Η χρήση των social media μας κάνει "γνωστικά και ηθικά ρηχούς"

Η χρήση των social media μας κάνει "γνωστικά και ηθικά ρηχούς" Facebook Twitter
0

Τα μηνύματα στο κινητό και γενικά η χρήση των social media μπορεί να συντελέσουν σε «γνωστική και ηθική 'ρηχότητα'» λένε οι επιστήμονες. Έρευνα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που στέλνουν συχνά μηνύματα ή χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να εμφανίζουν λιγότερα «αντανακλαστικά σκέψης» και «δίνουν λιγότερη σημασία σε ηθικούς στόχους ζωής».

 

Ο Nicholas G Carr στο υποψήφιο για Pulitzer βιβλίο του «The Shallows» πραγματεύεται την επιρροή του ίντερνετ και το πώς έχει αλλάξει «τον τρόπο που σκεφτόμαστε, διαβάζουμε και θυμόμαστε». Ο ίδιος θεωρεί πως το διαδίκτυο εξασθενεί την αντανακλαστική σκέψη. Αιτία γι' αυτό είναι η ταχέως αναπτυσσόμενη φύση της διαδικτυακής επικοινωνίας, που συνήθως περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα, tweets, και σχόλια που κανένα δεν χρειάζεται πολύ χρόνο επεξεργασίας.


Η «υπόθεση της ρηχότητας» ουσιαστικά προβλέπει πως «η συνεχής πρόσβαση στο ίντερνετ και η συνεχής σύνδεση μέσω φορητών συσκευών στα social media έχουν οδηγήσει σε δραματική εξασθένιση της συνήθους καθημερινής αντανακλαστικής σκέψης».


Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο συνηθίζουμε την σύντομη και γρήγορη επικοινωνία, τόσο περισσότερο εξοικειωνόμαστε αντίστοιχα με την σύντομη και γρήγορη σκέψη. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει σε παρακμή των σημαντικών στόχων στη ζωή μας και αύξηση της σπουδαιότητας που δίνουμε στον ηδονισμό και την εικόνα.


Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του 2013 από το University of Wisconsin σε δείγμα 2.314 φοιτητών, όσοι έστελναν πολύ συχνά μηνύματα είχαν επίσης «γνωρίσματα, στόχους και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν ανθρώπους με χαμηλά ενδιαφέροντα και ελάχιστη αντανακλαστική σκέψη». Οι συμμετέχοντες που ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία ήταν εκείνοι λιγότερο πιθανό να συμφωνούν με απόψεις όπως «Θέλω να ζήσω μια ηθική ζωή με αρχές» και «Θέλω να ζήσω τη ζωή μου με ακεραιότητα».


Άλλη πρόσφατη έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας University of Windsor εξέτασε το πώς τα μηνύματα και οι συνήθειες στα social media συνδέονται με ηθική και/ή γνωστική παρακμή, αναλύοντας την αντίληψη των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στόχους ζωής σε επίπεδο ηθικής και ηδονισμού. Διαπιστώθηκε πως «το να στέλνει κανείς συχνά μηνύματα συνδέεται αρνητικά με τους στόχους ζωής σε επίπεδο ηθικής και θετικά με στόχους που αφορούν την εικόνα και τον ηδονισμό.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα ήταν και πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ τα social media έτειναν να είναι λιγότερο στοχαστικοί συγκριτικά με αυτούς που ασχολούνταν σε μικρότερο βαθμό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ