Oscars 2017: 18 facts για το Χρυσό Αγαλματάκι και όσα περιμένουμε από τις φετινές υποψηφιότητες

Oscars 2017: 18 facts για το Χρυσό Αγαλματάκι και όσα περιμένουμε από τις φετινές υποψηφιότητες Facebook Twitter
0

Τα Όσκαρ ή καλύτερα τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θεωρούνται ο θεσμός με το μεγαλύτερο κύρος στη βιομηχανία του θεάματος. Η φετινή θα είναι η 87η απονομή τους, που ξεκίνησε στις 16 Μαΐου 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» του Χόλιγουντ.


Η Ακαδημία υπήρξε έμπνευση του ιδιοκτήτη της MGM και αρχηγού της τότε κινηματογραφικής βιομηχανίας Λούις Μπ. Μάγερ με σκοπό να αμβλύνει τις κατηγορίες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, αλλά και να μεσολαβεί στις εργατικές διαφορές. Η αρχική σύνθεσή της περιλάμβανε 231 επαγγελματίες από τους πέντε κλάδους.



Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα.



Το περίφημο χρυσό αγαλματίδιο είναι στην πραγματικότητα επιχρυσωμένος αλπακάς, ζυγίζει 3,85 κιλά και έχει ύψος 34,2 εκ. Αποτυπώνει έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες οι οποίες συμβολίζουν τους κλάδους της Ακαδημίας, δηλαδή τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του όταν το είδε πρώτη φορά η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας και αναφώνησε: «Καλέ, αυτός είναι φτυστός ο θείος μου, ο Όσκαρ!».

Oscars 2017: 18 facts για το Χρυσό Αγαλματάκι και όσα περιμένουμε από τις φετινές υποψηφιότητες Facebook Twitter
Το περίφημο χρυσό αγαλματίδιο είναι στην πραγματικότητα επιχρυσωμένος αλπακάς, ζυγίζει 3,85 κιλά και έχει ύψος 34,2 εκ.



Μια ταινία για να είναι υποψήφια θα πρέπει να έχει αρχίσει να προβάλλεται μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά και να έχει γυριστεί σε φιλμ 35 mm ή 70 mm ή σε ψηφιακό φιλμ προοδευτικής σάρωσης με 24 ή 48 καρέ και ανάλυση τουλάχιστον 1.280x720.



Τα περισσότερα Όσκαρ (11) μοιράζονται οι εξής ταινίες: Μπεν Χουρ (1959) με 12 υποψηφιότητες, Τιτανικός (1997) με 14 υποψηφιότητες, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά (2003) με 11 υποψηφιότητες. Ακολουθούν το West Side Story (1961) με 10 Όσκαρ και με 9 οι Ζιζί (1958), Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987), Άγγλος Ασθενής (1996).



4 Όσκαρ και 12 υποψηφιότητες είχε η Κάθριν Χέπμπορν, ενώ από 3 διαθέτουν οι: Ντάνιελ Ντέι-Λιούις (5 υποψηφιότητες), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (7 υποψηφιότητες), Ουόλτερ Μπρέναν (4 υποψηφιότητες), Τζακ Νίκολσον (12 υποψηφιότητες) και Μέριλ Στριπ (19 υποψηφιότητες).

Oscars 2017: 18 facts για το Χρυσό Αγαλματάκι και όσα περιμένουμε από τις φετινές υποψηφιότητες Facebook Twitter
H Μέριλ Στριπ είναι υποψήφια και φέτος για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Florence Foster Jenkins.



Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ συγκέντρωσε συνολικά 27 Όσκαρ σε όλη του τη ζωή, ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Από την άλλη, ο Φεντερίκο Φελίνι είχε προταθεί 12 φορές για Όσκαρ ως σκηνοθέτης και δεν κέρδισε ποτέ.



Νεότερος υποψήφιος για Όσκαρ ο Τζάστιν Χένρι, 8 ετών, για Β' Ανδρικό στο Kράμερ εναντίον Κράμερ. Νεότερη υποψήφια η 9χρονη Κουβενζανέ Γουόλις για το Beasts of the Southern Wild. Νεότερη νικήτρια Όσκαρ η Tέιτουμ Ο'Νιλ, 10 ετών, για Β' Γυναικείο Ρόλο στο Paper Moon. Γηραιότερη υποψήφια η Γκλόρια Στιούαρτ, 87 ετών, για Β' Γυναικείο στον Τιτανικό. Γηραιότερη νικήτρια Όσκαρ η Τζέσικα Τάντι, 80 ετών, για Α' Γυναικείο στον Σοφέρ της κ. Ντέιζι.



Ο πρώτος Αφρο-αμερικανός που κέρδισε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ήταν ο Σίντνεϊ Πουατιέ, για τον ρόλο του στην ταινία Lilies of the Field (1963).



Υπάρχουν μόλις τρεις ταινίες που έχουν κερδίσει και τις 5 «μεγάλες» κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου, Α' Γυναικείου Ρόλου και Σεναρίου): Συνέβη μια νύχτα, Η φωλιά του κούκου, Η σιωπή των αμνών.

Έλληνες και Όσκαρ. Με Όσκαρ έχουν τιμηθεί: η Κατίνα Παξινού για τον ρόλο της στην ταινία Για ποιον χτυπάει η καμπάνα το 1943, ο Μάνος Χατζιδάκις για τη μουσική της ταινίας Ποτέ την Κυριακή το 1960, ο σκηνογράφος Βασίλης Φωτόπουλος για την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς το 1964, ο Κώστας Γαβράς για το Ζ το 1970, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ για τα ενδύματα της ταινίας Υπέροχος Γκάτσμπι το 1974 και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τη μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1980.

 
Στα φετινά Όσκαρ έχουμε δύο ελληνικές υποψηφιότητες. Αυτή των Λάνθιμου και Φιλίππου για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου με τον Αστακό και της Δάφνης Ματζιαράκη με τη μικρού μήκους ταινία ντοκιμαντέρ 4.1 Miles.



Η μόνη αυστηρώς ακατάλληλη ταινία που βραβεύτηκε με Όσκαρ ήταν η ταινία Midnight Cowboy (1969), ένα δράμα σε σκηνοθεσία Τζον Σλέσιντζερ. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι Ντάστιν Χόφμαν, Γιον Βόιτ και Σίλβια Μάιλς.


Το φετινό La La Land συγκέντρωσε 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τις περισσότερες που έχει λάβει μια ταινία, εκτός από τον Τιτανικό και το All about Eve.



Για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία κανένα από τα υποψήφια για καλύτερη ταινία φιλμ δεν είχε συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια σε εισπράξεις μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων.



Η Μισέλ Γουίλιαμς, υποψήφια για τον Β' γυναικείο ρόλο στην ταινία Η πόλη δίπλα στη θάλασσα, δεν είχε προλάβει να δει ακόμα την ταινία όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες.



Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την ταινία Fences, με την οποία έγινε μόλις ο 7ος άνθρωπος που προτείνεται ταυτόχρονα για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Α' Ανδρικού Ρόλου. Οι υπόλοιποι είναι οι Γουόρεν Μπίτι, Κέβιν Κόστνερ, Κλιντ Ίστγουντ, Μπραντ Πιτ, Λεονάρντο ντι Κάπριο και Μπράντλεϊ Κούπερ.

Oscars 2017: 18 facts για το Χρυσό Αγαλματάκι και όσα περιμένουμε από τις φετινές υποψηφιότητες Facebook Twitter
Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον με τη Βαϊόλα Ντέιβις στην ταινία Fences

OI ΦΕΤΙΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Καλύτερη Ταινία
Arrival

Fences

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

Hidden Figures

La La Land

Η πόλη δίπλα στη θάλασσα

Lion

Moonlight

Σκηνοθεσία

Ντενί Βιλνέβ για το Arrival

Μελ Γκίμπσον για το Hacksaw Ridge

Ντάμιεν Σαζέλ για το La La Land

Κένεθ Λόνεργκαν για το Η πόλη δίπλα στη θάλασσα

Μπάρι Τζένκινς για το Moonlight

Α' Ανδρικός Ρόλος

Κέισι Άφλεκ για το Η πόλη δίπλα στη θάλασσα

Άντριου Γκάρφιλντ για το Hacksaw Ridge

Ράιαν Γκόσλινγκ για το La La Land

Βίγκο Μόρτενσεν για το Captain Fantastic

Ντένζελ Ουάσινγκτον για το Fences

Α' Γυναικείος Ρόλος

Ιζαμπέλ Ιπέρ για το Elle

Ρουθ Νέγκα για το Loving

Νάταλι Πόρτμαν για το Jackie

Έμα Στόουν για το La La Land

Μέριλ Στριπ για το Florence Foster Jenkins

Β' Ανδρικός Ρόλος

Μαχέρσαλα Άλι για το Moonlight

Τζεφ Μπρίτζες για το Hell or High Water

Λούκας Χέτζις για το Η πόλη δίπλα στη θάλασσα

Ντεβ Πατέλ για το Lion

Μάικλ Σάνον για το Νυκτόβια Πλάσματα

Β' Γυναικείος Ρόλος

Βαϊόλα Ντέιβις για το Fences

Ναόμι Χάρις για το Moonlight

Νικόλ Κίντμαν για το Lion

Οκτάβια Σπένσερ για το Hidden Figures

Μισέλ Γουίλιαμς για το Η πόλη δίπλα στη θάλασσα

Πρωτότυπο Σενάριο

Τέιλορ Σέρινταν για το Hell or High Water

Ντάμιεν Σαζέλ για το La La Land

Ευθύμης Φιλίππου και Γιώργος Λάνθιμος για το Lobster

Κένεθ Λόνεργκαν για το Η πόλη δίπλα στη θάλασσα

Μάικ Μιλς για το 20th Century Women

Διασκευασμένο Σενάριο

Έρικ Χέισερε για το Arrival

Όγκουστ Γουίλσον για το Fences

Θίοντορ Μέλφι και Άλισον Σρέντερ για το Ηidden Figures

Λουκ Ντέιβις για το Lion

Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Άλβιν ΜακΚάρνεϊ για το Moonlight

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Extremist

4.1 Miles

Joe's Violin

Watani my homeland

The white helmets

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

A man called Ove (Σουηδία)

Land of mine (Δανία)

Tanna (Αυστραλία)

Ο Εμποράκος (Ιράν)

Toni Erdmann (Γερμανία)

Buzz
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ