Τι είχε νόημα και γιατί από τις πολιτικές ζυμώσεις των προηγούμενων ημερών

Τι είχε νόημα και γιατί από τις πολιτικές ζυμώσεις των προηγούμενων ημερών Facebook Twitter
Ατελιέ LIFO
1

Η λίστα των μεσολαβητών και το τούρκικο παζάρι

Μεγαλώνει η λίστα των μεσολαβητών στους οποίους η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει ζητήσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Τουρκίας. Η λίστα αυτή πλέον συμπεριλαμβάνει τον πρέσβη των ΗΠΑ, την καγκελάριο Μέρκελ, τον εμίρη του Κατάρ και υποτίθεται και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα του το ζητούσε ο Ιβάν Σαββίδης! Εννοείται ότι το αυτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει από κανέναν μεσολαβητή (ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί θα μεσολαβήσουν).

Αρκεί να αναφέρουμε ότι για έναν από τους αμερικανούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές έχει παρέμβει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από κάποιους μήνες και όχι μόνο δεν κατάφερε τίποτα, αλλά πριν από λίγες μέρες του ανακοινώθηκε η ποινή του που είναι ισόβια!

Η Μέρκελ κατάφερε να απελευθερώσει τον γερμανικής υπηκοότητας δημοσιογράφο, μετά από σχεδόν ένα χρόνο και θεωρείται βέβαιο ότι αυτό επετεύχθη κατόπιν σημαντικού ανταλλάγματος. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τακτική του Ερντογάν και η περίπτωση της Ελλάδας δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσει εξαίρεση.

Οι παραγωγοί fakenews θα φτιάξουν επιτροπή για την αντιμετώπιση τους

Μία από τις ειδήσεις της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση κυβερνητικής πρωτοβουλίας για "την αντιμετώπιση των fakenews" από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η εξαγγελία ενός νομοσχεδίου που θα έχει στόχο «να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα που απορρέει από το μίσος και την αξιόποινη διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα των πολιτικών έχουν χάσει εδώ και καιρό το νόημα τους. Παρόμοιες πρωτοβουλίες θυμίζουν μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα και οργουελικές καταστάσεις, όπου το υπουργείο Προπαγάνδας ονομάζεται υπουργείο Αλήθειας. Έτσι, μια επιτροπή λογοκρισίας σήμερα μπορεί να ονομάζεται επιτροπή καταπολέμησης fakenews. Γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, όταν αυτές οι πρωτοβουλίες προέρχονται από κυβερνήσεις, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί των ψευδών ειδήσεων.

Εξίσου κωμικοτραγική όμως, είναι και η είδηση για το νομοσχέδιο που θα έχει στόχο «να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα που απορρέει από το μίσος". Και είναι κωμικοτραγική και υποκριτική μαζί, γιατί τα κόμματα εξουσίας συντηρούν στρατούς από haters στο διαδίκτυο που ξεχειλίζουν μίσος για όσους θεωρούν πολιτικούς αντιπάλους, διαδίδοντας κάθε ψέμα που εκτιμούν ότι θα αποδομήσει τον εχθρό. Όταν λοιπόν για μια κυβέρνηση το κατευθυνόμενο μίσος χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο απροκάλυπτα, ποιον θα πείσει ότι φτιάχνει μηχανισμούς για να το καταπολεμήσει; Αυτές οι μέθοδοι βέβαια, δεν αφορούν μόνο αυτή την κυβέρνηση, αλλά αυτή το έχει προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, επιδιώκοντας τον απόλυτο έλεγχο όλων των μέσων με κάθε τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί, για να αντιληφθεί κανείς τι εννοούν μερικές κυβερνήσεις ως πλαστές ειδήσεις, ότι το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο της Μάλτας αποκαλούσε fakenews τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου που αποκάλυπταν το μέγεθος της διαφθοράς τους.

Ποιος θυμάται το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούσε η φήμη ότι μεθοδεύεται διακοπή της δίκης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τελικά επιβεβαιώθηκε. Αυτή την εβδομάδα αναβλήθηκε η δίκη για τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου Κοντομηνά και άλλων ομίλων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ μετά από ενάμιση χρόνο δεν είχε ολοκληρωθεί η εξέταση ούτε ενός μάρτυρα. Η ζημιά του δημοσίου από το σκάνδαλο αυτό υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ και αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες (Κοντομηνάς, Λαυρεντιάδης, Γριβέας κ.α) χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Είναι άξιο απορίας πάντως γιατί, ενώ στο σκάνδαλο αυτό περιλαμβάνονται πολιτικοί του παλιού συστήματος και μηντιάρχες, κανένας από αυτούς που είχαν ως σύνθημα το "ξεμπερδεύουμε με το παλιό" και καίγονται υποτίθεται για την κάθαρση, δεν ασχολείται με την υπόθεση αυτή και δεν τους ακούμε να λένε κουβέντα.

Και η αντίθεση στον "τρομονόμο" μόνο στα λόγια από την κυβέρνηση

'Αλλο ένα θέμα που δεν συζητάει πια ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, είναι ο περιβόητος "τρομονόμος" τον οποίο κατήγγειλε συνεχώς ως αντιπολίτευση και ζητούσε επιτακτικά την κατάργησή του. Αν εννοούσε όσα έλεγε, μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά στην τροπολογία που κατέθεσαν αυτές τις μέρες βουλευτές του ΚΚΕ, με την οποία ζητάνε την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν το DNA. Με τις τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που περιέχει η τροπολογία του ΚΚΕ, ζητείται να περιοριστούν και οι κατηγορίες των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η λήψη γενετικού υλικού και προτείνονται και μερικές στοιχειώδεις εγγυήσεις για την προστασία του κατηγορουμένου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει στα αλήθεια την αριστερή στροφή, όπως ισχυρίζεται, ιδού πεδίο δόξης.

Πολιτικό 7ήμερο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ