Συνομιλώντας μ’έναν νεκρό

Συνομιλώντας μ’έναν νεκρό Facebook Twitter
4

Πριν από εννιά χρόνια, ο Γκράχαμ ξύπνησε και ανακάλυψε ότι έχει πεθάνει. Έπασχε από το σύνδρομο Cotard. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο πιστεύουν ότι οι ίδιοι, ή ένα μέρος του σώματός τους, δεν υπάρχουν πια. Για τον Γκράχαμ, αυτό που δεν υπήρχε πια, ήταν ο εγκέφαλός του, και πίστευε ότι τον είχε σκοτώσει ο ίδιος. Υποφέροντας από βαριά κατάθλιψη, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει βάζοντας μια ηλεκτρική συσκευή μέσα σε γεμάτη μπανιέρα.

Οχτώ μήνες μετά, είπε στον γιατρό του ότι ο εγκέφαλός του ήταν νεκρός, ή, στην καλύτερη περίπτωση, έλειπε. «Είναι πραγματικά δύσκολο να το εξηγήσω» λέει. «Ένιωθα ότι ο εγκέφαλός μου δεν υπήρχε πια. Έλεγα στους γιατρούς ότι τα χάπια δεν θα με βοηθούσαν επειδή δεν είχα εγκέφαλο. Τον είχα ψήσει στο μπάνιο».

Οι γιατροί προσπαθούσαν να τον πείσουν με τη λογική, αλλά ήταν αδύνατο. Ακόμα και την ώρα που καθόταν μιλώντας, αναπνέοντας – ζώντας- δε μπορούσε να δεχτεί ότι ήταν ζωντανός. «Απλώς εκνευριζόμουν. Δε μπορούσα να εξηγήσω πώς μπορούσα να μιλάω χωρίς εγκέφαλο, αλλά ήμουν σίγουρος ότι δεν υπήρχε».

Μια ματιά στον εγκέφαλο του Γκράχαμ έδωσε μια κάποια εξήγηση. Η τομογραφία PET έδειξε ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα: η μεταβολική δραστηριότητα σε μεγάλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού ήταν τόσο χαμηλή που έμοιαζε με κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση φυτού. «Αναλύω τομογραφίες ΡΕΤ εδώ και δύο χρόνια και ποτέ δεν έχω δει κάποιον που είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους, με τόσο ανώμαλο αποτέλεσμα στην τομογραφία» είπε ένας από τους γιατρούς. «Ο εγκέφαλος του Γκράχαμ μοιάζει με κάποιον που βρίσκεται υπό αναισθησία ή κοιμάται. Βλέποντας αυτό το αποτέλεσμα σε κάποιον που είναι ξύπνιος είναι εντελώς πρωτόγνωρο».

Αυτή είναι η πρώτη ιστορία της συλλογής Mindscapes, μιας νέας στήλης του New Scientist, η οποία θα ασχολείται με τα πιο μυστηριώδη νευρολογικά προβλήματα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
η εντυπωση που εχουμε για τον εαυτο μας, η αυτοεικονα μας συχνα ειναι διαστρεβλωμενη ιδιαιτερα δε οταν συνυπαρχει μια σοβαρη ψυχοπαθολογια. Οσον αφορα το ΡΕΤ ειναι μια εξεταση σχετικα προσφατη χωρις τεραστια στατιστικα δεδομενα του οποιου η ειδικοτητα καιερμηνιας ενος αποτελεσματος ειναι περιορισμενη. Στο εγκεφαλογραφημα, παλια σχετικα λειτουργικη εξεταση που εχει επισης χαμηλη ειδικοτητα μπορει να εχεις ενα διαγραμμα παθολογικο που να μην εχει καμμια κλινικη εκφραση και ενα τελειο διαγραμμα σε μια βαρεια κλινικη εικονα. Το να συσχετισεις μια τυχαια παθολογικη κυματομορφη με διαστρεβλωμενη αυτοεικονα χωρις στατιστικη επιβεβαιωση και επαναληψιμοτητα του αποτελεσματος, αποτελει πλανη λογικης που ονομαζεται πολωση επιβεβαιωσης
μου είχε τύχει και εμένα για ένα βράδυ όταν είχα πάρει διάφορα. Ενώ είχα αντίληψη των πραγμάτων γύρω μου και όλες οι αισθήσεις μου λειτουργούσαν πίστευα ότι ήμουν νεκρός. Νομίζω ότι έχασα την αίσθηση ότι ο εαυτός μου ανήκει στο σώμα μου. Πραγματικά ήταν φρικτό συναίσθημα.