Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους αργούν να κοιμηθούν

Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους αργούν να κοιμηθούν Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι έως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επόμενη μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν επίσης νωρίς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα.


Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι νυχτερινοί τύποι (γνωστοί και ως «κουκουβάγιες») κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί»).

Οι πρώτοι πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.α.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σχέση με τους δεύτερους.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τους καθηγητές νευρολογίας Κρίστεν Κνούτσον και βιολογίας Μάλκολμ φον Σαντζ αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό χρονοβιολογίας "Chronobiology International", μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.


Στη συνέχεια, μελετήθηκε για όλους το ιατρικό ιστορικό τους σε βάθος εξαετίας. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται» δήλωσε ο Σουτζ. «Πρέπει πλέον να συζητήσουμε με ποιό τρόπο οι νυχτερινοί τύποι θα αρχίσουν και θα τελειώνουν τη δουλειά τους πιο αργά, όπου αυτό τουλάχιστον είναι εφικτό πρακτικά», πρόσθεσε.

«Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους.

Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά», δήλωσε η Κνούτσον.


Το αν ένας άνθρωπος θα είναι νυκτερινός ή πρωινός χρονότυπος, προκύπτει από ένα περίπλοκο -και εν πολλοίς άγνωστο- συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας νυχτερινός τύπος δεν είναι 'καταδικασμένος' να μείνει πάντα έτσι, καθώς μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη ζωή του.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αρκετοί νυχτερινοί τύποι είναι πιο κατάλληλοι για νυχτερινές βάρδιες και σίγουρα όχι για να πιάνουν δουλειά στις οκτώ το πρωί.

Επίσης ανέφεραν ότι η αλλαγή της θερινής ώρας δυσκολεύει περισσότερο τους νυχτερινούς από ό,τι τους πρωινούς τύπους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM