Νοθευμένο σαφράν: η επόμενη μεγάλη παράνομη μπίζνα

Νοθευμένο σαφράν: η επόμενη μεγάλη παράνομη μπίζνα Facebook Twitter
Τo φυτό Κρόκος είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Περσία για τα κόκκινα στίγματα του άνθους του που μετά την ξήρανσή τους δίνουν το άρτυμα σαφράν
0

Την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του κρόκου, που σαν φυτό χαρακτηρίζεται “τέρας της φύσης”, καθώς δεν αναπαράγεται με σπόρο και καλλιεργείται μόνο με βολβούς, επιχειρούν Ευρωπαίοι επιστήμονες και ερευνητές, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας έτσι ώστε οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου, να μην πέφτουν θύματα των επιτηδείων που προχωρούν στη νοθεία των τροφίμων.

“Τα αρτύματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κρόκος, πιπέρι και πάπρικα είναι μια από τις δέκα κατηγορίες τροφίμων που νοθεύονται πιο συχνά, είτε επειδή είναι υψηλή η τιμή τους, είτε λόγω του ότι πωλούνται σε τεράστιες ποσότητες”, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια χημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μαρία Τσιμίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “εγώ η ίδια βρήκα στην Κωσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια, αλλά ακόμα και σε υπαίθριες αγορές των Χανίων της Κρήτης, και των Αθηνών, να πωλείται το άρτυμα σαφράνι, που προκύπτει από το φυτό Κρόκος, αλλά να είναι ένα άλλο 100% διαφορετικό φυτικό υλικό”.

Μόνο οι εκπαιδευμένοι πολίτες, αυτοί που έχουν καταναλωτική κουλτούρα, μπορούν να αποφύγουν τα νοθευμένα προϊόντα και να μην “ξεγελαστούν”, επισήμανε, προσθέτοντας ότι η πρακτική νοθείας των προϊόντων, “ανθίζει ταχύτατα στον κλάδο των τροφίμων, προσελκύοντας μάλιστα και εγκληματικές οργανώσεις, αφού οι ποινές είναι μικρότερες προς το παρόν έναντι των άλλων παρανομιών, όπως διακίνηση όπλων και ναρκωτικών”.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανίχνευσή της νοθείας και ο χαρακτηρισμός της ταυτότητας του κρόκου είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας και αποτελούν αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης COST, στην οποία συμμετέχουν και πολλοί Έλληνες ερευνητές.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Εργαστηρίου Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, αλλά και Ευρωπαίους ομολόγους τους, δουλεύουν για να απομονώσουν το γονιδίωμα. “Να καταλάβουμε αν υπάρχουν διαφορές και μετά να χρησιμοποιήσουμε μοριακές και φυσικοχημικές μεθόδους ώστε να το υποστηρίξουμε στη διεθνή αγορά όπου γίνεται νοθεία και με τα πιο απίθανα πράγματα”, υπογράμμισε η κ. Τσιμίδου.

Όπως εξήγησε "μοριακή τεχνική είναι αυτή που προσπαθεί μέσω του dna να απομονώσει την ειδική πληροφορία που θα ξεχωρίσει αυτό το είδος από τα άλλα, είναι ανάλυση και αναζήτηση της ειδικής πληροφορίας που αφορά μόνο ένα είδος, την ειδοποιό του διαφορά".

Η κ.Τσιμίδου τόνισε ότι επειδή οι ερευνητές αντιλαμβάνονται ότι η καταναλωτική κουλτούρα είναι θέμα παιδείας, παράγουν εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που είναι χρήσιμο ακόμα και για καθηγητές, αλλά και για τους καταναλωτές.

Τo φυτό Κρόκος είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Περσία για τα κόκκινα στίγματα του άνθους του που μετά την ξήρανσή τους δίνουν το άρτυμα σαφράνι. Αν και λίγα είναι γνωστά για την ακριβή προέλευση και την πρώτη οργανωμένη καλλιέργειά του φυτού, στην εποχή μας καλλιεργείται κυρίως σε χώρες της Ασίας (Ιράν, Ινδία) και της Ευρώπης. Το σαφράνι είχε πάντοτε μεγάλη εμπορική αξία και σήμερα εξακολουθεί να είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Εκτός από άρτυμα σε τρόφιμα, χρησιμοποιείται επίσης ως βαφή στην κλωστοϋφαντουργία, συστατικό αρωμάτων και καλλυντικών αλλά και ως φάρμακο. Λόγω της μοναδικότητάς του έχει κατοχυρωθεί και ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ελλάδα (Κρόκος Κοζάνης), στην Ισπανία (Azafran de La Mancha) και στην Ιταλία (Zafferano di Sardegna, Zafferano dell’Aquila, Zafferano San Gimignano). Όπως επεσήμανε η κ. Τσιμίδου, η ιδιαίτερα ακριβή τιμή του το καθιστά ευάλωτο σε νοθεία με ξένα υλικά όπως ο κουρκουμάς, ο ηλίανθος, η γαρδένια αλλά και με άγρια είδη όπως ο Crocus cartwrightianus.

Η ΕΕ αποφάσισε να ευνοήσει την συνεργασία των Ευρωπαίων ερευνητών για το σαφράν, επειδή είναι ένα προϊόν με παρελθόν, ιστορία και κουλτούρα και έχει υψηλή προστιθέμενη αξία ενώ καταγράφεται και ανανεούμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του σε χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και Αυστρία, αλλά και σε τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ