Τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική κινδυνεύουν να γεννηθούν με προβλήματα

Τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική κινδυνεύουν να γεννηθούν με προβλήματα Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μία κινέζικη επιστημονική έρευνα, τα μωρά που συλλαμβάνονται με εξωσωματική ή άλλη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν τουλάχιστον κατά ένα τρίτο μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθούν με προβλήματα, σε σύγκριση με τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντριμπίν Ζου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility and Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 46 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 124.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι Κινέζοι επιστήμονες, συγκρίνοντας τις μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται με υποβοηθούμενο τρόπο, έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων σε ποσοστό 37% κατά μέσον όρο. Οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε αιτιολόγηση αυτού του αυξημένου κινδύνου και σε ποιο βαθμό αυτός οφείλεται στην ίδια την τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή στους γονείς που έχουν προβλήματα σύλληψης.

Δύο είναι οι κύριες τεχνικές, η εξωσωματική γονιμοποίηση (το ωάριο της μητέρας γονιμοποιείται εκτός της μήτρας και μεταφέρεται μετά σε αυτήν) και η σπερματέγχυση (το σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας στο ωάριο). Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει διαφορετικός κίνδυνος για το παιδί ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεθόδους, καθώς και οι δύο φαίνεται πως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τις φυσιολογικές γεννήσεις. Ο κίνδυνος αφορά διάφορα όργανα και λειτουργίες του μωρού, όπως τα γεννητικά όργανα, τον σκελετό, το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα κ.α.

Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι πιο επικίνδυνη για το έμβρυο, όμως ο αυξημένος αυτός κίνδυνος πρέπει να πάντα «ζυγίζεται» σε σχέση με τη δυσκολία μιας γυναίκας να κάνει παιδί με φυσιολογικό τρόπο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ