Πανσέληνος και έκλειψη απόψε

Πανσέληνος και έκλειψη απόψε Facebook Twitter
2

Από σεληνιακή έκλειψη-την πρώτη του 2013- θα συνοδευτεί η αποψινή πανσέληνος. Η έκλειψη θα είναι μερική και θα γίνει ορατή σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της κεντρικής Ασίας και της δυτικής Αυστραλίας.

Στην Ελλάδα, η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 ώρα το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 ώρα της 26ης Απριλίου.

Η σημερινή έκλειψη θα έχει πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόλις το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) και θα έχει διάρκεια μόνο 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα).

Εντός του 2013 αναμένονται συνολικά τρεις σεληνιακές εκλείψεις. Η αποψινή και άλλες δύο στις 25 Μαΐου και 18 Οκτωβρίου. Στη διάρκεια του έτους θα υπάρξουν και δύο μικρές ηλιακές εκλείψεις.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Οταν εχουμε πανσεληνο, δηλαδη περιπου καθε 29 (και κατι) μερες, η Γη ειναι (περιπου) μεταξυ της Σεληνης και του Ηλιου. Γι αυτο βλεπουμε το γεματο φεγγαρι να ανατελει τη στιγμη που ο Ηλιος δυει. Αλλα δεν ειναι, Ηλιος-Γη-Σεληνη, ακριβως σε ευθεια γραμμη, γιατι η τροχια της Σεληνης γυρω απο τη Γη δεν ειναι στο ιδιο επιπεδο με τη τροχια της Γης γυρω απο τον Ηλιο. Η Σεληνη, λοιπον, ειναι συνηθως, λιγο πιο πανω η λιγο πιο κατω απο τη νοητη γραμμη Ηλιος-Γη. Οταν τυχαινει η Σεληνη να ειναι πολυ κοντα σε αυτη τη νοητη γραμμη, τοτε μπαινει, λιγο η πολυ, στη σκια της Γης και εχουμε εκλειψη Σεληνης. Αυτη τη φορα, μπηκε πολυ λιγο (1.5%), οποτε δεν ειναι πολυ προφανης η εκλειψη, δηλαδη δεν φαινεται να σκοτεινιαζει το φεγγαρι πολυ. Πριν μπει καποιο μερος της Σεληνης στη σκια της Γης (δηλαδη σε σημειο που να μη φαινεται καθολου ο Ηλιος γιατι η Γη ειναι μπροστα του), περναει πρωτα απο την παρασκια. Εκει, η Γη φαινεται να καλυπτει μερος του Ηλιου μονο οποτε το φως ειναι και λιγοτερο.Εκλειψη Σεληνης μπορει να συμβει μονο οταν εχουμε Πανσεληνο και ειναι ορατη απο τη μιση Γη (μονο η μιση Γη βλεπει οποιοδηποτε ουρανιο σωμα καθε στιγμη!).Ο Αρισταρχος της Σαμου, μετρησε την σκια της Γης παρατηρωντας μια εκλειψη Σεληνης και με αυτο τον τροπο υπολογισε τις αποστασεις της Γης απο τη Σεληνη και τον Ηλιο καθως και τις διαστασεις της Σεληνης και του Ηλιου. Αυτος ο τροπος υπολογισμου ηταν και ο μονος γνωστος μεχρι τη χρηση τηλεσκοπιου απο το 1608 και μετα.