Η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού γιαουρτιού

Η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού γιαουρτιού Facebook Twitter
11


Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού γιαουρτιού για τη διατροφή είναι γνωστά, αυτό που δεν ήξερε σχεδόν κανείς, σύμφωνα με την Daily Mail είναι οι βλαβερές επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Ένα υποπροϊόν του, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (acid whey) προκαλεί τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης τοξικών αποβλήτων ανά τον κόσμο.

Από κάθε 120 περίπου γραμμάρια γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του γιαουρτιού, μόνο τα 28 γίνονται κρεμώδες, λαχταριστό γιαούρτι. Τα υπόλοιπα, μετατρέπονται σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον τεράστια επιβάρυνση.

Η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού γιαουρτιού Facebook Twitter


Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα αραιό υγρό με εξαιρετικά όξινη ιδιότητα. Είναι παράνομο να χύνεται στο έδαφος, ενώ αν πεταχτεί στο νερό, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου σε αυτό, σκοτώνοντας έτσι χιλιάδες ψάρια. Το 2008 μάλιστα μια εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού που έριξε μετά από ατύχημα στο νερό του Sandy Creek στο Οχάιο μια ποσότητα της ουσίας, πλήρωσε $6,000 πρόστιμο, αφού σε ακτίνα 1,5 περίπου χιλιομέτρων πέθαναν περισσότερα από 5,400 ψάρια.

Η βιομηχανία παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού το 2011 παρήγαγε 66 εκατομμύρια γαλόνια πρωτεΐνης ορού γάλακτος, μόνο στη Νέα Υόρκη, ενώ μέχρι στιγμής η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ταϊζόταν στις αγελάδες σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συμπληρώματα διατροφής, ή σε βρεφικές τροφές. Όμως οι αγελάδες ανέπτυξαν στομαχικά προβλήματα.

Η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού γιαουρτιού Facebook Twitter
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αναμιγνύεται με τροφή για αγελάδες


Οι επιστήμονες στο Κέντρο για την Έρευνα Γαλακτοκομικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν έχουν περάσει σχεδόν ένα χρόνο προσπαθώντας να κατασκευάσουν από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, λακτόζη κατάλληλη για κατανάλωση, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό γαρνιτούρας, αλλά δεν το έχουν καταφέρει ακόμα.



11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ