Στο σημερινό ‘Α, μπα’: στο Facebook δεν είναι οι φίλοι

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: στο Facebook δεν είναι οι φίλοι Facebook Twitter
50


________________
1.


επιτέλους μετά από πάρα πολύ καιρό, βρήκα έναν άνθρωπο και νιώθω καλά. αλλά φοβάμαι. φοβάμαι ότι δεν θα είναι πάντα έτσι και θα χαλάσει. φοβάμαι μην τον πνίξω, μη με βαρεθεί, μην κουραστεί. ξέρω είναι δικό μου θέμα, ανασφάλειες και προσπαθώ να το διαχειριστώ. θέλω να μου πεις τη γνώμη σου. σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ καλή μας Α-μπα!!

Η γνώμη μου είναι ότι αυτές οι σκέψεις είναι βαθιά ανθρώπινες, αναμενόμενες και πιο συνηθισμένες και από τις μύγες το καλοκαίρι. Πρόβλημα είναι μόνο αν αυτές οι σκέψεις σαμποτάρουν τη ζωή που συμβαίνει έξω από το κεφάλι σου.

________________
2.


Αν και έχει σχολιαστεί το θέμα εδώ μέσα και γνωρίζω την άποψή σου, θέλω να τα πω γιατί θα σκάσω και κρίνε εσύ αν χρειάζεται να την δημοσιεύσεις.

Είμαι κοντά στα 32, έχω ζήσει πολλά καλά και άσχημα, ευτυχισμένες στιγμές και δυστυχισμένες, έχω χαρεί και έχω πονέσει από καταστάσεις που θα τις κουβαλάω για πάντα μέσα μου και όχι δεν είναι ερωτικές. Αυτές τις πληγές (ερωτικές), που προσωπικά τις νόμιζα πληγές τις επούλωσα, είτε αργά είτε γρήγορα.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την ζωή μου, με τη δουλειά μου με τους φίλους μου και την οικογένειά μου και τον σύντροφό μου αν και είναι πρόσφατη σχέση.

Το θέμα μου είναι πως δεν μου έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Νιώθω ότι είναι τεράστια η ευθύνη και ότι δεν είμαι σε θέση να την αναλάβω. Δεν θέλω να κάνω ένα παιδί για να ικανοποιήσω το εγώ μου, θέλω όταν το νιώσω αν το νιώσω, να το κάνω για τους σωστούς λόγους και όχι γιατί αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου όπως λένε και πιστεύουν όλοι, μέσα σε αυτούς και οι δικοί μου. Ο προορισμός του καθενός, θεωρώ, πως είναι υποκειμενικός και δικαίωμα του καθενός μας όχι μια γενική άποψη που μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Γιατί θα πρέπει να απολογούμαι για το πως θέλω να ζήσω τη ζωή μου; Γιατί θα πρέπει να έρχομαι σε ρήξη με τους δικούς μου που διαφωνούμε σχετικά με αυτό;

Ούτε να παντρευτώ θέλω εξετάζοντας το θέμα του γάμου εντελώς ρεαλιστικά. Είναι τόσο κακό αυτό; Αυτή τη στιγμή έτσι αισθάνομαι γιατί δεν σέβονται όσα νιώθω και επιμένουν στο πως επιθυμούν να ζήσω τη δική μου ζωή; Δεν μπορούν να με αναγκάσουν σε κάτι αλλά και πάλι τρελαίνομαι με τις αντιδράσεις τους απέναντι στην άποψή μου. Με θεωρούν παράλογη και λάθος.

Και σε ρωτώ καλή μου Α, μπα, που είναι το λάθος στο να μη νιώθει κάποιος ικανός, έτοιμος, ώριμος για όλα αυτά ή έστω να μην τα θέλει; Δηλαδή η ζωή δεν προχωράει αλλιώς αν δεν παντρευτείς ή δεν κάνεις παιδιά; Και πόσο ακόμα να τσιτώσει ο εγκέφαλος μου όταν ακούω ότι με αυτόν τον τρόπο θα τακτοποιηθεί η ζωή μου; Ποιός είπε ότι έτσι τακτοποιείται η ζωή μας; Και τέλος από που κι ως που το να είσαι ερωτευμένος πολύ με κάποιον είναι συνυφασμένο με το να θέλεις να τον παντρευτείς και να κάνεις παιδιά, διαφορετικά δεν είσαι και τόσο ερωτευμένος;

Ναι, έχει σχολιαστεί πολύ αυτό το θέμα στο 'Α μπα' αλλά δε νομίζω ότι βλάπτει να το σχολιάσουμε λίγο ακόμα. Οι άλλοι αντιδρούν βίαια επειδή ως μέλη μιας ομάδας, ταράζονται όταν ένα μέλος φέρεται διαφορετικά – το αντιμετωπίζουν αμέσως ως κίνδυνο, ως ανωμαλία, και προσπαθούν να το απομονώσουν για να το επαναφέρουν, και αν δεν τα καταφέρουν, το απορρίπτουν και το βγάζουν εκτός ομάδας. (Παρεμπιπτόντως, έχεις διαβάσει τα Χρόνια της Αθωότητας;)


Έτσι έχουν τα πράγματα. Τώρα εσύ μπορείς ή να συμμορφωθείς για να «ησυχάσεις», ή να γίνεις σταυροφόρος για να ενθαρρύνεις κι άλλα μέλη να φερθούν όπως εσύ, ή μπορείς να διαλέξεις έναν δρόμο ενδιάμεσο: να ζεις τη ζωή σου χωρίς να ζητάς επιβεβαίωση από άλλους (και να σταματήσεις να εκπλήσσεσαι.)

________________
3.


Αγαπητή α μπα,
γιατί παχαίνει ο γάμος; Χάνουμε το ενδιαφέρον μας, δεν υπάρχουν νεα φλερτ και προοπτικές γι αυτά, δέσαμε τον γάιδαρο ή απλά ανακαλύπτουμε την κουζίνα;- ΜαρίαΚ

Υπάρχει και κόσμος που αδυνατίζει. Νομίζω ότι και οι μεν και οι δε δεν περνούν καλά, αλλά τα κιλά έρχονται και με τα χρόνια, είτε παντρευτούμε είτε όχι.

________________
4.


Γεια ! Συγχαρτητηρια για την δουλεια σας ! Το δικο μου θεμα δεν ειναι ουτε δυσκολο ουτε σοβαρο αλλα περιπλοκο . Πριν τρια χρονια περιπου γνωρiσα ενα παιδι σε μια ξενη γλωσσα , δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιαζε αλλα με τον καιρο αρχισε να μου αρεσει , μιλουσαμε συχνα και πιστεψα οτι ηταν ο ερωτας της ζωης μου . Αρχησα να τον στηριζω και να τον αγαπαω Ελλειπε αρκετα στο εξωτερικο και εγω για ενα διαστημα . Βιωσα μια καπως σχεση του και γενικα συνεχιζε κανονικα την ζωη του οσο γνωριζομαστε . Περαν απο μερικα υπονουμενα δεν υπηρχε κατι αλλο , προσπαθησα να κανουμε μια κουβεντα αλλα δεν μας βγηκε .Μιλαμε σχεδον καθε μερα . Οι κοινοι μας γνωστοι ηταν εξαρχης αρνητικοι για ολο αυτο αλλα εγω ηθελα να ακουσω την καρδια μου . Προσφατα αποφασησα να το εγκαταλειψω ολο αυτο και θελω και μια τριτη γνωμη . Ευχαριστω παρα πολυ ! :)- ανησυχο ψαρακι

Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι περίπλοκο το θέμα ή αν αδυνατείς να γράψεις μια παράγραφο με συνοχή.

________________
5.


Αγαπημένη Α,μπα;

Εσύ πως ερμηνεύεις το στίχο του τραγουδιού της Νατάσας Μποφίλιου "Η αγάπη πονάει όταν ψηλώνει...";
Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη δική σου εκδοχή. Σε φιλώ.- ain/'t_no_princess

Η ΚΑΡΔΙΑ πονάει όταν ψηλώνει, όχι η αγάπη. Αν είναι δυνατόν. Get your facts straight, woman!


________________
6.


Αγαπητή Α μπα,

το ερώτημά μου αφορά το facebook., Αν και ξέρω ότι δε το πολυσυμπαθείς ,θα ρωτήσω τη γνώμη σου. Εχω φίλους γνωστούς μου αλλά και κάποιους που δε γνωρίζω προσωπικά αλλά μου αρέσει η δουλειά τους( παραγωγοί, δημοσιογράφοι κ.α.).Όλοι φυσικά δε χειρίζονται το fb με τον ίδιο τρόπο. Αλλος ανεβάζει μια φορά το μήνα και αποκλειστικά κάτι σχετικό με τη δουλειά του και ποτέ κάτι προσωπικό, αλλος δέκα φορές τη μέρα, απο το πιάτο που έφαγε στην ταβέρνα το Σαββατόβραδο, τη γάτα του στον καναπέ ,το κέικ που έφτιαξε την Κυριακή το πρωί , τη δύση του ήλιου από το μπαλκόνι... Ως εδώ εντάξει. Οταν εγώ ανεβάζω κάτι, οχι απαραίτητα σημαντικό ( δεν έχουν ακόμα εκδοθεί τα απομνημονεύματά μου), μια αλλαγή φωτογραφίας ,ένα καλή χρονιά, δε το βλέπουν ή απλά αδιαφορούν επειδή δε γνωριζόμαστε προσωπικά; Και αν δε θέλουν να βλέπουν αυτά που αναρτώ γιατί με δέχτηκαν ως φίλη; Είναι δύσκολο να κάνεις ένα απλό like σε σχόλιο για χρόνια πολλά; Δε περιμένω κουβέντα ή κάτι ιδιαίτερο από άτομα που δε γνωρίζω, αλλά νιώθω να οπαδοποιούμε και δε το θέλω. Τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν οτι με ενδιαφέρει να γνωρίζω προσωπικές τους καθημερινές στιγμές ; Θα ήθελα τη γνώμη σου και των σχολιαστών. Ευχαριστώ!- dethaginwopados

Θα σου αποκρυπτογραφήσω ένα πολύ καλά προστατευμένο κωδικό του Facebook, μόνο επειδή είσαι εσύ:


Το ότι σε αποδέχτηκαν ως φίλη ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ.


Ναι, απλά αδιαφορούν επειδή δεν σε ξέρουν ούτε προσωπικά, ούτε μέσα από κάποιο κοινό χώρο. Μπορεί να μην αδιαφορούσαν αν έλεγες κάτι πιο ενδιαφέρον από το «καλή χρονιά», αλλά και πάλι δύσκολο – θα έπρεπε να λες κάτι πολύ ενδιαφέρον.


Και:


Αυτό που τους κάνει να πιστεύουν ότι σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις τις προσωπικές τους στιγμές είναι ότι ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΣ ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΩΣ ΦΙΛΗ.


Αν δεν σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Facebook, είσαι ελεύθερη να τους ξεγράψεις από φίλους και να κρατήσεις μόνο αυτούς που είναι όντως φίλοι σου.

________________
7.


Α,μπα, είσαι καθημερινή μου συνήθεια και παρέα και σ' ευχαριστώ γι αυτό.
Είμαι 28, εργαζόμενη σαν τρελή και με ελάχιστες απολαβές συγκριτικά με τις ώρες εργασίας. Στην αρχή σκεφτόμουν οτι δουλεύοντας σε αυτούς τους ρυθμούς θα κάνω καριέρα (γιατι "η εργατικότητα ανταμείβεται") και θα βγάλω χρήματα αρκετά ώστε να ζω μία ικανοποιητική ζωή.
Αυτό που νιώθω πλέον όμως, είναι τεράστιο προσωπικό κόστος, εφόσον δε διαθέτω ούτε 1 ώρα για τον εαυτό μου. Δεν έχω χρόνο να πάω για ένα καφέ με τους φίλους μου, να πάω ένα γυμναστήριο, να διαβάσω ενα Hello να ξελαμπικάρω βρε αδερφέ. Φυσικά, ούτε λόγος για να γνωρίσω κάποιον, αυτό απαιτεί χρόνο και υπομονή (κυρίως απο την άλλη πλευρά). Το χειρότερο είναι οτι τα Σαβ/κα που χαλαρώνω λίγο δεν έχω όρεξη για τίποτα και απλά θέλω να ξεκουραστώ. Νιώθω σαν συνταξιούχος και ακόμη δεν έχω ξεκινήσει. Απ' την άλλη νιώθω άσχημα να γκρινιάζω τη στιγμή που τόσοι νέοι άνθρωποι είναι στην ανεργία, γιατί την έχω περάσει και αυτή και είναι μεγάλο ζόρι. Φοβάμαι μήπως ξυπνήσω κάποια στιγμή και ειμαι 45, χοντρή και μόνη. Εν τέλει, αξίζει να θυσιάζεις την προσωπική σου ζωή υπέρ της επαγγελματικής? Νομίζω ξέρω την απάντηση, αλλά κάπου ήθελα να τα πω βρε Α, μπα. Φιλιά πολλά. Συνέχισε να ενθαρρύνεις τον κόσμο να διαβάζει.- Shimamoto

Το ότι η τρελή δουλειά οδηγεί οπωσδήποτε σε φοβερή καριέρα είναι ένας καλά συντηρούμενος μύθος. Αυτή η εξίσωση ισχύει μόνο υπό προϋποθέσεις, που μπορεί και να ικανοποιείς, δεν ξέρω. Ένα μέρος είναι οι ικανότητες, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό.


Ποια πιστεύεις ότι είναι η απάντηση; Γιατί εγώ δε νομίζω ότι έχω.

50

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
όπως έχω ξαναπεί στεναχωρώντας πολλές κοπέλες, οι άλλοι δεν σε πιέζουν να κάνεις παιδιά επειδή τους ενδιαφέρει η διαφορετικότητά σου (σιγά τη φοβερή διαφορετικότητα στη χώρα με τα 1.1 παιδιά ανά γυναίκα Λένα, δεν έχουμε 1970 you know) αλλά επειδή είναι ΑΠΟΛΥΤΑ βέβαιο ότι θα το θέλεις, ΣΑΝ ΤΡΕΛΗ, ΑΚΟΜΑ και με κάποιον σύντροφο σαφώς υποδεέστερο αυτουνού που έχεις τώρα, ΑΚΟΜΑ και αν συμπεριλαμβάνει αμέτρητες χιλιάδες ευρώ σε επεμβάσεις εξωσωματικής, και όλα αυτά (η πίεση από το ίδιο σου το ένστικτο, η βιολογική δυσκολία να γονιμοποιηθείς και η πρακτική δυσκολία να βρεις σύντροφο της προκοπής) από τα 35 και μετά γίνονται τόσο πιθανά που προσεγγιζουν το 100% γύρω στα 40. Δεν είναι απλά ένα ένστικτο, είναι ΤΟ ένστικτο, το μοναδικό που είναι ισχυρότερο από αυτό της αυτοσυντήρησης κι όσες νομίζετε ότι για _εσάς_ δε θα ισχύσει κοροϊδεύετε τον εαυτό σας όπως μόνο ένα ανώριμο άτομο ξέρει να κάνει. Γιατί ο μοναδικός αληθινός λόγος που ένα άτομο 32 χρονών με καλή σχέση, τακτοποιημένη ζωή και όλα τέλεια -εφόσον ισχύουν όλα αυτά, έτσι;- δεν ψήνεται να κάνει παιδί (και ονειρεύεται τη "γαλάζια τεκνοποίηση" κατά το "γαλάζιος πρίγκηπας", κάτι που φυσικά δε θα συμβεί ποτέ) είναι ότι βαυκαλίζεται πως μπορεί να παραμείνει παιδί το ίδιο. Οπότε σε αντίθεση με τη Λένα εγώ θα σε συμβούλευα άγνωστη φίλη μου να λάβεις σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ πραγματικό βιολογικό όριο που μπορεί και να το έχεις ήδη διασχίσει και να κάνεις τη χάρη στον εαυτό σου να σκεφτείς πολύ καλά αν όντως είναι όλα τόσο καλά στη ζωή σου όσο θα ήθελες και εφόσον είναι, για να σκεφτείς για ποιο λόγο προτιμάς στα 45 να βρεθείς παρατημένη από το σύντροφο που θα έχει σιχαθεί να πληρώνει εξωσωματικές και ψυχολόγους και θα τον κοιτάς να βγάζει βόλτα το μωρό του με την 30αρα για την οποία θα σε έχει αφήσει.
Και γαμώ την επιχειρηματολογία. Κάνε παιδιά τώρα που μπορείς, ακόμα κι αν δεν τα θέλεις. Αν τελικά αργότερα όντως επιβεβαιώσεις ότι η μητρότητα δεν είναι για σένα, no problem, τα δίνεις πίσω μωρέ. Το να αναβάλεις την τεκνοποίηση για αργότερα, έχει ένα ρίσκο για σένα, τον ενήλικά, που θα φέρεις το κόστος της δικής σου επιλογής αν αλλάξεις γνώμη αργότερα. Το να τεκνοποιήσεις μόνο και μόνο γιατι πρέπει, όχι γιατί το θες, είναι ένα ρίσκο που πέφτει και στα παιδιά που θα γεννήσεις: το να έχουν ένα γονιό ακατάλληλο και απρόθυμο γι' αυτό το ρόλο.
Όντως φοβερή η επιχειρηματολογία! Κανε παιδιά, γιατί αν δεν θέλεις είσαι απλώς ανώριμη και δεν το εχεις καταλάβει ακομη ότι θέλεις...θα εισαι όμως ώριμη για να μεγαλώσεις; Αλλα τι σημασία εχει αυτο, το θέμα ειναι ναι μην το μετανιώσεις στα 45 που θα δεις το μωρό που θα εχει κάνει ο άνδρας σου με την 30αρα!
Με το μόνο πράγμα που συμφωνώ, ειναι οι λεξεις τις οποίες επέλεξες να γράψεις με κεφαλαία: ΑΠΟΛΥΤΑ, ΣΑΝ ΤΡΕΛΛΗ... έδωσες έμφαση, για να καταλάβουν όλοι...
Κρίμα που δεν μπορω να πατήσω το οχι παραπάνω απο μία φορά.. Πολύ πίκρα βγάζεις. Τέλεια συμβουλή, ας κάνουμε παιδί για να είμαστε καλυμμένες, να δέσουμε και τον άντρα μη μας φύγει;
#4"Πριν τρια χρονια περιπου γνωρiσα ενα παιδι σε μια ξενη γλωσσα"! μεσα στην αστοχία, μ αρεσε πολυ αυτο.η γλωσσα ειναι τοπος... παντα το πιστευα.απο τα υπολοιπα, οσα υποθετικα καταλαβα, δεν μ αρεσε τιποτε..μιλας συνεχως για συνομιλιες. να υποθεσω οτι δεν εγιναν συναντησεις σε αυτα τα τρια χρονια, δεν προχωρησε σε τπτ η γνωριμια σας κι εσυ εισαι παντα εκει ,ασχολουμενη με την ζωη του, τις σχεσεις του και την πιθανοτητα να γινει κατι μεταξυ σας???αυτα καταλαβα, υποθετικα, εγω.αν ειναι ετσι, λυπαμαι πολυ.κακως ασχοληθηκες, μην ασχολεισαι αλλο, εισαι κριμα..
#5λοιπον, μισό! το 'χω!πρεπει να ειναι μυοσκελετικο το προβλημα, σχετιζομενο με την αναπτυξη κατα την παιδικη ηλικια.παρατηρειται περισσοτερο στα κοριτσια και συχνοτερα σε ηλικιες 6-12...http://gia-mamades.gr/anaptyxi-paidi-4-eos-12-eton/ygeia-sxoleio/%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85 /!!!!!!!!!!!κατα τα αλλα,δεν εχω αποψη για το συγκεκριμενο τραγουδι.το εχω ακουσει ΑΠΕΙΡΕΣ φορες, παντα τυχαια (ατυχα μαλλον) και ουδεποτε καταφερα να συγκρατησω η να κατανοησω τον παραμικρο στιχο ΕΚΤΟΣ απο αυτον..προφανως η απορημενη δεν καταφερε να συγκρατησει ουτε αυτον...
#7: μία είναι η ζωή, δεν χωρίζεται σε επαγγελματική και προσωπική. σημασία έχει να ικανοποιείσαι και να νιώθεις χαρούμενη είτε είσαι στη δουλειά, είτε όχι.η ζωή δεν ξεκινά μετά τις 5,6,7 το απόγευμα.
@2Καταρχήν δεν ανολιγεις ένα θέμα αλλά πολλά. Να τα πάρουμε ένα ένα.Η αντιμετώπιση από το περιβάλλον. Θα συμφωνήσω με τον aten και τους περισσότερους εδώ μέσα με το ότι, αν είσαι εσύ σίγουρη με αυτό που λες και κάνεις, τότε δε θα ασχολούνται οι άλλοι με αυτά. Εσύ όμως ξεκινάς λέγοντας "Το θέμα μου είναι πως δεν μου έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να παντρευτώ και να κάνω παιδιά." Ξέρω ότι πολλές φορές γράφουμε βιαστικά, αλλά όπως το λες είναι σαν να παραδέχεσαι ότι είναι πρόβλημα αυτό. Δε δείχνεις και πολύ σίγουρη. Οι γονείς σου σέβονται γενικά τις επιλογές σου; Αν όχι, είναι γενικό το πρόβλημα και δεν έχει σχέση με αυτή την περίπτωση. Αν γενικά σε υποστηρίζουν, μπορεί να θεωρούν ότι κατά βάθος το θες αλλά φοβάσαι να ξεβολευτείς. 100% έτοιμη πάντως δεν θα είσαι ποτέ και για τίποτε. Αν περιμένεις να είναι όοολα τέλεια δε θα κάνεις ποτέ τίποτα. Για το αν είναι προορισμός του ανθρώπου να κάνει παιδιά. Μεγάλη κουβέντα. Σύμφωνα με τον Dawkins προορισμός της ζωής ειναι να νικήσει τον θάνατο. Ως ζωή όμως εννοεί τα γονίδια. Αυτά έχουν φτιάξει το καθένα του μηχανισμούς άμυνας για να μπορούν να αναπαράγονται. Ένας τέτοιος μηχανισμός άμυνας μιας ομάδας γονιδίων είναι και ο οργανισμός που λέμε άνθρωπος. (Περισσότερα στο Selfish Gene). Τα γονίδια αυτά λοιπόν διατάζουν τον άνθρωπο να τα αναπαράγει, επιβραβεύοντάς τον αν τον κάνει (οργασμός αν κάνει σεξ, ωκυτοκίνη αν θηλάζει/βλέπει το παιδί του, στρεσογόνες ορμόνες αν το παιδί κλαίει ή αν "χτυπάει το βιολογικό ρολόι" - το γνωστό σύστημα με το καρότο και το μαστίγιο). Η συνταγή αυτή είναι επιτυχημένη αν σκεφτείς ότι, από τότε που υπάρχει ζωή, πριν κάτι εκατομμύρια χρόνια, μέχρι εσένα σήμερα, έχουμε μια συνεχή αλυσίδα επιτυχημένων προγόνων. Ο άνθρωπος όμως έχει και ίδια βούληση. Επομένως αν μιλάμε για τα γονίδιά σου, ναι, ο προορισμός τους είναι αυστηρά και μόνο να αναπαραχθούν, τουλάχιστον μέχρι να ανακαλυφθεί το ελιξήριο της αθανασίας. Εσύ όμως, ως αυτόβουλο ον, έχεις τη δυνατότητα να παρακούσεις το γενετικό σου προγραμματισμό και να κάνεις ό,τι γουστάρεις. Να διαλέξεις άλλο "προορισμό". Το default πάντως αυτό είναι.
Βρε παιδιά, όταν στέλνετε ερώτηση δεν την διαβάζετε πριν πατήσετε το send; Έτσι γράφατε έκθεση στο σχολείο; Επίσης, για την ερώτηση για τον γάμο και τα κιλά, εμένα αυτό μου βγάζει κάτι γλυκό και κόζι , είμαστε μαζί στο σπίτι, μαγειρεύουμε και τρώμε και γουργουρίζουμε σαν τις γάτες! Μην το παρακάνουμε όμως.
#5 Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει, δηλαδή όταν μεγαλώνει, δυναμώνει, ωριμάζει. Για να πάμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά, για να γίνουμε πιο δυνατοί, πρέπει να καταπιούμε και να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας στεναχωρούν, πρέπει να συγχωρήσουμε, να ξεχάσουμε, να προχωρήσουμε μπροστά, κι από αυτή τη διαδικασία η καρδιά μας γίνεται πιο δυνατή, αλλά βέβαια όλα αυτά πονάνε. Τουλάχιστον εγώ έτσι το ερμηνεύω - μα τι ωραία που τα είπα καλέ!!! ΥΓ. Πράγματι, κι εγώ έχω στείλει ερώτηση 3 μήνες τώρα, χάθηκε στο δρόμο?
Εγώ έστειλα 5 όταν οι απαντήσεις έγιναν 7, Δεκέμβριο νομίζω, άλλες 3 το Γενάρη, 2 το Φλεβάρη, κι ακόμα δεν έχω δει καμία. Δεν έχω ιδέα από πότε είναι αυτές που απαντώνται.
Εγώ πάλι γενικά δεν κατανοώ καθόλου τους στίχους του άσματος. Εν τέλει λέει ότι όλοι μάθαμε να μοιραζόμαστε... και ότι αυτό είναι κακό γιατί έτσι μάθαμε να χάνουμε (;;;) και άρα δεν αντιδρούμε όταν φεύγει κάποιος από τη ζωή μας; Δεν βγάζει κανένα νόημα όλο αυτό (που θα έλεγε κι ο Ππκλ)! Εμένα βέβαια με συμφέρει αφού βγαίνω μάγκας: ως τετράπαχο μοναχοπαίδι δε μοιραζόμουν ούτε γλυκά ούτε παιχνίδια, άρα άμα πάει να μου την κάνει κάποιος θα του πω "ψιτ, για πού το 'βαλες;"Η καρδιά που ψηλώνει δεν ξέρω πού κολλάει σε όλο αυτό. Εμένα απ'την αρχή μου θύμιζε εκείνη την παλιά έκφραση που λέγανε για τους τρελούς "ψήλωσε ο νους του"...
Κοίτα δεν το έχω αναλύσει τόσο πολύ το νόημα του άσματος, πιθανότατα δε σημαίνει και τίποτα. Μια άλλη ερμηνεία που μπορώ να δώσω πάντως είναι πως μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε, να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, μέχρι που φτάνουμε κάποιες φορές να δίνουμε ό,τι έχουμε στους ανθρώπους κι εκείνοι να μας την κάνουν και να μην παίρνουμε τίποτα πίσω. Σ'αυτή την περίπτωση νομίζω ότι εννοεί πως η καρδιά μας καθώς ανοίγεται - προσφέρει - αγαπάει - δίνει ό,τι έχει, έτσι "ψηλώνει", γίνεται μεγαλύτερη και πιο δυνατή. Μαθαίνει να δίνει χωρίς να παίρνει πίσω, αλλά βέβαια όλο αυτό πονάει. Τέλος πάντων, υπερβολική ανάλυση, δε νομίζω πως είναι τόσο σημαντικό και γενικά την κυρία Μποφίλιου δεν την καταλαβαίνω και τόσο, ωραίο τραγουδάκι πάντως.
#6Μήπως οπαδοποιείσαι από μόνη σου..? Θέλω να πω, φαίνεται ότι αποκτούν για σένα σημασία τα λάικ και οι κοινοποιήσεις και τα λοιπά, και στενοχωριέσαι, ή τουλάχιστον το σκέφτεσαι τόσο ώστε να κάνεις την ερώτηση, όταν δεν βλέπεις την ανταπόκριση που θα ήθελες. Υπάρχει και η πιθανότητα να αναζητάς επιβεβαίωση στον ψηφιακό κόσμο, για οποιοδήποτε δικό σου λόγο, και με αυτόν τον τρόπο μπαίνεις από μόνη σου σε όλη αυτή τη διαδικασία των social media που ονομάζεις "οπαδοποίηση"..
#4Εντάξει, έχει αποκρυπτογραφήσει ασύντακτες και χαοτικές ερωτήσεις η Λένα αλλά εσύ παιδί μου το τερμάτισες!#6Ασκήσεις επί αυτονόητων...#7Όχι, όχι, και πάλι όχι. Να το γράψω και στα κεφαλαία: ΟΧΙΙΙΙΙ. Η ζωή δεν ξεκινά με τη σύνταξη!!! (Θες σύνταξη; Χα, ευθυμήσαμε πάλι). Περιμένει που περιμένει όλος ο κόσμος το θαύμα για να αρχίσει να "ζει τη ζωή του", μην του δίνετε κι άλλες δικαιολογίες!
Πάντως, θυμάμαι ότι μικρή μου πονούσαν τα κόκκαλα όταν ψήλωνα. Για την καρδιά θα σε γελάσω, αλλά αν το ύψος της είναι ευθέως ανάλογο του πόνου, ε, τότε μάλλον κρύβω μέσα μου την κόρη του Παναγιώτη Φασούλα.
@2Ξέρεις ποιό είναι αληθινά το θέμα;; Πως υπάρχει ένα κομματάκι του εαυτού σου που αμφιβάλλει για τις απόψεις που έχεις,και αναλογίζεται μωρέ λες να έχουν δίκιο οι άλλοι και να είναι έτσι τα πράγματα;;;Ενας άνθρωπος απόλυτα ξεκάθαρος με τα θέλω του, και τον τρόπο ζωής του,αφ ενός δεν αναζητά επιβεβαίωση ,όπως σου επισημάνθηκε ήδη από την" Α μπα;",αφ ετέρου ακόμη και αν οι άλλοι του δημιουργούν θέματα με σχολιά τους,τα κόβει μαχαίρι λέγοντας,σοβαρά και ευγενικά και χωρίς να το διαπραγματεύεται,κάτι που μπορεί να μοιάζει με το παρακάτω.ΔΕΝ είμαστε όλοι οι άνθρωποι από το ίδιο καλούπι,αλλιώς ζήσατε εσείς τη ζωή σας,αλλιώς επιθυμώ να τη ζήσω εγώ.Από τη στιγμή που δεν πειράζω κανέναν,δεν βλέπω το λόγο γιατί να ζήσω με ένα τρόπο που δεν μου ταιριάζει και δεν θα είμαι ευχαριστημένη.Επίσης προσπάθησε να κατανοήσεις πως οι μεγαλύτεροι συνήθως σε ηλικία από σένα, άνθρωποι ,έχουν αντιλήψεις και προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μεγάλωσαν και τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής τους. Μην έχεις την προσμονή να σκέπτονται σαν και σένα,δεν το μπορούν,τους είναι ένα πράγμα αλλόκοτο και ξένο.Μπορούν όμως να σεβαστούν τις επιλογές σου,εστω και αν δεν τις κατανοούν,αν εσύ είσαι σταθερή,σίγουρη και αδιαπραγμάτευτη σε σχέση με αυτές.
Έχεις πολύ δίκιο. Να συμπληρώσω πάντως κάτι ακόμη; Με όλους τους άλλους (φίλους, γνωστούς, λοιπούς συγγενείς) είναι πιο απλό να θέσεις κάποια όρια, να τους εξηγήσεις ότι δεν βρίσκουν όλοι με τον ίδιο τρόπο την αυτοπραγμάτωση βρε αδερφέ!Το δύσκολο κομμάτι είναι οι γονείς, ειδικά αν έχεις καλές σχέσεις μαζί τους και τους αγαπάς και φοβάσαι να τους πληγώσεις. Μεγάλο ποσοστό γονέων κάπου μετά τα 50-60 αρχίζουν παθιασμένα να ζητάνε εγγόνια, με την ίδια επιμονή που κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και άντρες) θέλουν απεγνωσμένα να κάνουν παιδιά, σχεδόν με οποιονδήποτε τρόπο!Όταν γυρίσεις και τους πεις ότι δεν είσαι σίγουρος αν θέλεις εσύ παιδιά ή ότι δεν το βιάζεσαι, σε κοιτάνε σαν παιδιά που τους είχες υποχεθεί για τη γιορτή τους playstation και τους έφερες μολυβοθήκη. Όσο κι αν το εκλογικεύσεις, είναι σχεδόν αδύνατον να μη νιώσεις άσχημα απέναντί τους. Νιώθεις ότι τους στερείς κάτι που δικαιούνται!Το ζήτημα είναι να βάλει κανείς καλά στο μυαλό του ότι δεν είναι έτσι. Η απόκτηση απογόνων αφορά αποκλειστικά τον υποψήφιο γονέα και τον πιθανό του σύντροφο. Δεν υπάρχει τρόπος να τους πείσεις ότι δεν πειράζει που δε θα αποκτήσουν εγγόνια. Ούτε και να εξαφανίσεις κάθε ίχνος ενοχής.Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς πόσο γελοίο και βλαβερό θα ήταν να παίρνουμε τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μας λαμβάνοντας υπόψη τέτοια κριτήρια. Καθένας έχει τον αποκλειστικό λόγο στο πώς θα ορίσει το μέλλον του, κι αν αυτό σημαίνει το να πικράνει άθελά του αγαπημένα του πρόσωπα, so be it. Αλλιώς θα έπρεπε να λογοκρίνουμε το τι δουλειά θα κάνουμε, ποιον σύντροφο θα επιλέξουμε, σε ποια χώρα θα ζήσουμε και άπειρα άλλα για τα οποία οι γονείς έχουν συγκεκριμένα όνειρα για μας, και θα καταλήγαμε να ζούμε τη ζωή κάποιου άλλου.
Νομίζω ότι όλοι καλά τα λέμε, κι απλώς καθένας μας εστιάζει σε διαφορετικές πτυχές του προβληματισμού της (γιατί είναι ένας πολύπτυχος προβληματισμός τωόντι). ;-)
#2Συμφωνώ μαζί σου απεριόριστα. Για την ακρίβεια, αυτό που λέω εγώ στους δικούς μου ανθρώπους είναι ότι δε δέχομαι να ακυρώσω τις μέχρι τώρα επιλογές μου επειδή δε με οδήγησαν στην πεπατημένη, όπως επίσης ότι δε γίνεται όλοι οι άνθρωποι να θέλουν τα ίδια πράγματα. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως όταν εξηγώ ήρεμα τους λόγους για τους οποίους δε με ενδιαφέρει τουλάχιστον στην παρούσα φάση ο γάμος και η τεκνοποίηση οι αντιδράσεις είναι σαφώς πιο ήπιες από τις φορές που αντέδρασα πιο απότομα. Είναι αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς και η Λένα εδώ στη σελίδα, όσο πιο σίγουρος είναι κάποιος για τις επιλογές του τόσο λιγότερο ασχολείται και ο περίγυρός του με αυτές. Από κει και πέρα, είναι αδύνατον να περιμένεις να τους πείσεις όλους για την ορθότητα των δικών σου επιλογών, αν επιλέξεις το δύσκολο δρόμο βρες μια ατάκα ως απάντηση που θα αποτρέπει περαιτέρω ερωτήσεις για την προσωπική σου ζωή. Η σημερινή εποχή απαιτεί πολλές αναπροσαρμογές σε απαιτήσεις, προσδοκίες και όνειρα, άλλοι άνθρωποι το χειρίζονται καλύτερα και άλλοι χειρότερα. Μην απορείς με τους φίλους που παντρεύονται γιατί πιθανόν να ψάχνουν μια σταθερότητα που τους λείπει από τον επαγγελματικό τομέα, την οποία εσύ λες πως απολαμβάνεις, και μην περιμένεις να καταλάβουν απαραίτητα και τη δική σου στάση. Μέρα που φεύγει δεν ξανάρχεται, το σημαντικότερο ζήτημα είναι να είσαι εσύ καλά με τις επιλογές σου :)
Να προτείνω κάτι?Νομίζω ότι είναι δίκαιο και έγκειται καθαρά στην διάθεση της Λένας. Πχ σήμερα από τις 7 ερωτήσεις, οι 3 απαντήθηκαν σε δυο γραμμές. Θεμιτό,κατανοητό, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.Η ιδέα μου είναι: όταν υπάρχουν τρολλοερωτήσεις, ή ερωτήσεις που δεν χρειάζεται να απαντηθούν σε πολλές γραμμές (καλή ώρα) ΜΗΠΩΣ η Α μπα να πρόσθετε και άλλες 2-3 ερωτήσεις μπας και πιάσουν τόπο?και αν και αυτές δεν λένε πολλά οκ πάσο, tommorow is an other day.Νομίζω ότι έχουν μαζευτεί πάρα πολλές ερωτήσεις και δεν το βλέπω να απαντιούνται άμεσα.
Μπορεί και οι σύντομες απαντήσεις να της παίρνουν πολλή ώρα. Δεν πάει με το καντάρι και το υποδεκάμετρο η Αμπά. (Πάντως πρέπει όντως να έχουν μαζευτεί πολλές).
Καλέ, χαλαρώστε λιγάκι, μας ανοίξατε την όρεξη!!Μεσημέριασε κιόλας, για αυτό ίσως. Και πάνω που έλεγα τί να μαγειρέψω σήμερα με το που θα πάω σπίτι. Fretillement, τη συνταγή pls του τιραμισού, μην είσαι μοναχοφαγού. Μοιράσου τη Γνώση μαζί μας!:) :)
Πλάκα έχετε, παιδιά! Από τη διπλωματική απάντηση της fretillement για το τιραμισού κατάλαβα ότι το μενού για μένα σήμερα γράφει "χυλόπιτα". Ας τη συνδυάσω με έναν κόκορα, να κατέβει πιο εύκολα.