Άσεμνα ''γκράφιτι'' του 17ου αιώνα στο φως

Άσεμνα ''γκράφιτι'' του 17ου αιώνα στο φως Facebook Twitter
2

Όταν οι συντηρητές τέχνης κλήθηκαν να αποκαταστήσουν τοιχογραφίες του 15ου αιώνα σε Καθεδρικό ναό της Βαλένθια, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα περίεργο θέαμα.

Όπως αναφέρει η Guardian, ένας τεχνίτης του 17ου αιώνα αποφάσισε να αφήσει τη δική του πινελιά στους ζωγραφισμένους αναγεννησιακούς αγγέλους του καλλιτέχνη Paolo da San Leocadio, καθώς ζωγράφισε πάνω στα φτερά ανδρικά γεννητικά όργανα.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μετά βίας εξελιχθεί μέσα στους αιώνες», δηλώνει η Carmen Pérez, επικεφαλής του Ινστιτούτου συντήρησης της Βαλένθια και συμπληρώνει ότι «είναι ακριβώς ίδια με αυτά που θα βρίσκατε σήμερα σε δημόσιες τουαλέτες».

Ο βανδαλισμός των τεχνιτών δεν τελειώνει εδώ καθώς οι συντηρητές βρήκαν στάμπες γύψου στα μάτια, τα στόματα των αγγέλων και σε άλλα σημεία της τοιχογραφίας.

Το ξεχασμένο έργο τέχνης εντοπίστηκε πριν από οχτώ χρόνια, ενώ οι έκπληκτοι συντηρητές αφαίρεσαν τις "προσβλητικές και κακόγουστες στάμπες", όπως αυτοί τις χαρακτήρισαν.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια