Tρεις γυναίκες επισημοποίησαν τη μεταξύ τους σχέση στη Βραζιλία

Tρεις γυναίκες επισημοποίησαν τη μεταξύ τους σχέση στη Βραζιλία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Σκηνή από την βραζιλιάνικη σαπουνόπερα «AVENIDA BRASIL»
20

Σε μια κίνηση που ανατρέπει οτιδήποτε γνώριζε ως τώρα η Βραζιλία  ως «παραδοσιακό γάμο» τρεις γυναίκες- μια επιχειρηματίας, μια οδοντίατρος και μια διευθύντρια - ανακοίνωσαν την επισημοποίηση της  σχέσης τους σε συμβολαιογράφο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι η δεύτερη φορά που ένα τρίο θέλει να επισημοποιήσει τη σχέση του από τότε που καθιερώθηκε στη Βραζιλία το Σύμφωνο Συμβίωσης, το 2003. Η πρώτη φορά ήταν το 2012 οπότε επισημοποιήθηκε η σχέση μεταξύ ενός ταμία, ενός διοικητικού βοηθού και ενός αρχιτέκτονα.

Στο κείμενο που θα υπογράψουν, οι τρεις γυναίκες που ζουν μαζί εδώ και τρία χρόνια ρυθμίζουν τα θέματα ιδιοκτησίας και κάθε μία ξεχωριστά δίνει  την άδεια στις άλλες δύο να αποφασίζουν για θέματα υγείας. Επίσης το τρίο αναφέρει την πρόθεση του να έχει η επιχειρηματίας παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση, το οποίο θα φέρει τα ονόματα και των τριών γυναικών που αναφέρονται στο έγγραφο. Ακόμη διακανονίζονται περιουσιακά θέματα σε περίπτωση θανάτου.

"Είμαστε μια οικογένεια. Η Ένωσή μας είναι ο καρπός της αγάπης. Θα μείνω έγκυος και προετοιμαζόμαστε γι 'αυτό, ακόμη και οικονομικά,», δήλωσε η επιχειρηματίας στην εφημερίδα O Globo.

Τα δικαστήρια της Βραζιλίας δεν έχουν ακόμη προβλέψει την  ειδική αρμοδιότητα ώστε να επικυρώνουν ή να ακυρώνουν τέτοιες ενώσεις, επομένως το υπέρ ή το κατά εξαρτάται από την ερμηνεία μιας σειράς προτάσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η αναγνώριση της ένωσης των τριών αυτών γυναικών, για παράδειγμα, βασίστηκε στο επιχείρημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναγνωρίσει νομικά ομοφυλόφιλα ζευγάρια το 2011, σύμφωνα με την Fernanda de Freitas Leitão, τη συμβολαιογράφο που πάντρεψε τις τρεις φίλες.

«Ο πυλώνας που στηρίζει την οικογενειακή σχέση είναι αγάπη. Και οι τρεις αυτές γυναίκες έχουν τα πάντα για να ξεκινήσουν  μια οικογένεια: την αγάπη, τη μόνιμη σχέση, την πρόθεση να αποκτήσουν παιδιά ... ", δήλωσε μεταξύ άλλων η Freitas, σύμφωνα με την El Pais.

Υπάρχουν πάντως πολλές ενστάσεις ως προς το γεγονός ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει τρείς μητέρες.  "Αυτό το σενάριο είναι άχρηστο. Το βραζιλιάνικο σύνταγμα  προβλέπει ρητά ότι η σταθερή ένωση μπορεί να αποτελείται μόνο από δύο άτομα και η αναγνώριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του γάμου των ομοφυλόφιλων αναφέρεται συγκεκριμένα σε δύο ανθρώπους, » λέει η δικηγόρος που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο Regina Beatriz Tavares, την ώρα που συντηρητικοί βουλευτές ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη στο Κογκρέσο.

 «Όταν άρχισαν να επισημοποιούν ζευγάρια του ίδιου φύλου το ίδιο πράγμα συνέβη, κατηγορήθηκε ότι  ήταν παράνομο. Στην αρχή υπάρχει μεγάλη απόρριψη, μέχρι να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του οικογενειακού δικαίου», αντιτείνει η Freitas.

Πάντως στη Βραζιλία το παραδοσιακό ζευγάρι «άνδρας-γυναίκα-παιδιά» δεν είναι πλέον πλειονότητα στα 57 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής. Οι νέες μορφές οικογένειας (ανύπαντρες μητέρες, άγαμοι πατέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους, γάμοι χωρίς παιδιά, ομόφυλοι γάμοι ...) αντιπροσωπεύουν το 56,1% των νοικοκυριών ενώ το  1980 η παραδοσιακή οικογένεια αντιπροσώπευε το 75% των νοικοκυριών.  

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM