Άσχημο το 2017 για τους λάτρεις του σολομού

Άσχημο το 2017 για τους λάτρεις του σολομού Facebook Twitter
1

Η τιμή του σολομού αναμένεται φέτος να γνωρίσει σημαντική αύξηση διεθνώς λόγω ενός μικροσκοπικού παρασίτου που αποδεκατίζει τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο.

Το μικροσκοπικό παράσιτο, με μήκος μόλις 1,5 εκατοστό, σκότωσε τεράστιους αριθμούς του ψαριού πέρυσι μειώνοντας τα παγκόσμια αποθέματα κατά εννέα τοις εκατό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής χονδρικής έως και 50 τοις εκατό, όπως μεταδίδει ο Independent.


Το παράσιτο προκάλεσε καταστροφές σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, τη Νορβηγία και τη Σκωτία, όπου αναφέρθηκαν και τα σοβαρότερα προβλήματα. Το παράσιτο που προκάλεσε τη ζημιά είναι γνωστό ως Lepeophtheirus salmonis και τρέφεται με το αίμα και τον ιστό του σολομού.

Η Χιλή - ο μεγαλύτερος παραγωγός Σολομού εκτροφής στον κόσμο- υπέστη επίσης ζημιές εξαιτίας ενός θανάσιμου φυκιού που επηρέασε την παραγωγή, καταστρέφοντας το παγκόσμιο απόθεμα. 

Οι παραγωγοί έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για την εξάλειψη του, όπως το να αγοράζουν μικρότερα ψάρια που τρώνε το παράσιτο. Οι πέντε κορυφαίες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σολομού στη Νορβηγία παρήγαγαν 60.000 τόνους λιγότερα ψάρια από ό, τι αναμενόταν το 2016, μια πτώση της τάξεως του 6%.

Σημαντική ήταν η μείωση και στη Σκωτία ενώ κάποιοι ειδικοί κατηγορούν την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας για την εμφάνιση και εξάπλωση του παρασίτου. Την ίδια ώρα, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της Σκωτίας, η Marine Harvest, σκότωσε κατά λάθος 175.000 ψάρια, ενώ προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το παράσιτο.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να πληρώνουν φέτος πολύ ακριβότερα το σολομό καθώς τα σούπερ μάρκετ είναι αναγκασμένοι να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν το κόστος.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια