Θαύμα: Ο γέρων Παίσιος εμφανίστηκε στη Wall Street Journal

Θαύμα: Ο γέρων Παίσιος εμφανίστηκε στη Wall Street Journal Facebook Twitter
8

Εκτενέστατο άρθρο στον Γέροντα Παίσιο και στο «θρύλο» του αφιερώνει η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, προσπαθώντας να κατανοήσει την αφοσίωση των Ελλήνων στις προβλέψεις του, κυρίως σε εκείνη που προέβλεπε ότι στο μέλλον η χώρα θα αντιμετωπίσει "μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση», ακολουθούμενη από πείνα και  πολιτική αναταραχή.

Εκτός από την αφήγηση της ζωής του Παίσιου ο αρθρογράφος εκδηλώνει και τον εντυπωσιασμό του από την κοσμοσυρροή στον τάφο του Γέροντα, όπου οι πολίτες, του ζητούν να τους βοηθήσει για να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, να βρουν δουλειά, να πληρώσουν λογαριασμούς και να αφήσει η χώρα πίσω της την ύφεση. Προτού βεβαίως μεταβούν στον τάφο έχουν περάσει από το κατάστημα με τα αναμνηστικά του Γέροντος.

"Ο Παΐσιος προέβλεψε πολλά πράγματα, και οι προφητείες του, τώρα είναι πια πραγματικότητα», δηλώνει στην εφημερίδα, ένας 41χρονος αξιωματικός του στρατού.

Μάλιστα η εφημερίδα γράφει ότι η φήμη του απηχεί κατά κάποιο τρόπο εκείνη του Νοστράδαμου. Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοινωνιολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι ο Παίσιος είναι "η ενσάρκωση μιας υπερβατικής, αόρατης δύναμης, κάτι σαν το σαμάνο, το μάγο της φυλής."

Δεν παραλείπει βεβαίως η αμερικανική εφημερίδα να αναφερθεί και στην άνθηση του εμπορίου γύρω από τη φήμη του Γέροντα, καθώς οι Έλληνες αναζητούν μια παρηγοριά. Βιβλία, λατρευτικά πανό με εμπνευσμένα μηνύματα… «Όλα αυτά πουλάνε σαν τρελά…» ομολογεί υπάλληλος του βιβλιοπωλείου «Ζωή» στην Αθήνα.  

Στο άγιο και εμπορικό mood και οι εφημερίδες. «Η συντηρητική εφημερίδα Δημοκρατία έχει πουλήσει 350 χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων που σχετίζονται με τον Παίσιο», γράφει η Wall Street Journal.

Yπάρχει ακόμη, ανάμεσα στα άλλα και αναφορά στη σύλληψη του Παστίτσιου, του νεαρού που κατηγορήθηκε για βλασφημία για την χιουμοριστική σελίδα του στο Facebook.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Ενδιαφέρων έχει ο τρόπος που παρουσίασε το άρθρο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διαβάζοντας το είχα την εντύπωση ότι η Wall Street Journal έγινε Ελεύθερη Ώρα. Το ΑΠΕ έχει αφαιρέσει όλα τα αρνητικά από το άρθρο όπως το «μάγο της φυλής», την σύλληψη του Φίλιππου Λοΐζου, το σχόλιο που λέει ότι οι πιστοί υπερβάλουν ή το ότι η κρίση ώθησε τον κόσμο στον Παΐσιο.Χαρακτηριστικό είναι ότι blog (ας μην δώσω link, δεν μου φταίτε σε τίποτα!) έβαλε και αυτό την δική του πινελιά στην είδηση λέγοντας ότι η Wall Street Journal σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ έκανε ένα αφιέρωμα το οποίο διακρινόταν από σεβασμό και δέος. Αν δεν είχα διαβάσει το αυθεντικό άρθρο και είχα μείνει στην είδηση του ΑΠΕ θα είχα και εγώ την ίδια εντύπωση. Φυσικά το Internet είναι γεμάτο με την παρουσίαση του άρθρου με την ματιά του ΑΠΕ:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/12/2012_472804
Προς Αθηναιους(κεφ.3) :Ω και σεις Αθηναιοι ,ειδωλωλατρες,προσκυνησοντες τσαρουχια και σωβρακα,το μενος θα ειναι ανελεητο.Θα περασετε δια πυρος και σιδηρου.Τους μετανοουντες ,αγγελος ντυμενος στα μαυρα θα παρει απο το χερι, προς την εν δοξη σωτηρια της φανελλας.(τεκνον μου μαλλον μονο με την σφυριχτρα του Θεου βλεπω σωτηρια).Η Παναγια μαζι σας.
Απαντα Παιισιου(κεφ.12):μακαριοι οι προσκυνησοντες την Ασπρομαυρη φανελλα(Παοκ).Οσοι δε συμορφωθουν δε,η στρογγυλη φωτια του απεσταλμενου του θεου,θα βρεθει στο διαβα τους.(οπου απεσταλμενος CLAUS ATHANASIADIS).Με την βοηθειαν περαν της Μαυρης Θαλασσας(Σαββιδης) η Ασπρομαυρη Φανελλα θα κυβερνησει εις τον κοσμο.(μαλλον αναφερεται σε διηπειρωτικο κυπελλο).