ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κύπρος και Ελλάδα είναι χώρες με κατοίκους που δεν γυμνάζονται

Προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κύπρος και Ελλάδα είναι χώρες με κατοίκους που δεν γυμνάζονται Facebook Twitter
Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι από εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά σωματικής αδράνειας, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο και στα Βαλκάνια.
2

Σημαντική προειδοποίηση για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα αποτελεί η νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που δείχνει πως οι πληθυσμοί των δύο αυτών χωρών δεν γυμνάζονται επαρκώς.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως πάνω από το ένα τέταρτο των ενηλίκων διεθνώς - περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι- δεν κάνουν επαρκή σωματική άσκηση, με συνέπεια να αυξάνει ο κίνδυνος για την υγεία τους, καθώς η σωματική αδράνεια συνδέεται με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια, μερικοί καρκίνοι κ.α.

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων, οι οποίοι δεν ασκούνται όσο πρέπει, έχει μείνει στάσιμο ή έχει αυξηθεί από το 2001.

Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι από εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά σωματικής αδράνειας, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο και στα Βαλκάνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρετζίνα Γκάτχολντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "Lancet Public Health", ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους σε 168 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό των αδρανών ανθρώπων έχει αυξηθεί από 32% το 2001 σε 37% το 2016, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει παραμείνει σταθερό στο 16%.

Ανεπαρκής θεωρείται η σωματική άσκηση, όταν δεν ξεπερνά τα 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμπι κ.α.) ή τα 75 λεπτά με μεγάλη ένταση (τρέξιμο, ποδόσφαιρο, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, ποδήλατο βουνού, έντονο κολύμπι κ.α.).

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν πληρούν τα όρια αυτά, καθώς ολοένα περισσότερες δουλειές είναι καθιστικές, ενώ παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς. Από την άλλη, στις φτωχότερες χώρες είναι πιθανότερο οι άνθρωποι να κάνουν λιγότερο καθιστική δουλειά και να πηγαίνουν σε αυτή με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Σε όλο σχεδόν τον κόσμο (εκτός από την ανατολική Ασία) οι γυναίκες ασκούνται λιγότερο από τους άνδρες για διάφορους λόγους όπως η ανατροφή των παιδιών, οι δουλειές του νοικοκυριού, οι νοοτροπίες κ.α.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεπαρκούς σωματικής άσκησης είναι το Κουβέιτ (67% του πληθυσμού), η Αμερικανική Σαμόα (53%), η Σαουδική Αραβία (53%) και το Ιράκ (52%), ενώ με τη μικρότερη η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη (6%).

Μεταξύ των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό σωματικά αδρανών ανθρώπων (44,4%), ενώ η Φινλανδία το χαμηλότερο (16,6%). Ο μέσος όρος των σωματικά αδρανών ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 36,8% (31,2% για τους άνδρες και 42,3% για τις γυναίκες).

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία κ.α., έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Στους μεν άνδρες το ποσοστό βρίσκεται στην κατηγορία του 30% έως 40%, ενώ στις γυναίκες του 40% έως 50%.

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν ολόκληρη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχει δημόσια αθλητικά πάρκα, και όπου έχει είναι σε άθλια κατάσταση...Όταν δεν υπάρχουν ασφαλή και κατάλληλα μέρη για να τρέξεις παρά μόνο αν πάρεις 2 μετρό και λεωφορείο...Όταν δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, και αν υπάρχουν τότε είναι γεμάτο μηχανάκια και αυτοκίνητα και αμφιβόλου ασφαλείας...Όταν φύγανε δισεκατομμύρια ευρώ στα Ολυμπιακών διαστάσεων γήπεδα και αθλητικά κέντρα, και απ'το 2004 δεν έχουν συντηρηθεί με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα...Όταν απ'την στιγμή που στο σχολείο μαθαίνουμε τρία πράγματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ και αυτά εν τέλει τα παρακολουθούμε στην τηλεόραση...Είναι λογικό και επόμενο ο Έλληνας να θεωρεί εξωγήινο το να κάνεις γυμναστική.Αυτοί είμαστε άλλωστε. Ένας λαός από αυτοκτονίες, τροχαία, καρδιακά και αδράνειας.
Για να φτιαχτούν δημόσια αθλητικά πάρκα χρειάζονται ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, που δεν υπάρχουν και για να φτιαχτούν θα πρέπει να απαλλοτριωθούν οικόπεδα ιδιωτών που συνήθως δεν είναι πρόθυμοι. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα "Τροκαντερό" (βλέπε Παλαιό Φάληρο με κολυμβητήριο, στίβο, γήπεδα τένις-ποδοσφαίρου-μπασκετ-βόλεϊ) στο κέντρο κάθε δήμου στη χώρα.Οι ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα γίνανε μόνον επειδή υπήρξε χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και δεν ήθελαν να χάσουν και αυτά τα κονδύλια, διαφορετικά δεν θα γινόταν ούτε ένας. Κερδισμένοι οι μελετητές και οι εργολάβοι. Οι ποδήλατες δεν φέρνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία ενώ οι οδηγοί τα γεμίζουν από χίλιους δυο φόρους. Για την Ολυμπιάδα 2004 https://www.youtube.com/watch?v=sa2DPk_-sM8Για τα δημόσια σχολεία μην περιμένεις πολλά πράγματα δεν είναι Δούκας, Αμερικανικο Κολλέγιο, Ελληνογερμανική Αγωγή κλπ για να έχουν τους χώρους και τους κατάλληλους γυμναστές για κάθε άθλημα. Άσε που οι ώρες γυμναστικής θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά στο τέλος του σχολικού ωραρίου και πάλι πολλά παιδιά απλά δεν θέλουν να γυμναστούν και να ιδρώσουν πρωινιάτικα γιατί μετά θα πρέπει να κάνουν μπάνιο !Ο Έλληνας δεν θεωρεί εξωγήινο το να κάνεις γυμναστική, χασομέρι το θεωρεί, ψωνίστικο και τζάμπα κόπο αν δεν είσαι αθλητής και δεν αμοίβεσαι για αυτό, ειδικά μετά τα 40. Μερίδιο ευθύνης σε αυτό φέρουν και οι αμιγώς γυμναστηριακοί τύποι (και οι crossfitάδες) με τη χρήση - κατάχρηση συμπληρωμάτων διατροφής ή ακόμα και φαρμάκων (ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή).