγουμε στο "Κάπου πνίξαμε πάλι κάτι μετανάστες"...(φράση που χοντροκομμένα προσπαθεί να φορτώσει και με ενοχές τον αναγνώστη).Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει. Εντελώς άκυρη αν όχι πονηρή η επιλογή της φωτογραφίας.
ΠΟΙΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ? Οι μη νόμιμοι μετανάστες θα πνίγονταν αν φορούσαν σωσίβια ?ΟΧΙ !Γιατί οι Τούρκοι δουλέμποροι {με τη συνεργασία πάντα και την κάλυψη της ΜΙΤ } δεν δίνουν σωσίβια στους μεταφερόμενους στα απέναντι Ελληνικά νησιά ? 1500 Ε είναι η ταρίφα της περαιώσεως ,γιατί δεν ζητούν συν 50 Ε για το σωσίβιο...Απλώς οι Τούρκοι είναι τόσο αδίστακτοι ,απάνθρωποι και χυδαίοι στον προπαγανδιστικό τους πόλεμο κατά της Ελλάδος, ώστε πνίγουν τους {ομοθρήσκους τους!} μετανάστες προκειμένου να κατηγορείται συνεχώς η Ελλάδα !Αλλη εξήγηση εγώ δεν βρίσκω στην εγκληματική παράλειψη διαρκείας των Τούρκων.
Εσύ τώρα νομίζεις οτι τους βάζουνε σε βάρκες Τουρκοι συνοριοφύλακες? κι οχι μόνο τους βάζου στην βάρκα τους στερουν και το σωσίβιο; Σύνελθε λιγάκι.
Για το αν τους μεταφέρουν οι Τούρκοι ακόμη και με σκάφη της ακτοφυλακής τους σε παραπέμπω εδώ: http://goo.gl/btjcLO.Και όσο για τη δράση της ΜΙΤ εδώ: http://goo.gl/lSLPO2 και για τη χρησιμοποίηση "Σύρων προσφύγων" κατά δήλωσή τους, εδώ: http://goo.gl/5T0Hww
Δεν ξέρω αν κατάλαβες πόσο ρατσιστικό ήταν αυτό που έγραψες. Όσο για τα συντομευμένα URL ψάξε γιατί το συστημά σου δεν τα ανοίγει, θα σου χρειαστεί.
Δε νομίζω ότι η εκτόξευση κατηγοριών προς το σάπιο το σύστημα και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ή μια σοβαρή δημοσιογραφική και νομική βέβαια έρευνα βοηθάει τη συζήτηση σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ας αφήσουμε να γίνει και καμία ΕΔΕ. Όσο κι αν πολλοί δεν θέλουν να το πιστέψουν έχουμε και δημοκρατία και κράτος δικαίου. Λάθη γίνονται βέβαια παντού και πάντα, τραγικά λάθη, και νόημα έχει να αναδειχθούν αυτά, να τιμωρηθούν σύμφωνα με τη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι και να υπάρχ(ξ)ουν μηχανισμοί βελτίωσης της λειτουργίας των Αρχών σε παρόμοιες περιπτώσεις. Όταν έκανα στρατό βρέθηκα κάποια στιγμή σε μια βραχονησίδα και έπρεπε να βοηθήσουμε και να περισυλλέξουμε κάποιους πρόσφυγες λαθρομετανάστες. Τους ανθρώπους αυτούς τους άφησε το τουρκικό σκάφος- χωρίς φώτα- στη βραχονησίδα κοντά στη Χίο, στα ρηχά και εξαφανίστηκε. Εκείνοι νόμιζαν ότι βρίσκονται στην Αθήνα, έτσι ήταν η συμφωνία προφανώς. Κανένας δεν είχε χαρτιά πάνω του και απ' ότι μου είπαν οι λιμενικοί στη συνέχεια έτσι γίνεται πάντα, καταστρέφουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες τα χαρτιά τους γιατί έτσι δεν μπορεί να γίνει γρήγορα η αναγνώριση στοιχείων τους και ο επαναπατρισμός τους. Άρα αντίθετα με όσα αναφέρονται στο άρθρο:'Παρακρατούνται δε τα προσωπικά τους αντικείμενα - κινητά, λεφτά, χαρτιά. Χωρίς ταυτότητες και διαβατήρια είναι πλέον αδύνατον γι’ αυτούς να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που δικαιούνται. Πηγή: www.lifo.gr'. Υπόψιν ανθρωπιστική βοήθεια δικαιούνται και λαμβάνουν κατά κανόνα και χωρίς χαρτιά...Τους περισυλλέξαμε λοιπόν, τους προσφέραμε τροφή, νερό και μία πρώτη ιατρική βοήθεια και στη συνέχεια ήρθε το λιμενικό και ανέλαβε. Μία περίπτωση λοιπόν που έζησα και όλα λειτούργησαν σωστά (τουλάχιστον όσα είδα με τα μάτια μου). Πιστεύω ότι έτσι είναι και η πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σίγουρα έχει υπάρξει απαράδεκτη και εγκληματική μεταχείρηση σε άλλες περιπτώσεις- ενδεχομένως και στο Φαρμακονήσι- αλλά είναι λαικισμός να παρουσιάζουμε ότι αυτός είναι ο κανόνας. Σαφώς υπάρχουν άθλιοι λιμενικοί, όπως και άθλιοι γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και σκουπιδιάρηδες-αλλά δεν είναι ο κανόνας. Οπωσδήποτε να ελεγχθούν τα πεπραγμένα στο Φαρμακονήσι, να αποδωθούν ευθύνες και βέβαια να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση, αλλά το να εκτοξεύουμε κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση και να λοιδορούμε χωρίς στοιχεία και εν λευκώ είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό.
Είσαι κάτοικος Λέσβου και ειρωνεύεσαι και από πάνω; Θα συνιστούσα να έρθεις μια βόλτα, να ρωτήσεις τους κατοίκους μέσα σε μια 10ετία πόσοι έχουν ξεβραστεί στα παράλια, για πόσους ακόμα γράφουν τα τοπικά νέα που δεν βρέθηκαν ποτέ κτλ. Το ότι δεν φτάνουν στα αυτάκια σου στην πρωτεύουσα δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν κιόλας.
Λέγεται διαδίκτυο και μπορείς να την κάνεις την έρευνα μόνος σου. Ενδεικτικά 14/12/2013 βρέθηκαν 20 σοροί στην Θερμή Λέσβου και τα στοιχεία από τον μοναδικό επιζώντα λένε ότι υπήρχαν σύνολο 28 άνθρωποι. Άρα 27 πριν ένα μήνα. Καλή αρχή.
Με το ''να έρθεις μια βόλτα'' θεώρησα ότι είσαι ντόπιος και θα είχες έτοιμη κάποια απάντηση με στοιχεία. Μάλλον το έριξες στο googla-ρισμα και απάντησες ότι βρήκες. Πέραν των σπουδών μου, ασχολούμαι με το web από εποχής... 9600 modem, αν σου λέει κάτι. Όπως και να έχει, ούτε χιλίαδες είναι οι πνιγμένοι μέσα σε όλο το 2κ13 ούτε επίσης αυτοί οι άμοιροι που βρέθηκαν στο άρθρο που ανέφερες είναι θύματα των ''κακών'' λιμενικών.
Κοίτα δεν θα μπω στην διαδικασία να την βγάλω έξω για να συγκρίνουμε ποιος την έχει μεγαλύτερη. Δεν μπήκα στην διαδικασία να σου παραθέσω προσωπικές εμπειρίες γιατί δεν έχεις κάποιο τρόπο για να το επιβεβαιώσεις. Θα μπορούσες να το εκτιμήσεις αυτό. Τέλος πάντων, μου λέει αρκετά το ότι θεωρείς ότι δεν είμαι κάτοικος Λέσβου, επειδή επέλεξα να μην σου αραδιάσω ότι θέλω (άσχετα αν είναι αλήθεια ή όχι, εσύ δεν το ξέρεις).Ίσως να εξακριβώνεις τις πηγές πληροφόρησης σου από δω και πέρα, κακό δεν κάνει. Μπορεί να σταματήσεις να κάνεις μουυυ μόνο.Και επαναλαμβάνω κάνε μια έρευνα μόνος σου για την τελευταία δεκαετία. Googlare. Και πρόσθεσε όλους του πνιγμένους από όλα τα παράλια που συνορεύουν με Τουρκία κτλ και άμα δεν βγαίνουν χιλιάδες, οκ ρε φίλε την έχεις μεγαλύτερη.
Krinidonπαιζει πραγματικα ρολο το ποσοι ειναι οι πνιγμενοι, για να βρουμε εναν τροπο να σταματησει αυτο?ΥΓ Κακοι λιμενικοι σιγουρα υπαρχουν οπως σε ολα τα σωματα ασφαλειας και μαλιστα ρεπουν (τουλαχιστο) προς την αντιδημοκρατικη εγκληματικη οργανωση που εγινε και κομμα. Και υπαρχουν λιμενικοι καταδικασμενοι για παρανομες συμπεριφορες...και φανταζομαι και αλλοι που δεν πιαστηκαν. Γενικευσεις δε χρειαζονται...ουτε ετσι ουτε αλλιως.
@tktk Κακοί λιμενικοί σίγουρα υφίστανται αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι που είτε είναι ικανοί εσκεμμένα να πνίξουν ή να αφήσουν άλλους να πνιγούν. Ναι κάνουν καψώνια. Να φωνάζουν. Ναι ρίχνουν μερικές ψιλές και χοντρές (σε μετανάστες και δουλέμπορους αντίστοιχα και αντίστροφα καμιά φορά) αλλά να τους παρουσιάζουμε ώς τέρατα είναι υπερβολικό, προβοκατόρικο και γελοίο επίσης. Κάποιος που απολαμβάνει τον πνιγμό ανθρώπου είναι άλλης κατηγορίας όν που ανήκει σε μέρος όπου φορούν άσπρους μανδύες. Τέτοιους λοιπόν θεωρώ ότι το λιμενικό σώμα ΔΕΝ έχει και αν είχε, θα τον είχαν καταγγείλει οι ίδιοι οι συνάδελφοι του.
Σωστή επίσης η παρατήρηση για το Δουβλίνο ΙΙ. Ουσιαστικά πιέζει εμάς να κανουμε την βρωμοδουλειά φύλαξης και εμείς σαν χαιβάνια δε κάνουμε τίποτα για ν´αλλάξει η συνθήκη. Ετσι έχουμε δολοφονίες ανθρώπων στα σύνορα που όχι μόνο αφήνει αδιάφορους τους περισσοτερους Ευρωπαίους, αλλά οπως περιγράφονται απο τα μιντια, τους πολιτικούς και την κοινη γνώμη φαίνονται κι επιθυμητοί θάνατοι. Για αυτό το λιμενικό της Ελλάδας και της Ιταλίας εχουν το ατιμώριτο, επειδή τα περιςςοτερα Ευρωπαικα μιντια καλλιεργούν εναν ιδιότυπο ρατσισμό προς τους πρόσφυγες.
Μπράβο, μπράβο μπράβο! Ένα τέλειο άρθρο, ισοροπημένο και σωστά πληροφορημένο. Σπάνιο για το δηλητήριο και την χολή που χύθηκε πρόσφατα. Φάνηκε το ποιόν μας αυτές τις μέρες, έτοιμοι να απορρίψουμε οποιοδήποτε κρατάει έναν καθρέφτη και δείχνει τον εαυτό μας. Για όλα φταίνε ολοι άλλοι οι πρόσφυγες, η Τουρκία, η Υπατη Αρμοστία, όλοι εκτός απο εμάς. Ελπίζω κάποια στιγμή να συνέλθουμε και να ξυπνήσουμε, μόνο μην είναι αργά, και ξυπνήσουμε κρατώντας κομματια απ´ αυτούς που εχουμε κανιβαλήσει πρώτα.
Φίλε, όταν θα αρχίσουν οι τουρίστες να μποϋκοτάρουν την Ελλάδα για αυτές τις συμπεριφορές, οπως κάνουν και τώρα με το Ισραήλ θα δούμε πως θα σου κοπεί το ειρωνικό υφάκι.
Το Ισραήλ υπερασπίζεται τα σύνορά του και κατ΄επέκταση τον λαό του και πολύ καλά κάνει,εσύ απλά παραδίνεσαι ανευ όρων σε οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την ομαλότητα της καθημερινότητας του πολίτη,τον κοινωνικό ιστό και ότι αυτό συνεπάγεται,όταν ξεκινάς να διαλύσεις αυτό,όλα τα άλλα είναι εύκολο παιχνίδι στα χέρια τους,και πες μου αν δεν συμβαίνει. Δεν λέω ότι ζούσαμε παραδείσια τότε,αλλά έχεις ζήσει στην Ελλάδα πριν το 92΄;