Ανακοινώθηκε μία σημαντική αλλαγή στο ψωμί που τρώμε

Ανακοινώθηκε μία σημαντική αλλαγή στο ψωμί που τρώμε Facebook Twitter
7

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν σήμερα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που αφορά τη μείωση του αλατιού σε όλα τα είδη ψωμιού που πωλούνται από αρτοποιεία-μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο η περιεκτικότητα αλατιού στο τελικό προϊόν (ψωμί) να μην ξεπερνάει το 1,2%.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί μοντέλο διατροφής που συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία. Το ψωμί μπορεί ταυτόχρονα όμως να αποτελέσει και κρυφή πηγή αλατιού στη διατροφή του Έλληνα. Πολλοί αρτοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μείωσης αλατιού σε ένα ή περισσότερα είδη ψωμιού. Όμως η μείωση της προσθήκης αλατιού για την παρασκευή όλων των ειδών ψωμιού από όλους τους φούρνους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και χωρίς διακρίσεις στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό.

Η μείωση αλατιού στο ψωμί είναι εύκολα επιτεύξιμη, δεν επιφέρει αλλαγές στην υπόλοιπη συνταγή και, σε όποιες χώρες του κόσμου έχει επιτευχθεί, η μείωση αυτή είναι αποδεκτή από τον καταναλωτή.

Αν και το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά εθελοντικές δράσεις από τους αρτοποιούς, ο ΕΦΕΤ θεωρεί ότι οι αρτοποιοί είναι ευαισθητοποιημένοι και θα συμβάλουν με κάθε δυνατό μέσο σε αυτή την προσπάθεια, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Τα αρτοποιεία που θα δεσμεύονται σε αυτή τη δράση, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους το λογότυπο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ «Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία» προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής ότι συστρατεύονται στην εκστρατεία μείωσης αλατιού.

Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος της επιχείρησης θα πρέπει να αποστείλει στην ΟΑΕ υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του με τα στοιχεία της επιχείρησής του και η επιχείρηση θα λάβει το λογότυπο από την ΟΑΕ. Τα στοιχεία όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα αναρτώνται σε σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της ΟΑΕ για την προβολή τους στη δράση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μπράβο! Μακάρι να γινόταν και υποχρεωτική η μείωση της προσθήκης αλατιού -πόσο μάλιστα όταν στη Μ.Βρετανία θα επιβληθεί, λέει, επιπλέον "φόρος ζάχαρης" για αναψυκτικά και λοιπά junk-food αποβλέποντας στο να αποθαρρύνουν μερίδα κόσμου να τα καταναλώνει.
Μα γιατι αρτοπαρασκευαστη??? Πολυ ρευμα, πολυ ωρα και τιποτα το ιδιαιτερο...Και το ζυμωμα ειναι πιο γρηγορο τελικα, σκεψου εγω που δεν το'χω με το μαγειρεμα, κανω πολυ ωραιο ψωμι. Εκτος αν εχουν εξελιχθει πολυ οι αρτοπαρασκευαστες. Πριν καμια 10αρια χρονια ειχε η μανα μου κ εκανε 2-3 ωρες κ πολυ θορυβο.
α. Είμαι τεμπέλαβ. Όχι και πολύ ρεύμα! Ο φούρνος της κουζίνας θα έκαιγε το τριπλάσιο για να ψήσει ένα ψωμί.γ. 3 ώρες κάνει το βασικό πρόγραμμα γιατί η πιο πολύ ώρα είναι που κάθεται το ψωμί για να φουσκώσει. Δε μπορείς να την επισπεύσεις αυτή τη διαδικασία αν χρησιμοποιείς μαγιά. Και στο χέρι που ζυμώνεις δεν την αφήνεις τη ζύμη στην άκρη δύο φορές να φουσκώσει;δ. Ο θόρυβος είναι καναδυο δεκάλεπτα σύνολο, μόνο όταν ζυμώνει. Όταν φουσκώνει και όταν ψήνει είναι αθόρυβο.