Στις 24 Μαΐου γεννήθηκε ο Bob Dylan (1941) και πέθανε ο Duke Ellington (1974)

Στις 24 Μαΐου γεννήθηκε ο Bob Dylan (1941) και πέθανε ο Duke Ellington (1974) Facebook Twitter
0
Στις 24 Μαΐου γεννήθηκε ο Bob Dylan (1941) και πέθανε ο Duke Ellington (1974) Facebook Twitter
Bob Dylan. Ένας καλλιτέχνης που άλλαξε το τοπίο της μουσικής του 20ού αιώνα, που άνοιξε τον δρόμο για συναδέλφους του σε ολόκληρο τον πλανήτη και που επισήμως έχει κυκλοφορήσει 37 στούντιο άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το «Fallen Αngels».

Στην παραθαλάσσια πόλη Duluth της Mινεσότα γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 ο Bob Dylan, ο σημαντικότερος εν ζωή Αμερικανός και διεθνής τραγουδοποιός. Το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman. Ως γνωστόν, άλλαξε το όνομά του επηρεασμένος από τον αγαπημένο του ποιητή, Dylan Thomas. Ωστόσο, όταν πολλές δεκαετίες αργότερα, το 2004, ερωτήθηκε για το διάσημο nickname του, απάντησε το εξής: «Συμβαίνει, όταν γεννιέσαι από λάθος γονείς και με λάθος όνομα, να θες να λέγεσαι όπως γουστάρεις. Αυτή είναι η γη της ελευθερίας!». Μια Γη της Ελευθερίας, βέβαια, που ο ίδιος έφερε μάλλον σε δύσκολη θέση με τα πιο πολιτικοποιημένα θρυλικά τραγούδια του, όπως το «Blowin' in the wind» και το «The times they are a-changin'», την εποχή που φούντωνε διεθνώς ο αντιαμερικανισμός και το αντιπολεμικό κίνημα. Ο Dylan είναι από τη μεριά του πατέρα του γόνος Εβραίων εμιγκρέδων που ήρθαν από την Οδησσό της Ουκρανίας στις ΗΠΑ λόγω του διαβόητου αντισημιτικού πογκρόμ του 1905, και από τη μεριά της μητέρας του γόνος Λιθουανών Εβραίων με τουρκικές ρίζες, οι οποίοι επίσης μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1902. Μέχρι τα έξι του χρόνια έζησε στη Mινεσότα, αλλά η αρρώστια του πατέρα του (έπασχε από πολιομυελίτιδα) ώθησε την οικογένεια να μετοικήσει στην πόλη Hibbing, όπου ο νεαρός Dylan τελείωσε το Γυμνάσιο, ανακάλυψε από το ραδιόφωνο τον Little Richard και τον Elvis Presley, ενώ έφτιαξε και τα πρώτα του σχολικά συγκροτήματα. Από κει και πέρα, τα πράγματα είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Εν τάχει: ο Bob Dylan γίνεται σήμερα 75 ετών! Ένας καλλιτέχνης που άλλαξε το τοπίο της μουσικής του 20ού αιώνα, που άνοιξε τον δρόμο για συναδέλφους του σε ολόκληρο τον πλανήτη και που επισήμως έχει κυκλοφορήσει 37 στούντιο άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το «Fallen Αngels» (βγήκε στις 20 Μαΐου 2016, πριν από τέσσερις μέρες δηλαδή, από την Columbia, την επί 54 χρόνια δισκογραφική εταιρεία του)!

Στις 24 Μαΐου γεννήθηκε ο Bob Dylan (1941) και πέθανε ο Duke Ellington (1974) Facebook Twitter
Duke Ellington. Δημιουργός περισσότερων από χίλιες συνθέσεις, ηχογράφησε για τις μεγαλύτερες αμερικανικές δισκογραφικές και εμφανίστηκε ως περφόρμερ σε ταινίες του καιρού του.


Σαν σήμερα, όμως, πριν από 42 χρόνια έφυγε από τη ζωή στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 75 ετών, ένας άλλος σημαντικός Αμερικανός μουσικός, ο πιανίστας και συνθέτης Duke Ellington. Bandleader της περίφημης τζαζ ορχήστρας του, ο Ellington ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 από το Cotton Club του Χάρλεμ για να κατακτήσει σε μικρό χρονικό διάστημα την Ευρώπη και το διεθνές μουσικό στερέωμα. Δημιουργός περισσότερων από χίλιες συνθέσεις, ηχογράφησε για τις μεγαλύτερες αμερικανικές δισκογραφικές, εμφανίστηκε ως περφόρμερ σε ταινίες του καιρού του, ενώ η μουσική του «έντυσε» επίσης κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά μιούζικαλ. Με μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα, και μάλιστα με τους ίδιους συνεργάτες σχεδόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Duke Ellington τιμήθηκε το 1999 με μουσικό βραβείο Pulitzer, 25 χρόνια μετά τον βιολογικό του θάνατο, που προκλήθηκε από καρκίνο στον πνεύμονα. Στην κηδεία του, που παρακολούθησαν χιλιάδες θαυμαστές του έργου του, η Ella Fitzgerald είχε κάνει την εξής δήλωση: «Χάθηκε μια ιδιοφυΐα. Είναι μια θλιβερή μέρα».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας - ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT