Oι δύο ελληνικές λέξεις που περιγράφουν διεθνώς τις προκαταλήψεις για την "Παρασκευή και 13"

Oι δύο ελληνικές λέξεις που περιγράφουν διεθνώς τις προκαταλήψεις για την "Παρασκευή και 13" Facebook Twitter
1

Με δύο λέξεις βασισμένες στο ελληνικό λεξιλόγιο περιγράφονται στην Βρετανία οι φοβίες που αναπτύσσει κάποιος για τις «γρουσούζικες ημέρες», όπως θεωρείται η σημερινή Παρασκευή 13 Μαΐου. Όπως αναφέρει η Telegraph, υπάρχει η λέξη Paraskevidekatriaphobia  για την Παρασκευή και 13 ενώ ο φόβος του αριθμού 13 ονομάζεται ιατρικά triskaidekaphobia.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός 13 έχει θεωρηθεί άτυχος για πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον Χριστό. Ο αριθμός 12 ιστορικά θεωρείται ο αριθμός της πληρότητας. Υπάρχουν 12 μήνες του έτους, 12 θεοί του Ολύμπου, 12 ώρες το εικοσιτετράωρο, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Απόστολοι του Ιησού, 12 απόγονοι του Μωάμεθ, μεταξύ άλλων ιστορικών δωδεκαριών.

Το 13 πάντως δεν έχει πολλή τύχη. Σε πολλές δυτικές χώρες στα ψηλά κτίρια λείπει ο 13ος όροφος ενώ συχνά τα σπίτια δεν έχουν τον αριθμό 13, όπως και πολλά ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Carlton στο Λονδίνο, στο οποίο δεν υπάρχει ο 13ος όροφος.

Μεταξύ των μεγάλων αρνητικών περιστατικών που έχουν συμβεί Παρασκευή και 13 είναι:

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1940 το Μπάκιγχαμ χτυπήθηκε από γερμανικές βόμβες και παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους ο βασιλιάς Γεώργιος και η Ελισάβετ.

Στις 13 Οκτωβρίου του 1972 ένα αεροπλάνο των χιλιανών αερογραμμών εξαφανίστηκε στις Άνδεις. Οι 16 επιζώντες αναγκάστηκαν να φάνε τους νεκρούς συνεπιβάτες τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996 ο ράπερ Tupac Shakur υποκύπτει στα τραύματα του, έξι ημέρες μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012 και πάλι ημέρα Παρασκευή, το Costa Concordia βουλιάζει στις ιταλικές ακτές παρασύροντας στο θάνατο 30 ανθρώπους.

Oι δύο ελληνικές λέξεις που περιγράφουν διεθνώς τις προκαταλήψεις για την "Παρασκευή και 13" Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Living / Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Η πλατφόρμα δέχεται επικρίσεις για ρατσισμό, χονδροφοβία, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Καθώς γιορτάζει την 15η επέτειό της, εξετάζουμε πώς άλλαξε την γκέι κουλτούρα, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο
THE LIFO TEAM
Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Radio Lifo / Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Όμως, τελικά μας κάνει τόσο κακό όσο νομίζουμε; Και τι ισχύει με τα υποκατάστατα της; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια