Εντοπίστηκε μία σούπερ-γη, 42 έτη φωτός μακριά

Εντοπίστηκε μία σούπερ-γη, 42 έτη φωτός μακριά Facebook Twitter
2

Οι αστρονόμοι Mikko Tuomi του Πανεπιστημίου Hertfordshire και Guillem Anglada-Escude του Πανεπιστημίου Goettingen ανακάλυψαν σε ένα ηλιακό σύστημα, 42 έτη φωτός μακριά από τη γη τρεις νέους πλανήτες, εκ των οποίων ο ένας ενδέχεται να έχει νερό και ζωή.

Σημειώνεται ότι ο ενδεχόμενος κλώνος της γης (HD40307g) βρίσκεται σε τέτοια απόσταση, ώστε το κλίμα και η ατμόσφαιρά του, να προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής. Ο πλανήτης διαθέτει και την κατάλληλη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να επιβιώσει κάποιος ζωντανός οργανισμός, δίνοντας έτσι την ελπίδα στους επιστήμονες ότι τελικά δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Όπως αναφέρει το theregister, ύστερα από υπολογισμούς εκτιμάται ότι ο HD40307g έχει εφτά φορές μεγαλύτερη μάζα από εκείνη του πλανήτη μας και η απόστασή του από το άστρο HD40307, είναι τέτοια ώστε να μην βρίσκεται κάποια πλευρά του, μονίμως, στραμμένη προς το φως.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές μέγεθός του ή αν το έδαφός του είναι βραχώδες, όπως το δικό μας. Σε περίπτωση που όμως αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει, τότε η βαρύτητα του πλανήτη θα είναι πιο ισχυρή από εκείνη της Γης.

Αν υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, τότε οι κάτοικοί του θα έχουν και μεγαλύτερη φυσική δύναμη.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον HD40307g χάρη σε μία νέα μέθοδο ανάλυσης δεδομένων, η οποία ελαττώνει τις παρεμβολές από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο HARPS, το οποίο βρίσκεται στη Χιλή. 

«Το άστρο HD 40307 είναι ένα εξαιρετικά ήσυχο παλαιό άστρο-νάνος, όποτε δεν υπάρχει κάποιος λόγος ώστε ένας τέτοιος πλανήτης να μην μπορεί να διαθέτει «γήινη» ατμόσφαιρά», τόνισε o Anglad-Escude.

Η έρευνα των αστρονόμων δημοσιεύεται εδώ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια