Mελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αρνητικές oι επιπτώσεις στους πνεύμονες σε κυτταρικό επίπεδο

Mελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αρνητικές oι επιπτώσεις στους πνεύμονες σε κυτταρικό επίπεδο Facebook Twitter
3

Αν και η εικόνα για την ασφάλειά τους ή τα πραγματικά οφέλη σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, ακόμη δεν είναι εξακριβωμένα επιστημονικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταφέρει να κερδίσουν μεγάλο κοινό.Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή e-cigarettes αυξάνεται ολοένα και περισσότερο από το 2004 και μετά, τη χρονιά που έγινε το λανσάρισμά τους στην αγορά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα - ή πιο συγκεκριμένα, οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά- θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Η έκθεσή που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στο 2015 επικεντρώνεται σε πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής και αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.


Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν και σε Διεθνές Συνέδριο κατά το οποίο αναλύθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να εκδηλωθούν στη βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθώς και τις ενδείξεις του ασβεστίου, ωστόσο οι επιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη γεύση του υγρού που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.


Οι επιστήμονες  χρησιμοποίησαν 13 διαφορετικές γεύσεις για τις δοκιμές τους με χρόνο χρήσης μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών. Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν 3 γεύσεις -κανέλα, μπανάνα και μέντα- όπου παρατηρήθηκε αλλαγή στο ασβέστιο, ανάλογα με τη δόση.

Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα. Στο πείραμα των 24 ωρών, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο καθηγητής Τέμπερανς Ρόουελ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης δήλωσε:«Οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», δήλωσε «Στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και 3 από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση».


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει το 2013, μετά από μελέτες, ότι οι «καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων», τα οποία έχουν απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Σιγκαπούρη.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Έχετε δίκιο τελικά! Θα σταματήσω άμεσα το ηλεκτρονικό τσιγάρο λόγω... αμφιβολιών και θα ξαναρχίσω το κανονικό, που είναι σιγουράκι και ξέρω καλά τι κακό μου κάνει!3 λιτλ μπερντς γουερ σιττινγκ...
Εκεί είναι το θέμα φίλε, οτι ξέρεις τι κακό σου κάνει.Πολυκυκλικοί υδρογονάθρακες, πίσσα κλπ είναι γνωστό τι προκαλούν και τι ΔΕΝ προκαλούν.Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ενώ δεν είναι γνωστό τι μακροχρόνιες συνέπειες έχει γιατί κυκλοφορεί 10 χρόνια.
Μάλλον δεν έχεις και πολύ ιδέα περί του θέματος, παρά μόνο μια γενική εικόνα από τέτοιου είδους δημοσιεύσεις. Τα βασικά συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι γενικά γνωστά: φυτική γλυκερινη, προπυλενογλυκόλη και προαιρετικά νικοτίνη και αρώματα. Τα 2 πρώτα αποτελούν βάση για πλήθος τροφίμων, φαρμάκων και μάλιστα και εισπνεόμενων εδώ και δεκαετιές. Οι επιπτώσεις τους δε στην υγεία έχει εξακριβωθεί πολλάκις. Επειδή όμως στα ΕΤΟΙΜΑ υγρά η.τ. βάζει επιπρόσθετα ο κάθε κατασκευαστής ψιλο-ανεξέλγκτα ότι συστατικά θέλει, ενέχει όντως ένας κάποιος κίνδυνος και γιαυτό απαιτείται η θέσπιση νόρμων και προδιαγραφών. Γιαυτό κιόλας αν πρόσεξες, το άρθρο πρακτικά υποδεικνύει ώς δυνητικά βλαβερές ΚΑΠΟΙΕΣ πρόσθετες αρωματικές ουσίες σε ΚΑΠΟΙΑ από τα δείγματα και ΟΧΙ την ατμιστική βάση. Αλλά τα τρανταχτά χεντλάϊνς των δημοσιεύσεων θα αφήσουν τελικά μόνο ένα κινδυνολογικό αποτρεπτικό μήνυμα για την αμαθή μάζα, καθότι έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό να εξυπηρετήσουν.