Breaking news

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
0

Τον Απρίλιο, τα IKEA παρουσίασαν τα Veggie Balls. Μία διαφορετική, χορτοφαγική εκδοχή των περίφημων σουηδικών κεφτέδων που ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πρώτο βήμα προς μια πιο διευρυμένη επιλογή υγιεινού, βιώσιμου φαγητού. Αυτό έγινε φέτος, το 2015. Πώς όμως θα μοιάζουν οι κεφτέδες του IKEA σε δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια από σήμερα;

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Space 10, το ανεξάρτητο εργαστήριο καινοτομίας του ΙKEA στην Κοπεγχάγη μπορεί να είναι φτιαγμένοι από ευφάνταστα υλικά. Χρησιμοποιώντας τους κεφτέδες του ΙΚΕΑ σαν τη "μασκότ του", το εργαστήριο καινοτομίας επιχείρησε μία οπτική εξερεύνηση στο μέλλον και στο πώς είναι πιθανό να μοιάζει το φαγητό σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Συνεργαζόμενο με το σεφ Simon Perez, το Space 10 δημιούργησε μία σειρά από 8 είδη κεφτέδων, κάθε ένας από τους οποίους έχει παραχθεί από ένα διαφορετικό είδος βιώσιμης τροφής. Υπάρχει ο «Tεχνητός Κεφτές» που μεγαλώνει μέσα σε μία δεξαμενή βιομηχανικού τύπου και η «Υπέροχη Κεφτεδόμπαλα Αποβλήτων», φτιαγμένη από ανακυκλωμένα τρόφιμα. Ο «Κεφτές του Αστικού Καλλιεργητή» περιέχει ντόπια συστατικά, την ώρα που ο κεφτές «Mighty Powder» (σ.σ. ισχυρή πούδρα) θυμίζει διαστημικό φαγητό της NASA και έχει πλαστεί από αφράτες χημικές ουσίες. Έχουμε ακόμη τον Κεφτέ Πράσινη Άλγη (Lean Green Algae Ball) και τον κεφτέ 3D - Printed που δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για τον τρόπο παρασκευής τους. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Κεφτέ από Ξηρούς Καρπούς (Nutty Ball) και τον τραγανό κεφτέ από έντομα (Crispy Bug Ball), μία τηγανισμένη μπάλα από επεξεργασμένα πλάσματα που συνήθως τα συναντάμε να σέρνονται στο έδαφος.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος του Space 10, Κaave Pour λέει ότι το πρότζεκτ «Tomorrow's Meatbal»l προέκυψε από την επιθυμία της ομάδας να διερευνήσει το μέλλον του φαγητού. Το εργαστήριο ήθελε να επιστήσει την προσοχή του κοινού γύρω από διάφορες καινοτομίες που υπόσχονται να διαφοροποιήσουν αυτά που τρώμε, καθώς και γύρω από τις επιπτώσεις που έχουν στον πλανήτη οι διατροφικές μας συνήθειες Ένα δημοφιλές είδος πρόχειρου και γρήγορου φαγητού όπως οι περίφημοι σουηδικοί κεφτέδες του ΙΚΕΑ ήταν ο τέλειος υποψήφιος για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

«Πάντα θέλαμε να πειραματιστούμε με αυτό το μικρό εικονικό είδος φαγητού», λέει ο Pour. «Χρησιμοποιήσαμε το σχήμα και το μέγεθος του κεφτέ σαν έναν καμβά για να δημιουργήσουμε διάφορες εκδοχές φαγητού κατευθείαν από το μέλλον, γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καμία γαστριμαργική κουλτούρα στον κόσμο που να μη χρησιμοποιεί τους κεφτέδες στη διατροφή της: Από τους σουηδικούς κεφτέδες και την ιταλο-αμερικανική μακαρονάδα με κεφτέδες μέχρι τον κιοφτέ της Μέσης Ανατολής».

 

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

«Κανείς δεν περιμένει να δει τους κεφτέδες αυτούς σε κάποια βιτρίνα του καφέ στο ΙΚΕΑ σύντομα», ομολογεί ο Pour. Σε 20 χρόνια όμως ο κόσμος μπορεί και να είναι έτοιμος για έναν τηγανητό κεφτέ από έντομα, για τον οποίο ο Pour ισχυρίζεται ότι είναι απολαυστικός. «Έχει γεύση τηγανητού κοτόπουλου», λέει. Και αν δεν έχει, υπάρχει πάντα και η σος του ΙΚΕΑ.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
0

Breaking news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ