Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το παραμορφωτικό φίλτρο του ίντερνετ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το παραμορφωτικό φίλτρο του ίντερνετ Facebook Twitter
69


________________
1.

Γεια σου αγαπημένη Άμπα και συντροφιά!

Πριν από 2 εβδομάδες βρήκα ένα ετοιμοθάνατο, από τρομερή υποσίτιση κουταβάκι 2μηνών, το οποίο και φιλοξενώ (στην αρχή μέχρι να λάβει θεραπεία και να δούμε αν θα ζήσει και τώρα μέχρι να βρει σπίτι) στο σπίτι μου- με τους 3 κακούς μου γάτους. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Μήπως θες ένα κουταβάκι? Κάποιος αναγνώστης ίσως? θα γίνει "μικρομεσαίου" (!) μεγέθους
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας :) -Χριστίνα

Σημ: έχω προσπαθήσει να του βρω σπίτι με κάθε μέσω, μάταια...


Μέχρι να έρθει η σειρά της ερώτησης, το κουταβάκι θα πήγε φαντάρος, αλλά με την ευκαιρία, παιδιά, ποιο είναι το καλύτερο σάιτ για να βάλει κανείς κουταβάκια προς υιοθέτηση;


________________
2.


Καλησπέρα, είμαι 23 χρονών και νιώθω ότι μεγαλώνω και ότι όλη μου η ζωή θα περάσει από μπροστά μου χωρίς να το καταλάβω και χωρίς να καταφέρω κάτι ουσιαστικό. Τι είναι αυτό το κάτι ειλικρινά δεν ξέρω. Είμαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου (ιατρική) και είναι σαν να συνειδητοποίησα μόλις ότι δεν είμαι πλέον παιδί και όλο αυτό με βαραίνει πολύ. Ίσως είναι απλά ανωριμότητα δεν ξέρω, αλλά τελευταία ξυπνάω σχεδόν κάθε βράδυ στη μέση της νύχτας με το άγχος ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα έχει αλλάξει στην ζωή μου εκτός από την ηλικία μου. Δεν ξέρω καν αν περιμένω απάντηση σε όλα αυτά (θα μπορούσα να πω τα ασυνάρτητα) απλά ίσως ακόμα και να τα εκφράσω κάπως γραπτά με βοηθήσει να μου φύγει λίγο το βάρος. Δ.

Η ζωή μας θα περάσει χωρίς να το καταλάβουμε και δεν θα έχουμε καταφέρει κάτι ουσιαστικό. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι όντως μέσα στη διαδικασία της ενηλικίωσης, και είναι πολύ σημαντικό στάδιο μέχρι να καταφέρει κανείς να το δεχτεί και να ισορροπήσει η εσωτερική πυξίδα σε ένα νέο σημείο. Η παιδική ηλικία έχει μέσα της τη μαγεία της άπειρης πιθανότητας του μέλλοντος, και όσο μεγαλώνουμε βλέπουμε ότι οι πιθανότητες μόνο άπειρες δεν είναι. Οι αποφάσεις που έχουμε ήδη πάρει έχουν ορίσει έναν δρόμο που μοιάζει προδιαγεγραμμένος και χωρίς εκπλήξεις.


Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι. Η ζωή έχει πολλές εκπλήξεις, και οι περισσότερες μάλλον δεν θα είναι ευχάριστες, αλλά θα γίνουν πολλές ανατροπές που δεν μπορείς να φανταστείς – αν σε ενδιαφέρει να τις αναζητήσεις και λίγο από μόνη σου. Η ιατρική από μόνη της έχει ειδικότητες που μπορούν να σε οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές ζωές. Υπάρχουν τα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχει το εξωτερικό, υπάρχουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Τι θέλεις να κάνεις, τι είσαι πρόθυμη να αντιμετωπίσεις;


Το 'ουσιαστικό' που φαντασιώνεσαι είναι επιτυχία και αναγνώριση, αλλά ως τώρα τα φανταζόσουν χωρίς να είσαι σε θέση να καταλάβεις την δουλειά που απαιτείται. Όσο μεγαλώνεις, καταλαβαίνεις ότι όσοι έχουν καταφέρει κάτι 'ουσιαστικό' έχουν ιδρώσει και παλέψει πολύ, και κάποιοι έχουν παλέψει χωρίς να καταφέρουν αυτό που ήθελαν. Το τι είναι ουσιαστικό για σένα είναι κάτι που θα βρεις μόνη σου, και δεν θα μοιάζει με αυτό που φανταζόσουν όταν ήσουν παιδί. Μπορεί να είναι κάτι μικρό, αλλά θα παραμένει ουσιαστικό για σένα, και αυτό έχει σημασία.


________________
3.

Άκου να δεις και την δικιά μου ιστορία... Πριν 6 χρόνια τα έφτιαξα με έναν τύπο πολύ μυστηριώδη αρχικά, πολύ αρρενωπό, πολύ μποέμ και καλλιτέχνη. Αρχικά εγώ εντυπωσιασμένη, κολλάω μαζί του, δεν το δείχνω, αρχικά ξεκινήσαμε ψιλοχαλαρά τη σχέση μας, καταλήξαμε όμως να είμαστε μαζί επίσημα και σοβαρά. Όλα αυτά τα χρόνια αυτός είναι τρυφερός και καλός απέναντί μου, και εξακολουθεί να με γοητεύει με το μυστήριο που τον περιβάλει, και με την ευφυΐα του. Ο τόπος καταγωγής του είναι η Αθήνα, δεν έχουμε πάει ποτέ εκεί και δεν ξέρω τίποτα για τους γονείς του. Στις γιορτές είτε θα δούλευε είτε θα ήμασταν οι 2 μας εδώ που μένουμε ή σε κάποιο ταξίδι. Έχω ρωτήσει για οικογένεια και μου έχει πει "τι σημασία έχει βρε;" Κατα τ'άλλα η σχέση κυλά πολύ ομαλά. Επίσης 2-3 φορές τον επισκέφτηκαν κάτι "παιδικοί φίλοι", και ενώ ήταν καλά παιδιά μου φάνηκαν πολύ αλλόκοτοι και ολιγομίλητοι. Ώρες ώρες φοβάμαι μήπως κρύβει κάποιο τρομερό μυστικό. Πώς να πορευθώ; Να σημειώσω ότι έχω σκεφτεί τη ζωή μου μαζί του και θέλω τα παιδιά του. Ακούω τη συμβουλή σου.- pinakass


Έχω πολλές απορίες. Δηλαδή δεν μιλάει ποτέ με τους γονείς του στο τηλέφωνο; Αδέρφια, ξαδέρφια, θείοι, τίποτα; Δεν του στέλνουν πακέτα, δεν μιλάνε για την φορολογική δήλωση, δεν έχουν τίποτα που πρέπει να λύσει από κοινού με την οικογένεια; Δεν έχουν σπίτι στο χωριό, κανέναν γάμο κάποιου συγγενή; Δεν λέει ιστορίες από τα παιδικά χρόνια; Αν η απάντηση σε όλα είναι 'όχι', ναι, κάτι κρύβει. Ή είναι κατάσκοπος (με πολύ κακή επίδοση, χρεοκοπημένη μυστική υπηρεσία υποψιάζομαι), ή ντρέπεται για το παρελθόν του. Ή συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό, που δεν φανταζόμαστε καν.


Εγώ θα σημείωνα να μην δεσμευτείς με παιδιά με κάποιον που δεν ξέρεις. Το μυστήριο είναι καλό για τα αστυνομικά μυθιστορήματα, όχι για σύντροφο ζωής.


________________
4.


Λενα!

Λοιπον σου εχω το ultimate first world problem. Τι να γινει αυτο εχω κ καπου πρεπει να το πω και εγω. Μεγαλωσα με δυο γονεις που παντα με στηριζαν σε ολες μου τις επιλογες, αντιμετωπιζαμε ολες τις διαφωνιες μας με διαλογο, και που ηξερα πως οτι και να χρειαστω θα ειναι εκει. Με τον συντροφο μου ειμαστε μαζι 4 χρονια εκ των οποιων τα 2 συζουμε. Εξακαλλουθω να ειμαι ερωτευμενη μαζι του και δεν μπορω να πιστεψω την τυχη που ειχα να τον γνωρισω. Ο supevisor μου ειναι απο τις πλεον καταξιωμενες προσωπικοτητες στον τομεα του, πανεξηπνος ανθρωπος που θαυμαζω ευχομαι να του εμοιαζα ή εστω να του μοιασω καποια μερα.

Ποιο ειναι το προβλημα μου? Ολοι οι παραπανω εχουν επενδυσει πανω μου, κ επενδυουν, κ φοβαμαι οτι θα τους απογοητευσω. Οτι καποια μερα θα ξυπνησουν και θα διαπιστωσουν οτι δεν ειμαι τοσο εξυπνη/καλη κλπ οσο πιστευαν οτι ειμαι. Νιωθω σαν μηχανη που την εχουν φουλαρει με καυσημα κ εγω αντι να «πεταω», σερνομαι! Επισης θελω να σημειωσω οτι ειμαι λιγο τεμπελοσκυλο. Οτι deadline και να εχω, θα τα καταφερω ικανοποιητικα, αλλα ρε γμτ γιατι να ειμαι τοσο της τελευταιας στιγμης? -αστα να παν

Όσο έχουν επενδύσει οι άλλοι πάνω σου, άλλο τόσο έχεις επενδύσει κι εσύ πάνω τους. Φοβάσαι ότι θα ξυπνήσεις μια μέρα και θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι τόσο καλοί/έξυπνοι/καταξιωμένοι όσο νόμιζες;


Όσο περισσότερα μαθαίνεις, τόσο ανακαλύπτεις αυτά που δεν ξέρεις. Από τη λέξη supervisor δράττομαι της ευκαιρίας για να κάνω μια εκτίμηση: αυτό που περιγράφεις είναι ένα αναγνωρισμένο σύνδρομο, το 'impostor syndrome' που είναι συχνό στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Διάβασε σχετικά εδώ, εδώ κι εδώ.

 

________________
5.


Καλησπέρα!!Αποφάσισα να στείλω αυτό το email μιας και μου αρέσει ο τρόπος που απαντάς! Διαβάζω την στήλη σου (ΑΓΑΠΗΤΗ Α, μπα;) εδώ και περίπου ένα μήνα και αποφάσισα να σου πω κ εγώ τι είναι αυτό που μ απασχολεί! Πριν χρόνια λοιπόν γνώρισα ένα παιδί στο νησί από το οποίο κατάγομαι. Εκείνος δεν είναι από εκεί και τέλοσπάντων έμαθα για εκείνον τα βασικά πράγματα από μια κοινή φίλη (όνομα, ηλικία κλπ).Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ μέχρι κ τώρα οι δυο μας. Η φίλη αυτή πρέπει να του έχει πει για εμένα κάποια πράγματα δεν μπορώ να γνωρίζω όμως ακριβώς τι καθώς με την συγκεκριμένη έχουμε κόψει κάθε επαφή για προσωπικούς λόγους, ενώ ταυτόχρονα εγώ δεν μένω μόνιμα στο νησί καθώς σπουδάζω Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια (3) όποτε πάω στο νησί τον βλέπω. Νιώθω για εκείνον πολλά πράγματα, έχω κολλήσει μαζί του πότε όμως δεν έχω κάνει κίνηση γιατί ούτε του χαρακτήρα μου είναι και από την άλλη εκείνος μπορεί να έχει κάποια σχέση και να δημιουργήσω πρόβλημα αφού η κοινωνία εκεί είναι πολύ κλειστή. Εκείνος από την άλλη κάνει κάποιες κινήσεις που φαίνεται πως δεν είναι και αδιάφορος αλλά τίποτα παραπάνω. Το θέμα είναι πως εγώ ακόμα τον σκέφτομαι και στην ιδέα πως εκείνος μπορεί να φύγει από το νησί και δεν θα τον ξαναδώ τρελαίνομαι. Είχα ζήσει και στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις ωστόσο πίστευα ότι ήταν λόγω της εφηβείας και όλων αυτών που συνεπάγεται η ηλικία αυτή. Δεν θα σε ρωτήσω αν πρόκειται να είμαι μ αυτό το άτομο, κάτι τέτοιο είναι προφανές και γελοίο. Αυτό που θα ήθελα είναι να μου πεις αν δεδομένων αυτών των συνθηκών που σου ανέφερα τα συναισθήματά μου αυτά οφείλονται στην απειρία μου στις σχέσεις ή θεωρείς ότι είναι αποτέλεσμα άλλων αιτιών και η επίσκεψη σε κάποιο ψυχολόγο θα βοηθούσε.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

 

Δεν μας λες την δική σου ηλικία, και νομίζω ότι έχει σημασία. Η απειρία σίγουρα εξηγεί κάποιες πτυχές τις ιστορίας, όπως ας πούμε ότι νιώθεις πολλά πράγματα για έναν άγνωστο και έχεις κολλήσει με μια εικόνα εδώ και τρία χρόνια. Νιώθεις έλξη, κάτι πολύ ωραίο και ευχάριστο, αλλά δε νομίζω ότι το αναγνωρίζεις, και το στολίζεις με συναίσθημα που έχεις δημιουργήσει με τη σκέψη και μόνο, χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Αυτή η αποστασιοποιημένη και εγκεφαλική προσέγγιση ρομαντικής σκέψης είναι χρήσιμη σε νεαρή ηλικία γιατί λειτουργεί ως προπόνηση, πριν έρθουν τα συναισθήματα που δημιουργούνται με την επαφή με κάποιον άλλον, και ως ένα σημείο μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή. Χωρίς τη φαντασίωση για το 'τι είναι ο άλλος' δεν προκύπτει έρωτας. Όμως η θεωρία κάποτε αρχίζει να επικαλύπτεται από την πράξη και σιγά σιγά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι είναι προσδοκία και τι πραγματικά μπορούν να μας προσφέρουν οι άλλοι για να καλύψουμε τα δικά μας κενά (πολύ λιγότερα από αυτά που φανταζόμασταν).


Αυτά που γράφω βέβαια, είναι γενικά, και δεν ξέρω τι ισχύει για σένα. Από αυτά που γράφεις και κυρίως από τον τρόπο που τα γράφεις φαίνεται ότι έχεις αντίληψη και αναλυτική ικανότητα. Αυτό είναι ό,τι πρέπει για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα, και αν αποφασίσεις να πας σε ψυχολόγο – αν θέλεις να πας για οποιονδήποτε λόγο, κακό δεν θα σου κάνει – είναι θαυμάσια εργαλεία για να κάνεις πολύ καλή δουλειά με τον εαυτό σου και να λύσεις όλες σου τις απορίες.

________________
6.

Αγαπητή Αμπα, είμαι 24 και έχω σχέση με ένα αγόρι περίπου στην ίδια ηλικία εδώ και 2 χρόνια περίπου. Τελευταία έχουμε κάποια προβλήματα. Εδώ και καιρό είναι "στο πτυχίο". Ενώ μέχρι πριν από 6 μήνες έκανε κάποια βήματα προς την κατεύθυνση του πτυχίου του, χωρίς ιδιαίτερη όρεξη, εδώ και 6 μήνες έχει φτάσει τις προσπάθειες του σχεδόν στο μηδέν. Οι γονείς του -μέτριας οικονομικής κατάστασης- τον στηρίζουν οικονομικά, διαμαρτύρονται για την κατάσταση πού και πού, εκείνος διαβάζει 2 ώρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ασχολείται με το χόμπι του, ένα χρονοβόρο άθλημα που από τη φύση του δε θα του αποφέρει ποτέ χρήματα. Εγώ κατά το διάστημα αυτό, τον στήριζα και έκανα μαζί του συζητήσεις για να τον ενθαρρύνω να πάρει το πτυχίο του και να προχωρήσει, πιστεύοντας ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν σε ήπιους τόνους και έγιναν έντονες κάποιες φορές. Την ίδια περίοδο έψαχνα για δουλειά -βρήκα μία σχετικά καλή, ακόμη έδωσα εξετάσεις και πέρασα με κόπο σε ένα καλό μεταπτυχιακό. (καλό = δίνει σημαντικά εφόδια και αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες του κλάδου) Όταν έμαθα τα νέα και θέλησα να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί του, μου είπε ότι οι άλλοι δε θα έγραψαν καθόλου καλά και έτσι κατάφερα να περάσω! Αργότερα "δικαιολόγησε" τα λεγόμενά του λέγοντας ότι δεν τα πάει καλά ο ίδιος με τη σχολή του και γι' αυτό δε μπορεί να "χαρεί πολύ για μένα". Κάναμε έναν καυγά γι' αυτό το θέμα, στον οποίο υποστήριξε ότι νομίζω ότι η σχολή μου είναι καλύτερη από τις άλλες και ότι θέλει πολύ διάβασμα και του την έχει σπάσει που όλο του λέω να διαβάσει και "βγαίνει" ότι η σχολή του δεν είναι καλή. Του απάντησα ότι αντικειμενικά η σχολή μου θέλει πολύ διάβασμα λόγω του όγκου της ύλης, ότι αυτό δε σημαίνει ότι είναι "καλύτερη" από άλλες, και ότι η σχολή του είναι πολύ καλή και μπορεί να του ανοίξει ένα σωρό δρόμους και το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν ασχολείται μαζί της. Δεν πείστηκε εντελώς από τα λεγόμενά μου. Από τότε έχω ψυχρανθεί και σκέφτομαι συνέχεια ότι δε χαίρεται με τη χαρά μου (σε τυχόν λύπη μου όμως είναι εκεί) και ότι στην προσπάθεια μου στο μεταπτυχιακό θα είμαι μόνη μου. Επίσης έχασα τη διάθεση και την ενέργεια που είχα να κουβεντιάζω μαζί του για το πώς νιώθει, για το διάβασμα και για το μέλλον του. Νιώθω διαφορετικά, δεν έχω όρεξη να τον αγκαλιάσω ή τον φιλήσω αλλά ούτε και να τσακωθώ πλέον. Δε θέλω να "παραιτηθώ" από τη σχέση εύκολα αλλά δεν ξέρω και πώς μπορεί να συνεχιστεί. Τι γνώμη έχεις για τα παραπάνω; Σώζεται; Η΄ υπάρχουν υπερβολικά πολλές κόκκινες σημαίες;- Σμαράγδα

Το πρόβλημα το έχει ο φίλος σου και όχι εσύ.


Καταλαβαίνω ότι το κάνεις δικό σου γιατί τελικά αναρωτιέσαι 'αξίζει να μείνω μαζί του ή όχι', αλλά δεν είναι κάτι που θα λύσεις γι' αυτόν, δεν μπορείς καν να τον βοηθήσεις ιδιαίτερα. Μακάρι να γινόταν, αλλά δε γίνεται.


Αυτό που κάνεις τώρα, ενώ έχεις καλές προθέσεις, η παρότρυνση, η αγανάκτηση, οι συζητήσεις είναι για ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Ο φίλος σου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αντιμετωπίζει ένα βουνό, ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, και η σύγκριση μαζί σου είναι αναπόφευκτη. Του υπενθυμίζεις με ποιο τρόπο έχει αποτύχει, και αυτό που υπονοείται, 'αν δεν τα καταφέρεις, θα σε παρατήσω', είναι αρκετά ξεκάθαρο. Όσο περισσότερα εξαρτώνται από την απόφαση του να παλέψει με αυτό που φοβάται, τόσο δυσκολότερο θα είναι γι' αυτόν να προσπαθήσει.


Δεν θέλω να τον δικαιολογήσω επειδή δεν βλέπω τα προβλήματα. Αυτά που δεν καταφέρνει όμως είναι εντελώς προφανή, δεν χρειάζεται να τα συζητάμε. Η κακία που βγάζει όταν ζορίζεται, η αδράνεια του, η κωλυσιεργία του με το χρονοβόρο χόμπι – όλα αυτά ισχύουν, δικαίως θυμώνεις και αγανακτείς. Θέλω μόνο να εξηγήσω ότι όσοι χάνουν τη σειρά τους για τα πτυχία τους μπαίνουν στην Κόλαση. Δεν μπορώ να βρω άλλη, καταλληλότερη λέξη από την Κόλαση. Όσο ευνοϊκό είναι το ελληνικό σύστημα που δεν έχει προαπαιτούμενα και δίνει συνεχόμενες εξεταστικές και πολλές ευκαιρίες, τόσο βγαίνει ξινό και από τη μύτη από όσους χάσουν τη σειρά τους και καθυστερήσουν.


Βρισκόσαστε σε εντελώς διαφορετικές φάσεις της ζωής σας, και όσο δεν σε καταλαβαίνει αυτός και αδυνατεί να σε στηρίξει, τόσο φαίνεται να μην καταλαβαίνεις κι εσύ. Δεν είναι τόσο απλό, να διαβάσει επιτέλους και να πάρει πτυχίο. Δεν ξέρει από πού να αρχίσει, και δεν έχει φίλους που είναι στην ίδια κατάσταση, και σιγά σιγά θα χάνει και επαφές και θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Η αίσθηση της αποτυχίας δε, προκαλεί πλήρη παράλυση. Είναι δύσκολο γιατί δεν καταλαβαίνεις πότε τα καταφέρνεις. Αν περάσεις ένα μάθημα, έχεις άλλα τόσα και άλλα τόσα και άλλα τόσα μπροστά σου, και εν τω μεταξύ, οι υπόλοιποι γύρω σου προχωρούν.


Ο φίλος σου βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, κατά κάποιο τρόπο. Αν θέλεις να είσαι μαζί του, και αν θέλεις να βοηθήσεις, οι γενικές συζητήσεις για το θέμα δεν οδηγούν πουθενά. Χρειάζεται πολύ χειροπιαστή βοήθεια για πολύ απλά πράγματα. Για το πρόγραμμα της εξεταστικής. Για τα παλιά θέματα, για τις ασκήσεις, για το ποια χαρτιά πρέπει να έχει μπροστά του και ποιες 50 σελίδες πρέπει να διαβάσει την επόμενη ώρα. Ένα μικρό βήμα τη φορά, μικρά μικρά βήματα που θα κάνει χωρίς να σκέφτεται το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα που πλακώνει. Επειδή δεν είσαστε στην ίδια σχολή, δεν ξέρεις ποια είναι τα κόλπα του κάθε μαθήματος, οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχει σχέσεις με φοιτητές από τα μαθήματα που χρωστάει. Θα είσαι μόνη σου, και δεν ξέρω αν πιστεύεις ότι αυτός ο άνθρωπος αξίζει την προσπάθεια σου ή όχι. Αυτό έχει την περισσότερη σημασία, τελικά.

________________
7.

Αγαπητή Α μπα, το ήξερες ότι και μέσω ίντερνετ μπορούν να δημιουργηθούν συναισθήματα και δεσμοί? Εγώ το ανακάλυψα πρόσφατα, αν και μετά είδα ότι από κοντά είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Απογοητεύτηκα τελικά, εννοείται, και δεν πρόκειται να ξανααφήσω τον εαυτό μου να μπλέξει αν δεν υπάρχει τουλάχιστον το face to face. Νομίζεις ότι έχω δίκιο και οι σχέσεις αυτές είναι υποκατάστατα, ή απλώς πληγώθηκα?

Οι σχέσεις αυτές δεν είναι υποκατάστατα, είναι κάποιου είδους σχέσεις, και δεν είναι καινούριο είδος. Η κοπέλα της ερώτησης 5, για παράδειγμα, έχει κάνει ένα σωρό προβολές πάνω σε έναν άνθρωπο, έχει αποφασίσει τι είναι αυτός και τι μπορεί να κάνει γι' αυτήν, χωρίς να τον ξέρει. Από μακριά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί από το ίντερνετ, το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμα και πρόσωπο με πρόσωπο – αν θέλεις να αυταπατάσαι, με αυθυποβολή όλα γίνονται. Δεν έχεις ακούσει την ατάκα 'δεν είχα καταλάβει ποιος είναι;' Ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζονται χρόνια ξαφνικά – ή σταδιακά – 'πέφτουν από τα σύννεφα' και απογοητεύονται: όταν η πραγματικότητα τους ρίχνει μια μπουνιά που δεν μπορούν να αγνοήσουν.


Τα συναισθήματα εμείς τα δημιουργούμε. Είμαστε οι μικροί Θεοί του σύμπαντός μας. Νομίζουμε συνέχεια ότι μας τα προκαλούν οι άλλοι και τους αποδίδουμε ένα σωρό ικανότητες και ιδιότητες, αλλά οι άλλοι δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα αν δεν το επιτρέψουμε. Μπορούμε να ερωτευτούμε έναν άνθρωπο, αλλά μπορούμε κάλλιστα να ερωτευτούμε και μια ιδέα, και μάντεψε τι είναι πιο εύκολο.


Οι δεσμοί από το ίντερνετ, τα συναισθήματα που δημιουργούνται διαμέσου των υπολογιστών, περνούν μέσα από ένα επικίνδυνο και παραμορφωτικό φίλτρο επειδή αυτό το μέσο δίνει περισσότερες ευκολίες στον καθένα μας για να δημιουργήσει μια πιο ιδανική εκδοχή του εαυτού του. Μολαταύτα, το φίλτρο πάλι άνθρωποι το χρησιμοποιούν, και οι αδυναμίες τους είναι αυτές που είναι, είτε επικοινωνούν με πληκτρολόγιο, είτε με γράμμα, είτε άμεσα. Αυτό που κάνουμε με μεγάλη ευκολία είναι να αγνοούμε τα σημάδια επειδή βιαζόμαστε να νιώσουμε κάτι, επειδή θέλουμε να ερωτευτούμε, επειδή θέλουμε να νιώσουμε ωραία. Μόνοι μας φτιάχνουμε την παγίδα, μόνοι μας πέφτουμε και μέσα της.


69

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6Σμαραγδα, έχουν γράψει πολλοί σχόλια για την ερωτηση σου και να πω την αλήθεια στεναχωρήθηκα λιγακι. Εγω θα σου πω την άποψη μου ως παθούσα με τον φίλο σου. Ειμαι 6ο έτος, η σχολή μου 4 χρόνια και ακομη δεν εχω πάρει πτυχίο. Πλέον ομως εχω μπει σε μια σειρά. Πολλοί έγραψαν πως ο φίλος σου ειναι τεμπέλης, πώς γίνεται να φτάσει κάποιος σε αυτα τα έτη και ειρωνία να πληρώνουν οι γονείς και αυτός να κάθεται. Δε ξέρω για ποιο λόγο έφτασε ο φίλος εδω που έφτασε και αν ειναι όντως τεμπέλης. Εκει ειναι το θέμα. Αν κάποιος ειναι τεμπέλης φαινεται σε πολλα πράγματα. Βαριέται να κανει το οτιδήποτε. Απο το να διαβάσει μεχρι να πάει στο σούπερ μάρκετ και αυτο συμβαίνει συχνά και συστηματικά. Η Α,μπα περιγράφει παρά πολυ καλα την κατάσταση που βιώνει ο φίλος σου και την οποία βίωσα και βιώνω κι εγω αλλα το διαχειρίζομαι καλύτερα πλέον. Ειναι ΚΟΛΑΣΗ! Την οποία κόλαση μόνος του την δημιούργησε και αυτο ειναι το χειρότερο. Εχω ρίξει το άπειρο κλάμα, εχω νιώσει να παραλύω απο την αποτυχία και το εχω κανει στο μυαλό μου κατι περιςςοτερο απο βουνό. Μου ηταν πολυ πιο εύκολο να κανω τα πάντα. Πιο εύκολο μου ηταν να ανέβω στο Έβερεστ απο το να διαβάσω και να δώσω μαθήματα. Συνεχώς σκεφτόμουν "τι θα γινόταν αν", συνεχώς συγκρινομουν με τους φίλους μου που τελείωναν και κάποιοι έκαναν και μεταπτυχιακά. Επίσης, ούτε παρταρα ολα τα χρόνια, ούτε έτρωγα τα λεφτά των δικών μου ανενόχλητη. Δε θυμαμαι να εχω νιώσει τόσες τύψεις και τόσες ενοχές στη ζωή μου όσες γι' αυτήν την κατάσταση. Δυστυχώς δε μπορείς να τον βοηθήσεις. Μονος του πρεπει να αποδεχτεί οτι έτσι ήρθαν τα πράγματα. Έφτασε εδω που έφτασε. Δεν ήρθε το τελος. Πάλι μπορει να κανει ότι ονειρεύτηκε με μια μικρή καθυστέρηση. Δεν ειναι εύκολο και θα κανει πολλές φορές ενα βήμα μπροστά και δυο πίσω. Συνέπειες ενός πτυχίου με πολλα έτη μπορει να ειναι πολλές και θα ειναι όλες δικές του. Ούτε δικές σου, ούτε της οικογένειας του. Αυτός έχει χάσει χρόνο απο τη ζωή του (φαντάρος έχει πάει;), αυτός αν κανει ενα μεταπτυχιακό θα πρεπει να δουλέψει περισσότερο απο τους υπόλοιπους υποψήφιους με διαβασμα και σεμινάρια και άριστο σκορ στο gmat και πολλα αλλα.. Η ουσία ομως ειναι οτι αυτός έχασε απο τις γνώσεις που θα μπορούσε να πάρει απο τη σχολή του. Δεν ειναι εύκολο να βρεις τη σειρά σου μετά απο αυτο. Αν δεν απαντήσει το γιατι έφτασε μεχρι εδω, δε θα προχωρήσει. Θα συνεχίσει να βασανίζεται. Αλλα κι αυτο μονος πρεπει να το κανει. Το θέμα ειναι πως βγάζει όλη την ανασφάλεια πάνω σου. Το να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις ανασφάλειες σου ειναι και θέμα ωριμότητας. Η συμπεριφορά του γενικώς πως ειναι; Μόνο στο συγκεκριμένο θέμα βγάζει κακίες; Στις υπόλοιπες χαρές σου πώς συμπεριφέρεται; Οι συζητήσεις και η ενθάρρυνση δε ξερω αν βοηθάει. Αν δεν σκεφτει μονος του την κατάσταση, δε βλέπω άσπρο φως.. Εχεις κάθε δικαίωμα παντως να νιώθεις κουρασμένη απο αυτή την κατάσταση. Για σένα πάλι μπράβο και για τη δουλειά και για το μεταπτυχιακό σου! :)
#1 Ελπίζω ο κούταβος να βρήκε μια όμορφη οικογένεια που να τον αγαπάει για πάντα. Οι κατά τόπους φιλοζωικές τα τελευταία χρόνια κάνουν εξαιρετική δουλειά, με πολύ κόπο και αγώνα σώζουν πολλά ζωάκια. Μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στη φιλοζωική της περιοχής του, αλλά υπάρχουν και άπειρες σελίδες εθελοντών και φιλοζωικών στο facebook όπου μπορείς να βρεις σκυλάκια και γατάκια. Εκεί βρήκα κι εγώ την σκυλίτσα μου που την πήρα 2,5 χρονών και αποδείχθηκε το καλύτερο φιλαράκι. Υιοθετήστε ένα σκυλάκι ή ένα ψιψίνι. Εκτός του ότι αποκτάτε τους καλύτερους φίλους, κάνετε και ένα καλό σώζοντας τους από το δρόμο.
Ώχου joni πνεύμα αντιλογίας! Είναι μερικά πράγματα που του παίρνουν πολύ χρόνο να τελειώσουν- όπως η σχολή του, μην πάει ο νους σου αλλού. @Σανάνθη κάθε μέρα! <3 <3@Χίμαιρα, να το κάνεις και να μου φέρεις μετά κι ένα μήνυμα σαν του/της Lousy παρακάτω
Sorry βρε Παρίσιε και υπόλοιποι, μα είναι άθλημα αυτό του κυρίου Sato?Ήξερα μέσες-άκρες για το δουλειά-δεν-είχε-ο-διάολος αλλά δεν το φανταζόμουν και σε ολυμπιακές διαστάσεις!(Μεταξύ μας, αρχικά είχα σκεφτεί το σκάκι.)
No 7Eντάξει ρε συ Α,μπα,δεν τα κάνουμε όλα μόνοι μας,δεχόμαστε και ερεθίσματα,βομβαρδιζόμαστε για την ακρίβεια.Είναι κάπως ακραίο αυτό που λες και παραπέμπει σε αυτισμό.Δεν υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο,κάπου στη μέση.Μπορεί να δημιουργηθούν αισθήματα επειδή εξαρχής είσαι προκαταβεβλημένος για κάτι τέτοιο,αλλά και ο απέναντί σου να προκαλεί έντονα αισθήματα με τα λεγόμενά του.Και αυτά,ταυτόχρονα πολλές φορές.Για το αν είναι πραγματικές οι σχέσεις από το δίκτυο,πιστεύω πως πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.Αδύνατο να υπάρξει κανόνας.Cheerio!
Καλέ για δες! Η Χίμαιρα, πες-πες, σας έχει πείσει όλους joni ότι δε μπορώ εγώ χωρίς αυτήν ενώ συμβαίνει το αντίστροφο. Έχω προαίσθημα ότι ο Αstronaut είναι μικρότερός μου (γιατί μπορεί να συζούμε, αλλά δεν έχουμε μιλήσει για τις ηλικίες μας, όπως άλλα ζευγάρια δε μιλάνε για τις οικογένειές τους)(bagle είπες κάτι;)
Χίμαιρα, η ηλικία μου είναι ένα μπέρδεμα. Σε κάποια εξάμηνη αποστολή, βρεθήκαμε για δέκα λεπτά πολύ κοντά σε μία μαύρη τρύπα και όταν επιστρέψαμε στη Γη είχαν περάσει 24 χρόνια (true story, έχω βγει και στο Χαρδαβέλλα).Ιζόλδη, στην επόμενη αποστολή να βάλεις κεφτεδάκια στο τάπερ. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να φας μινεστρόνε σε συνθήκες αντιβαρύτητας;
Συμπεθέρα, μη μου λες τέτοια και με κοψοχολιάζεις. Ξέρεις κάτι που δεν ξέρω; Τσακώθηκαν τα παιδιά; (Αχ, αυτή η κόρη μου τελείως γραμμένη με έχει, δεν μου λέει τίποτα πια). Λέγε ♥
Αυτο με τις διαδικτυακες σχεσεις και το αν ειναι πραγματικες η οχι με βραχυκυκλωσε, οχι η συμπεριφορα των παιδιων. Η κορη σου ειναι αψογη. Λαχειο μας ετυχε εμας, οχι νυφη! (Αυτο που ξεφευγουμε εδω μεσα και γραφουμε ο,τι μας κατεβει στο κεφαλι, με τρελαινει. Καποια στιγμη η Λενα θα μας αφορισει).
Aχ, πες έτσι, συμπεθέρα, και πήγα να ανεβάσω πίεση στα καλά καθούμενα! Αχ, αχ.Όσο για αυτά τα διχτυωτ..διακικ..διαδοικιακά βραχυκλώματα που γράφεις, έχουν τίποτα σχέση με τα ντίτζια και τα μίτζια που λύσσαξαν να μας βάλουν αποκοδοπητές στο χαζοκούτι; Δεν κατέχω γρι.(Τί να πω άλλο, εύχομαι να γελάει και η Λένα, όσο γελάμε κι εμείς!) ♫♪☼
Μάνα, αρχικά ήθελα να σχολιάσω κάποια πιθανά σενάρια (ξέρεις, από εκείνα που τα τραβάω από τα μαλλιά) αλλά προτίμησα να μην την τρομάξω. Joni καλά τα λες, μπορεί να περάσουν και 60 χρόνια και λίγο πριν πεθάνεις να ανακαλύψεις ότι ο άλλος δεν ήταν αυτός που νόμιζες, αλλά σου έκρυβε κάτι πολύ καλά. Εδώ ο τύπος δεν κρύβει καν ότι κάτι κρύβει!
Ιζόλδη μου, δεν είναι πράμα αυτό, πρόσεχε τι γράφεις. Άσε τα σενάρια βραδιάτικα γιατί σκιάζομαι, το ξέχασες;Μόνον εγώ βλέπω θετικά την υπόθεση; Κελεπούρι ο τύπος, χωρίς πεθερικά πάνω από το κεφάλι της.Πέρα από την πλάκα είναι πολύ χοντρό αυτό, έξι χρόνια και να μη ξέρει τίποτα που αφορά την οικογένειά του.
#36 χρόνια! 6 χρόνια μαζί του, χωρίς να ξέρεις τίποτα για το από που κρατάει η σκούφια του!Και θέλεις και τα παιδιά του; Ωραία, ποιων ανθρώπων εγγόνια θα είναι αυτά τα παιδιά;Αλήθεια αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικό;
Εμένα μου άρεσε το 3."Έχω ρωτήσει για οικογένεια και μου έχει πει "τι σημασία έχει βρε;" Κατα τ'άλλα η σχέση κυλά πολύ ομαλά.""Το αγόρι μου με γειώνει. Κατα τ'άλλα η σχέση κυλά πολύ ομαλά."
Γιατί μωρε είστε όλοι υπερβολικοί; Πιστεύετε ότι σε μια σχέση μόλις 6 χρόνων, πρέπει να ξέρεις αν ο άλλος έχει γονείς ή όχι και τι άνθρωποι είναι; Απαπα, χαλάτε το μυστήριο. Εγώ ούτε το επίθετό μου δε λέω αν δεν είναι να με παντρευτεί. Μη σας πω ούτε το όνομά μου. Τι τον νοιάζει; Άκου εκεί κάτι περίεργους...
6Πέραν της Κολάσεως στην οποία αναφέρθηκε η Λένα και αποτελεί μια κάποια δικαιολογία, έχεις την τύχη να δεις πώς αντιδράει ο καλός σου κάτω από μεγάλη πίεση. Αν σου αρέσει, κάθεσαι. Αν όχι, αν δηλαδή αυτό δεν είναι ένα ελάττωμα που αντέχεις, την κάνεις με ελαφρά.Αυτό πάντως που έβγαλε ζήλια, είναι μεν ανθρώπινο, αλλά να πάρει, είναι ο άνθρωπός σου, πώς το σκέφτηκε; Θα ξενέρωνα απίστευτα.
Ναι ακριβώς. Στο δικό μου σχόλιο φάνηκε ίσως να δίνεται έμφαση στο ότι τα έχει (πιθανότατα) φορτώσει στον κόκορα, αλλά το σοβαρό πρόβλημα δεν είναι αυτό - ειδικά στην ηλικία του. Είναι η κομπλεξική αντίδραση. Σαν το κόμπλεξ στις ανθρώπινες σχέσεις, και ειδικά στις ερωτικές, δεν έχει! Δλδ τι να πω, ακόμη και το κέρατο λιγότερο με προσβάλλει!
Συμφωνώ. Κι εγώ θα ξενέρωνα απίστευτα. Αυτό δε που της είπε ότι "οι άλλοι δεν θα έγραψαν καθόλου καλά και έτσι κατάφερες να περάσεις" είναι καραμπινάτη ένδειξη κακίας, κομπλεξισμού και μικροψυχίας. Πόση αναισθησία στη χαρά του άλλου; Αν είναι να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που εσκεμμένα μας στενοχωρούν και μας βάζουν συναισθηματικές τρικλοποδιές μειώνοντας την αξία των επιτευγμάτων μας και πληγώνοντάς μας, τότε καλύτερα να προχωράμε μόνοι, μέχρι να βρούμε τον συνοδοιπόρο που μας αξίζει. Άντε στο καλό και να μας γράφει.
Iris Δεν το πιστεύω, αλλα συνειδητοποιώ και για μένα το ίδιο για το κέρατο. ΣανάνθηΕιναι κρίμα, αλλά όποτε εχω πει ακριβώς αυτα που γράφεις σε φίλο/η που εκμυστηρεύτηκε το ίδιο θέμα, στάθηκε πολύ "λιγο" για να φύγει απο τον κομπλεξικό/η.Πώς κάθεσαι και σε αγγίζει βρε κοπέλα μου;
#4 Κάνω και εγώ το διδακτορικό μου καi έχω σκεφτεί άπειρες φορές ότι είμαι "απάτη"! Ότι π.χ. πήγα καλά στις σπουδές μου ήταν καθαρά συγκυριακό, ότι η δημοσίευση δεν είχε βάθος αλλά τους "ξεγέλασα", κτλ... Τώρα μάθαμε και πως λέγετε! Ευχαριστούμε Αμπα!
και μιας και μιλάμε για σκυλιά γιατί δεν είδα πουθενά κόργκυ (corgie)! Δεν φαίν εται να πωλούνται/ εκτρέφονται στην Ελλάδα και μου κάνει εντύπωση.. Έχω καταλήξει και με βάση το χαρακτήρα του ότι τέτοιο σκυλί θέλω να πάρω όταν γυρίσω πίσω αλλά φαίνεται δύσκολο :(
αυτό μάλλον θα κάνω! έτσι θα σώσω και ένα ζώο από το δρόμο! Ισως κοιτάξω σε κάποιους συλλόγους που κάνουν καλή δουλειά και τα εμβολιάζουν κλπ. Απλά κοίταγα ράτσα για να είμαι σίγουρη ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που εγώ θέλω
Kαι εγώ παλιότερα είχα τρέλα να πάρω ένα μαλτεζάκι και τα τελευταία χρόνια τρέλα να πάρω golden retriever. Αυτό απλά στην θεωρία γιατί στην πράξη πρώτον η συνείδηση μου δεν θα με άφηνε ποτέ να δώσω χρήματα για ένα σκύλο την στιγμή που χιλιάδες υποφέρουν στους δρόμους και στα καταφύγια και δεύτερον, όλα τα αδεσποτάκια που έχω υιοθετήσει κατά καιρούς (ράτσας ότι να ναι) έχουν αποδειχτεί πανέξυπνες και πανέμορφες ψυχές. Συν του οτι νιώθω εγώ καλά με τον εαυτό μου που έσωσα μια ψυχούλα που περίμενε μια αγκαλιά και αυτό που λένε πως σε ευγνωμονούν ισχύει! Αυτά τα συναισθήματα δεν συγκρίνονται με κανένα 'αισθητικό' ή οποιοδήποτε κριτήριο ράτσας καλή μου Varaw.. :)
#6 για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται λίγο υπερβολική η απάντηση σε κάποια σημεία. Ουτε ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα είναι για μένα, ουτε βουνό. 24 χρονων είναι ο φίλος της,όχι 30αρης που τώρα ξαφνικα θυμηθηκε την σχολή.Εξάλλου για να λέει η κοπελα οτι βρίσκεται "στο πτυχίο" θέλω να πιστεύω οτι εννοεί και οτι δεν είναι παρα πολλά τα μαθήματα που χρωστάει. Επίσης το βρίσκω δύσκολο να έχει χασει τους φιλους και τις γνωριμίες του μέσα στην σχολη γιατι δεν είναι και παρα πολλοί αυτοι τελειώνουν την σχολή στα 4χρόνια ακριβώς (όχι οτι δεν υπαρχουν και μπράβο τους). Και εγώ στα 24 πήρα πτυχιο και δεν αντιμετωπισα κανένα τέτοιο θέμα πάντως. Το ιδανικό θα ηταν όλοι να παιρναμε το πτυχίο μας στα 22 κ να βαζαμε σε σειρα μεταπτυχιακό και δουλειά,κανείς δεν λέει το αντίθετο. Όχι όμως οτι αν εχεις μείνει πίσω με επιμονή και διάβασμα δεν μπορείς να το σωσεις,ειδικα αν η σχολή είναι θεωρητική χωρίς εργαστήρια κτλ.Για μενα το προβλημα δεν ειναι οτι εχει χασει χρονο ο φιλος της αλλα οτι δείχνει οτι δεν του αρέσει η σχολή και δεν έχει κίνητρο να την τελειώσει, καθώς και οτι βγαίνουν στην επιφάνεια τα διαφορετικά θέλω τους. Οτι η ίδια είναι οργανωτικη,υπεύθυνη και εχει στοχους δεν είναι απαραίτητο οτι ισχυει και για τον ίδιο. Επίσης το γεγονός οτι δεν χαίρεται για τα καλά που τις συμβαίνουν κάτι δείχνει για μένα.Οτι ειναι πιεσμένος δεν του δίνει το δικαίωμα να γίνεται πικροχολος. Ίσως απλα δεν ταιριάζουν και αυτό φαίνεται τώρα που τελείωσαν τα ανεμελα χρόνια και έρχονται αντιμέτωποι με ευθύνες.
Συμφωνω σε οσα λες αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως σε σχολες που ειναι 4 χρόνια και δεν υπάρχουν οικονομικοι λογοι (π.χ. ο φοιτητής να δουλεύει) 'η λόγοι υγειας να κάνεις κάποιος 6-7 χρόνια να την τελειώσεικαι φυσικα οι γονεις να μην λενε τίποτα. Οκ καταλαβαινω ολοι μας τον πρωτο χρόνο τεμπελιασαμε αλλα μετά στρώνεσαι. Οκ να την κάνεις την σχολη 1 άντε 2 χρόνια παρα πάνω αλλά όταν οι γονείς σου σου δίνουν λεφτα κάθε μηνα και η μόνη "υποχρεωση" σου είναι να διαβαζεις ε το θεωρώ ειρωνεια να κάνεις ολη μερα τα χομπυ σου και να καλοπερνας με τα λεφτα του μπαμπα...
#2Πιστεύω ότι όλα αυτά τα νιώθεις γιατί η κοινωνία στην οποία μεγαλώσαμε δεν μασ άφησε να εξελιχθούμε όπως μπορούσαμε.Και θα εξηγήσω τί εννοώ.Από τη μέρα που γεννηθήκαμε ακούγαμε (οι περισσότεροι) ένα συνεχές "μη".Μάθαμε λοιπόν να είμαστε φοβισμένοι απέναντι στι καινούριο και το διαφορετικό.Όταν πάλι πήγαμε σχολείο,αυτό το καταραμένο εκπαιδευτικό σύστημα δεν μας άφησε να λοξοκοιτάξουμε,να βρούμε άλλους δρόμους,άλλους τρόπους.Πάλι έπρεπε να κάνουμε αυτά που ήθελαν οι καθηγητές μας και το σύστημα γενικότερα.Άσε που για κάποιους λόγους που ακόμη δεν 'εχω καταλάβει,πρέπει στα 18 μας να έχουμε αποφασίσει τί θέλουμε να κάνουμε για την υπόλοιπη ζωή μας.(Εγώ στα 30 μου ανακάλυψα ότι υπάρχουν επαγγέλματα τόσο κοντά στην προσωπικότητά μου,που στο σχολείο ούτε τα ήξερα,ούτε και με είχε βοηθήσει κανένας να τα ανακαλύψω)Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η υπόλοιπη κοινωνία,εκτός σχολείου που μας έμαθε ότι μέχρι τα 30 πρέπει να έχουμε παντρευτεί,να έχουμε κάνει ένα παιδί,φυσικά,γιατί αλλιώς θα μείνουμε στο ράφι.Για να μην αναφερθώ σε άπειρες λιστες που υπάρχουν παντού και σου λένε 100 πράγματα που πρέπει να έχεις κάνει μέχρι τα 30 σου.Αυτές οι αηδίες λοιπόν,κατά τη γνώμη μου,ριζώνουν βαθιά στο ασυνείδητό μας.Όσοι δεν τα καταφέρουν νιώθουν το λιγότερο αποτυχημένοι (δεν βγάζω τον εαυτό μου απ'έξω).Νομίζω ότι θα σε βοηθούσε αν καταπιανόσουν με πολλά και διαφορετικά πράγματα μέχρι να βρεις κάτι που να σου ταιριάζει πολύ και να σε εξελίσσει σαν άνθρωπο.Να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους.
Συμφωνώ. Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ότι το υπαρξιακό άγχος που βιώνει το #2 είναι απαραίτητο κομμάτι της διαδρομής του προς την ωριμότητα και την αυτογνωσία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που "πέρασαν και δεν ακούμπησαν", ποτέ δεν αναρωτήθηκαν όπως κάνει τώρα το 2 ή αναρωτήθηκαν για τους λάθος λόγους και όλη τους η ζωή κύλησε μέσα σε μια πλάνη ανατροφοδοτούμενη από το σύστημα και τις καταστάσεις. Η αναγκαστική συμφιλίωση με το πεπερασμένο των επιλογών και των δυνατοτήτων μας δεν σημαίνει παραίτηση και συμβιβασμός σε μια ανούσια για εμάς ζωή, κενή περιεχομένου. Αγαπητό 2, αναρωτήσου αν το μονοπάτι που επέλεξες εκφράζει ένα κομμάτι του χαρακτήρα σου ή οδηγήθηκες εκεί από τις σχολικές σου επιδόσεις και τις κοινωνικές πιέσεις. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να γεμίσουμε το κανάτι της ζωής. Αγάπησε τον δικό σου τρόπο.
Το ότι είναι κάποιος επιτυχημένος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι και ευτυχισμένος ή ότι αυτό που κάνει είναι αυτό το οποίο τον ολοκληρώνει.
#6 Εγώ πάλι θα γίνω απλώς bitch (του διαστήματος) και θα σου πω "παράτα τον". Ναι τόσο απλά. Δε μας λες ότι ο άνθρωπος πιέζεται από παράλληλη εργασία κλπ., μας λες ότι είναι απλώς αραχτός. Αν θέλει να ασχολείται με το χόμπι του, με γεια του με χαρά του. Ας δει μπας και μπορεί τουλάχιτον να βιοποριστεί από αυτό.Αλλά για την ώρα έχει απλώς φορτωθεί σα γαϊδούρι στους γονείς του, και γίνεται πικρόχολος μαζί σου επειδή βρίσκεται σε μια "κόλαση" που εντελώς μόνος του δημιούργησε. Χελόου, πιτσιρίκια είστε. Δεν είναι ότι γκρεμίζεις καμιά οικογένεια. Έχουν χωρίσει άνθρωποι και για πιο γελοίους λόγους.Στο λέω γιατί πολλοί έχουν την τάση να μην παραιτούνται εύκολα επειδή "έχουμε περάσει τόσα, έχω επενδύσει τόσο χρόνο στη σχέση". Σιγά. Το ζήτημα όμως είναι να μην πετάς κι άλλο χρόνο στο πηγάδι. Σου παραστέκεται στα δύσκολα - ε, στα λόγια όλοι (σχεδόν) παραστέκονται στα δύσκολα. Εγώ, τουλάχιστον, τους φίλους που δεν χαίρονται με τη χαρά μου δε βρίσκω νόημα να τους έχω στη ζωή μου. Εξάλλου το λες, βασικά έχεις ξενερώσει κι εσύ. Οπότε καν'την. Δεν είναι ότι θα πετάξεις κάνα ορφανό στο δρόμο.
Κανω μια προβολη στο μελλον, τον βλεπω στα 30, στα. 40, ολο και πιο μπερδεμενο, χωρις δουλεια, η με δουλεια που ''θα του πεφτει λιγη'', πιο ανευθυνο, και ως εκ τουτου πιο πικροχολο, να γκρινιαζει για τις ευκαιριες που δεν του δοθηκαν, για αυτους που δεν τον βοηθησαν, για το συστημα που φταιει για ολα, και καταληγω να συμφωνω με την προλαλησασα (για αλλη μια φορα). Παρατα τον.
Εγώ στηρίζω 101% τον τύπο, να ακολουθήσει τα όνειρα του, μόνος αφού η ξαδέλφη δεν τον καταλαβαίνει. Walk hard, hard Down life's rocky road Walk bold, hardAt my creed, my coal I've been sworn and slandered and ridiculed too Had to struggle everyday my whole life through Seen my share of the worse that this world can give But I still got a dream and a burning rage to live Walk hard, hard When they say, "You're all done" Walk bold, hard Though they say, "You're not the one" Even if you've been told time and time again That you're always gonna lose and you're never gonna win Gotta keep that vision in your mind's eye When you're standing on top of a mountain high You know when I was a boy, folks used to say to me "Slow down Dewey, don't walk so hard" And I used to tell them, "Life's a race and I'm in it to win it And I'll walk as damn hard as I please How do I walk boys?" When I meet my maker on my dying day Gonna look him in the eye and by God I'll say "I gave my word and my word was good I took it in the face and I walked as hard as I could" Walk hard
Και φυσικά, πάντα μα πάντα, κάθε μέρα, θα φταίει πρώτη εκείνη. Φύγε κοπέλα μου αν δεν τον έχεις κάνει ακόμα. Παρόλο που συμφωνώ με την Α,μπα, διαφωνώ πολύ στο να είσαι εσύ αυτή που θα τον βοηθήσει. Ας το κάνει κάποια που θα τον βρει σ'αυτά τα χάλια, για σένα φοβάμαι πως δε θα νιώσει ποτέ ευγνωμοσύνη γιατί πάντα θα ξέρει ότι τον προειδοποιούσες, τον συμβούλευες και τον βοήθησες κι από πάνω, θα νιώθει ότι σου χρωστάει αλλά με την κακή έννοια. Και καθημερινά θα προσπαθεί να σου αποδείξει ότι δε σε έχει ανάγκη με το να σε απαξιώνει.Μπορεί να κάνω μεγάλο λάθος. Αλλά η ζωή μας είναι πολύτιμη για να πειραματιζόμαστε με ανθρώπους που δεν μας αγκαλιάζουν όταν χαιρόμαστε.