ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η μάχη της διατροφής: Βορράς εναντίον Νότου

Η μάχη της διατροφής: Βορράς εναντίον Νότου Facebook Twitter
6

Η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται διεθνώς η κατ' εξοχήν επωφελής για την υγεία, ιδίως την καρδιαγγειακή, φαίνεται πως αποκτά «ανταγωνιστές». Μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα προβάλλει την υγιεινή διάσταση της σκανδιναβικής διατροφής, της λεγόμενης «Δίαιτας Νόμα», η οποία επίσης έχει να εμφανίσει «διαπιστευτήρια» όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μεσογειακή δίαιτα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάτι Ουουσιτούπα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διαιτολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Internal Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι η σκανδιναβική διατροφή, που είναι πλούσια σε κυνήγι, ψάρια και καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά.

Υποστηρίζουν, έτσι, ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση έναντι της μεσογειακής διατροφής, ιδίως για τους βορειοευρωπαίους που δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμοστούν στις διατροφικές συνήθειες των νοτιοευρωπαίων.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 166 παχύσαρκων ατόμων από διάφορες σκανδιναβικές χώρες, που έτρωγαν είτε ελεύθερα, είτε με βάση τη «δίαιτα Νόμα». Και οι δύο ομάδες εθελοντών κατανάλωναν ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά, αλλά η δεύτερη ομάδα της «Νόμα» έτρωγε περισσότερους καρπούς (όπως φραγκοστάφυλα ή μύρτιλλα), περισσότερα ψάρια (τρεις φορές την εβδομάδα), περισσότερα τοπικά λαχανικά, μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και λίγα λιπαρά (βούτυρα κ.α.).

6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
δε θελω να γινω killjoy για τους φιλους ερευνητες, αλλα νομιζω οτι μπαινουν πολλες παραμετροι για την ωφελιμοτητα μιας διαιτας..ο κυριος παραγοντας εχει να κανει με το περιβαλλον στο οποιο ζουν οι εκαστοτε λαοι..η διατροφη που κανουν πανω τα φιορδ, μπορει να τους κανει καλο στη καρδια, απο την αλλη ομως, η εν λογω διαιτα μπορει να ειναι επιβλαβεις σε λαους που ζουν νοτιοτερα..με την ιδια λογικη, η μεσογειακη διαιτα δεν μπορει να εχει ακριβως τα ιδια αποτελεσματα σε βορειους λαους..διαφορετικα περιβαλλοντα, διαφορετικες απαιτησεις εχουν οι οργανισμοι..
Επειδή βλέπω πως είχε τρελή αποδοχή η άποψή σου, να σου πω πως δεν ισχύει αυτό που λες. Δεν εξαρτάται από τον τόπο στον οποίο ζεις η ωφελιμότητα ή μη μιας δίαιτας. Τα ίδια συστατικά προκαλούν τα ίδια οφέλη ή τις ίδιες ζημιές σε έναν οργανισμό, ανεξάρτητα από το γεωγραφικό πλάτος ή μήκος. Ο λόγος που η διατροφή που προτείνεται στο άρθρο είναι ωφέλιμη είναι ακριβώς το γεγονός πως περιέχει ό,τι ακριβώς περιέχει κι ένα πρόγραμμα που θα έβγαινε σε έναν κάτοικο μεσογειακής χώρας, απλά από διαφορετικές πηγές. Πολλά φρούτα και λαχανικά, ελάχιστα λίπη και αυτά κυρίως φυτικά, πηγές υδατανθράκων πλούσιες σε φυτικές ίνες, ψάρι ( που συν τοις άλλοις είναι και εξαιρετική πηγή ωφέλιμων λιπαρών ) . Αυτό που κάνανε ήταν να σχεδιάσουν μια ιδανική διατροφή με ντόπια προϊόντα. Η αλήθεια ήταν πως για έρευνα, ήταν και λίγο αναμενόμενα τα αποτελέσματα ... Υ.Γ. Ένας οργανισμός μπορεί να έχει κάπως διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με το κλίμα στο οποίο ζει, αλλά και τις συνθήκες ζωής του. Πουθενά όμως δεν υπάρχουν τέτοιες διαφορές που να έχουν δείξει αυτό που λες.
ισχυει το γεγονος οτι η αποψη μου δε βασιζεται σε καποια πηγη..προσπαθω να το δω με βαση οτι γνωριζω..λογο κλιματος (κρυο-ζεστο), ποσοστο ηλιοφανειας, και αλλων παραμετρων θεωρω οτι η διατροφη ειναι διαφορετικη, γτ αλλες αναγκες εχουν αυτοι οι οργανισμοι..για παραδειγμα, οι βορειοι λαοι μπορει να χρειαζονται περισσοτερη ληψη καποιοων βιταμινων απο νοτιους λαους..αρα η χρηση μιας διαιτας θα εχει και αναλογα αποτελσματα..θεωρω......