Συσκευές που μεταφράζουν τη «γλώσσα» των κατοικιδίων θα μας επιτρέπουν στο μέλλον να μιλάμε στο σκύλο μας

Συσκευές που μεταφράζουν τη «γλώσσα» των κατοικιδίων θα μας επιτρέπουν στο μέλλον να μιλάμε στο σκύλο μας Facebook Twitter
0

Συσκευές «μετάφρασης» για κατοικίδια μπορεί να μας επιστρέψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία να συνομιλούμε με τους σκύλους μας, υποστηρίζει έκθεση με την υποστήριξη της Amazon.

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους ώστε να δημιουργήσει μια συσκευή που θα μεταφράζει τη «γλώσσα» των σκύλων και των γατών, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα αναλύει φωνές του τρωκτικού κυνόμυς. Ο Con Slobodchikoff διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο ζώο χρησιμοποιεί διαφορετικές φωνές για να περιγράψει χρώματα και είδη αρπακτικών και πιστεύει πως η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και σε κατοικίδια ζώα. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα λάτρευαν την ιδέα να μιλούσαν στον σκύλο ή τη γάτα τους, ή έστω να ανακαλύψουν τι προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα ζώα. Πολύς κόσμος μιλά στο σκύλο του και εκμυστηρεύεται τα πιο βαθιά μυστικά του. Για τις γάτες, δεν είναι πολύ σίγουρος τι θα είχαν να πουν. Πολλές φορές μπορεί να ήταν απλά, "Ε, εσύ ηλίθιε, απλώς τάισέ με και άσε με στη ησυχία μου"», δήλωσε ο καθηγητής Slobodchikoff, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. 

Η έκθεση, που βασίζεται στην εργασία του Slobodchikoff και συντάχθηκε από τον William Higham της Amazon, αναφέρει πως ενδεχομένως πολύ σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας πλήρως λειτουργικές συσκευές, ικανές να μεταφράσουν αυτά που λένε τα κατοικίδιά μας. «Τα καινοτόμα προϊόντα που έχουν επιτυχία βασίζονται σε πρωταρχικές και μεγάλες ανάγκες των καταναλωτών. Ο όγκος χρημάτων που δαπανάται σήμερα στα κατοικίδια, τα οποία για πολλούς ανθρώπους έχουν γίνει κάτι σαν μωρά με γούνα, σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια καταναλωτική ανάγκη για αυτό το πράγμα. Κάποιος θα βρει την άκρη», λέει ο Higham.

Η Juliane Kaminski, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ που μελετά τη διάδραση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, δηλώνει ωστόσο λιγότερο αισιόδοξη απέναντι στην πιθανότητα δημιουργίας μιας τέτοιας συσκευής. «Από επιστημονική άποψη, δεν θα περιγράφαμε τις μορφές επικοινωνίας των σκύλων ως γλώσσα. Ήδη δίνουν στοιχειώδη σημάδια σχετικά με το τι θέλουν και πώς νιώθουν», σχολιάζει η ίδια. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ