Στα Άνω Πετράλωνα - λέει ο Λεωνίδας - μπορεί να έχουν πάρει και Νόμπελ, αλλά δεν το παίζουν ιστορία

Στα Άνω Πετράλωνα - λέει ο Λεωνίδας - μπορεί να έχουν πάρει και Νόμπελ, αλλά δεν το παίζουν ιστορία Facebook Twitter
Πικάπ
0
  • Τα βράδια στην Καλλιθέα κοιμάμαι, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια όλη η προσωπική και επαγγελματική μου ζωή βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα, μια γραφική περιοχή που στο πείσμα των καιρών διατηρεί τον χαρακτηρισμό της «γειτονιά». Εδώ δεν θα βρεις εμπορικά κέντρα ούτε θηριώδεις επιχειρήσεις, αλλά γραφικότητα, με την καλή έννοια.
  • Πριν από 6 χρόνια έκανα το βήμα κι έμεινα στα Άνω Πετράλωνα. Με τον κολλητό μου νοικιάσαμε ένα ολοκαίνουριο σπίτι και ζήσαμε εκεί τις μεγαλύτερες κραιπάλες της ζωής μας. Ήταν ένα κλασικό σπίτι εργένηδων, με τα άπλυτα πιάτα να φτάνουν στο ταβάνι, ώσπου ο συγκάτοικος ερωτεύτηκε κι έκανε σχεδόν ανακαίνιση στο σπίτι για να μπορεί να φέρει το κορίτσι. Βέβαια, αυτός σε κάποια φάση έφυγε στο εξωτερικό να βρει τον δρόμο του, εγώ δεν μπορούσα να πληρώνω μόνος μου το τεράστιο νοίκι (θέλαμε και σπιταρόνα, π' ανάθεμά μας) και την έκανα πάλι προς Καλλιθέα μεριά.
  • Η αύρα που έχουν τα Άνω Πετράλωνα νομίζω πως είναι μοναδική, αυτή η γραφικότητα που προανέφερα, οι ομορφιές που μόνο όποιος θέλει βλέπει, οι φάτσες που συναντάς. Βλέπεις π.χ. μοναχικούς τύπους που μπορεί να έχουν πάρει βραβείο Νόμπελ ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά δεν σ' το παίζουν ιστορία. Γουστάρουν και οι ίδιοι το όλο mood των Πετραλώνων.
  • Το χαρακτηριστικό της γειτονιάς είναι τα γραφικά στενάκια, τα νεοκλασικά σπίτια και τα πολλά σκυλιά (που τα λατρεύω) με τους ιδιοκτήτες τους.
  • Συνήθως, δεν κάνω περιπάτους. Είμαι λίγο μούχλας. Όποτε όμως έχει συμβεί αυτό, νομίζω ότι η περιοχή γύρω από την πλατεία Μερκούρη είναι το καλύτερο μέρος. Και αν δεν βαριέσαι να περπατάς, φτάνεις στον περιφερειακό στου Φιλοπάππου, όπου χάνεσαι στις σκέψεις σου.
Στα Άνω Πετράλωνα - λέει ο Λεωνίδας - μπορεί να έχουν πάρει και Νόμπελ, αλλά δεν το παίζουν ιστορία Facebook Twitter
Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, Επιχειρηματίας
  • Υπάρχουν 3-4 μαγαζιά στη Δημοφώντος, που όπου και ν' αράξεις, θα περάσεις ωραία. Πίνεις τον καφέ σου με ηρεμία, βλέπεις χαρούμενες κυρίως φάτσες και για κάποιον παράξενο τρόπο όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα.
  • Δεν θα πήγαινα κάποιον κάπου συγκεκριμένα. Νομίζω ότι μόλις περάσει τα σύνορα των Άνω Πετραλώνων, θα καταλάβει αμέσως πώς είναι η περιοχή: ηρεμία και καλή αύρα σε κάθε γωνία.
  • Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση το ότι υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι, οι οποίοι αγαπάνε πολύ τα ζώα και κυκλοφορούν με σακούλες με τροφή για να ταΐσουν όποιο ζωάκι βρουν. Αυτοί από μόνοι τους είναι ενδιαφέρουσες ιστορίες, πάντα όμως κώλωνα να τους ρωτήσω τι παίζει με την πάρτη τους. Ενώ χαιρετιόμαστε με χαμόγελα, ποτέ δεν ρωτάω. Νομίζω ότι ίσως είναι καλύτερα να πλανάται ένα μυστήριο γύρω από αυτούς τους ανθρώπους και το παρελθόν τους.
  • Το μυστικό των Πετραλώνων είναι ο έρωτας. Πετυχαίνω συνέχεια ζευγαράκια σε διάφορες γωνίες ν' αράζουν, να κρύβονται από γονείς ή να δείχνουν τον έρωτά τους. Νομίζω ότι αν μένεις Πετράλωνα, καταλαβαίνεις πιο εύκολα τι εστί έρωτας. Είναι συχνή εικόνα το χέρι-χέρι και περπάτημα γύρω απ' την περιοχή.
  • Απέναντί μου έχω έναν κλασικό κρεοπώλη, τον Άγγελο, ο οποίος παλεύει μόνος του να κρατήσει το μαγαζί του. Όταν ακούς κρεοπώλης, το μυαλό σου πάει σε κάτι στερεότυπο. Είναι όμως ένας τύπος, ο οποίος αράζει μέσα στο μαγαζί και ακούει δυνατά μπλουζ και παλιές ροκιές μαζί με έναν γείτονα, φίλο του. Εκτός, όμως, από αυτό, είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια και σχεδόν ιστορικός. Γνωρίζει με λεπτομέρεια Ιστορία αλλά και οικονομία – νομίζεις ότι μιλάς με οικονομολόγο. Κάθε πρωί, λοιπόν, του φτιάχνω το εσπρεσάκι του, αναλύουμε ένα θέμα και σχεδόν με διδάσκει.
  • Γενικά, το μόνο που θα άλλαζα είναι η νοοτροπία κάποιων λίγων κατοίκων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το παρόν κι έχουν μείνει στο παρελθόν.
  • Για εντελώς δικούς μου λόγους, όταν ακούω το «Closer» των Kings of Leon, φέρνω στο μυαλό μου τα Πετράλωνα.

Info:

Ο Λεωνίδας είναι ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ Πικάπ στη Δημοφώντος 10.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ