ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αυτοί είναι 6 βασικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να ξεπεράσουμε τους πρώην

Αυτοί είναι 6 βασικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να ξεπεράσουμε τους πρώην Facebook Twitter
0

Οι πληγές που μας αφήνει μια σχέση που έχει τελειώσει δεν γίνεται να εξαφανιστούν δια μαγείας, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Φυσικά δεν υπάρχει «χρυσός κανόνας» που να ορίζει τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να ξεπεράσει έναν πρώην, αφού πρόκειται για διαδικασία που εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα αντανακλαστικά του καθενός ξεχωριστά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Patrick Wanis, που είναι ειδικός σε θέματα σχέσεων, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία για όλους τους ανθρώπους όσον αφορά τους λόγους που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν μια παλιότερη σχέση τους και παραμένουν, αυτό που λέμε, «κολλημένοι» με τους πρώην τους. Βέβαια, όπως τονίζει, είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε πως ο βασικός λόγος που ένας χωρισμός πονά τόσο πολύ, είναι επειδή ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την κοινωνική απόρριψη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επεξεργάζεται και τον σωματικό πόνο.

Αυτοί είναι οι βασικότεροι λόγοι που ξεχωρίζει ο ίδιος:

Συσχετισμοί 

Αν συνδέετε θετικές αναμνήσεις και πράγματα, όπως το αγαπημένο σας φαγητό, μουσική ή εστιατόριο, με κάποιον πρώην μπορεί να νιώσετε το αίσθημα της μεταμέλειας ή ακόμη και του πόθου κάθε φορά που εκτίθεστε σε αυτά. 

Συναισθηματικό κενό

Μετά από έναν χωρισμό, μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι, πως δεν βρίσκετε νόημα και σκοπό και δεν ξέρετε τι θέλετε. Οπότε μπορεί να σας φανεί πολύ ελκυστική η ιδέα του να επιστρέψετε σε κάποιον πρώην, κάτι που σαν δίνει την αίσθηση της ασφάλειας καθώς γνωρίζετε ήδη τις συνήθειές του. Ακόμη κι αν έχετε επίγνωση πως η σχέση δεν ήταν και τόσο καλή. 

Όμορφες αναμνήσεις

Ουσιαστικά εδώ σας «παγιδεύει» το ίδιο σας το μυαλό. Με το πέρασμα του χρόνου τείνουμε να ξεχνάμε τα άσχημα και γενικά να «θολώνουμε» τις κακές αναμνήσεις όσων μας πόνεσαν ή συνετέλεσαν στο να χωρίσουμε. Αντιθέτως θυμόμαστε πιο έντονα τις καλές αναμνήσεις του διαστήματος που περάσαμε μαζί με κάποιον. 

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Το πόσο μας αρέσει ο εαυτός μας και πόσο σημαντικοί νιώθουμε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα για τους πρώην μας. Αν μέσα σας πιστεύετε πως κανείς άλλος δεν πρόκειται να σας θέλει, τότε ίσως νιώσετε την ανάγκη να επιστρέψετε σε κάποιον πρώην μόνο και μόνο επειδή φαντάζει εύκολο και εφικτό.

Στρες και αίσθημα οικειότητας

Μετά από έναν χωρισμό, συνήθως νιώθουμε στρεσαρισμένοι. Ως εκ τούτου θα αναζητήσουμε το αίσθημα οικειότητας που είχε για παράδειγμα η αγκαλιά του πρώην μας, παρόλο που μάλλον το μόνο που θέλουμε είναι η αγκαλιά κάποιου- ένα όμορφο και καθησυχαστικό συναίσθημα. 

Το «έτερον ήμισυ»

Πιστεύετε πως ήταν «ο ένας» ή πως συμπληρώνατε ο ένας τον άλλον; Αυτό, σύμφωνα με τον Wanis, δεν είναι καθόλου υγιής σκέψη. Αν νομίζετε πως ένας άνθρωπος μπορεί να σας ολοκληρώσει, αλλιώς είστε μισός, τότε φαίνεται πως αρνείστε τον αντίκτυπο που έχει στην ζωή σας η λήψη αποφάσεων αλλά και το πώς είναι η ζωή σας έξω από μια σχέση. 

 
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ