Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας, υποστηρίζει νέα έρευνα

Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας, υποστηρίζει νέα έρευνα Facebook Twitter
1

Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικοί ακροατές, ενδεχομένως οι καλύτεροι που θα μπορούσε να βρει κανείς- όσοι έχουν γάτα, σκύλο ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι στο σπίτι τους και μιλούν συχνά πυκνά μαζί τους, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Πόσο φυσιολογικό είναι όμως όλο αυτό και τι κρύβει κατά βάθος; Μια νέα έρευνα έρχεται να «απενοχοποιήσει» εντελώς την συγκεκριμένη τάση/ συνήθεια που έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες ζώων, υποστηρίζοντας πως το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας.

Ο Nicholas Epley, καθηγητής Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής της έρευνας, διαπίστωσε πως η συνομιλία με τα κατοικίδια είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να τους αποδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να κάνουμε τα κατοικίδιά μας να μοιάζουν περισσότερο με εμάς. 

Όπως λέει, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τείνει να σταματά όλη αυτή τη διαδικασία του να δίνει ανθρώπινη διάσταση σε κάποιο κατοικίδιο από φόβο πως μπορεί να δείχνει μέχρι και τρελός στα μάτια των άλλων. «Ιστορικά, το να αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε κάτι, έχει χαρακτηριστεί δείγμα παιδικότητας ή ηλιθιότητας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φυσικό υποπροϊόν της τάσης που κάνει τον άνθρωπο μοναδικά έξυπνο σε αυτόν τον πλανήτη», λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά η ανάγκη για όλο αυτό είναι ο τρόπος μας να χρησιμοποιούμε τα όρια της νοημοσύνης μας, κάτι που μας διαχωρίζει πρακτικά από τα υπόλοιπα πλάσματα. «Κανένα άλλο είδος δεν έχει αυτήν την τάση», τονίζει ο Epley. 

Βέβαια όπως σημειώνει, η τάση δεν σταματά στα κατοικίδια αλλά επεκτείνεται και σε αντικείμενα. «Συχνά βαφτίζουμε αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, μουσικά όργανα, βάρκες, φωτογραφικές μηχανές, φυτά- πράγματα με τα οποία έχουμε αναπτύξει ειδική σχέση και θεωρούμε προέκταση της ίδιας μας της ταυτότητας», σχολιάζει. 

Συμπερασματικά, σταματήστε να νιώθετε ένοχοι (αν νιώθετε) μιλώντας στο σκύλο, σε μια γλάστρα ή επειδή αποκαλείτε το αυτοκίνητό σας κάπως- δεν σημαίνει πως είστε τρελοί. Κάθε άλλο, σημαίνει πως είσαι ευφυέστατοι. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

σχόλια

1 σχόλια
Χαχαα... ένα άρθρο για 'μένα. Όχι απλώς μιλάω στα ζωάκια, αλλά έχω βαφτίσει μέχρι και την θερμοφόρα μου. Ντρεπόμουν να το εκδηλώσω παραέξω γιατί νόμιζα ότι είναι στοιχείο παράνοιας. Τελικά είμαι απλώς υπερβολικά έξυπνη. Αλλά νταξ, αυτό το ήξερα.