Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό"

Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Kaber Sobhy
0

 

 

Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό"

Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Kaber Sobhy

Μια βόλτα στα θρυλικά λαϊκά φαγάδικα του Καϊρου με τον δημοσιογράφο Haitham el-Tabei :

Στις φτωχές συνοικίες του Καϊρου τα λαϊκά μαγειρεία προσελκύουν τους πλούσιους

L' Orient le Jour (εφημερίδα του Λιβάνου), 27.09.2015.

"Στενά δρομάκια γεμάτα με σκουπίδια, σιδερένια τραπεζάκια στην άσφαλτο, μουσική μέχρι το πρωί: η δελεαστική μυρωδιά των παραδοσιακών αιγυπτιακών φαγητών προσελκύει τους πλούσιους κατοίκους του Καΐρου που συνωστίζονται στα εστιατόρια των φτωχών συνοικιών της πρωτεύουσας.
Το Kaber Sobhy είναι ένα απ' αυτά τα εστιατόρια που αρέσουν στην ελίτ. Πηγαίνουν εκεί για να δοκιμάσουν τα ζουμερά κεμπάπ αλλά και να νιώσουν τη ζωντανή ατμόσφαιρα των υποβαθμισμένων συνοικιών που σφύζουν πάντα από κόσμο, με χίλιες δυό δραστηριότητες να πραγματοποιούνται μέχρι πρωϊας.
Στο τέρμα ενός λαβυρίνθου από πολυσύχναστους δρόμους, όπου θα πρέπει να ελίσεσσαι συνέχεια για να φτάσεις στο συγκεκριμένο εστιατόριο που βρίσκεται στην περιοχή της Shubra, παιδιά τρέχουν πέρα δώθε με ποδήλατα, ενώ τα ηχεία των τουκ-τουκ, των πολύχρωμων αυτών μικρών τρικύκλων, ξερνούν μια δαιμονισμένη ηλεκτρό-σααμπί μουσική.

'Εχοντας καταφτάσει με τα κομψά τους αυτοκίνητα, οι κάτοικοι των καλών συνοικιών βολεύονται όπως όπως στα σιδερένια τραπεζάκια, στριμωγμένοι κάποιες φορές κάτω από τις μπουγάδες που κρέμονται από τα μπαλκόνια, για να απολαύσουν παϊδάκια, σουβλάκια (από αρνί ή μοσχάρι ) ή ακόμη και "keftas" (σουβλάκια από κιμά), που παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια τους (...).

Κοντεύουν μεσάνυχτα, οι πελάτες εξακολουθούν να συρρέουν, ενώ οικογένειες περιμένουν όρθιες να ελευθερωθεί ένα τραπέζι. Η Υβέτ Αντίμπ έχει έρθει μαζί με τον συζυγό της από την σικ Ηλιόπολη για να γευτεί τη "molokheya", τη διάσημη αυτή παχύρρευστη αιγυπτιακή σούπα που σερβίρεται με ρύζι και κοτόπουλο. "Εδώ νιώθεις τον παλμό της ζωής," αναφωνεί με εμθουσιασμό η νεαρή γυναίκα, γιατρός γύρω στα τριάντα, η οποία προσθέτει πως η "molokheya" του Kaber Sobhy είναι καλύτερη από εκείνη της μητέρας της.
Οι ανησυχητικές ενίοτε ονομασίες αυτών των εστιατορίων δεν αποθαρρύνουν τους γόνους καλών οικογενειών. Ο Zezo Natana (Zezo ο δυσώδης, στα αραβικά) ή ο Abdou Talawoss (Abdou ο ρυπαρός) φημίζονται για τα σάντουιτς τους.
Πολύ κοντά στο Kaber Sobhy, ένα άλλο δημοφιλές λαϊκό εστιατόριο προσελκύει πλούσιες οικογένειες: στον Bibo, το αρνίσιο κρέας με τα λαχανικά σιγοβράζει στο φούρνο μέσα σε πήλινες κατσαρόλες. Πάνω στα τραπέζια που είναι αραδιασμένα κατά μήκος του δρόμου, εκεί όπου περνούν νταλίκες μέσα σ' ένα σύννεφο από μαύρο καπνό, οι σερβιτόροι τοποθετούν πλαστικά ποτήρια γεμάτα με "ουίσκι". Δεν πρόκειται για το αλκοολούχο ποτό, αλλά για μία "βινεγκρέτ" από λεμόνι, ξύδι και κύμινο, που οι πελάτες σιγοπίνουν μαζί με το φαγητό (...).


Κάτω από τα χιλιετή ερειπωμένα τείχη που προστάτευαν κάποτε το Κάϊρο των Φατιμιδών, ο Hajj Zezo υπερηφανεύεται πως σερβίρει από το 1962 τα πιο διάσημα σάντουιτς με λουκάνικο και συκώτι της πρωτεύουσας. Ο ιδιοκτήτης, θέλωντας και μη, υιοθέτησε το παρατσούκλι που έδωσε στο εστιατοριό του ο διάσημος αιγύπτιος κωμικός Adel Imam.
Στην ταινία "Το δανέζικο πείραμα", ο σταρ, που παίζει το ρόλο ενός υπουργού, ρωτάει τους γιούς του που θα επιθυμούσαν να δειπνήσουν, απαριθμώντας μια σειρά από εστιατόρια με αλλόκοτα ονόματα. "Θα μπορούσαμε να πάμε στον Zezo τον δυσώδη", προτείνει. "Σε ποιόν ;" ρωτάνε απορημένα τα παιδιά του.
"Σήμερα είναι φίλος μου", δηλώνει ο Hajj Zezo για τον ηθοποιό. "Φυσικά, υπέβαλλα μήνυση, αλλά ο γιός μου μου είπε πως επρόκειτο για αστείο. Μάλιστα, μου τηλεφώνησαν για να ζητήσουν συγγνώμη, προσθέτει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο οποίος δέχεται πλέον πολλούς σταρ του κινηματογράφου αλλά και του ποδοσφαίρου (...)."

[Το Kaber Sobhy και ο Zezo Natana έχουν σελίδα στο Fb, απ' όπου και οι φωτογραφίες]

Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Kaber Sobhy
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Zezo Natana
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Zezo Natana
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Zezo Natana
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Zezo Natana
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Zezo Natana
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
Abdou Talawoss
Για street φαγητό στο Κάϊρο στον Ζέζο τον "δυσώδη" και τον Αμπντού τον "ρυπαρό" Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ