Στο σημερινό ‘Α, μπα’: όταν φτάσουμε σε αδιέξοδο, τι κάνουμε;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: όταν φτάσουμε σε αδιέξοδο, τι κάνουμε; Facebook Twitter
19


________________
1.


Αγαπητή Λένα πριν απο αρκετό καιρό είχα μια σύντομη σχέση με ενα παλικάρι.Ολα ξεκίνησαν καλά μολις πέρασε ο πρώτος μήνας και αφου ήρθαμε πιο κοντά εξαφανίστικε. Δεν απαντούσε στα τηλέφωνα. Ένιωθα απαισια συν οτι μου ειχε γίνει εμμονή. Σε μια εξοδο μου με τα κορίτσια συναδέλφους της δουλειάς μου (και εφόσον κάνουμε παρεούλα) ανέφερα και εγω τα προσωπικά μου (οπως έκαναν και αυτές άλλωστε), δε ξερω αν κατάλαβαν απο τα λεγόμενά μου οτι είχα κοιμηθεί μαζί του αλλα μολις άφησα να εννοηθεί οτι ο τύπος Χ με παρατησε με αντιμετωπισαν σαν πουτ*ν* (συγνώμη κιόλας), ηταν πολυ επικριτικές και η στάση τους διαφοροποιήθηκε απεναντι μου. Ο πρωην αγαπημενος μου ξαναηρθε σε εποικοινωνια μαζι μου απο μονος του
και μου ζητουσε να ιδωθουμε σα να μη τρέχει τίποτα λες και μίλαγε με το φιλαρακι του.
Τον απέφυγα και σταμάτησα να τον παίρνω πλεον στα σοβαρά! Το κακο με ολο αυτό (οσο γελοιο και αν ακούγετε) ειχε αντίκτυπο στη ψυχολογία μου και στη δουλειά μου.
Εγινα λιγοτερο αποδοτική σε σχεση με το ποσο καλη ημουν αρχικα στο τομεα μου.Τωρα καπως μπορω να πω οτι ισσοροπώ καλυτερα αλλα συχνα αναρωτιέμαι αξιζε που ηταν τοσο αυστηρες μαζι μου? για μια τοσο συντομη σχεση με ενα τυπο??? εχουν δικιο??? νιωθω μπερδεμενη ωρες ωρες και ασχημα με τον εαυτο μου.- FaidraZac

Η αντίδραση τους θα ήταν δικαιολογημένη μόνο αν δούλευες σε μοναστήρι – και πάλι, η συγχώρεση θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα.


Δεν υπάρχει τρόπος να σου το πω τόσο ξεκάθαρα ώστε να γίνει κατανοητή η φρίκη. ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ.


Μην ξαναβγείς με αυτές, αν είσαι αναγκασμένη να βγεις μην τους ξαναπείς τίποτα προσωπικό σου, μίλα μαζί τους μόνο για τον καιρό και για συνταγές μαγειρικής, μην σχολιάζεις τις δικές τους ιστορίες, μην της θεωρείς φίλες ή γνωστές σου, μην λάβεις υπόψη σου ξανά αυτά που λένε, και μην ξανασχοληθείς με το τι πιστεύουν για το οτιδήποτε. Αν γίνεται να μην ανταλλάξετε ποτέ ξανά κουβέντα, αυτό θα ήταν το ιδανικό.


Δεν φτάνει που έφαγες χυλόπιτα, φταις κι από πάνω; Οι γυναίκες που κρίνουν την αξία των άλλων γυναικών ανάλογα με την αποδοχή που έχουν από τους άντρες όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν φίλες αλλά δεν μπορούν να σχηματίσουν υγιείς σχέσεις γενικότερα. Μακριά!

________________
2.


Ήθελα πάντα πολλά να ρωτήσω, κι εδώ και τόσους μήνες που σε διαβάζω πάντα σκεφτόμουν να σού στείλω- το γιατί νομίζω έχει αναλυθεί επαρκώς από προηγούμενα mails που θαυμάζουν δικαίως την καθαρότητα της αντίληψης και διατύπωσης που διαφαίνονται στον λόγο σου :) Κάθε φορά όμως κατέληγα πως αφενός θα αργήσει πολύ η απάντηση (οπότε πρέπει να στείλω μόνο κάτι αληθινά βασανιστικό, μην πιάνω και τζάμπα χώρο στις 7 ερωτήσεις!) κι αφετέρου θέλω να εκθέσω τις σκέψεις μου ολοκληρωμένες, σαφείς και γενικά με δομή ερώτησης.
Όμως κάπως πρέπει να γίνει η αρχή, οπότε να κάτι μικρό που το σκέφτομαι όταν συμμαζεύω το σπίτι/περπατάω με ακουστικά στ'αυτιά/ασχολούμαι γενικά με κάτι διαδικαστικό που δεν απαιτεί βαθύτερο επίπεδο συνείδησης: φαντάζομαι διάφορα σενάρια όπου εν ολίγοις καλύπτονται όλες οι ανάγκες μου, είτε σε επίπεδο επαγγελματικής αρτιότητας κι αυτοπραγμάτωσης, είτε σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής και διάκρισης γενικότερα, πάντα υπό μορφή στιγμής show-off με συγκεκριμένους "συμπρωταγωνιστές και κομπάρσους" σε ταινία. Σε τέτοιο zombie-mode μπορώ να λειτουργήσω ώρες σερί, ενώ όταν απαιτείται η πλήρης συγκέντρωσή μου είμαι ο μεγαλύτερος αναβολέας (χαζό λογοπαίγνιο :P ) με αποτέλεσμα να τρέχω και να μη φτάνω συνεχώς (με νοερή υπόκρουση τις προαναφερθείσες σκηνές, οπότε ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος). Το χαζό είναι πως όταν υπάρχει συνεργάτης- καθοδηγητής λειτουργώ μια χαρά, όπως θα έπρεπε και χωρίς αυτόν/ήν με τη μόρφωση και πείρα που έχω.
Η όλη κατάσταση με κάνει να αισθάνομαι σαν υπερφορτωμένο laptop με χαλασμένη μπαταρία, σαν να χρειάζομαι άνθρωπο- μπρίζα για να φέρω εις πέρας οποιαδήποτε δουλειά. Επειδή από μικρή σιχαινόμουνα οποιαδήποτε πριγκήπισσα περίμενε κάποιον να την ξυπνήσει και να αρχίσει τη ζωή της καθώς και οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης (αλκοόλ, ναρκωτικά, για μία μικρή περίοδο ακόμη και το φαγητό και κυρίως τον "μικρό θάνατο" τον ύπνο), μπορείς να φανταστείς πόσο σιχαίνομαι τον εαυτό μου όταν δεν αξιοποιεί το δώρο της ζωής. Κι επειδή συνειδητοποιώ όταν είμαι εκτός limbo πως το να διαιωνίζω αδιέξοδες καταστάσεις είναι κι αυτό μια επιλογή που πληρώνω σπάταλα, βλέπω πως τα πάντα απαιτούν ενέργεια και πρέπει "απλά" να τη διοχετεύσω αλλού.
Οι σκέψεις που προκύπτουν στο δικό μου κεφάλι είναι οι εξής: οι σκηνές αυτές με χορταίνουν με το όνειρο της κορυφής και δε μπαίνω στον κόπο να σκαρφαλώσω μέχρι εκεί? (ρητορική-εισαγωγική ερώτηση, το παραδέχομαι) Υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο δίπολο υπερρεαλιστικών προσδοκιών (που εκφράζουν αυτές οι σκηνές) και ζωής-limbo? Αν ναι, είναι χρήσιμο να ψάξω ποιός έχει ρόλο αιτίου και ποιός αιτιατού για να σπάσω την αλυσίδα ή καλύτερα να ψάξω αν έκανε το αβγό την κότα? Σε εκλάμψεις συνειδητοποίησης (που συμβαίνουν πάντα νύχτα, αφού όλη η μέρα πάει στον ύπνο αν δεν έχω κανονισμένο κάτι που δε μπορεί να αναβληθεί με τίποτα ή σε τρέξιμο αν το έχω ήδη αναβάλει/χάσει πολλές φορές), νομίζω αυτή η σχέση επεκτείνεται μακροδομικά και στον τεράστιο φόβο που έχω για το πόσα πράγματα δε θα έχω ζήσει πριν πεθάνω, με πρώτο σταθμό το quarter life crisis που βιώνω καθώς θα κλείσω τα 25 σε ένα μήνα- ειρήσθω εν παρόδω, αυτή η κρίση στην αμερική δεν πρωτοαναφέρθηκε?
Με βοήθησε πολύ που απευθυνόμουν σε κάποιον, οπότε το πρώτο όφελος που σού έγραψα τελικά το αποκόμισα ήδη :) Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σου και όποιες σκέψεις/προτάσεις, καλή συνέχεια :)

O χρόνος που σπαταλάμε/καταναλώνουμε σκεπτόμενοι τα πράγματα που δεν έχουμε κάνει ή που δεν έχουμε κάνει όπως θα θέλαμε, δεν είναι χαμένος χρόνος. Τον θεωρώ προπόνηση νοητική ώστε όταν βρεθούμε σε κατάσταση που απαιτεί δράση, να είμαστε πιο έτοιμοι να κάνουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Κάτι σαν τις ασκήσεις στο γυμναστήριο πριν πάμε στον αγώνα.


Αν μένουμε μόνο στις σκέψεις ή αν οι σκέψεις αυτές έχουν μπει τόσο στην ζωή που φτάνουν σε σημείο να την εμποδίζουν, αυτό είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να κρίνει για τον εαυτό του. Δε νομίζω ότι το ιδεατό είναι να μην τις κάνουμε καθόλου, όμως.


Όλα αυτά μόνο αν κατάλαβα καλά τι λες.


________________
3.


Λένα γειά σου ... ψάχνω για δουλειά, οι ανοχές μου τελειώνουν, υπάρχει μια περίπτωση να κυνηγήσω κάτι στο εξωτερικό αλλά την ίδια στιγμή ζω μια όμορφη ερωτική σχέση. Ο άντρας αυτός με καλύπτει συναισθηματικά αλλά θέλω να μου ανοίξουν οι ορίζοντές μου. Τί να κάνω αν με δεχτούν στη δουλειά αυτή; Είναι εκτός Ευρώπης.- LIANA


Το ερώτημα έχει νόημα μόνο αν σε δεχτούν τελικά στη δουλειά, έτσι δεν είναι; Προσπαθείς να απαντήσεις σε ένα δίλημμα που για την ώρα δεν υφίσταται. Αν σε δεχτούν και αν τα λεφτά που σου δίνουν είναι αρκετά για να ζήσεις εκεί τότε την ερώτηση «τι να κάνω» θα πρέπει να την απευθύνεις στον άντρα με τον οποίο έχεις τη σχέση.


________________
4.


Καλησπέρα Α,μπα,

Εισαι φοβερη! Θελω να σε ρωτησω ποιος είναι ο καλυτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος passive agressive ατομα σε καθημερινή βαση. Συγκεκριμενα: εχω μια συναδελφο που μου μεταφερει λογια και μιλαει ασχημα για ατομα που ΔΕΝ συμπαθω. Δεν εχω μπει στην διαδικασια, αντιστεκομαι αλλα ολη αυτη η κατασταση με κουραζει και με θυμωνει και θα της χωσω καμια μπουφλα!

Πώς γινεται ενω το εκλογικευω και ξερω οτι δεν αξιζει να ασχολουμαι, δεν μπορω να το ελεγξω;- γατάκι


Τα κουτσομπολιά ανθίζουν σε τοξικό περιβάλλον. Αν θέλεις να τα σταματήσεις, ένας τρόπος είναι να κάνεις το τοξικό περιβάλλον – δηλαδή την σιωπηλή σας συμφωνία ότι δεν συμπαθείτε αυτά τα άτομα – θετικό. Στύψε το μυαλό σου και βρες να πεις κάτι θετικό για το αντικείμενο κουτσομπολιού. Η φωτιά θα σβήσει όπως ένα κεράκι στην ανεμοθύελλα. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια – μόλις δει ότι δεν ρίχνεις λάδι στη φωτιά, θα μεταφέρει τα κουτσομπολιά στον επόμενο.

________________
5.


Πως ξεπερνας το γεγονος, οτι το ατομο που σε εφερε σε αυτον τον κοσμο, σε μεγαλωσε και σε ενεπνευσε να ακολουθησεις αυτο που σ'αρεσει, δεν θα σε δει να τα καταφερνεις γιατι εφυγε απο αυτη τη ζωη;- ανησυχη

Δεν το ξεπερνάς. Μαθαίνεις να το δέχεσαι.

________________
6.


Αγαπητή Α,μπα, είχες απαντήσει σε παλιότερη ερώτηση οτι υπάρχει φιλία ανάμεσα σε 2 πρώην και εγώ μαζι σου...Τι γίνεται ομως όταν 2 πρώην ειναι φίλοι όταν ειναι ελεύθεροι και όταν ο ένας απο τους 2 προχωρήσει βγαίνουν στην επιφάνεια ζήλειες,κακίες και γενικά περίεργες συμπεριφορές απο αυτον που δεν προχώρησε? Κατι τέτοιο ζώ εγω τον τελευταίο χρόνο..Οταν γνώρησα τον φίλο μου ειχε χωρίσει απο την πρώην του κοντα 2χρονια (μαζι ηταν 1μιση χρονο) και ειχαν φιλική επαφή.Μεχρι εδω κανένα θέμα απο την πλευρά μου,θα ημουν παραλογη εξάλλου να ζηλεύω μια κοπέλα που ηταν μαζι 2χρόνια πριν..Ηταν να την γνωρήσω κιόλλας και εκ των υστέρων βλέπω οτι ευτυχώς που δεν το εκανα γιατι πιστεύω θα ειχα φάει το θάψιμο του αιώνα. Τον πρώτο καιρό που ειχε μαθει οτι 'ημασταν μαζί ηταν κουλ,ισως γιατι όλες οι ιστορίες του φίλου μου μετά απο αυτη κράτησαν 1-2μηνες οποτε περίμενε οτι θα ήταν κατι αντίστοιχο.Μετά τους 2μηνες ομως άρχισαν και άσχημες συμπεριφορές... Αρχισε να σχολιάζει στον φίλο μου με μηνύματα στο fb την εμφάνιση μου (ενταξει δεν ειναι και τόσο ωραια,στα δικα μου κυβικά ειναι),το ύψος μου (πολυ ψηλή) το I.Q. μου (πρεπει να ειναι χαζούλα) χωρις να με εχει καν γνωρήσει και αργότερα άρχισαν και οι συγκρίσεις, μακαρι να μου φερόσουν και εμένα ετσι οσο ήμασταν μαζί/να ήσουν το ιδιο ερωτευμένος κτλ..Και ενα σωρό αλλα στο ιδιο κλίμα. Ο ίδιος αρχικά την έβαζε στην θέση της και πάντα έπαιρνε την απάντηση οτι του τα λεει απο ενδιαφέρον και τα γύριζε! Ο φιλος μου έχει ξενερώσει με ολη αυτη την κατάσταση γιατί την θεωρούσε φίλη του και τωρα εχει απομακρυνθει, με αποτέλεσμα να ακούγονται παράπονα απο την πρώην και δείχνοντας εμένα σαν υπεύθυνη...Κάποια περίοδο τσακωνόμασταν συνεχεια για αυτο τον λόγο καθώς ο ιδιος όντως πίστευε οτι ολα αυτα ειναι απο φιλικό ενδιαφέρον και την δικαιολογούσε λέγοντας μου οτι ειναι ανασφαλής και είχα κουραστεί.Δεν πιστεύω οτι τον θέλει ερωτικα,απλά την ενοχλεί που η δια δεν εχει σχέση η' οτι έχασε μια καβάτζα.Εσυ πως θα αντιμετώπιζες μια τέτοια κατάσταση? Μήπως τελικά η ουσιαστική φιλία ανάμεσα σε πρώην ειναι πιο δύσκολη απο οτι νομίζουμε και δεν ειναι για όλους?- la vie en rose


Ου, σίγουρα είναι δύσκολη (για δύσκολη την έχουμε) και σίγουρα δεν είναι για όλους, και όπως όλες οι φιλίες, δοκιμάζεται όταν ο ένας από τους δύο προχωρήσει. Για την ακρίβεια, τότε φαίνεται αν είναι όντως φιλία ή κάτι άλλο (καβάτζα, κράτημα στο παρελθόν, εξάρτηση ή συνήθεια).


Εσύ δεν είσαι μέρος αυτής της σχέσης για να την επηρεάσεις όπως θα ήθελες. Επιπροσθέτως η θέση σου είναι δύσκολη γιατί δεν μπορείς να κριτικάρεις ως φίλη, αλλά ως νυν, και ό,τι λες φωτίζεται από αυτό το φως. Είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα το αγόρι σου, και ως τέτοια να το δεις, όχι ως εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσεις εσύ προσωπικά. Δες πώς το χειρίζεται και θα μάθεις πολλά γι' αυτόν, πολλά περισσότερα από όσα προκύπτουν από συζητήσεις. Μετά βέβαια είσαι ελεύθερη να κρίνεις τον χειρισμό σου και να δράσεις αναλόγως.

________________
7.


Α, μπα γεια σου! Είμαι 20 χρονών, σπουδάζω στο εξωτερικό και δεν ξέρω τι μου συμβαίνει. Δεν είμαι καλά, και δεν έχω σε ποιον να απευθυνθώ, δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να κάνω φίλους, έχω μόνο γνωστούς. Μόνο με τον φίλο μου (ξένος και αυτός) έχω σχέση εδώ και 10μήνες περίπου, παρόλο που δεν ταιριάζουμε ιδιαίτερα, είναι και αυτός αρκετά μοναχικός (που δεν κατάλαβα ακόμα αν το κάνει από επιλογή ή είναι κι αυτός ανίκανος σαν εμένα να κρατήσει ανθρώπους κοντά του). Δεν έχω φίλους, δεν έχω έμπνευση, όρεξη, το μυαλό μου είναι συνέχεια γεμάτο ανησυχίες και φοβίες. Μερικές φορές μουπερνάει για δυο τρείς μέρες. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έχω κατάθλιψη.

Δεν ξέρω αν υπερβάλλω. Ίσως το πρόβλημα να είναι μπροστά στα μάτια μου και να μην το βλέπω. Φοβάμαι να μιλήσω στους δικούς μου, δεν ξέρω πως θα το πάρουν. Δεν ξέρω αν θα καταλάβουν ή αν μου πουν ότι είμαι πολύ τραγική.

Είναι αλυσίδα... Σκέφτηκα ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν έχω ανθρώπους κοντά μου. Αλλά όταν το μυαλό μου είναι συνέχεια γεμάτο, δεν μπορώ να κοινωνικοποιηθώ, δεν ξέρω τι να πω στους άλλους, μετά αρχίζω να φοβάμαι ότι βαριούνται μαζί μου, και γενικά ότι σκέφτονται άσχημα για μένα, και γίνομαι ακόμα χειρότερα επειδή νιώθω μόνη μου ανάμεσα σε ανθρώπους, και ξανακλείνομαι στον εαυτό μου, και ξαναγεμίζω σκέψεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Τη στιγμή που είμαι λίγο καλύτερα και νομίζω ότι μου περνάει, Μπαμ! Ξαναχτυπάει.( Επίσης το ίδιο συμβαίνει και στη σχολή. Φοβάμαι τους καθηγητές, με αποτέλεσμα να μένω πίσω στα μαθήματά μου, και στο τέλος μου φαίνονται όλα βουνό. Προσπαθώ, να διαβάζω και να ενημερώνομαι, για να μην σκέφτομαι τόσο πολύ. Αυτό που θέλω είναι να έχω όρεξη για ζωή, να ταξιδεύω, να μαθαίνω, να έχω μια ζωή γεμάτη). Α, μπα; Υπερβάλλω λόγω ηλικίας; Τι έχω;

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για το κατεβατό! Να 'σαι καλά!


Αυτό που περιγράφεις δεν μπορούν να σου το λύσουν ούτε οι φίλοι σου (ακόμα και αν είχες αυτούς που φαντάζεσαι), ούτε το αγόρι σου. Δεν ξέρω αν έχεις κατάθλιψη, και αν γινόταν online διάγνωση δε θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα (τι θα την έκανες;) Όταν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει τη ζωή και αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κάποιος για να απευθυνθούμε, τότε πάμε στους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει σχετικά και είναι σε θέση όχι να δώσουν τις απαντήσεις, γιατί τις απαντήσεις θα τις δώσεις μόνη σου- αλλά είναι σε θέση να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις και να σε ακούσουν με προσοχή.


19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
#6 θα σου πω κάτι που άκουσα από τρίτο, για πολύ παρόμοια περίπτωση, ...η κοπέλα έχασε το σκυλάκι της... Η τύπισσα εν ολίγοις παίζει να μην είναι καν ερωτευμένη με το αγόρι σου όπως λες και γω το πιστεύω αυτό, μπορεί να της ήρθε κεραμίδα ότι μάλλον δεν είναι τόσο μοιραία γκόμενα όσο πίστευε, να είναι ανασφαλής, να μην έχει σχέση και έτσι να μην έχει να ασχοληθεί με κάτι άλλο και χίλια δυο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό είναι ένα καλό crash test για τον φίλο σου και την σχέση σου, ελπίζω να το εκμεταλεύτηκες όπως έπρεπε και να έβγαλες τα συμπεράσματα σου.Εγώ πάντως θα είχα και στο νου μου την φράση "δείξε μου τους φίλους να σου πω ποιος είσαι", γιατί αν όντως δεν τον γουστάρει και αυτό είναι συμπεριφορά, θα με παραξένευε γιατί κάποιος να συνεχίζει να κάνει παρέα με ένα τέτοιο άτομο και πόσο μάλλον να το επιδιώξει και μετά το τέλος μιας σχέσης. Πολλές φορές οι φίλοι μας λένε πολλά για μας.
#2 Αρχικά να πω ότι συμφωνώ εκατό τοις εκατό με την απάντηση της Α, μπα. Έπειτα, να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω σε κρίσεις ηλικίας γενικότερα - πόσο μάλλον quarter life crisis (!!). Όλα αυτά περί κρίσης τάδε ή δείνα ηλικίας είναι γεννήματα και θρέμματα του μυαλού που παραπαίει ανάμεσα στις κοινωνικές επιταγές από τη μια πλευρά και την ανεξερεύνητη προσωπική του ευτυχία από την άλλη, επειδή ακόμα δεν έχει καταφέρει να απομυθοποιήσει καμιά απ' τις δυο. Εκείνο που θα συμπλήρωνα στην απάντηση είναι ότι θεωρώ καλύτερο τη δεδομένη στιγμή να μην ψάχνεις την αιτία αυτών των προβλημάτων, εφόσον το κεφάλι σου είναι γεμάτο από σκέψεις, ερωτηματικά, ανησυχίες, όνειρα, προσδοκίες και αδυνατείς να βρεις την άκρη. Αλλά να επικεντρωθείς στη λύση του προβλήματος δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους. Πχ. να αρχίσεις να ενεργοποιείσαι σιγά σιγά, αφού δεν μπορείς αλλιώς, όσο αργά και όσο σταδιακά νιώθες εσύ. Ένα βήμα (μία δραστηριότητα δηλαδή, ή μισή, εσύ κρίνεις) ανά μέρα, την πρώτη βδομάδα, φερ' ειπείν. Δύο δραστηριότητες ανά μέρα τις επόμενες τρεις βδομάδες... κ.ο.κ. σταδιακά θα βλέπεις μια αλλαγή στις μέρες σου επί του πρακταίου. Να πιέσεις τον εαυτό σου όμως να το κάνει, να κρατάει σταθερά αυτή τη συμφωνία με τον εαυτό σου, ας γίνει αυτός ο αυστηρός, ο αμείλικτος καθοδηγητής που χρειάζεσαι. Και αν τα καταφέρεις να ανταμείβεις τον εαυτό σου με κάτι έξτρα (ό, τι νομίζεις πως αξίζεις κάθε φορά) - αλλά όχι με αδράνεια ή με πράγματα/δραστηριότητες/σκέψεις που οδηγούν σε αυτή. Λίγο λίγο ξεκίνα, από το ελάχιστο ακόμα, αν βλέπεις ότι δεν μπορείς αλλιώς - αλλά να είσαι σταθερός σε αυτό έστω - και να κλιμακώνεις την προσπάθεια με το ρυθμό που εσύ βλέπεις ότι μπορείς να αποδώσεις. Άλλος τρόπος που προτείνω ενδεικτικά είναι να κάνεις πράγματα που αγαπάς. Είναι δυνατόν να μην απολαμβάνεις τίποτα όλη μέρα εκτός από τον ύπνο και την αδράνεια; Ακόμα κι αν το φώναζες στα μούτρα μου, δε θα το πίστευα καθόλου. Ασχολείσου με αυτά που σε ενδιαφέρουν και σε ιντριγκάρουν και.... ενδιάμεσα, χώσε τις υποχρεώσεις σου. Είναι ένα κόλπο που κάνω εγώ μέσα στη μέρα όταν δεν έχω όρεξη να κουνηθώ από το κρεβάτι (για τον α ή β λόγο) και πιάνει. Οι δουλειές συμβαίνουν πιο γρήγορα και ορεξάτα όταν η αναμονή για αυτό που ακολουθεί είναι μεγάλη ή ενθουσιώδης. Και άλλοι τρόποι υπάρχουν, δοκίμασε ό, τι σου ταιριάζει, τέλος πάντων, μα εκτός απο σκέψεις, κάνε κάτι πρακτικά γι' αυτό. Ωστόσο, ό, τι κι αν κάνεις, να ξέρεις ότι απαιτεί αυτοπειθαρχία. Χωρίς αυτήν δε γίνεται τίποτα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την κερδίσεις πέρα από την πίεση στον εαυτό σου, την αυτοπεποίθηση και την θετικότητα - και αυτό θα έρθουν αργά-αργά, μετά από συστηματική εξάσκηση. Σχετικά με τους φόβους σου περί ανεκπλήρωτων ονείρων και έλλειψης χρόνου γι' αυτά, είναι αλήθεια. Προσπάθησε όμως να τελειώνεις μ' αυτά, αποδέξου το, έτσι είναι, μη χάνεις άλλον χρόνο. Η ζωή είναι μυστήρια... δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει, τι όχι, πόσο χρόνο διαθέτεις και αν θα αξίζει αυτό το άγνωστο που ο καθένας ΘΑ ζήσει ή αν θα ήταν καλύτερα να το επέλεγε και να το όριζε ο καθένας. Δεν είσαι βέβαια ο μόνος που σκέφτεται έτσι. Παρόλα αυτά, μια κλισέ μεγάλη αλήθεια είναι KAI αυτή : ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν είμαστε απασχολημένοι να κάνουμε σχέδια και όνειρα για το μέλλον. Γιατί να συμβαίνει ερήμην σου; #4 Συνιστώ απάθεια, αποστασιοποιήση, ευγένεια, τυπικότητα. Λέμε και κανένα "Θα προτιμούσα να μη συνεχιστεί αυτή η κουβέντα. Δεν αισθάνομαι πολύ άνετα.". Και φυσικά το κάνουμε πράξη. Δηλαδή ό, τι κι αν λέει η άλλη/ο άλλος επί του θέματος που έχουμε αρνηθεί, εμείς δεν τη συνεχίζουμε, δεν απαντάμε, δε συμμετέχουμε, παριστάνουμε ότι δεν ακούμε. Δεν είναι και τρομερό. Τα νεύρα σου καλά θα κάνεις να τα ελέγξεις. Συμβουλεύω ψύχραιμη και έξυπνη αντιμετώπιση.#6 Δεν πιστεύω στην αληθινή φιλία ανάμεσα σε πρώην ζευγάρια. Θεωρώ κουτό ότι δύο άνθρωποι που έχουν ζυμωθεί ως ζευγάρι και ερωτικοί σύντροφοι, ως δια μαγείας αντιμετωπίζουν τον άλλον σαν buddy/bro/κολλητάρι ή έστω ως έναν καλό φίλο με ειλικρινή φιλικά αισθήματα απαλλαγμένα από ερωτικά, σεξουαλικά ή συντροφικά ψήγματα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, και όντως συμβαίνει σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, μόνο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που υπήρξαν ζευγάρι κάποτε αλλά έκτοτε έχουν παρέλθει πολλά χρόνια (τουλάχιστον δέκα) και μεγάλη απόσταση (όχι μόνο πρακτική ή γεωγραφική αλλά κυρίως ουσιαστική) μεταξύ τους. Όταν έχουν δηλαδή εξελιχθεί ουσιαστικά σε ατομικό επίπεδο, ξέχωρα ο ένας από τον άλλον. Στην τελευταία περίπτωση, είναι πιθανόν. Σε όλες τις άλλες, ας καγχάσω!
#1 Αυτές οι καταστάσεις είναι τόσο απαίσιες! Το χειρότερο είναι ότι επειδή είσαι λίγο νορμάλ, αλλά είσαι η μόνη, καταλήγεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Λες, "αν το βλέπουν όλοι έτσι, μήπως φταίω εγώ, που μίλησα για τα προσωπικά μου; που άφησα να εννοηθεί ότι έκανα σεξ; που...που..." κάτι μέσα σου σε κάνει να αισθάνεσαι σαν ηλίθιος, και χαλάει η εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους, διότι σου φέρθηκαν απαράδεκτα χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο (βασικά είχαν λόγο, λέγεται παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα σε θηλυκά δίποδα που νομίζουν μονίμως ότι εκτός και αν στη βγούν από πάνω θα πας να πιείς νερό από το νερόλακκό τους, κάτι τέτοιες φάσεις σε κάνουν να προτιμούσες να είχες γεννηθεί πίθηκος, γιατί τουλάχιστον οι πίθηκοι δεν μιλάνε). Για αυτό και, ενώ φαινομενικά δεν έγινε και κάτι το σοβαρό-γιατί να σε νοιάζει τί σκέφτονται τρεις τέσσερις συνάδελφοι στη δουλειά- καταλήγει να σε επηρρεάζει τόσο. Η απάντηση της Λένας μου φαίνεται πολύ σωστή, και θα προσέθετα να δοκιμάσεις να κάνεις παρέα με άλλους συναδέλφους, σε περίπτωση που τυχαίνουν πιό ανθρώπινης υπόστασης, ώστε να μην είσαι αναγκασμένη να βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δεν μπορείς να πεις μια κουβέντα. Α, και να θέσεις τα όριά σου, σε περίπτωση που είσαι αναγκασμένη να συνυπάρχεις με τις καρακάξες, με όσο δυνατόν μεγαλύτερη ψυχρότητα και ευγένεια.#2 Οι σκέψεις δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι αισθάνεσαι μονίμως στεναχωρημένη και ανεπαρκής απέναντι στη ζωή σου, τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από όσα γράφεις. Κοίτα. Ενώ είναι ανθρώπινο, και θετικό, να θέλεις να προσφέρεις, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και να δημιουργήσεις, αν ταυτόχρονα πιστεύεις πως όταν αποτυγχάνεις να το κάνεις είσαι ανάξια ή/και αγνώμων, κακιά, κλπ, αιωνίως θα δηλητηριάζεσαι. Αυτό γιατί είναι μέσα στη ζωή κάποιες φορές να αποτυγχάνεις, κάποιες να πετυχαίνεις, και ποτέ, σχεδόν ποτέ τα πράγματα να μην γίνονται όπως τα είχες φανταστεί. Όταν πέρναγα την αντίστοιχη φάση, αυτό που με βοήθησε ήταν από το απλώς να ζω, να ξεκινήσω πάλι να παι-ζω, γιατί από τη στιγμή που έβλεπα τους στόχους και τα πρότζεκτ μου σαν παιχνίδι, χωρίς το άγχος του αποτελέσματος, ξεκίνησα ξαφνικά να τα απολαμβάνω, και ω του θαύματος, να τα κάνω και καλύτερα. Βέβαια, αυτό δεν μου έλυσε το θέμα της αποτυχίας, πολλές φορές τα πράγματα εξακολουθούν να μην συμβαίνουν όπως θα ήθελα, όμως έχει φύγει η ενοχή που είχα επάνω σε αυτό, και ευτυχώς ο κόσμος έχει πάψει (μέσα στο μυαλό μου) να περιμένει να τον σώσω....
@1:FaidraZac, είσαι μπερδεμένη και αυτό φαίνεται. Ξεκινάς να λες για μία σχέση του ενός μήνα που σου έγινε εμμονή, έπειτα τι έκαναν οι «φίλες» της δουλειάς όταν σχολίασες το γεγονός, στη συνέχεια ότι ο πρώην φίλος επικοινώνησε και συ τον ξαπόστειλες (και καλά έκανες αν αυτό ήθελες αλλά πως ακριβώς εννοείς την εμμονή προηγουμένως;) και στο τέλος, ρωτάς αν άξιζε να είναι τόσο αυστηρές και ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ για μία σχέση τόσο σύντομη. Δηλαδή άμα ήσασταν περισσότερο διάστημα όταν χωρίσατε και αυτές σε λέγανε π@...&%να , θα το δεχόσουν επειδή το διάστημα σχέσης ήταν μεγαλύτερο;Ας τα πάρουμε ένα ένα, δεν έχεις εμμονή αλλιώς με το πρώτο του κάλεσμα θα έτρεχες σαν σκυλάκι. Μπράβο σου επομένως γιατί η κρίση σου δεν επηρεάστηκε όσο τελικά πιστεύεις! Για τις συναδέλφους σου, τι να πω…κοιμήθηκες δεν κοιμήθηκες αφενός δεν τις αφορά (και μην μπαίνεις στο τριπάκι «μα αυτές μου λένε τα προσωπικά τους ας πω κι εγώ») αφετέρου δεν είναι κριτήριο αξιολόγησης για το ήθος σου. Για την ακρίβεια, καλό σου έκανε που κατάλαβες τον χαρακτήρα τους με ένα τόσο ανώδυνο για τα επαγγελματικά σου γεγονός. Και να σπείρουν το νέο, σιγά το νέο! Νέα κοπέλα κάνει σχέση, γουάου! Μη μασάς και μη γιγαντώνεις στο μυαλό σου τα πράγματα, κάνοντάς σε ευάλωτη και λιγότερο αποδοτική. Focus ξανά στη δουλειά και στο καλοκαιράκι : )
@6: Μα πόοοοσο κατίνα τέλος πάντων? :p on the positive side, σου δίνει πάτημα με 2-3 εύστοχες απαντήσεις στα σχόλια της να της δείξεις πόσο χαμηλά έχει πέσει / πόσο πιο έξυπνη είσαι / και πόσο στην πλάκα παίρνεις τέτοιες γελοιότητες. Εγώ πάντως θα την ισοπέδωνα και μετά θα απαιτούσα απο το φίλο μου να τη διαγράψει,γιατί καλή η πλάκα,αλλα όχι και να σε θάβει δημόσια το κάθε τσόκαρο!
#1Είναι πολύ πιθανό αυτός ο απαράδεκτος τύπος που εξαφανίστηκε χωρίς εξήγηση, να είναι απολύτως αντάξιος των δύο αυτών συναδέλφων σου. Μην ασχολείσαι καθόλου με τέτοιους ανθρώπους και μην τους επιτρέπεις να σε επηρεάζουν στο ελάχιστο. Απλώς ήταν χρήσιμη εμπειρία για τη συνέχεια.
Λένα με γεια το άβαταρ!#6 Προσωπικά νευριάζω πολύ με όσους αμφισβητούν την φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα, αυτό όμως το κάνω επειδή πιστεύω ότι όλοι οι άνδρες δε βλέπουν ερωτικά όλες τις γυναίκες, & τούμπαλιν. Η ερωτική έλξη συχνά καμουφλάρεται ως φιλία, και τότε είναι που βγαίνει και το κακό όνομα στις εν λόγω φιλίες.Εγώ λέω & μπράβο στην κοπέλα για το πόσο κουλ ήταν εξ αρχής. Δεν θεωρούν όλοι αυτονόητο ότι δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από κάποιον που είχε σχέση με τον/την σύντροφό τους πριν 2 "ολόκληρα" χρόνια. Βασικά, σιγά τα 2 χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απωθημένο ένα πρόσωπο επί 5 και 10 χρόνια. Πολλοί έχουν λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι είναι... ο Ρος και η Ρέιτσελ, τύπου.Η αντίδραση της πρώην δεν είναι αυτό που περιμένεις από ένα φίλο. Χώρια που οι φίλοι δεν έχουν δικαίωμα να κακολογούν τη σχέση σου παρά μόνον αν βλέπουν ότι σε βλάπτει. Το να στην πουν ψηλέγκο ή χαζούλα είναι κάτι που προσωπικά δεν το επιτρέπω. Αλλά ειδικά όταν βλέπεις φράσεις του τύπου "γιατί δεν ήσουν & με 'μένα έτσι όταν τα είχαμε", κάθε ψευδαίσθηση φιλίας χάνεται.Κι εγώ βάζω ψηλά τους φίλους μου & δεν τους φτύνω με κάθε νέα σχέση, αλλά όταν βλέπω κάποιον που σαμποτάρει έτσι την ερωτική ζωή μου καταλαβαίνω ότι δεν είναι φιλικά τα αισθήματά του απέναντί μου, και πράττω αναλόγως.
Εγώ πάντως δεν πιστεύω ιδιαίτερα στην φιλία άντρα-γυναίκα. Δηλαδή εγώ ουδέποτε γνώρισα τέτοιο πράμα. Πάντως ψηλέγκο και χαζούλα δεν είναι απαραίτητα μειονεκτήματα.
#2.Η αρχικη μου παρορμηση (διαβαζοντας ολ' αυτα περι ''κοινωνικης αποδοχης'' και ''διακρισης'' και ''σκαρφαλωματος'' και ''του ονειρου της κορυφης'') ηταν να σου πω οτι δεν εισαι σε zombie-mode αλλα σε ride the bamboo-mode.Ομως παρακατω λες οτι εισαι 25 χρονων και θελω να προσπαθησω ν'αφαιρεσω λιγο απ αυτο το βαρος που κουβαλας στο ακομα νεανικο σου κεφαλακι, αντιγραφοντας τα λογια του Φρειδερικου του Β' της Πρωσιας προς τον Βολταιρο..''Οσο γερναει κανεις,τοσο πιο πολυ πειθεται οτι η καθαγιασμενη μεγαλειοτητα της η τυχη εκτελει τα τρια τεταρτα της εργασιας αυτου του αθλιου συμπαντος''.
Αμα εισαι κανας φτωχομπινες κατεβαζεις το παραθυρο του συνοδηγου και τη ρωτας χαμογελαστα ''γεια σου μωρο,πιπα-κωλο ποσο;''..Αμα εισαι ο Φρειδερικος ο Β' ανοιγεις την πορτα της βασιλικης αμαξας και πετας μπροστα στα ποδια της ενα πουγκι με χρυσα νομισματα.
Κάθε φορά που οι φωτογραφίες που ανεβάζεις σχετίζονται με διάφορα μέρη, είμαι έτοιμη να φτιάξω βαλίτσα και να ταξιδέψω! Αν είχα και τα λεφτά θα το έκανα!Καταπληκτική η απάντηση στο 2!