Πόσα κουταλάκια ζάχαρης επιτρέπεται να καταναλώνουμε καθημερινά;

Πόσα κουταλάκια ζάχαρης επιτρέπεται να καταναλώνουμε καθημερινά; Facebook Twitter
5

Συστάσεις για την προστασία της υγείας με τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνουν, απευθύνει  στους πολίτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει ότι η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται και παρέχει «πρόσθετα οφέλη».

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ-μαζί βεβαίως με τη ζάχαρη που περιέχουν και τα τρόφιμα του εμπορίου.

Πάντως ο ΠΟΥ σημειώνει σύμφωνα με τα «Νέα», ότι είναι  «πιο ρεαλιστικός στόχος» η προγενέστερη σύστασή του, σύμφωνα με την οποία από ζάχαρη πρέπει να προέρχεται λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 12 κουταλάκια του γλυκού για τους ενήλικες.

Για τα παιδιά η σύσταση είναι να μην τρώνε πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.

Αυτό, όμως, αυτομάτως σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρες πλάκες σοκολάτας ή πολλά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, αλλά δεν πρέπει να πίνουν ούτε αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη.

Ένα κουτάκι των 330 ml κανονικού αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ 250 ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 6.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επίσης ότι τρώμε πάρα πολλή «κρυφή» ζάχαρη όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα, για αυτό και θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.

Εκτός από την παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται επίσης με αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και με τερηδόνα και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Τι ειναι αυτο βρε παιδι μου, διαβάζεις τα συστατικά των τροφίμων και σε πιάνει ιλιγγος! Καλύτερα να επιλέγουμε τρόφιμα που δεν χρειάζεται να αναγράφονται καν τα συστατικά : λαχανικουλια, φρουτακια, αυγουλακια, ψαρακια, κρεατακι (κι αυτό με μέτρο )
Χειρότερο από τα κουταλάκια ζάχαρης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία όχι μόνο περιέχουν αυτά τα 'δέκα κοφτά κουταλάκια' τα οποία επιτρέπει ο ΠΟΥ, αλλά και πρόσθετα, υδρογονωμένα λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες.. Του σατανά!