Ιδού η Ρόδος! Από τον Νίκο Δήμου

Ιδού η Ρόδος! Από τον Νίκο Δήμου Facebook Twitter
2
  • Διαβάζω στην εφημερίδα: «Με τη φιλοδοξία να παίξουν σημαντικό ρόλο στις διεργασίες για την ενιαία Κεντροαριστερά, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ.Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Βόλου Π. Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φ. Φίλιος επισημοποίησαν με τη συνάντησή τους στην Αθήνα την ίδρυση μιας νέας πολιτικής κίνησης, που προς το παρόν επικεντρώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά σύντομα θα λάβει ευρύτερα χαρακτηριστικά.
  • Το γεγονός ότι ουδείς από τους πέντε είναι κομματικό στέλεχος αλλά είναι ενταγμένοι στον χώρο της Κεντροαριστεράς καθιστά την κίνηση των "5" βασικό συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και άλλων κινήσεων και προσώπων του χώρου. Το γεγονός δε ότι ο κ. Καμίνης, πριν από τη συνάντησή του με τους άλλους τέσσερις δημάρχους, συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη, είχε συμβολική και πολιτική σημασία...».
  • Πολύ μου αρέσει αυτή η κίνηση και μου δίνει ελπίδες για το μέλλον. Και οι πέντε είναι άξιοι και ικανοί. Γνωρίζω προσωπικά τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη και τους εκτιμώ βαθύτατα. Δηλώνω, δε, από τώρα υποστηρικτής και ψηφοφόρος. Με μία όμως επιφύλαξη.
  • Αγαπητοί δήμαρχοι, πριν σώσετε την Ελλάδα, μπορείτε να την αποτεφρώσετε;
  • Πάνε οκτώ χρόνια από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για την καύση των νεκρών. Σιγά σιγά βγήκαν και τα διατάγματα, οι εγκύκλιοι, οι περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Εξαγγελίες έγιναν, υποσχέσεις δόθηκαν (θυμάμαι του Μπουτάρη), αποφάσεις ψηφίστηκαν. Αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα ούτε ένα (1) αποτεφρωτήριο! Όχι σε λειτουργία – ούτε καν υπό κατασκευήν. Ακόμα οι ξένοι και οι συμπολίτες μας που έχουν αυτή την τελευταία επιθυμία ξοδεύουν και ταξιδεύουν στην Ιταλία ή τη Βουλγαρία (τελευταίος ο Χουρμουζιάδης).
  • Ξέρω, υπάρχει η παντοδύναμη Εκκλησία μας που επισήμως βέβαια δεν έχει καμία αντίρρηση, αλλά υπογείως σαμποτάρει και υπονομεύει – όπως έκανε σε εκείνη την άθλια υπόθεση του Μαρκόπουλου.
  • Αλλά, αγαπητοί δήμαρχοι, αν δεν είστε σε θέση να υλοποιήσετε ένα εντελώς απαραίτητο έργο που θα σας αποφέρει και σημαντικά οφέλη (αποσυμφόρηση νεκροταφείων, έσοδα, κύρος), πώς, παρακαλώ, θα σώσετε την Ελλάδα; Πώς θα τη βοηθήσετε να βγει από την επώδυνη κρίση, όταν δεν μπορείτε να φτιάξετε αυτό που χιλιάδες συνάδελφοί σας κατασκευάζουν και λειτουργούν καθημερινά σε όλο τον κόσμο;
  • Πριν λοιπόν φτιάξετε κόμμα – δείξτε μας ότι μπορείτε να αρθείτε πάνω από συνθήκες και δικαιολογίες. Αλλιώς, προσωπικά, σας υπόσχομαι τη μουντζούρα και τη μαυρίλα της αιθάλης.
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Όποιος ελπίζει/περιμένει/πιθανολογεί, ότι αυτή η χώρα θα σωθεί από Δημάρχους και γενικότερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ή αιθεροβάμων ή πλήρως απομακρυσμένος από τη λειτουργία των Δήμων και το ποιόν του συρφετού που τα διοικεί. Μπορεί ο κ. Μπουτάρης ή ο κ. Καμίνης (τυχαία επιλογή ονομάτων) και μερικοί άλλοι να είναι και άξιοι και τίμιοι και δραστήριοι, αλλά αν ο μέσος Έλληνας γνώριζε πόσοι άχρηστοι τρώνε από τους Δήμους, θα τους πετούσε πέτρες. Για να εκλεγεί ένας Δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να μαζέψει έναν αριθμό ψήφων, τον οποίο δε συλλέγει με το λόγο του (συνήθως ο Δήμαρχος και κάνα δυο στελέχη ίσως μπορέσουν να πούνε μερικά πράγματα σε μια προεκλογική συγκέντρωση), ούτε βέβαια με το έργο του, καθώς ό,τι καλό γίνεται το καρπώνεται ο Δήμαρχος. Τα ψηφαλάκια έρχονται δια της γνωστής οδού. Οι εργολαβίες και οι απευθείας αναθέσεις έργων (τα μεγάλα έργα τα σπάμε σε μικρά και η απευθείας ανάθεση επιτρέπεται μέχρι κάποιο ποσό) έχουν αναχθεί σε επιστήμη.Ένα τιποτένιο παράδειγμα:Σε Δήμο 13.000 κατοίκων, ο γαμπρός ενός δημοτικού συμβούλου (απόφοιτος Δημοτικού ο σύμβουλος και δεξιός ψάλτης στην ενορία), διατηρεί μπακαλικάκι. Το μπακαλικάκι, βεβαίως, δεν έχει δουλειά (κατανοητό λόγω μεγάλης διαφοράς στα προιόντα, σε σχέση με τα σουπερμάρκετς). Παρόλα αυτά καταφέρνει να περνάει στη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών-προμηθευτών το αξιοσέβαστο ποσό των 40.000 ευρώ ετησίως (μοιρασμένο σε διάφορα τιμολόγια) για προιόντα που παρέχει στο Δήμο. Αυτό συμβαίνει επί 8 συνεχόμενα χρόνια. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται ένα σωρό εταιρείες, οι οποίες, φαντάζομαι, μπορούν να προσφέρουν τα ίδια ή και καλύτερα προιόντα σε ανταγωνιστικότερες τιμές. Το ίδιο συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων. Οι περισσότεροι Δήμαρχοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς και πληρώνουν τους συμβούλους από εκεί, τουλάχιστον όσους φέρνουν πολλούς σταυρούς, μολονότι μισθό πλέον δικαιούνται μόνο οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ο δήμαρχος. Μαζεύουν εκεί το μισθό των αντιδημάρχων, κάνουν παρακράτηση για το φόρο του κάθε αντιδημάρχου και μοιράζουν μετά την πίτα ανάλογα. Για να καταλήξω συμφωνώντας με τον αρθρογράφο, οι Δήμαρχοι θα σώσουν την Ελλάδα, ίσως κάποια μέρα, πριν από αυτό όμως, θα την έχουν αποτεφρώσει.
Στην Ελλάδα για δύο πράγματα δεν μιλάνε τα κόμματα, για τις αμυντικές δαπάνες, (όλοι οι αμυντικοί προυπολογισμοί ψηφίζονταν απο όλους) και για την εκκλησιαστική περιουσία, τυχαίο; Μπροστά στην εκκλησία, όλοι κάθονται προσοχή, μόνο ο συγχωρεμένος ο Τρίτσης τα έβαλε με τους παπάδες, άσχετα αν δεν κατάφερε τίποτα.