Έρευνα: Η κοινωνικότητα των σκύλων οφείλεται και στα γονίδιά τους

Έρευνα: Η κοινωνικότητα των σκύλων οφείλεται και στα γονίδιά τους Facebook Twitter
0

Πέντε γονίδια του σκύλου μπορεί να εξηγούν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο συντροφιάς που εξημέρωσε ο άνθρωπος, πριν από 15.000 χρόνια. Στη συνέχεια προσαρμόστηκε στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως αναπτύσσοντας την κοινωνικότητά του.


Ο Περ Γένσεν και οι συνάδελφοί του, του πανεπιστημίου Λίνκεπινγκ της Σουηδίας, μελέτησαν τη συμπεριφορά 500 μπιγκλ. Μπροστά στον κάθε σκύλο τοποθετήθηκαν τρία δοχεία με λιχουδιές. Για να τις γευτούν, έπρεπε να σηκώσουν τα καπάκια των δοχείων. Όμως το ένα δοχείο ήταν σφραγισμένο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τότε ότι ορισμένοι σκύλοι στρέφονταν στους ανθρώπους που βρίσκονταν στον χώρο και τους κοίταζαν στα μάτια, προφανώς για να ζητήσουν τη βοήθειά τους. Να σημειωθεί πως ο λύκος, ο πρόγονος του σκύλου, προσαρμόστηκε ώστε να λύνει το πρόβλημα μόνος του, χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων.


Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν το γονιδίωμα των μπιγκλ για να βρουν και να εντοπίσουν το γονίδιο που σχετίζεται με αυτή τη συμπεριφορά. Βρήκαν έτσι πέντε μεταλλάξεις.


"Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γονίδια τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται για την αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς των σκύλων μετά την εξημέρωσή τους", εξήγησε ο Γένσεν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα γονίδια αυτά ίσως μεταλλάχθηκαν μετά την εξημέρωση του σκύλου, πιθανόν όμως να υπάρχουν και στους λύκους, αλλά να εμφανίζονται πιο σπάνια.

Οι πρώτοι σκύλοι που εξημερώθηκαν προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από λύκους που είχαν ήδη τη μετάλλαξη αυτή, η οποία κληρονομήθηκε από γενιά σε γενιά. Έτσι, 15.000 χρόνια αργότερα, είναι λογικό να είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους σκύλους παρά στους λύκους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ