Απεργία την Πρωτομαγιά

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες Facebook Twitter
15

 

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες Facebook Twitter

Έφτασε στη Βρετανία το πρώτο φορτίο χυμού από γενετικά τροποποιημένη μωβ ντομάτα, η οποία αναπτύχθηκε σε βρετανικά εργαστήρια αλλά καλλιεργήθηκε στον Καναδά, καθώς  το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη, θα καθιστούσε απαγορευτικά ακριβή την καλλιέργεια της.

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες Facebook Twitter

Ο χυμός της μωβ ντομάτας θα δοκιμαστεί ώστε στο απώτερο μέλλον να πάρει το ok για κυκλοφορία στη βρετανική αγορά, κάτι πάντως πολύ δύσκολο για να γίνει άμεσα ακριβώς λόγω αυτού του πλαισίου της Ε.Ε. Ευελπιστούν όμως οι «εμπνευστές» της τομάτας ότι θα καταφέρουν να την κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ μέσα σε τρία χρόνια.

Ο χυμός αυτός έχει αυξημένα επίπεδα του αντιοξειδωτικού που περιέχεται στις ντομάτες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να ενισχύσουν και τη θρεπτική του αξία. Επιπλέον, οι μοβ ντομάτες διατηρούνται για περισσότερο καιρό, καθώς η ουσία που περιέχουν εμποδίζει την αποσύνθεση και την εμφάνιση μούχλας.

Επιπλέον, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την τομάτα υποστηρίζουν ότι  ο χυμός της μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά - π.χ. σε πίτσα ως σάλτσα - και να τα καταστήσει πιο υγιεινά. 

Σύμφωνα με την Telegraph, οι ασθενείς στο Norfolk και στο Norwich University Hospital θα πιούν μοβ χυμό ντομάτας και οι γιατροί θα διαπιστώσουν αν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.

Ο καθηγητής Cathie Martin του Κέντρο John Innes , ο οποίος ηγήθηκε της καλλιέργειας , δήλωσε : "Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δούμε αν η παρέμβαση με τον πορφυρό χυμό μπορεί να έχει κάποια επίπτωση ως συμπληρωματική θεραπεία".

Πάντως, όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική», δύσκολα θα πειστούν οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.  Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, ακτιβιστές επιχειρούν να εμποδίσουν την εμπορική παραγωγή μήλων που τροποποιήθηκαν ώστε να μην παίρνουν καφέ χρώμα όταν κόβονται από το δέντρο.

15

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

6 σχόλια
Μην λέτε μ@@@@ς χωρίς να έχετε ιδέα σε τι αναφέρεστε. Δον Ιδιώτη ένα απλό γκουγκλάρισμα να έκανες και θα γνώριζες ήδη την διαφορά μεταξύ γενετικής βελτίωσης και γενετικής τροποποίησης. Στο αφήνω για homework, τροφή για σκέψη... Ένας γεωπόνος...
Και εσύ που έχεις ιδέα για εξήγησέ μας τη διαφορά στο αποτέλεσμα? Αυτό που θα μου έπαρινε 10 γενιές να το πετύχω το κάνω μέσα σε μία γενιά αποφεύγοντας τις επιπτώσεις του inbreeding (μου διαφεύγει ο ελληνικός όρος). Και η τεχνιτή γενετική βελτίωση είναι πιο επιτυχημένη από την φυσική. Το θέμα είναι τι τροποποιείς. Δεν είμαι υπέρμαχος των γενετικά τροποποιημένων (ή τουλάχιστον των περισσότερων) αλλά μην τα δαιμονοποιούμε και όλας. Ένας (πρώην) γενετιστής φυτών...
Γιατί που είδες να παίρνω θέση για το ζήτημα; Είναι πολύ απλό, αυτό που περιγράφει στο σχόλιο είναι γενετική βελτίωση και είναι τουλάχιστον ΑΚΥΡΟ να το θέτεις ως αντεπιχείρημα σε αυτούς που είναι ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα και ως πρώην γενετιστής το γνωρίζεις πολύ καλά μάλλον...
Όσοι αντιδρούν στον όρο "γενετικά μεταλλαγμένα" τρόφιμα ας έχουν υπόψη τους πως ο άνθρωπος απ' την αρχή της ενασχόλησής του με τη γεωργία έκανε ακριβώς αυτό: επιδρούσε στα γονίδια των φυτών διασταυρώνοντας, μπολιάζοντας κι επιλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες. Το πρώτο καλαμπόκι ήταν 5 φορές μικρότερο απ' το σημερινό με ελάχιστους σπόρους, τα πρώτα εσπεριδοειδή απλά δεν τρώγονταν γιατί ήταν πικρά κλπ κλπ. Το "γενετικά μεταλλαγμένο" μπορεί να μας ακούγεται σα να προέρχεται απ' το εργαστήριο του Δόκτορος Καλιγκάρι, αλλά πριν καταδικάσουμε κάτι καλύτερο είναι να το ερευνήσουμε
Μια φορά και ένα καιρό ήτανε ένας αγρότης, ο οποίος καλλιεργούσε καλαμπόκι. Παρατηρώντας την καλλιέργεια του είδε ότι κάποια φυτά είχανε σπόρους με έντονο χρυσαφί χρώμα και του άρεσε πολύ. Κράτησε λοιπόν τους σπόρους από αυτά τα φυτά και τους έσπειρε την επόμενη χρονιά. Την επομένη χρονιά είδε ότι ακόμη περισσότερα φυτά είχανε το χρώμα που ήθελε, κατακράτησε σπόρους από αυτά τα φυτά και ξανά έσπειρε και πάει λέγοντας... Ένας άλλος αγρότης που οι γονείς του τον στείλανε πανεπιστήμιο και ήτανε και λίγο μάγκας σκέφτηκε: θέλω πορτοκαλί σπόρους σαν το καρότο αλλά δεν γίνετε να τα διασταυρώσω γιατί ανήκουν σε άλλες οικογένειες άρα κάτι πρέπει να κάνω για αυτό. Πήγε λοιπόν στο εργαστήριο του και απομόνωσε το γονίδιο πού δίνει το πορτοκαλί χρώμα και με την βοήθεια του agrobacterium το πέρασε στο γονιδίωμα του καλαμποκιού και τσουπ πορτοκαλί καλαμπόκι. Όταν διαπίστωσε ότι η τσακαλιά του πιάνει σκέφτηκε ότι θέλει καλαμπόκι που να φωσφορίζει οπότε απομόνωσε το κατάλληλο γονίδιο και με τον ίδιο τρόπο έκανε φωσφοριζέ καλαμπόκι.. ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ άλλο η π@τσ@ και άλλο η βούρτσα. Μια ιστοριούλα για να καταλάβουν όλα τα παιδάκια
ρε αγορινα μου, ελεος λιγο..μας το παιζεις και καμποσος - γεωπονος και ιστοριες..δεν υπαρχει κινητρο και κερδος για να φτιαχνουν φωσφωοριζε καροτα και ιστοριες για αγριους που πας να πουλησεις..οπως καθε τεχνολογια, ετσι και τα GM προσφερουν λυσεις και κινδυνους..το πλεον πιο σημαντικο κατε με, ειναι οι πρακτικες τις Monsanto, και οχι καθε αυτου τα GM..εαν τωρα προσπαθεις ταχα μου να μας πουλησεις τις γνωσεις που χρειαστηκες να περασεις εξεταστικη, αστο..και αν θες μιλα με κανονικα επιχειρηματα, και οχι φωσφοριζε ιστοριες..ντεμεκ επιστημων..
MrQuestions είσαι μάλλον λίγο χαζούλης και δεν κατάλαβες την ιστοριούλα για παιδάκια για να ξεχωρίζουν την διαφορά μεταξύ γενετικής βελτίωσης και γενετικής τροποποίησης. Σε αφήνω τώρα εσένα και τα πολύ δυνατά σου επιχειρήματα και πάω να χύσω μαύρο δάκρυ, που με είπες ντεμέκ επιστήμων.. Φιλάκια
Ένα τελευταία hint για το πολύ δυνατό σου επιχείρημα για τα φωσφοριζέ καρότα, αλλά θα χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο.. Ίσως έτσι να εξελιχθείς από την κατηγορία του κουφιοκεφαλάκη. Molecular markers (και αν δυσκολευτείς πολύ και σου φανεί πολύ αφηρημένο ψάξε λίγο για τα αρσενικά κοτόπουλα ;) ). Φιλάκια και πάλι
δεν ειναι κατα αναγκη τα GM βλαβερα για την υγεια μονο και μονο γιατι μερικοι εδω τα βλεπετε ως μεταλλαγμενα καλαμποκια με νυχια και δοντια..ποικιλιες σαν αυτη τη ντοματα εχουν επεξεργαστει στο εργαστηριο ωστε να εχουν αυξημενη ποσοτητα ανθοκυανης (αντιοξειδητικο). επιπλεον εχουν παραγει αναλογη ντοματα με διασταυρωσεις και οχι με μεταλλαξεις.@PeterPan για σενα και για τους αλλους που συμφωνουν, τα GM δινουν την ευκαιρια να φερουν θρεπτικα συστατικα που θα μπορουν να βοηθουν ατομα που δεν παραγουν τα εν λογω συστατικα (βλ βιταμινη Α, golden rice), και οχι για γευση.@youthrevolt, ναι 'αυτό το μεταλλαγμένο μοβ πράγμα θα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό'..μελιτζανα ή βατομουρα δε τρως?
Μία μικρή διόρθωση κατ αρχάς: ΑνθοκυαΝΙνη.Έχεις μεγάλο δίκιο για το οτι τα γενετικά τροποποιημένα δεν είναι πάντα βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία ή σχεδόν καθόλου. ΑΛΛΑ μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον. Αν και το συγκεκριμένο φαινομενικά όχι, αλλά ποικιλίες από φυτά τα οποία ανθίστανται σε χαμηλές/υψηλές θερμοκρασίες, επιβιώνουν από παράσιτα και ασθένειες, ή σαπίζουν πολύ πιο αργά, προσδίδει ένα σαφέστερα ισχυρό πλεονέκτιμα έναντι των συμβατικών καλλιεργιών. Οπότε ο τρόμος του να ξεφύγει κάποιο φυτό τέτοιας καλλιέργειας (μέσω σπόρων ή γύρης π.χ.) σημαίνει αυτομάτως την υπερίσχυσή του και εξαφάνιση των άλλων ποικιλιών του είδους του ή και άλλων ειδών. Χωρίς να σημαίνει βέβαια οτι είναι απίθανο να αναπτυχθεί κάποιος οργανισμός που να το προσβάλλει.Οπότε ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα ΓΜ είναι η περιβαλλοντική καταστροφή και όχι οι βλάβες στον άνθρωπο.