Απεργία την Πρωτομαγιά

Πώς η Αμερική έκανε τα τσιγάρα πιο εθιστικά και επικίνδυνα από ποτέ

Πώς η Αμερική έκανε τα τσιγάρα πιο εθιστικά και επικίνδυνα από ποτέ Facebook Twitter
8

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες σχεδιάζουν όλο και πιο εθιστικά τσιγάρα κάνοντας τα παράλληλα και πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Οι καπνιστές του σήμερα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συγκριτικά με το 1964, όταν η Surgeon General δημοσίευσε την πρώτη επίσημη έκθεση για το τσιγάρο και τις βλαβερές συνέπειες.

Το γράφημα, από την Καμπάνια για την Προστασία των Παιδιών από το Τσιγάρο, αποκαλύπτει πώς ακριβώς έχουν αλλάξει τα τσιγάρα μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια.

Πώς η Αμερική έκανε τα τσιγάρα πιο εθιστικά και επικίνδυνα από ποτέ Facebook Twitter

Σε σύγκριση με τα τσιγάρα σε Αυστραλία και Καναδά, οι ποικιλίες καπνού που χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά τσιγάρα έχουν υψηλότερα ποσοστά νιτροζαμίνης (TSNA), χημικό τα οποίο είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Τα ποσοστά του TSNA έχουν αυξηθεί από το 1964.


Οι εταιρίες τσιγάρων εισήγαγαν στην αγορά τις τρύπες εξαερισμού στα φίλτρα του τσιγάρου, ώστε να φαίνεται πιο υγιεινό στα χαρτιά. Οι τρύπες εξαερισμού έχουν σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουν τους μετρητές ώστε να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης όταν γίνονται δοκιμές στα τσιγάρα. Παρ' όλα αυτά, έχει καταγραφεί ότι αυτές οι τρύπες εξαερισμού στην πραγματικότητα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καπνίζουν. Οι καπνιστές εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά.

Οι εταιρίες καπνού εισήγαγαν αρώματα ώστε να κάνουν τη γεύση των τσιγάρων πιο ελκυστική, ενώ, παράλληλα, προσθέτουν χημικά τα οποία μειώνουν τη δυσφορία και τον ερεθισμό στους πνεύμονες. Υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, αμμωνίας και σακχάρων αύξησαν κατακόρυφα το πόσο εθιστικά είναι τα τσιγάρα με το πέρασμα των χρόνων.


Ο δείκτης καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό, όμως, ο καπνός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή θανάτων που μπορούν να προληφθούν στη χώρα. Σύμφωνα με τη Surgeon General το κάπνισμα σκοτώνει 480,000 Αμερικάνους κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους καπνιστές του σήμερα θα πεθάνουν πρόωρα, χάνοντας, κατά προσέγγιση, δέκα χρόνια από τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει τίμημα και στην εθνική οικονομία: ετησίως, 289 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με τα τσιγάρα.


Η έκθεση The Tobacco Free Kids ζητά πιο αυστηρή επιτήρηση της καπνοβιομηχανίας από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα νέο πεδίο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς δεν είχε τη δικαιοδοσία να ελέγξει τη παραγωγή τσιγάρων μέχρι και το 2009, όταν το Κογκρέσο θέσπισε το Tobacco Control Act. 

8

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

6 σχόλια
Διαβαζω πολλα,και σωστα,σχολια για τον βλαπτικο εθισμο στο καπνισμα.Ειδικα στις ΗΠΑ η "τζιχαντ" κατα του καπνισματος ,εχοντας κλεισιε μια εικοσαετια,συνεχιζεται με ολο και περισσοτερο"θρησκευτικο ζηλο".Ομως στοιχειωδης μελετη των επιστημονικων ερευνων καταδεικνυει οτι ο αλκοολισμος,τα ναρκωτικα,και ο εθισμος σε junk foods αποτελουν ισα,η και μεγαλυτερα,προβληματα ,ειδικα για τα χαμηλοτερα κοινωνικα στρωματα στην ιδια χωρα.Με εξαιρετικα αρνητικες επιπτωσεις στις νεοτερες γενιες.Στις περιπτωσεις αυτες ,εαν εξαιρεθει η εν πολλοις "εικονικη"μαχη κατα των ναρκωτικων,δεν υπαρχει κανεις "ιερος πολεμος",και πολυ μικροτερη αρνητικη δημοσιοτητα.Γιατι αραγε ;
είμαι καπνίστρια, αλλά η άποψη μου είναι πως αν ήθελαν πραγματικά ο κόσμος να πάψει να καπνίζει θα το έκριναν παράνομο, όπως τα ναρκωτικά...αλλά βλέπεις είναι πολλά τα λεφτά Άρη...στις αρχές του 20ου αιώνα η ηρωίνη και η κοκαΐνη πωλούνταν στα φαρμακεία κι όμως απαγορεύτηκαν...το ίδιο γιατί δεν γίνεται με τα τσιγάρα;;; είπαμε είναι πολλά τα λεφτά Άρη
Εγώ πάλι ως άλλος καπνιστής αδυνατώ να καταλάβω γιατί να μειώνει κάποιος τόσο τον εαυτό του περιμένοντας από τον κηδεμόνα του να τον βάλει στον σωστό δρόμο.Διότι, τα λεφτά.. είτε νόμιμα είτε παράνομα πολλά θα ναι Ελένη...ΥΓ: Ήθελαν να; Ποιος, θέλει τι; Εγώ θέλω να έχω το δικαίωμα να καπνίζω -σε καταχρηστικό βαθμό όπως το εννοούμε- και ας ξέρω πως κάνει κακό.Και θέλω να έχει το δικαίωμα και αυτός που έχει πιο πολύ μυαλό απ' όλους μας και κάνει κανά τσιγάρο κάθε τόσο. Γιατί είναι απόλαυση το γαμημένο και είναι μάγκας που μπορεί και το ισορροπεί και τον χαίρομαι. Και μου θυμίζει γιατί ΕΓΩ -και συ- είμαι χαζός.ΥΓ1: Επίσης, θέλω όσοι αμετανόητοι καπνίζουν -και θα καπνίζουν, γιατί όσο χαζό και να είναι.. είναι δικαίωμα τους και δεν θα δεχτούν να τους στερηθεί με τέτοιο τρόπο-, να μην πρέπει να τρέχουν σε στενάκια για μια τζούρα αμφιβόλου ποιότητας...ΥΓ2: Με τα -επίσης απαγορευμένα- ναρκωτικά να δεις πόσα είναι τα λεφτά... και βαμμένα με αίμα Ελένη...Για δες βασικά! http://www.demotix.com/news/966918/mexico-navy-arrest-leader-and-co-founder-los-zetas-drug-cartel#media-967063http://www.lifo.gr/now/world/4540http://justiceinmexico.org/2014/05/29/mexicos-federal-government-delivers-significant-blow-to-los-zetas-and-gulf-cartel-leadership/Κοίτα τις φωτογραφίες και ξαναπες μου για απαγόρευση και πόσο καλό έκανε, που την ουσία εκτός από βλαβερή την κάναμε και αντικείμενο αιματοχυσίας με σφαίρες.
Το πρεζάκι ξέρει ότι είναι εξαρτημένο και δεν έχει θέληση, ο καπνιστής στο 99% των περιπτώσεων δεν το συνειδητοποιεί καν, επειδή ο δικός του εθισμός έχει τρελή δυναμική, 40%-50% του πληθυσμού δεν είναι μειονότητα αλλά σχετική πλειοψηφία (συντριπτική πλειοψηφία σε μερικές ηλικίες). Εδώ προσπαθούνε απλά να μην καπνίζετε σε κλειστούς χώρους δίπλα σε εγκύους κάτω από την επιγραφή "Απαγορεύεται το κάπνισμα" και μηχανεύεστε χίλιες δυο κοτσάνες που ξεκινούν από το πόσο ξενέρωτοι και κακομούτσουνοι είναι οι αντικαπνιστές και φτάνουν μέχρι νεοναζιστικού τύπου συνωμοσίες ενάντια στο δικαίωμα να βλάπτουμε την υγεία μας με στόχο τον εργασιομανή υπεράνθρωπο. Και μου λες ότι αν το έκαναν ολοκληρωτικά παράνομο θα το κόβατε; Εγώ στοιχηματίζω όσο θες ότι θα τραβιόσασταν 3 η ώρα το βράδυ στην άλλη άκρη της πόλης να ψωνίσετε, όπως κάνετε ήδη άμα ξεμείνετε και δεν έχει ανοιχτό περίπτερο. Και ότι οι μπάτσοι θα έκαναν τα στραβά μάτια γιατί οι περισσότεροι καπνίζουν κι αυτοί. Και ότι με τον πρώτο καπνοπώλη ή καπνοχρήστη που θα πήγαινε φυλακή θα ξεσπούσε σάλος για την αδικία, όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα για τη μειοψηφία που έχει φάει πρόστιμα. Και ότι η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα έπαιρνε 0% στους καπνιστές. Κι ότι το "άμα θέλανε ο κόσμος να πάψει να καπνίζει θα το απαγορεύανε" είναι μια ακόμα δικαιολογία του εθισμένου στον εαυτό του.
Η νικοτίνη είναι από τις πιο εθιστικές ουσίες που υπάρχουν και κατά τη γνώμη μου είναι παραπλάνηση να λέμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο αν η καπνοβιομηχανία βάζει πιο πολλή ή πιο λίγη στο χαρμάνι, αν δηλαδή θα εθιστείς από το πέμπτο πακέτο ή από το δωδέκατο. Από τη στιγμή που θα κάνεις καθημερινά είσαι πολύ άσχημα εθισμένος είτε είναι με αμερικανικό τσιγάρο είτε με καπνό απ' το χωράφι της γιαγιάκας. Επίσης: είναι απολύτως ανακριβές ότι η ακεταλδεϋδη οφείλεται σε πρόσθετα. Είναι προϊόν της ατελούς καύσης σχεδόν οποιασδήποτε οργανικής ουσίας και υπάρχει σχεδόν πρακτικά σε οποιονδήποτε καπνό. Και: το TSNA δεν είναι πρόσθετο αλλά παραπροϊόν της φυσικής ωρίμανσης του καπνού όταν ξεραίνεται. "Αμερικανικά τσιγάρα" είναι λάθος μετάφραση του "american-style" που είναι στην ουσία όλα τα βιομηχανικά τσιγάρα, σε αντίθεση ας πούμε με τον καπνό της πίπας που είναι πιο υγρός.