ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

Ρομποτικός κολυμβητής ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο στην Αυστραλία

Ρομποτικός κολυμβητής ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο στην Αυστραλία Facebook Twitter
0

Ένα ρομπότ-κολυμβητής της αμερικανικής εταιρείας Liquid Robotics, κατάφερε να διανύσει 16.668 χιλιόμετρα μέσα σε ένα έτος.

Το μοντέλο PacX Wave Glider με την ονομασία Πάπα Μάου, από τον θαλασσοπόρο Πίους «Μάου» Πιαϊλούνγκ από την Μικρονησία, συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και το οικοσύστημα του Ειρηνικού, σύμφωνα με το BBC.

Το μηχάνημα μέτρησε επίσης τις ποσότητες φυτοπλαγκτόν το οποίο συμβάλει στη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο, μηχανισμός εξαιρετικά πολύτιμος για τη συνέχιση του είδους μας.

«Το ρομπότ ξεπέρασε θυελλώδεις καταιγίδες, απέκρουσε επιθέσεις καρχαριών, παρέμεινε περισσότερες από 365 ημέρες στη θάλασσα, περιπλανήθηκε γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και τελικώς έφτασε στον προορισμό του, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας» ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Εκτός από το Πάπα Μάου, η Liquid Robotics διαθέτει ακόμη τρία ρομπότ - κολυμβητές. Το ένα αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία στις αρχές του 2013, το δεύτερο κατευθύνεται στην Ιαπωνία ενώ το τρίτο αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε στη Χαβάη για επισκευή.

0

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ