Κατσαρίδες μπαίνουν στα αυτιά ανθρώπων που κοιμούνται - Είναι σπάνιο, είναι εφιαλτικό, αλλά συμβαίνει

Κατσαρίδες μπαίνουν στα αυτιά ανθρώπων που κοιμούνται - Είναι σπάνιο, είναι εφιαλτικό, αλλά συμβαίνει Facebook Twitter
5

Για δεύτερη φορά σε περίπου ένα μήνα, μια κατσαρίδα βρέθηκε να έχει τρυπώσει βαθιά στο αυτί ενός ανθρώπου που κοιμόταν στη Φλόριντα.

Ο Blake Collins πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο αφού ένιωθε και όπως λέει άκουγε το έντομο να εισέρχεται στο κανάλι του αυτιού του.

«Είχα ακούσει τα πόδια της μέσα μου. Ένιωσα σαν κάποιος να σπρώχνει μια μπαντονέτα μέσα στο κεφάλι μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να το σταματήσω», είπε στην τοπική εφημερίδα όπως μεταδίδει η Washington Post.

Ένας γιατρός χρησιμοποίησε μια σύριγγα για να εγχύσει λιδοκαΐνη στο αυτί του Collins και να σκοτώσει την κατσαρίδα.

«Όταν έριξε το φάρμακο μπορούσα να την αισθανθώ να κινείται πολύ γρήγορα και να προσπαθεί να βρει το δρόμο της διαφυγής και δύο λεπτά αργότερα σταμάτησε και πέθανε», είπε ο Collins. «Την άκουσα να πεθαίνει στο μυαλό μου».

Αλλά πριν πεθάνει, η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica), εναπόθεσε ένα σάκο αυγών. Ευτυχώς, ο γιατρός ήταν σε θέση να εντοπίσει τα αυγά.

Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, μια γυναίκα υπέστη παρόμοια εισβολή στο αυτί και πήγε σε νοσοκομείο σύμφωνα με την Washington Post. Οι γιατροί σκότωσαν την κατσαρίδα και αφαίρεσαν από το αυτί της το σώμα του εντόμου.

Γιατί οι κατσαρίδες μπαίνουν στα αυτιά των ανθρώπων που κοιμούνται και πόσο συχνά γίνεται αυτό;

Ξεκινάμε με τα καλά νέα: είναι σπάνιο και η μόνη κατσαρίδα που το κάνει αυτό είναι η Blattella germanica που δεν ξεπερνά σε μέγεθος το 1,4 εκατ.

Το Verge έθεσε πρόσφατα ερωτήματα στον Coby Schal, έναν εντομολόγο στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η κατσαρίδα είναι πιο δραστήρια τη νύχτα όταν οι άνθρωποι κοιμούνται. Στα έντομα αυτά αρέσουν ζεστά, υγρά μέρη όπου είναι ασφαλή για να ξεκουραστούν ή να τραφούν.

Και οι κατσαρίδες μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο στο αυτί ενός ανθρώπου το οποίο φαινομενικά παρέχει όλες τις ανέσεις που αναζητούν.

Ο Schal εξήγησε ότι οι κατσαρίδες βρίσκουν ακαταμάχητα τα χημικά γνωστά ως πτητικά λιπαρά οξέα, τα οποία απελευθερώνονται από ζυμωμένα τρόφιμα όπως η μπύρα, το ψωμί και το τυρί. Σε ένα αυτί, η κηρήθρα μυρίζει κάπως έτσι για τις κατσαρίδες και ίσως τις προσελκύει.

Πάντα ο άνθρωπος αντιδρά προσπαθώντας να απομακρύνει τον εισβολέα και χρησιμοποιεί ότι βρει. Όμως έτσι το έντομο βυθίζεται βαθύτερα μέχρι να κολλήσει. Αν επιβιώσει, μπορεί να ζήσει εκεί περίπου μια εβδομάδα χωρίς φαγητό ή νερό.

Όμως σε αυτό το διάστημα μπορεί να απελευθερώσει ορδές βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.  Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσεις ακόμη και σε απώλεια ακοής.

Σε περίπτωση που είστε αρκετά ατυχής και έχετε μια κατσαρίδα στο αυτί σας, πηγαίνετε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν βρίσκεστε κοντά σε νοσοκομείο, δοκιμάστε να ξεπλύνετε το αυτί σας με ορυκτέλαιο ή ελαιόλαδο.

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα, λένε οι ειδικοί.

Οι κατσαρίδες στα αυτιά είναι πολύ σπάνιο περιστατικό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται.  Βέβαια, μια μελέτη του 1993 σχετικά με την αφαίρεση ξένων σωμάτων από το αυτί, διαπίστωσε ότι ένα νοσοκομείο στην περιφέρεια του Λος Άντζελες είχε 43 περιπτώσεις κατσαρίδων στα αυτιά κατά τη διάρκεια ενός έτους, αλλά και πάλι οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Μια πιθανή λύση είναι οι ωτοασπίδες...

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια