Έρευνα: Η κοινωνικότητα των σκύλων οφείλεται και στα γονίδιά τους

Έρευνα: Η κοινωνικότητα των σκύλων οφείλεται και στα γονίδιά τους Facebook Twitter
0

Πέντε γονίδια του σκύλου μπορεί να εξηγούν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο συντροφιάς που εξημέρωσε ο άνθρωπος, πριν από 15.000 χρόνια. Στη συνέχεια προσαρμόστηκε στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως αναπτύσσοντας την κοινωνικότητά του.


Ο Περ Γένσεν και οι συνάδελφοί του, του πανεπιστημίου Λίνκεπινγκ της Σουηδίας, μελέτησαν τη συμπεριφορά 500 μπιγκλ. Μπροστά στον κάθε σκύλο τοποθετήθηκαν τρία δοχεία με λιχουδιές. Για να τις γευτούν, έπρεπε να σηκώσουν τα καπάκια των δοχείων. Όμως το ένα δοχείο ήταν σφραγισμένο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τότε ότι ορισμένοι σκύλοι στρέφονταν στους ανθρώπους που βρίσκονταν στον χώρο και τους κοίταζαν στα μάτια, προφανώς για να ζητήσουν τη βοήθειά τους. Να σημειωθεί πως ο λύκος, ο πρόγονος του σκύλου, προσαρμόστηκε ώστε να λύνει το πρόβλημα μόνος του, χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων.


Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν το γονιδίωμα των μπιγκλ για να βρουν και να εντοπίσουν το γονίδιο που σχετίζεται με αυτή τη συμπεριφορά. Βρήκαν έτσι πέντε μεταλλάξεις.


"Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γονίδια τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται για την αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς των σκύλων μετά την εξημέρωσή τους", εξήγησε ο Γένσεν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα γονίδια αυτά ίσως μεταλλάχθηκαν μετά την εξημέρωση του σκύλου, πιθανόν όμως να υπάρχουν και στους λύκους, αλλά να εμφανίζονται πιο σπάνια.

Οι πρώτοι σκύλοι που εξημερώθηκαν προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από λύκους που είχαν ήδη τη μετάλλαξη αυτή, η οποία κληρονομήθηκε από γενιά σε γενιά. Έτσι, 15.000 χρόνια αργότερα, είναι λογικό να είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους σκύλους παρά στους λύκους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ