Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες

Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
1
Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Ο Ντέμης Ρούσσος με τη φωτογράφο Véronique Skawinska.

Είναι γεγονός πως το σωματικό βάρος στην καλλιτεχνική πορεία του Ντέμη Ρούσσου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Πάνω σ’ αυτό, και στον τρόπο ντυσίματος που εκείνο επέβαλε, στηρίχθηκε το image του καλλιτέχνη και κατ’ επέκταση η μεγαλειώδης (κυριολεκτικά και μεταφορικά) εικόνα του.

Παρά ταύτα ήταν το βάρος, και πάλι, εκείνο που γύρισε κάποια στιγμή τούμπα την καριέρα του. Αποτέλεσε τροχοπέδη όχι μόνον της θαυμαστής ποπ πορείας του, αλλά και της φυσιολογικής, καθημερινής ζωής του. Υπήρχε σοβαρός λόγος ο Ντέμης Ρούσσος να αδυνατίσει… και αυτή τη φάση της ζωής του περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του (γραμμένο με τη βοήθεια της φωτογράφου Véronique Skawinska) «Αδυνατίστε & Παραμείνετε Αδύνατοι».

Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1982 και στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια αργότερα (1986) από τις εκδόσεις «Το Χρήσιμο Βιβλίο/ Δ.Ε.Κ. ΕΠΕ - Ν. Σμύρνη», όταν είχε αρχίσει ν’ αναπτύσσεται και στη χώρα μας πια το ενδιαφέρον για το «αδυνάτισμα» (μετά το… χλαπάκιασμα της πρώτης πασοκικής τετραετίας).

«Όταν είμαστε μάρτυρες τις φτώχειας που βασιλεύει σ' αυτή τη γη, του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα και που πολεμούν για να επιζήσουν, ομολογώ πως είναι ανήθικο να επιδεικνύουμε τα πλούτη μας. Αλλά δυστυχώς σ' αυτό τον κόσμο βασιλεύει η αδικία και εγώ δεν είμαι η Οσία Μαρία. Άλλωστε δεν υποχρέωσα κανένα να ασχοληθεί μαζί μου.»

Όπως έγραφε και ο ίδιος ο Ντέμης Ρούσσος στο κεφάλαιο «Το ταλέντο συγχωρείται, όχι όμως και η δόξα»:

«Όσο πιο ψηλά στέκεσαι, τόσο περισσότερο γίνεσαι στόχος για κριτική. Πάντα μας κριτικάρουν, όταν είμαστε διάσημοι: είτε είμαστε κομμουνιστές, είτε καπιταλιστές, πάντα υπάρχει η αντιπολίτευση. Η εικόνα που παρουσίαζα ήταν δυναμικά πληθωρική. Είναι φυσικό να γίνω μισητός, όσο και αγαπητός. Δεν μπορούμε ν’ αρέσουμε σ’ όλο τον κόσμο. Με κατηγόρησαν ότι παρίστανα το Θεό με την δικαιολογία ότι τα σκηνικά μου θύμιζαν βυζαντινές εικόνες και ότι φορούσα χιτώνες όπως ο πάπας. Οι Εγγλέζοι έφτασαν μάλιστα να με αποκαλέσουν ‘το μπαλόνι που τραγουδάει’.

Καταλαβαίνω πολύ καλά τους λόγους που με έκαναν να με βλέπουν με άσχημο μάτι. Όταν είμαστε μάρτυρες τις φτώχειας που βασιλεύει σ’ αυτή τη γη, του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα και που πολεμούν για να επιζήσουν, ομολογώ πως είναι ανήθικο να επιδεικνύουμε τα πλούτη μας. Αλλά δυστυχώς σ’ αυτό τον κόσμο βασιλεύει η αδικία και εγώ δεν είμαι η Οσία Μαρία. Άλλωστε δεν υποχρέωσα κανένα να ασχοληθεί μαζί μου. Αν ήμουν ένα ενδιαφέρον θέμα για τους δημοσιογράφους είναι γιατί οι αναγνώστες ήθελαν να ξέρουν αν οι γάτες μου έτρωγαν χαβιάρι –αυτός ήταν ο τίτλος ενός άρθρου σ’ ένα γερμανικό περιοδικό– ή αν πλενόμουν σε ολόχρυσο νιπτήρα, πράγμα που ωστόσο δεν ήταν αλήθεια!

Η επιτυχία μου απέδειξε πως τελικά είχα περισσότερους θαυμαστές παρά εχθρούς. Πολλές φορές ήξερα ότι έπαιζα με τη φωτιά, αλλά προτιμούσα να μην το σκέφτομαι, γιατί όσο ξεπερνούσα τα όρια του καλού γούστου τόσο ή επιτυχία μου μεγάλωνε. Και παρ’ όλο που συχνά αναγκάστηκα να θυσιαστώ, δεν είναι εύκολο να σκοτώσεις την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Την ημέρα όμως που συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πια ανάγκη να προσποιούμαι, ότι σ’ αυτά τα χρόνια είχα αποκτήσει αρκετή ψυχική και υλική ασφάλεια για να αντιμετωπίσω μια μεταμόρφωση, και ότι οι κίνδυνοι που διέτρεχε η υγεία μου, η ιδιωτική μου ζωή και η ψυχική μου ακεραιότητα ήταν μεγαλύτεροι από την αξία της ευχαρίστησης, δεν δίστασα να πάρω μιαν απόφαση και να επιβληθώ στον εαυτό μου».

Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Το βιβλίο «Ντέμης Ρούσσος / Αδυνατίστε & Παραμείνετε Αδύνατοι» κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1982 και στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια αργότερα (1986), όταν είχε αρχίσει ν’ αναπτύσσεται και στη χώρα μας πια το ενδιαφέρον για το «αδυνάτισμα» (μετά το… χλαπάκιασμα της πρώτης πασοκικής τετραετίας).

Το βιβλίο έχει πολύ ενδιαφέρον καθότι παρέχει πληροφορίες από πρώτο χέρι για την πορεία της ζωής και της καριέρας ενός αληθινού ποπ καλλιτέχνη (από την εποχή των Idols ήδη, την περίοδο των Aphrodite’s Child και βεβαίως της προσωπικής απογείωσης στα seventies), καταγράφονται σκέψεις και απόψεις όπως αυτές που διαβάσατε πιο πάνω και που απηχούν τα βαθύτερα πιστεύω του Ντέμη Ρούσσου, ενσωματώνονται φωτογραφίες, οικογενειακές και καλλιτεχνικές, ανέκδοτες έως τότε (1982/1986), ενώ στο… διαιτητικό κομμάτι δίνονται όλες εκείνες οι διατροφικές πληροφορίες και συνταγές που βοήθησαν τον Ρούσσο να «κατέβει» από τα 145 κιλά, αποκτώντας συν τω χρόνω τη ζωή ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Μέντορας και συμπαραστάτης αυτής της μεταμόρφωσης υπήρξε η Véronique Skawinska, φίλη του Βαγγέλη Παπαθανασίου και φωτογράφος πολλών εξώφυλλων δίσκων του. Όπως γράφει και η ίδια:

«Γνωριστήκαμε το 1976, όταν ο Ντέμης Ρούσσος είχε έρθει στο Λονδίνο για να ηχογραφήσει με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου το άλμπουμ ‘The Demis Roussos Magic’, πρώτη τους συνεργασία μετά τους Aphrodite’s Child. Είχαμε τότε μια σύντομη γνωριμία γιατί εγώ βρισκόμουν ακόμη στο νοσοκομείο μετά από μια σοβαρή εγχείρηση. Οι λίγες αυτές επισκέψεις του στην κλινική δώσανε γρήγορα τροφή στο κουτσομπολιό και γέμισαν το δωμάτιό μου με ανυπόμονες νοσοκόμες που ήθελαν να τον πλησιάσουν, να τον θαυμάσουν και να του πάρουν ένα αυτόγραφο. Στην Αγγλία ήταν ένας διάσημος σταρ που γέμιζε αρκετές φορές το χρόνο τις 6000 θέσεις του Royal Albert Hall, πουλούσε εκατομμύρια δίσκους και το BBC είχε αφιερώσει γι’ αυτόν μια εκπομπή μιας ώρας με τίτλο ‘The Roussos Phenomenon’. Ήταν δηλαδή στην πραγματικότητα ο μόνος ευρωπαίος τραγουδιστής που είχε κατορθώσει να φτάσει στην κορυφή των hit parades και να αποκτήσει τη φήμη βεντέτας στο βρετανικό χώρο. Οι Αγγλίδες ήταν ξετρελαμένες μαζί του, και παρά τα 120 κιλά του ήταν γι’ αυτές η προσωποποίηση του ρομαντισμού και της μεσογειακής σεξουαλικότητας, πράγμα που μου έκανε τεράστια εντύπωση, γιατί εγώ ήμουν, αντίθετα, θιασώτης της διαιτητικής, της υγιεινής ζωής και του αδύνατου προφίλ και προσπαθούσα να μυήσω το περιβάλλον μου στις αρετές της χορτοφαγίας, της φυσικής ζωής και της άσκησης».

Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter

Κι ενώ οι πρώτες 74 σελίδες του βιβλίου μας παρέχουν πλούσιο υλικό για τη ζωή και την καριέρα του Ντέμη Ρούσσου, από τα παιδικά χρόνια του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, από ’κει και κάτω, από τη σελίδα 75 έως και την 275, το βιβλίο αποκτά άλλο χαρακτήρα – μετατρέπεται σ’ ένα διαιτητικό ανάγνωσμα, εντός του οποίου εξετάζονται οι τροφές, οι μεταβολισμοί, οι νηστείες, οι σάουνες, οι κλινικές αδυνατίσματος, η μαγειρική και βεβαίως οι ανάλογες συνταγές.

Να μερικές απ’ αυτές…

Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Το βιβλίο του Ντέμη Ρούσσου για τις δίαιτες Facebook Twitter
Αρχείο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια