Οι σούπερ ηλικιωμένοι - Ποια είναι τελικά τα μυστικά τους και τι κρύβεται πίσω από το χάρισμα της γνωστικής ικανότητας

Οι σούπερ ηλικιωμένοι - Ποια είναι τελικά τα μυστικά τους και τι κρύβεται πίσω από το χάρισμα της γνωστικής ικανότητας Facebook Twitter
0

Οι υπεραιωνόβιοι και οι ηλικιωμένοι με αναπάντεχα δυνατή γνωστική ικανότητα αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες.

Όμως τώρα οι ερευνητές οι οποίοι μελετούν πιο λεπτομερώς γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν πέρα από τα 80 και εξακολουθούν να «κερδίζουν» ακόμη και πολύ νεότερους ενήλικες, έχουν ανακοινώσει πως νέα στοιχεία έρχονται να ρίξουν φως σε αυτό το παράδοξο της ζωής.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μελέτες δείχνουν ότι οι λεγόμενοι «superagers» φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες της ζωής και είναι πιο εξωστρεφείς και λιγότερο νευρωτικοί.

Αλλά έχουν επίσης κάνει μια άλλη ανακάλυψη η οποία προκύπτει από πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Μελετώντας τους εγκεφάλους 10 ηλικιωμένων μετά το θάνατό τους, ανακάλυψαν ότι αυτά τα άτομα είχαν αυξημένη ποσότητα ενός τύπου εγκεφαλικών κυττάρων που είναι γνωστά ως νευρώνες Von Economo.

Αυτοί οι νευρώνες βρίσκονται επίσης σε μια μικρή ομάδα θηλαστικών και πιστεύεται ότι αυξάνουν την δυνατότητα για επικοινωνία.

Μία από τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται, είναι μια περιοχή που θεωρείται σημαντική για την προσοχή και τη μνήμη εργασίας, γνωστή ως πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου. Ο χώρος αυτός ήταν επίσης παχύτερος στους συγκεκριμένους ηλικιωμένους από ό, τι σε ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έως 60 έτη.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, ήταν επίσης πολύ πιο κοινωνικοί - ακόμα ένα σημάδι ότι η μοναξιά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος.

Κάποιοι μάλιστα βρέθηκαν να έχουν πιο δυνατό σύστημα των συγκεκριμένων νευρώνων ακόμη και από εκείνο που μετρήθηκε σε 20χρονους.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς κατέληξαν με περισσότερους νευρώνες Von Economo ή γιατί αυτό είναι σημαντικό. Αλλά αυτοί είναι ειδικοί τύποι νευρώνων που έχουν βρεθεί μόνο σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου», λέει η καθηγήτρια Emily Rogalski του Northwestern University.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης την παρουσία μιας πρωτεΐνης γνωστής ως αμυλοειδές στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η Claudia Kawas, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι οι αυτοψίες έδειξαν ότι μερικοί από τους superagers είχαν επίσης παραμορφωμένες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους, διατηρώντας όμως τις δυνάμεις της γνώσης και της μνήμης. Αυτή η διαπίστωση είναι κάτι που σίγουρα χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα ενδέχεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αποσαφηνίσουν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας και γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ πιοανθεκτικοί.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν διαπιστώσει επίσης ότι οι κοινές ανθρώπινες κακές συνήθειες δεν οδηγούν απαραιτήτως σε πρώιμο θάνατο, με πολλούς ηλικιωμένους να δηλώνουν πως καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ.

Το βάρος και η φυσική κατάσταση φαίνεται επίσης να έχουν κάποια σημασία καθώς εκείνοι που είχαν πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος μετά την ηλικία των 80 ετών προέκυψε πως είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάρρευση.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αυτό δεν σαημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να μην αποχωρίζονται τις κακές συνήθειες για να ζήσουν περισσότερο, σημειώνοντας ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα γενετικό μακιγιάζ που τους επέτρεπε να το κάνουν αυτό.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι super agers έχουν μοναδικά προφίλ προσωπικότητας», δήλωσε στην Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης στο Ώστιν του Τέξας η ομάδα που συνέταξε την μελέτη.

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 68,5 έτη αλλά το 18% των συγκεκριμένων ηλικιωμένων δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ,και οι  τείνουν να ακολουθούν μια άλλη καριέρα στην πορεία ή τουλάχιστον είναι πολύ δραστήριοι στην κοινότητα.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης σημειώνεται πως επίσης τείνουν να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, ήταν επίσης πολύ πιο κοινωνικοί - ακόμα ένα σημάδι ότι η μοναξιά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος.

«Αυτό βασίζεται στην ιδέα των αρνητικών συνεπειών της μοναξιάς και των θετικών συνεπειών των θετικών σχέσεων», δήλωσαν οι επιστήμονες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM