Λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτομικά πρέπει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, αν θέλουν να σωθεί το κλίμα

Λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτομικά πρέπει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, αν θέλουν να σωθεί το κλίμα Facebook Twitter
7

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση βόειου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αν θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δείχνει μελέτη Σουηδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Η γεωργία και η αγροδιατροφική βιομηχανία ευθύνονται για το ένα τέταρτο των εκπομπών των αερίων αυτών, που είναι επιζήμια για το κλίμα στην ΕΕ, και οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης επισημαίνουν ότι οι τομείς αυτοί θα πρέπει να τις μειώσουν στο ένα τέταρτο ως το 2050.


"Μια μεγάλη μείωση, της τάξης του 50% ή μεγαλύτερη, της κατανάλωσης κρέατος βοοειδών είναι μάλλον αναπόφευκτη, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ", γράφουν οι τέσσερις ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση αυτή, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα οικονομίας του περιβάλλοντος και βιολογίας. "Δεν θα χρειαστεί να απαρνηθούμε εντελώς το κρέας", διευκρινίζει ο Στέφαν Βιρσένιους σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Chalmers στο Γκέτεμποργκ. "Τα πουλερικά και οι χοίροι προκαλούν αρκετά χαμηλές εκπομπές" αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", επισημαίνει.


Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος που περιέχει ένα κιλό πρωτεΐνες προκαλεί την εκπομπή 200 κιλών CO2, έναντι μόνον 10 ως 30 κιλών CO2 που προκαλεί η παραγωγή του αντίστοιχου σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών κρέας από χοιρινό ή πουλερικό.


Για να περιοριστούν οι εκπομπές που προκαλούνται από την εκτροφή βοοειδών (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των ζώων κτηνοτροφίας σήμερα στην Ευρώπη) χρειάζεται επίσης να μειωθεί η ζήτηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα κιλό πρωτεϊνών που λαμβάνεται από γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνεται για τις τετραπλάσιες εκπομπές αερίων απ'ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών που προέρχεται από τα πουλερικά.


"Ένα διαρθρωτικό πέρασμα της ευρωπαϊκής παραγωγής από το βόειο κρέας στο χοιρινό κρέας και/ή σε αυτό των πουλερικών, ή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη φυτική διατροφή, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά, και όχι να μειώσει, την προσφορά παγκοσμίως σε πρωτεΐνες στη διατροφή", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης αυτής, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Policy.


Οι ίδιοι διερεύνησαν κι άλλους τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και οφείλονται στη γεωργία και την αγροδιατροφική βιομηχανία. Ο πιο πολλά υποσχόμενος ήταν αυτός της βελτίωσης των αγροτικών τεχνικών, "αν καταφύγει κανείς στις τελευταίες τεχνολογίες", επισημαίνει ο κύριος συντάκτης του σχετικού άρθρου Ντάβιντ Μπρίνγκελσον.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

3 σχόλια
Να μειώσει το κρέας και τα γαλακτοκομικά αν θέλει να καταπολεμήσει τη χοληστερίνη ok. Τα άλλα είναι για να βγάζει φράγκα ο Αλ Γκορ. (2 εκ. δολλάρια προσωπική περιουσία το 2004, πάνω από 100 εκ. σήμερα ο "ακτιβιστής")...
Μια και δεν το αναφέρει το άρθρο, για όποιον δεν το γνωρίζει (αξίζει να το μάθει, καθώς είναι αρκετά αστείο), ο λόγος που τα βοοειδή είναι τόσο επιβλαβή σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι κυρίως επειδή ρεύονται και δευτερευόντως επειδή ...πέρδονται και αφοδεύουν.Το μεθάνιο που εκπέμπουν τα εκτρεφόμενα ζώα (με την μερίδα του λέοντος στις αγελάδες) αντιστοιχεί στο 18% της επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου από τα αέρια (η μέτρηση γίνεται σε κλίμακα CO2 και τα υπόλοιπα αέρια αντιστοιχούνται σε αυτήν CO2, καθώς δεν είναι όλα το ίδιο βλαπτικά, λ.χ. το μεθάνιο αποθηκεύει θερμότητα 20 φορές περισσότερο από το CO2, άρα 1 λίτρο μεθανίου αντιστοιχεί περίπου σε 20 λίτρα CO2, εξ ου και το 18% της συνολικής επιβάρυνσης).Και το πιο "κουφό"... Η παραπάνω επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούν οι μεταφορές !!! Άτιμες αγελάδες, θα μας καταστρέψετε :Ρhttp://www.todayifoundout.com/index.php/2014/04/cow-farts-really-significantly-contribute-global-warming/
Απίστευτο! Να σου προτείνουν τι να φας, για να προστάτεψεις το κλίμα δεν έχει ξανακουστεί. Εν τω μεταξύ οι μεγάλες βιομηχανίες συνεχίζουν και ρυπαίνουν ανερυθρίαστα το περιβάλλον.Ας μην ξεχάσουμε πλέον και έρευνες οι οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια σιγα-σιγα και αμφισβητούν την απάτη, πέρι κλιματικής αλλαγής.
H κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι!Το 97% των επιστημόνων παρατηρεί την κλιματική αλλαγή και το υπόλοιπο ποσοστό διαφωνεί.Οι περισσότερες εργασίες κατά της κλιματικής αλλαγής ανακοινώνονται από επιστήμονες και οργανώσεις που έχουν κατηγορηθεί για χρηματοδότηση από επιφανείς εκατομμυριούχους.Επίσης,υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην θεωρία της επίπεδης γης,δεν σημαίνει όμως ότι θα τους πάρουμε στα σοβαρά,έτσι δεν είναι?
Επειδή από όσο καταλαβαίνω είσαι επιστήμονας και έχεις σπουδάσει μια αντίστοιχη φυσική επιστήμη να σου θυμίσω ή να σου γνωστοποίησω σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τους κύκλους Μιλανκοβιτς. Λίαν συντόμως ότι η αλλαγή της κλίσης του άξονα της Γης καθώς και η αλλαγή στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, επηρεάζει και διαμορφώνει το κλίμα της. Για παράδειγμα δεν θα λιώνανε ποτέ οι παγετώνες. Αυτό γίνεται, με μια περιοδικότητα της τάξεως των 100.000 χρόνων.Παρόλο αυτά, θα δεχθώ ότι το CO2 έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 40 χρόνια και επηρεάζει τις ζωές μας και το κλίμα. Όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, γιατί η αστρονομική κλιματική αλλαγή υπερισχύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.Σε ευχαριστώ!