Να γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να μας πάρει ο ύπνος

Να γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να μας πάρει ο ύπνος Facebook Twitter
3

Αν είναι αργά τη νύχτα και ψάχνετε κάτι στην τηλεόραση για να σας πάρει ο ύπνος, τότε υπάρχουν μερικές σειρές που δεν θα έπρεπε ποτέ να επιλέξετε, όπως το Breaking Bad, το Game of Thrones ή το The Walking Dead. Κι αυτό γιατί τέτοιου είδους σόου έχουν τόσο περίπλοκη υπόθεση, έντονη πλοκή και αγωνία, που είναι σχεδόν απίθανο να αποκοιμηθείτε. Αντιθέτως, προτιμήστε σειρές πιο «ανάλαφρες» και ήρεμες, μακράν πιο αδιάφορες ή ακόμη και εντελώς σαχλές.

Κάποιοι άνθρωποι σίγουρα το κάνουν ήδη αυτό- επιλέγουν αδιάφορες σειρές για να τους πάρει ο ύπνος, χωρίς όμως να ξέρουν το γιατί. Πολύς κόσμος άλλωστε δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί χωρίς τηλεόραση. Φαίνεται πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για όλο αυτό που απαντά στο γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να κοιμηθούμε. 

Το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γιατί το «φαινόμενο» είναι τόσο διαδεδομένο παρά της συνεχείς (και τεκμηριωμένες επιστημονικά) συστάσεις πως το να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε μας καταλήγει να μας ξαγρυπνά. Κάτι, που όπως φαίνεται, δεν ισχύει και τόσο τελικά αφού πολύς κόσμος δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Και ο λόγος είναι η σύγχρονη καθημερινότητα. 

«Αν εργάζεσαι σε υποβρύχιο ή ζεις σε ένα υπόγειο, τότε ναι, να ανησυχείς πως το φως μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο», εξηγεί ο Jamie Zeitzer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Για τους υπολοίπους από εμάς, που βγαίνουμε έξω ή δουλεύουμε σε φυσιολογικά φωτισμένα γραφεία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με το πόσο φως εκπέμπεται από αυτές τις οθόνες- είναι ανεπαρκές για να καταφέρει να μας ξυπνήσει άμεσα», προσθέτει. 

Σχετικά με το γιατί ορισμένες τηλεοπτικές σειρές έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας κοιμίσουν συγκριτικά με άλλες, λέει πως το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα που έχουν να μας αποσπούν την προσοχή. «Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αϋπνίας (ή γενικά της ικανότητας να κοιμάσαι) είναι πως τα άτομα συχνά κάνουν κυκλικές σκέψεις και "κολλάνε". Το να παρακολουθείς κάτι στην τηλεόραση μπορεί, βασικά, να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν λίγο από τις σκέψεις τους και έτσι να "αφήσουν" να τους πάρει ο ύπνος», εξηγεί ο Jamie Zeitzer. 

Και καθώς στις κωμικές σειρές συνήθως ή άλλες «ανάλαφρες», όπως θεωρούνται, δεν συμβαίνει συνήθως τίποτα βίαιο, αναπάντεχο ή με πολλή φασαρία, οι πιθανότητες να μας πάρει ο ύπνος βλέποντάς τις αυξάνουν αισθητά. 

Επίσης είναι πολύ πιθανό, κάποιοι άνθρωποι να συνδέσουν ασυναίσθητα στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη σειρά με την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο, σε βαθμό που αυτό να περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα τους. Περίπου όπως συμβαίνει όταν φοράμε τις πιτζάμες μας και το μυαλό αρχίζει να μας προετοιμάζει για τον ύπνο. 

Βέβαια, όλο αυτό μπορεί να έχει τελικά και εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα και αντί να μας κοιμίζει, να μας κρατά ακόμη περισσότερο ξύπνιους. «Αν έχει κοπεί το ρεύμα ή είσαι κάπου όπου δεν έχεις τηλεόραση, μπορεί να αρχίσει να σε πιάνει άγχος ή να δυσκολεύεσαι πάρα πολύ για να καταφέρεις να κοιμηθείς», καταλήγει ο Jamie Zeitzer.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
Τα τελευταία 10 χρόνια απέκτησα αυτό το συνηθειο, ακριβώς για να μην σκέφτομαι και να μπορώ να κοιμηθώ. Το μόνο μείον σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν βλέπω πια όνειρα.
Ο κύριος καθηγητής πέτυχε διάνα. Όταν τύχει να ξυπνήσω το βράδυ και στριφογυρνώ σαν το σουβλάκι μην μπορώντας να κοιμηθώ σηκώνομαι και ανοίγω την τηλεόραση και παρακολουθώ την πρώτη σαβούρα που θα δω (συνήθως εκπομπές τηλεμάρκετινγκ) για είκοσι λεπτά και μετά πάω στο κρεβάτι και κοιμάμαι σαν πουλάκι.