Το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί

Το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί Facebook Twitter
0

Ενθαρρυντικό είναι το μήνυμα της επιστήμης, για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σχεδόν το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Στην Ελλάδα ο πιο συχνός καρκίνος είναι του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), σχεδιάζει μια σειρά δράσεων με στόχο να φτάσουν με άμεσο τρόπο στο κοινό επίσημες οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου.

Ειδικότερα, την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης κοινού και βιωματικά σεμινάρια διατροφής και άσκησης, στο Δημαρχείο Περιστερίου, με την συνεργασία του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Φίλων Ιατρών «ΚΕΦΙ Αθηνών» και την υποστήριξη του Δήμου Περιστερίου και των Γυναικών στην Ογκολογία (W4O-HELLAS).

Η ΕΟΠΕ καλεί όσους θέλουν να συμμετάσχουν, να βάλουν τα αθλητικά τους και με θετική διάθεση να έρθουν την Κυριακή στο Δημαρχείο Περιστερίου στις 16:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Παθολόγοι - Ογκολόγοι, Μέλη της ΕΟΠΕ και Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού για θέματα που αφορούν στο ρόλο της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας, της άσκησης και του ισορροπημένου τρόπου ζωής στην πρόληψη του καρκίνου.

Επίσης, πρόκειται να γίνουν βιωματικά σεμινάρια διατροφής, pilates και yoga που έχουν στόχο να ενισχύσουν τη γνώση, μέσω της συμμετοχής του κοινού, ώστε οι καλές συνήθειες να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των συμμετεχόντων και των οικογενειών τους, ενώ έχει προγραμματιστεί και ειδικό σεμινάριο άσκησης για ασθενείς.

Η ΕΟΠΕ συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης της UICC (Union for International Cancer Control), με αναρτήσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τα hashtags #WeCanICan #WorldCancerDay #hesmo #HealthyLifestyle #ΥγιεινήΖωή .

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day) είναι μία συνολική δράση, με την οποία όλος ο κόσμος μπορεί να ενωθεί στην μάχη κατά του καρκίνου.

Καθιερώθηκε το 2000, στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής κατά του Καρκίνου, η οποία διεξήχθη στο Παρίσι.

Εκπρόσωποι οργανισμών για τον καρκίνο από όλο τον κόσμο υπέγραψαν την Χάρτα των Παρισίων κατά του Καρκίνου, ένα έγγραφο που περιέχει 10 άρθρα τα οποία περιγράφουν μια συνολική δέσμευση συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την προώθηση των ερευνών, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στον καρκίνο.

Σύμφωνα με την Χάρτα, η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η Παγκόσμια Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control - UICC) με σύνθημα We Can I Can (Μπορούμε - Μπορώ) διεξάγει παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM