Ο πρώτος άνθρωπος που φωτογράφισε τον εαυτό του

Ο πρώτος άνθρωπος που φωτογράφισε τον εαυτό του Facebook Twitter
1

Πρόκειται για τον Αυστραλό στρατιώτη και πιλότο Thomas Baker. Η φωτογραφία χρονολογείται στα 1918. Σύμφωνα με την Daily Mail είναι ο πρώτος άνθρωπος που έβγαλε φωτογραφία τον εαυτό του με μια μηχανή Kodak μπροστά στον καθρέφτη. Σκοτώθηκε σε ηλικία 21 ετών.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Για να είμαστε ακριβείς, ο πρώτος άνθρωπος που φωτογράφισε τον εαυτό του, μάλιστα με συσκευή δικής του κατασκευής και επινόησης, ήταν ο Robert Cornelius, τον Νοέμβριο του 1839 στην Φιλαδέλφεια. Ο Cornelius έχοντας γνώσεις μεταλλουργίας και χημείας, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας, έναν πρόγονο της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε και στις φωτογραφίες τύπου polaroid. Αν googlάρετε τον Robert Cornelius, θα δείτε μια φωτογραφία-πορτραίτο ενός νεαρού άνδρα- 30 χρονών ήταν τότε- , με κομψή ένδυση εποχής και μια έκφραση κάπως επιφυλακτική, σαν να είναι δύσπιστος ότι η τεχνική του μπορεί να λειτουργήσει-καμία σχέση με τα σημερινά “duckfaces”που κατακλύζουν το ιντερνέτ. Έχει πάντως ενδιαφέρον να έχουμε μπροστά μας, την πρώτη ‘προσωπική’ φωτογραφία ενός ανθρώπου που τραβήχθηκε πριν απο σχεδόν 2 αιώνες, γνωρίζοντας την τεράστια επιρροή που θα έχει αργότερα αυτή η εφεύρεση, σε σημαντικά γεγονότα,στο lifestyle αλλά και στην ματαιοδοξίας μας. p.s. Για όσους αναρωτιούνται και αρέσκονται στις ‘ψηφιακές’ ανασκαφές, στο παρακάτω link θα ακούσετε την πρώτη ηχογράφηση που έγινε ποτέ σε ανθρώπινη φωνή (1860), όπως ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Το πρώτο αίσθημα που μου φέρνει πάντα αυτός ο ήχος των ελαχίστων δευτερολέπτων είναι ανατριχίλα: http://www.youtube.com/watch?v=q7Gi6j4w3DY&feature=related